Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ



Αξιότιμη κ. Διευθύντρια/ κ. Διευθυντά,
Σας στέλνουμε τα εκπαιδευτικά προγράμματα, που θα εφαρμοστούν για το σχολικό έτος 2015-2016: «Επίσκεψη στο αγρόκτημα», «Το Μονοπάτι της Ελιάς», «Με γάλα παιχνίδια», «Σιτάρι, από το χωράφι στο τραπέζι μας» και «Τα κατ’ αγρούς Διονύσια»-νέο- με το γενικό τίτλο «Εκπαιδευτικά Βιωματικά Προγράμματα στο αγρόκτημα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης».

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
Σε Γυμνασία και Λύκεια της Κεντρικής Μακεδονίας για επίσκεψη
στην ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, είναι ένα μη κερδοσκοπικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, που λειτουργεί από το 1904 εξυπηρετώντας τις ανάγκες γεωργικής εκπαίδευσης του πληθυσμού της υπαίθρου τόσο της Ελλάδας όσο και των υπόλοιπων Βαλκανικών χωρών.

Τα Σχολεία που λειτουργούν στους χώρους της Σχολής είναι:
Α. Ένα Γενικό Λύκειο Θετικής κατεύθυνσης και ένα Επαγγελματικό Λύκειο τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων & Διατροφής
Β. Το Κολλέγιο «Δημήτρης Περρωτής», Ανωτέρων γεωργικών σπουδών
Γ. Παιδικός Σταθμός
Δ. Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο
Επίσης λειτουργούν:
Το Τμήμα «Δια βίου μάθησης» (ΚΕΚ ενηλίκων)
και το Πρόγραμμα Σχολικών Εκπαιδευτικών Επισκέψεων από σχολεία της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής Μακεδονίας και άλλες περιοχές της χώρας μας.
Η Σχολή προετοιμάζει τους αποφοίτους της για ηγετικές θέσεις στις κοινότητές τους καθώς και στη γεωργία, στη βιομηχανία τροφίμων και γενικότερα στις επιστήμες ζωής.
Αυτό επιτυγχάνεται με τη θεωρητική διδασκαλία και την εφαρμογή στην πράξη - στο αγρόκτημα της Σχολής - κατάλληλων μεθόδων οικονομικά κερδοφόρων, οικολογικά ορθών και κοινωνικά υπεύθυνων.
Τα Σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Σχολής (ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ.) προσφέρουν σε αγόρια και κορίτσια από την ύπαιθρο της Ελλάδας, την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, μια καταξιωμένη εκπαίδευση με έμφαση τόσο στη θεωρητική γνώση όσο και στην πρακτική εξάσκηση.
Οι περισσότεροι μαθητές είναι οικότροφοι και υπότροφοι αφού καταβάλλουν μόνο ένα μέρος των εξόδων φοίτησής τους. Η ζωή τους στη Σχολή διανθίζεται με πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα, προγράμματα ανταλλαγών, ενώ εξασφαλίζονται υποτροφίες για πανεπιστημιακές σπουδές στις ΗΠΑ.
Όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Σχολής υποστηρίζονται από τις εκτεταμένες δραστηριότητες του επιδεικτικού και εκπαιδευτικού αγροκτήματος. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται η παραγωγή του γνωστού γάλακτος (πλήρες και διαίτης), γιαουρτιού από τη φημισμένη φυλή αγελάδων Holstein, αβγών Ωμέγα – 3, κοτόπουλων, γαλόπουλων, αλλά και η παραγωγή κρασιού, τσίπουρου, τραχανά, ζυμαρικών και ελαιόλαδου.
Επίσης υπάρχουν βουστάσιο, ορνιθώνες, θερμοκήπια, κήποι, αμπελώνας, οπωρώνας και ελαιώνας.
Θα ήταν χαρά μας, αλλά και ωφέλεια των μαθητών σας, αν ανταποκρινόσασταν στην πρόσκλησή μας για την εφαρμογή κάποιου από τα τρία εκπαιδευτικά μας προγράμματα.






ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Επίσκεψη στο αγρόκτημα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης»


Στόχος του προγράμματος είναι να πληροφορήσει μαθητές και εκπαιδευτικούς για τη λειτουργία και την παραγωγή ενός σύγχρονου αγροκτήματος καθώς και πως αυτή συνδέεται με την ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή. Έχει τη μορφή μεγάλης περιήγησης στις περισσότερες παραγωγικές υποδομές και διαρκεί δύο ώρες. Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες όλων των βαθμίδων, με ανάλογη εφαρμογή στην κάθε βαθμίδα. Υλοποιείται από εκπαιδευμένα στελέχη μας με παιδαγωγική ιδιότητα .

