Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Στο Λιτόχωρο μας ταξιδεύει η εκπομπή “Στον τόπο που γεννήθηκα...” στις 15 και 22 Μαΐου του καναλιού 4Ε.




Εκεί στην Πιερία υπάρχει ένας τόπος που αν δεν τον έχεις επισκεφτεί τότε δεν έχεις δει τίποτα. Ένας τόπος που τα έχει όλα. Βουνό , θάλασσα, παράδοση αλλά και πλούσιες δραστηριότητες. Μια σύνθεση φυσικών και παραδοσιακών χρωμάτων, εκεί κάτω από τον επιβλητικό όγκο του ψηλότερου βουνού της χώρας μας. Κυρίες και κύριοι την Κυριακή 15 Μαΐου στις 11:45 γνωρίστε το “μπαλκόνι” του Ολύμπου, το Λιτόχωρο !

Ετοιμαστείτε λοιπόν για δυο εκπομπές γεμάτες από ιστορία , από φύση, από παράδοση, από χαμογελαστούς ανθρώπους που μόνο εδώ στο Λιτόχωρο θα βρείτε. Ξεκινάμε λοιπόν αυτή την Κυριακή 15/05 και θα ολοκληρώσουμε το αφιέρωμα την Κυριακή 22 Μαΐου, μιας και δε θα μπορούσανε να χωρέσουν όλα σε μία και μόνο εκπομπή:

Ο Όλυμπος προσφέρει αρκετές ορεινές διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε και να απολαύσετε την πλούσια φύση του βουνού. Η πιο διάσημη διαδρομή, και ιδανική για τους μη-έμπειρους, είναι η διαδρομή από την περιοχή «Μύλοι» που βρίσκεται σε υψόμετρο 400 μέτρα και είναι πολύ κοντά στο Λιτόχωρο μέχρι την θέση Πριόνια Αν τώρα είστε πιο τολμηροί ακι έμπειροι μπορείτε να συνεχίσετε μέχρι την Κορυφή στον Μύτικα . Εκεί το τοπίο είναι μοναδικό. 
Στα Πριόνια μας μιλά ένας άνθρωπος που έχει φάει το βουνό “με το κουτάλι” όπως λέμε , ο κύριος Ζολώτας..Οι ορειβάτες και οι περιπατητές δεν ξεχνούν ποτέ την εμπειρία των καταφυγίων , να όπως αυτό από τα πιο γνωστά στην περιοχή Σταυρός.
Στην διάρκεια της διαδρομής Λιτόχωρο-Πριόνια θα διασχίσετε το φαράγγι του Ενιπέα, με τους πανέμορφους καταρράκτες και την πλούσια φύση 
Ένας μικρός θησαυρός μέσα στο βουνό και στην καταπράσινη αγκαλιά του το παλιό μοναστήρι αλλά και η Νέα Μονή, όπυ μας μιλά ο σεβαστός γέροντας. 

Αξίζει να σταματήσετε σίγουρα στην περιοχή Μύλοι και να μιλήσετε και εσείς όπως κάναμε και εμείς με την κυρία Ερμιόνη την πιο ευγενική και καλόκαρδη κυρία που περιμένει ανα πάσα στιγμή να φιλέψει όλους όσους θα βρεθούν εκεί. 
Θα επισκεφτούμε τα γραφικά ιερά προσκυνήματα τα οποία είναι διάσπαρτα στο βουνό, ενώ σε αρκετά σημεία θα τραγουδήσουμε και θα χορέψουμε ..Θα ακούσουμε ακόμη και “καντάδες”!

Το Λιτόχωρο είναι και ένας ξακουστός ναυτικός τόπος. Στα εξαίρετα εκθέματα του Ναυτικού Μουσείου Λιτοχώρου αποτυπώνεται η μακρά ναυτική παράδοση του τόπου. 

Η αφετηρία της σημαντικής ναυτικής δραστηριότητας που ανέπτυξαν στο διάβα του χρόνου οι Λιτοχωρίτες ανάγεται στο 18ο αιώνα. Για αυτήν θα μας μιλήσει ο κύριος Βλαχόπουλος άριστος γνώστης της , ως παλιός καπετάνιος. 
Εντοπίζουμε αυτές τις μικρές ξεχωριστές γωνιές που συνθέτουν τις μοναδικές ακτές που μπορεί κανείς να απολαύσει εδώ στο Λιτόχωρο. 
Μιλάμε για τη ιστορία , για την αρχιτεκτονική αλλά και για τα σχολειά του Λιτοχώρου. 

Επισκεπτόμαστε το “χωριό των ψαράδων” , ενώ μιλάμε και για τις καλλιέργειες και τη κτηνοτροφία. 

Θα μαγειρέψουμε . Ενώ στην αυλή της κυρα Στεργιαννής ακούμε και την ζωντανή ντοπιολαλιά . Στο τέλος κλείνουμε με μια μεγάλη γιορτή και θα θαυμάσουμε τα χορευτικά του τόπου αλλά και θα γευτούμε τα εδέσματα που ετοίμασαν οι καλές νοικουρές !

Κυριακή 15 Μαΐου 11:45 (Α ΜΕΡΟΣ )
επανάληψη Τετάρτη 18 Μαΐου 16:45
Κυριακή 22 Μαΐου 11:45(Β ΜΕΡΟΣ)
επανάληψη Τετάρτη 25 Μαΐου 16:45 [opb]

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.