Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Η παραδοσιακή γιορτή κουράς των προβάτων αναβίωσε στα ριζά του Ολύμπου

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΙΟΥ «ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΖΕΥΣ»
Η παραδοσιακή γιορτή κουράς των προβάτων αναβίωσε στα ριζά του Ολύμπου
 
Στον παραδοσιακό οικισμό του συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας "Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ", στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Δίον, ο μορφωτικός και πολιτιστικός σύλλογος του Δίου "ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΖΕΥΣ" πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής 15-05-2016, παραδοσιακή (με μεγάλα ψαλίδια τα «προβατοψάλιδα») αναπαράσταση της κουράς των προβάτων.
«Ο κούρος» είναι το μεγάλο γεγονός της ποιμενικής ζωής, είναι μια σημαντική πατροπαράδοτη κτηνοτροφική δραστηριότητα που παίρνει την μορφή του πανηγυριού. Είναι μια ημέρα γιορτής και χαράς στην οποία συμμετέχουν όλοι.
Τα μέλη του συλλόγου του Δίου "ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΖΕΥΣ" παρουσίασαν όλη την τελετουργία της κουράς των προβάτων.Τα πρόβατα είχαν κλειστεί στην στρούγκα, δίπλα ακριβώς από την καλύβα,ενώ οι κουρευτές (αγόρια του συλλόγου) ξεκίνησαν το επίπονο και κοπιαστικό έργο τους, ξαπλώνοντάς τα κάτω και κουρεύοντάς τα με τον παραδοσιακό τρόπο (με μεγάλα ψαλίδια τα «προβατοψάλιδα»).
Τα κορίτσια του συλλόγου πρόσφεραν νερό και φρόντιζαν να μαζεύεται το μαλλί από κάθε προβατίνα, με το οποίο μπορεί να δημιουργηθεί μετέπειτα μια μεγάλη ποικιλία από παραδοσιακά μάλλινα υφάσματα και εκπληκτικής ομορφιάς παραδοσιακές φορεσιές.
Κατά τη διάρκεια του κουρέματος δεν λείπανε φυσικά και τα αστεία,τα πειράγματα, τα καλαμπούρια, για το ποιος έχει τη μεγαλύτερη δύναμη να πιάσει και να κρατήσει το ζώο, μέχρι να το παραδώσει στον κουρέα του. Γέλια και χαρά, κέφι και ζωντάνια ώστε να τελειώσει όμορφα αυτή η δουλειά. Κι όταν πλέον τελείωσε το κούρεμα και οι κουρευτές πλύθηκαν, ξεκίνησε το γλέντι.
Στην αυλή της καλύβας, στον ίσκιο των δένδρων, στρώθηκε το γεύμα. Πλούσια τα φαγητά και τα άλλα εδέσματα. Παραδοσιακές πίτες, καλομαγειρεμένα βραστά κομμάτια κρέας και ψητά, όλα από τα χέρια των γυναικών του συλλόγου, καθώς και άφθονο κρασί και τσίπουρο. Το γλέντι συνοδεύτηκε από ορχήστρα με ζωντανή μουσική που έπαιξε παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια, κλέφτικα, τραγούδια της αγάπης κ.α., όπου χόρεψαν όλοι και αντάλλαξαν ευχές για «καλό καλοκαίρι».
Η κουρά των προβάτων που είναι άρρηκτα δεμένη με τον κτηνοτροφικό τρόπο ζωής, αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι της παράδοσης του τόπου μας, ένα δυνατό πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής μας.
Το Δ.Σ. και τα μέλη του συλλόγου ευχαρίστησε θερμά όλους εκείνους και εκείνες που συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση και της φετινής γιορτής καθώς και σε όλους και όλες που παρακολούθησαν την παραδοσιακή αναπαράσταση της κουράς των προβάτων και συμμετείχαν στο γλέντι.
Ο μορφωτικός και πολιτιστικός σύλλογος του Δίου "ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΖΕΥΣ" ευχήθηκε καλό καλοκαίρι σε όλους και σε όλες . [op1][opb]

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.