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Άφιξη :Οι μαθητές αποβιβάζονται στην κεντρική πύλη της Σχολής όπου τους υποδέχονται τα στελέχη μας και αμέσως μετά επισκέπτονται τον πρότυπο αμπελώνα.
Αμπελώνας: πληροφορίες για το αμπέλι, τα προϊόντα του, τη φροντίδα του, τις ποικιλίες του. Καλλιεργούνται 6 πειραματικές ποικιλίες αμπέλου.
Καλλιέργεια αρωματικών φυτών: Ακολουθεί η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών όπου καλλιεργούνται 14 διαφορετικά είδη. Δίνεται έντυπο με πληροφορίες για τις ιδιότητές τους και τη χρήση τους. Προσφέρουμε επίσης ένα μπουκετάκι σε κάθε ομάδα για αισθητηριακή αγωγή.
Οπωρώνας : Στη συνέχεια περνούν από τον οπωρώνα-ροδώνα. Παρατηρούν τα δένδρα και παίρνουν πολλές πληροφορίες για την καλλιέργειά τους.
Ελαιώνας «Κων. Τσάτσου»: πληροφορίες για την ελιά, τα προϊόντα της, τη φροντίδα της, τη σημαντικότητά της στη μεσογειακή διατροφή.
Οινοποιείο: πληροφορίες για τη διαδικασία της οινοποίησης.
Θερμοκήπια, λαχανόκηποι-ανθόκηπος και συσκευαστήριο λαχανικών: Με τη συνοδεία πάντα των στελεχών μας τα παιδιά επισκέπτονται τους εκπαιδευτικούς χώρους και ενημερώνονται για τις καλλιέργειες και τις εργασίες των μαθητών μας.
Βιβλιοθήκη- Ηλεκτρονικοί υπολογιστές: Στη συνέχεια κατευθύνονται στη βιβλιοθήκη – που είναι μια από τις μεγαλύτερες σχολικές βιβλιοθήκες της χώρας – και στα εργαστήρια των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Μικρό πτηνοτροφείο οικιακής οικονομίας: Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν το μικρό μας πτηνοτροφείο οικιακής οικονομίας, δηλαδή το παραδοσιακό κοτέτσι.
Γαλακτοκομείο-Βουστάσιο: Αμέσως μετά ακολουθεί επίσκεψη στο νέο γαλακτοκομείο της Σχολής που θεωρείται ένα από τα πιο σύγχρονα των Βαλκανίων και δίνονται πληροφορίες για την επεξεργασία του γάλακτος και τα παράγωγά του καθώς και τη διατροφική του αξία. Το εποπτικό υλικό που έχει εγκατασταθεί ενισχύει την ενημέρωση των μαθητών μας.
Ακολουθεί το βουστάσιο όπου δίνονται πληροφορίες για τη ζωή, τη φροντίδα και την παραγωγή των αγελάδων μας, των φημισμένων Holnstein .
Εκθετήριο-Γεωργικά Μηχανήματα: στη συνέχεια συναντάμε το υπόστεγο των γεωργικών μηχανημάτων και εργαλείων που χρησιμοποιούνται στις αγροτικές εργασίες.
Μεταφύτευση φυτού: Τέλος, πηγαίνουν στο μεγάλο γυάλινο θερμοκήπιο και κάνουν μεταφύτευση ανθοφόρου ή αρωματικού φυτού, το οποίο παίρνουν ως δώρο.
Οι επισκέπτες μαθητές έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το εστιατόριο της Σχολής, όπου θα μπορούσαν να πάρουν το δεκατιανό τους (εφ’ όσον έχουν φέρει μαζί τους) ή το κυλικείο (προαιρετικά). Στο τέλος του προγράμματος μπορούν να απασχοληθούν με παιχνίδι στο πευκόδασος της Σχολής.
Ολοκλήρωση του προγράμματος και αποχαιρετισμός στην πύλη.

Θεωρούμε σκόπιμο να σημειώσουμε ότι τα έσοδα από τις πολλαπλές δραστηριότητες της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής διατίθενται για τις υποτροφίες των μαθητών της καθώς όλοι τους είναι υπότροφοι και προέρχονται κυρίως από αγροτικές περιοχές της Ελλάδας.

