Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Η Κυβέρνηση έχει μια τελευταία ευκαιρία να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εθνική γραμμή.


Σημεία ομιλίας της Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά στην εκδήλωση της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: «Μεταρρυθμίσεις στην πράξη: αναγκαίες αλλαγές για μία κοινωνία αξιοπρέπειας, αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης»
Η συνάντησή μας αυτή γίνεται σε μια χρονική στιγμή που ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη δοκιμάζονται.
Που το ίδιο το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα τίθεται σε αμφισβήτηση μέσα από το δράμα των προσφύγων, την αδυναμία να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις και να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Δεν αισθάνομαι ότι αυτό που συμβαίνει στην Ειδομένη τιμά τη χώρα μου αντίθετα είναι ντροπή.
Την τιμή της Ευρώπης σώζουν οι απλοί Έλληνες πολίτες που αν και ταλαιπωρημένοι και οι ίδιοι μετά από 6 χρόνια μνημόνια βρίσκουν τη δύναμη να συμπαρασταθούν στους πρόσφυγες, στην πράξη και όχι στα λόγια.
Απλοί πολίτες που καλύπτουν το κενό και την παντελή απουσία της Κυβέρνησης.
Η εκδήλωση μας πραγματοποιείται μία μέρα πριν την κρίσιμη σύνοδο για το προσφυγικό. Όπου η Κυβέρνηση έχει μια τελευταία ευκαιρία να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εθνική γραμμή που χαράχτηκε στη συνάντηση των αρχηγών. Μέχρι σήμερα δεν έχει ισχύσει τίποτα από όσα συμφωνήσαμε.
Τονίζω ιδιαίτερα τα θέματα των εθνικών συμφερόντων διότι η σιωπή του Πρωθυπουργού στην Σμύρνη οι ασάφειες στην συμφωνία με την Τουρκία και οι κίνδυνοι που αναδύονται για το Ελσίνκι είναι ανησυχητικά φαινόμενα σε σχέση με την υπεράσπιση πάγιων θέσεων μας στην εξωτερική πολιτική.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι μια κυβέρνηση χωρίς συνοχή, χωρίς κύρος, χωρίς προοπτική. Το λάθος Μουζάλα είναι σίγουρα ολίσθημα, έχει ζητήσει συγνώμη. Ο κος Καμμένος εκβιάζει στην πιο δύσκολη στιγμή για την χώρα.
Το καράβι είναι ακυβέρνητο και το πλήρωμα σε ανταρσία.
Η κρίση της κυβέρνησης δεν μπορεί να μετατραπεί σε εθνική κρίση.
Καλείται ο πρωθυπουργός να δώσει λύση.
Για μας, για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη η καταπολέμηση του Κοινωνικού αποκλεισμού, η ισότιμη συμμετοχή όλων των πολιτών στην Κοινωνική ζωή αποτελεί πυρήνα της σκέψης μας κυρίως όμως της πράξης μας.
Ιστορικά το ΠΑΣΟΚ έχει το πλεονέκτημα και το προοδευτικό πρόσημο των κοινωνικών του πολιτικών.
Το έχουμε αποδείξει με όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχουν την σφραγίδα των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.
Σήμερα που η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται δραματικά, είναι αναγκαία η προβολή και η οριοθέτηση του ιδεολογικού και πολιτικού μας προτάγματος, με σαφή οριοθέτηση απέναντι σε νεοφιλελεύθερες λογικές ή εύκολους λαϊκισμούς και καταστροφικά δήθεν «αριστερά» ψέματα.
Η παραδοσιακή συντηρητική συνταγή προσεγγίζει το κράτος πρόνοιας ως προνομιακό πεδίο άσκησης παρεμβάσεων της φιλανθρωπίας.
Η πολιτική του «οίκτου» και του «συμπονετικού» ανθρώπου δεν μπορεί να αποτελεί καν δημόσια πολιτική καθώς μεταθέτει την ευθύνη του κράτους στην ατομική συμπεριφορά.
Από την άλλη οι ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ για ένα κράτος με γραφειοκρατικό συγκεντρωτισμό παράγει αναποτελεσματικές, ανεπαρκείς και αδιαφανείς πολιτικές, όπως και προνομιακές συνεργασίες με ελιτίστικες ή ημέτερες οργανώσεις.
Εμείς, στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς, δίνουμε έμφαση στο συντονισμό δημοσίων, ιδιωτικών και εθελοντικών φορέων, επιφυλάσσοντας όμως τη θεσμική προτεραιότητα στο δημόσιο τομέα για τη ρύθμιση των σχετικών πολιτικών.
Οι πολιτικές πρόνοιας δεν αποτελούν μόνο προσωρινή και επί μέρους ανακούφιση των ασθενέστερων και ευπαθών ομάδων.
Ιδιαίτερα στην Ελλάδα του 2016, αποτελούν βασική πηγή ανάπτυξης, καθώς κάθε δημόσια παροχή σε εισοδηματική ενίσχυση, υπηρεσίες και αγαθά υμβάλλει ταυτόχρονα στην αναθέρμανση της αγοράς, στην επένδυση σε κοινωνικές δομές, κοινωνική επιχειρηματικότητα, κοινωνική οικονομία, κλπ.
Άρα αποτελούν ενεργητικές πολιτικές, που δρουν ταυτόχρονα στο μοντέλο ανάπτυξης και στις πολιτικές απασχόλησης.
Εξάλλου για το ΠΑΣΟΚ, ανέκαθεν, η κοινωνική πολιτική, η κοινωνική δικαιοσύνη ήταν και συντελεστής παραγωγής και κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης.
Σήμαινε περισσότερες δεξιότητες και κατανάλωση για τους εργαζόμενους, αύξηση της παραγωγικότητας της παραγωγής και του πλούτου.
Η αναδιανομή ήταν και είναι σκοπός γιατί είναι συστατικό της κοινωνίας που θέλουμε.
Η υπέρβαση της κρίσης προϋποθέτει σήμερα γενναίες αλλαγές, πάντα στη βάση των ιδεών και των αξιών μας, για ένα κράτος ευημερίας που εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση και την ασφάλεια των πολιτών αλλά και τη λογοδοσία και τη διαφάνεια με αποτελεσματικότητα της δημόσιας παρέμβασης.
Έχει έρθει η ώρα για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις.
Μεταρρυθμίσεις στην πράξη και όχι στα λόγια.
………………………………………………………………………………………

H Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά απέστειλε απαντητική επιστολή προς την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου

Με εξέπληξε η από 29.02.2016 επιστολή σας, τόσο για το περιεχόμενο, όσο και για το ύφος της.
Αναφέρεσθε στην προσωπική σας διαμάχη με τον Καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου κ. Σταύρο Τσακυράκη και τις αντιδράσεις που προκάλεσε αυτή σας η πρωτοβουλία.
Από την αρχή θέλω να είναι καθαρή η θέση μου.
Πρώτον, θεωρώ ανεπίτρεπτο το αίτημά σας να ασχοληθώ με το περιεχόμενο ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, καθώς και με τις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες των βουλευτών του κόμματός μας. Πέρα από το γεγονός ότι δεν αμφισβητείται η ορθότητά τους, κατά τον τύπο και το περιεχόμενο τους, θέλω να σας επισημάνω τη θεμελιώδη αρχή κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος για τη διάκριση των εξουσιών στην οποία, επιμελώς, αποφεύγετε να αναφερθείτε και να επικαλεστείτε. Η απόπειρά σας να επέμβετε στο κοινοβουλευτικό έργο, όχι μόνο με ξενίζει αλλά με υποχρεώνει να την αποδοκιμάσω και γραπτά.
Αυτή άλλωστε είναι και η αιτία για την οποία θεωρώυποχρέωση μου να κοινοποιήσω την παρούσα επιστολή μου στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και στην Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Δεύτερον, θέλω να επαναλάβω την πλήρη διαφωνία μας στην κατάθεση μήνυσης εκ μέρους σας κατά του καθηγητή Σταύρου Τσακυράκη, όπως επίσης και τη συνυπογραφή σας στην κατά πλειοψηφία ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (του οποίου είστε μέλος), με την οποία επιχειρείται η υποστήριξη της μήνυσής σας.
Τρίτον, έχουν γίνει γνωστές μία σειρά από συνεχείς και απροκάλυπτες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης, τόσο κατά την προεκλογική περίοδο όσο και μετά τις πρόσφατες εκλογές. Ακόμα και με προαναγγελία διώξεων. Ακόμα και με συστηματικές διαρροές στο «φιλικό» προς την Κυβέρνηση Τύπο.
Δυστυχώς, δεν μου έχουν δοθεί πληροφορίες και στοιχεία ότι εσείς προσωπικά έχετε πράξει οτιδήποτε για την αποτροπή ή τον περιορισμό αυτών των απαράδεκτων κυβερνητικών παρεμβάσεων. Θα επανέλθω επ’ αυτού κατά την προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία στον κατάλληλο χρόνο.
Τέταρτον, θεωρώ απαράδεκτη τη νέα νομοθετική διάταξη με την οποία ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου μπορεί να ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο κατά του συνόλου των Δικαστών καθώς επίσης και τη σπουδή από εσάς να κάνετε άμεση χρήση της και να προχωρήσετε σε άσκηση πειθαρχικής δίωξης δικαστικών λειτουργών και στη διεξαγωγή της πειθαρχικής έρευνας από εσάς την ίδια.
Σέβομαι όλες τις αρχές της συνταγματικής δημοκρατικής τάξης. Και γι’ αυτό το λόγο σας απαντώ. Εξαιτίας δε της φύσης των ζητημάτων που έχετε θέσει με την επιστολή σας, θεωρώ αναγκαίο να δώσω στη δημοσιότητα και τη δική σας επιστολή και τη δική μου απάντηση. [op6][opb]

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.