Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Δυναμικό παρών της Πιερίας στο Φεστιβάλ Τουρισμού 2016. Πλήθος επισκεπτών προσέλκυσε η εκδήλωση της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας για την ανάδειξη του πολιτιστικού της προϊόντος




Με μια εντυπωσιακή επίδειξη παραδοσιακής αγγειοπλαστικής από τη συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και του Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (Π.Ο.Τ.Α.Π.), στο περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, άνοιξε το Φεστιβάλ Τουρισμού 2016 στη Θεσσαλονίκη.

Με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σοφίας Μαυρίδου, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τουρισμού, παρουσίασε μια ιδιαίτερη εικαστική εκδήλωση για την ανάδειξη του πολιτιστικού προϊόντος της Πιερίας με τίτλο: «Η παραδοσιακή κεραμική της Πιερίας» με τον παραδοσιακό αγγειοπλάστη, κ. Γιάννη Σταγκίδη.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση ,που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας προσέλκυσε το έντονο ενδιαφέρον των επισκεπτών και πέτυχε να τους μυήσει στον κόσμο της κεραμικής, από έναν αυθεντικό εκπρόσωπό της, που υπηρετεί την τέχνη αυτή στην αυθεντική μορφή της.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού-Παιδείας-Αθλητισμού της Περιφέρειας Κεντρικής; Μακεδονίας, κ. Σοφία Μαυρίδου,: «η Πιερία αποτελεί ένα από τα πολλά κύτταρα της κεραμικής παραγωγής στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό επιλέξαμε να παρουσιάσουμε στο Φεστιβάλ Τουρισμού, εδώ στη Θεσσαλονίκη, ένα πολιτιστικό προϊόν της Πιερίας, την κατασκευή ενός πανέμορφου πιθαριού από τον παραδοσιακό μας αγγειοπλάστη Γιάννη Σταγκίδη» και πρόσθεσε ότι «η αγγειοπλαστική παραμένει και στις μέρες μας μία αναγνωρισμένη και σεβαστή μορφή τέχνης. Είναι επιτακτική ανάγκη να στηρίξουμε το πολιτιστικό μας απόθεμα γιατί ο πολιτισμός είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη και ανάδειξη των περιοχών και η συμβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην τουριστική ανάπτυξη είναι σημαντική».

Την κατασκευή του παραδοσιακού πιθαριού παρακολούθησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, συνοδευόμενος από τον Β΄ αντιπρόεδρο του Ε.Ε.Θ. και Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Τουρισμού, κ. Κλεόβουλο Θεοτόκη. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Τζιτζικώστας, πρότεινε στους διοργανωτές το επόμενο Φεστιβάλ Τουρισμού να φιλοξενηθεί στην Πιερία.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν επίσης η Προϊσταμένη της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας (Ε.Ο.Τ.) κα Περσεφόνη Τρίχα, η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κα Ευαγγελία Ξυπτερά-Λάμπρου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Παραλίας κ. Γιώργος Ζωγράφος, ο Αντιπρόεδρος  της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πιερίας–Ημαθίας– Πέλλας κ. Βασίλης Αγάκος καθώς και εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων της Πιερίας.

Ο παραδοσιακός αγγειοπλάστης κ. Γιάννης Σταγκίδης κατασκεύασε με δεξιοτεχνία και τη χρήση τροχού ένα παραδοσιακό πιθάρι με το δικό του μοναδικό τρόπο. Η όλη κατασκευή διήρκεσε μόνο δύο ώρες και το αποτέλεσμα ήταν η κατασκευή ενός πιθαριού ύψους 0,7 μ., διαμέτρου 0,5 μ. και χωρητικότητας 70lt.. Η κατασκευή του πιθαριού έγινε τμηματικά ξεκινώντας από τη βάση, την λεκάνη και προσθέτοντας μικρότερα κυκλικά "ζωνάρια", πηλού που ονομάζονται "στομωσιές". Το κάθε "ζωνάρι" έπρεπε πρώτα να στεγνώσει «τραβήξει», ώστε να σταθεροποιηθεί πριν τοποθετηθεί το επόμενο. Ο αριθμός των ζωναριών εξαρτάται από το ύψος του πιθαριού. Στις δύο ώρες που διήρκησε η επίδειξη ο κ. Γιάννης Σταγκίδης κατάφερε να ζωντανέψει το παρελθόν της αγγειοπλαστικής μαγεύοντας ταυτόχρονα το κοινό που παρακολουθούσε την τεχνική του.

Ο κ. Γιάννης Σταγκίδης χάρη στο «γονιδιακό κεραμικό» του ένστικτο έστησε ένα εργαστήριο παραδοσιακής αγγειοπλαστικής. στα Παλιάμπελα Κολινδρού Πιερίας, εκεί όπου πριν 8600 χρόνια δημιουργήθηκε ένας από τους πρώτους νεολιθικούς οικισμούς, στις απαρχές της αγροτικής κοινωνίας, όπου άρχισαν να κατασκευάζουν οι πρώτοι Πιεριείς τα κεραμικά τους σκευή, Ακολουθώντας τα βήματα της κληροδοτημένης γνώσης, εφάρμοσε την αρχέγονη τεχνική της κατασκευής των πιθαριών με ένα μοναδικό μαγικό τρόπο που είχε σαν αποτέλεσμα να εκμηδενίσει µια απόσταση χιλιάδων ετών. Η παραγωγή του πηλού γίνεται αναμιγνύοντας δύο-τρία είδη χώματος, η επιλογή των οποίων γίνεται από τις περιοχές του Ολύμπου και των Πιερίων καθώς δεν αγοράζει τυποποιημένο πηλό. Ένας πραγματικός γητευτής του πηλού που «παίζει τον πηλό στα δάχτυλα», δουλεύει όπως και οι αρχαίοι πιθαράδες με το ίδιο χώμα και το ίδιο νερό.

Ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας, κ. Δημήτρης Ρουκάς ,ανέφερε σχετικά: «Η αγγειοπλαστική αποτελεί μια σπουδαία παραδοσιακή τέχνη απόλυτα ταυτισμένη με τον ελληνικό πολιτισμό, ενώ τόσο τα χρηστικά κεραμικά αντικείμενα όσο και της διακοσμητικής κεραμικής σηματοδοτούν τους τουριστικούς τόπους επισημαίνοντας επίσης ότι η ελληνική κεραμική τέχνη αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες ίδρυσης των Μουσείων σε όλο τον κόσμο».


Οι τουριστικοί φορείς της Πιερίας, στο τετραήμερο του Φεστιβάλ Τουρισμού, στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, είχαν την ευκαιρία με το έντυπο υλικό τους, αλλά και τη φυσική τους παρουσία να προβάλλουν συλλογικά το τουριστικό προϊόν της Πιερίας τόσο σε επίπεδο περιφέρειας όσο και σε τοπικό επίπεδο. [opb][op7]

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.