Για την καλύτερη οργάνωση της επίσκεψής σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας τουλάχιστον 15 ημέρες νωρίτερα και για τους ανοιξιάτικους μήνες τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
  • Η διάρκεια του προγράμματος είναι 2 ώρες το ελάχιστο.
  • Το κόστος της επίσκεψης είναι 4,5€ για κάθε παιδί.
  • Πληροφορίες: Τηλ: 2310-492768, 492756 email: scamp@afs.edu.gr
κα Ειρήνη Αργυριάδου και κα Μίγδη Μάρω
Ώρες επικοινωνίας: 9:00-13:00
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το γάλα
για μαθητές Γυμνασίου
Α. Στο Αγρόκτημα
Εποπτική ξενάγηση στους χώρους: βουστάσιο, αρμεκτήριο, γαλακτοκομείο.
Α1.1. Στο βουστάσιο
  • Επίσκεψη και παρατήρηση των εγκαταστάσεων εκτροφής του κοπαδιού.
  • Παρατηρούμε τα σιλό με τις αχυρόμπαλες, το βουστάσιο, την επεξεργασία των λυμάτων, τον βιολογικό καθαρισμό, το αρμεκτήριο.
Α1.2. Στο αρμεκτήριο
  • Παρατηρούμε τη σήμανση για συνθήκες επεξεργασίας του γάλακτος που βρίσκονται αναρτημένα στο χώρο: θερμόμετρο, ρολόι 3:00 π.μ. και 3:00μ.μ (ώρες αρμέγματος), καθώς και τις αφίσες που αναρτώνται στους εσωτερικούς υαλοπίνακες του αρμεκτηρίου, όπου εικονίζονται στιγμιότυπα από το άρμεγμα των ζώων.
  • Παρατηρούμε τη λειτουργία μίας φορητής αρμεκτικής μηχανής.
  • Περιεργαζόμαστε τα «σκουλαρίκια» και το «ηλεκτρονικό βραχιόλι» της αγελάδας.
Α1.3. Στο γαλακτοκομείο
  • Παρουσιάζεται η επεξεργασία του γάλακτος - από την παστερίωση έως τη συσκευασία του σε φιάλες, σε 7 μεγάλες αφίσες που απεικονίζουν τις εγκαταστάσεις του εργαστηρίου. Στη συνέχεια παρατηρούν τη λειτουργία του γαλακτοκομείου από εσωτερικούς υαλοπίνακες.
  • Παρατηρούν σε κάδο την ημερήσια παραγωγή γάλακτος μιας αγελάδας και σε αφίσα πληροφορίες για την ημερήσια διατροφική ανάγκη που καλύπτει.
  • Αναφορά στη θρεπτική αξία του γάλακτος, επίσης σε αφίσα.
  • Λύνουμε απλές εξισώσεις με φιάλες συσκευασμένες σε 6άδες, όπως βγαίνουν από τη συσκευασία.
  • Επίσκεψη στο εκπαιδευτικό τυροκομείο.
Α2. Εργαστήρια
Εργαστήριο μαγειρικής. Παρασκευάζουμε φρέσκο τυρί «τυροζούλι» με παραδοσιακή συνταγή ή γλυκιά κρέμα γάλακτος με φρέσκο γάλα, και τα απολαμβάνουμε.
  • Εξηγούμε στα παιδιά τη διαδικασία και τη σημασία της παστερίωσης, πάνω σε μεγάλο σχηματικό λειτουργικό μοντέλο, καθώς και σε μικρότερες διατάξεις που προσομοιάζουν με το αρχικό μοντέλο του Παστέρ.
  • Δημιουργία ετικέτας. Κατασκευή ατομικής χειροτεχνίας με τα μπουκάλια γάλακτος της Σχολής, όπου παρουσιάζονται με εποπτικό τρόπο πληροφορίες σχετικές με το γάλα.
Α3. Αγωγή καταναλωτή
  • Επίσκεψη στο πρατήριο της Σχολής όπου τα παιδιά πρέπει να κάνουν μια «έρευνα αγοράς» (σε ειδική προθήκη)σχετικά με τα γαλακτοκομικά προϊόντα.. Οι αποστολή είναι: «Βρείτε προϊόντα που περιέχουν γάλα».
Β. Στο σχολείο
  • Δημιουργία αφίσας για τη διατροφική αξία του γάλακτος. Επινοούμε σύνθημα, εικόνα, μήνυμα, με δημιουργικό και χιουμοριστικό τρόπο.
  • Ομαδικά λεκτικά παιχνίδια. Τα παιδιά καταγράφουν λέξεις που έχουν συνθετικό το γάλα. Π.χ. γαλατόπιτα ή το αντικείμενό τους περιέχει γάλα ή γιαούρτι π.χ. τζατζίκι ή είναι φανταστικές λέξεις με γάλα π.χ. γαλακτοφάγος….
  • Προσφορά, δώρο μιας συλλεκτικής γυάλινης φιάλης γάλακτος της Α.Γ.Σ.




ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
  • Η διάρκεια του προγράμματος είναι 2 ώρες το ελάχιστο.
  • Το κόστος της επίσκεψης είναι 4,5€ για κάθε παιδί.
  • Πληροφορίες: Τηλ: 2310-492768, 492756 email: scamp@afs.edu.gr
κα Ειρήνη Αργυριάδου και κα Μίγδη Μάρω
Ώρες επικοινωνίας: 9:00-13:00

Για την καλύτερη οργάνωση της επίσκεψής σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας τουλάχιστον 15 ημέρες νωρίτερα και για τους ανοιξιάτικους μήνες τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα.


Θεωρούμε σκόπιμο να σημειώσουμε ότι τα έσοδα από τις πολλαπλές δραστηριότητες της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής διατίθενται για τις υποτροφίες των μαθητών της καθώς όλοι τους είναι υπότροφοι και προέρχονται κυρίως από αγροτικές περιοχές της Ελλάδας.
«Σιτάρι, από το χωράφι στο τραπέζι μας»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικά με το σιτάρι για παιδιά Γυμνασίου


Το πρόγραμμα έχει 2ωρη διάρκεια και απευθύνεται σε σχολικές ομάδες παιδιών Γυμνασίου. Το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από έντονο βιωματικό χαρακτήρα. Εστιάζει στη διαδικασία παραγωγής τροφίμων και τη σύγκριση παραδοσιακού τρόπου και σύγχρονης καλλιέργειας. Τα μέρη του προγράμματος είναι:
1. Επίσκεψη στο χωράφι: Παρατήρηση της ανάπτυξης των σιτηρών, ανάλογα με την εποχή που γίνεται η επίσκεψη. Συζήτηση για τον κύκλο καλλιέργειας των σιτηρών. Συζήτηση για τις συνθήκες εργασίας στην ύπαιθρο.
2. Παρουσίαση στην Εκπαιδευτική Πινακοθήκη, στη συλλογή από 10 αντίγραφα εικαστικών έργων του Fr. Millet, πλαισιωμένη με παλιά εργαλεία και αντικείμενα που βρίσκονται στη διάθεση της Σχολής. Οι πίνακες παρουσιάζουν τα διαδοχικά στάδια από την σπορά μέχρι το ψήσιμο του ψωμιού. Συζητάμε για τον παραδοσιακό και τον σύγχρονο τρόπο καλλιέργειας του σιταριού και της παραγωγής του αλευριού.
3. Δραστηριότητες στο εργαστήριο:
Α. Αλέθουμε σιτάρι και κάνουμε αλεύρι με τον παραδοσιακό χειρόμυλο. Κοσκινίζουμε και έχουμε σιμιγδάλι και αλεύρι. Φτιάχνουμε ζύμη για ψωμί
ή
Β. Δοκιμάζουμε την ιταλική παραδοσιακή τεχνική για χειροποίητα ζυμαρικά όκι. Συζητάμε για το αλεύρι και τα δημητριακά στη διατροφή μας, σύμφωνα με την πυραμίδα της διατροφής.
Γ. Συζητάμε για τους μύκητες της μαγιάς και σε εργαστήριο επίδειξης εντοπίζουμε την ύπαρξη ζυμομύκητα στο δοκιμαστικό σωλήνα και το πως ευνοείται ή αναστέλλεται η δράση του με τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας.
4. Φύτευση σπόρων στο θερμοκήπιο: Σε εργαστήριο κηπουρικής τα παιδιά φυτεύουν σπόρους σιταριού σε χώμα σε μικρό δοχείο μεταφύτευσης. Η εργασία είναι ατομική με ένα γλαστρακι για κάθε παιδί.

Εναλλακτικά, σε περίπτωση κακοκαιρίας, γίνεται ολιγόλεπτη προβολή του παραδοσιακού τρόπου των εργασιών για την καλλιέργεια του σιταριού.

Επεκτάσεις για το σχολείο και το σπίτι. Διανέμεται έντυπο υλικό με προτάσεις για δραστηριότητες στο σχολείο ή στο σπίτι.
  1. Πληροφορίες για την ιστορία των ζυμαρικών, από το «λάγανον» της αρχαιότητας, στο Βυζάντιο, έως τα λαζάνια της σύγχρονης εποχής.
  2. Καταγράψτε τα είδη ψωμιού που υπάρχουν στο αρτοποιείο. Πάρτε μια μικρή συνέντευξη με τον αρτοποιό για τις διαφορές στην παρασκευή της κάθε διαφορετικής κατηγορίας ψωμιού.
  3. Δοκιμάστε να φτιάξετε ψωμί με διαφορετικές γεύσεις. Προσθέστε μυρωδικά, τυρί, σταφίδες ή κάτι που θα δώσει τη γεύση που εσείς θέλετε.
  4. Σχεδιάστε μια συσκευασία για μακαρόνια. Επιλέξτε όνομα, σήμα. Συμπληρώστε τα διατροφικά στοιχεία και τα συστατικά. Οργανώστε ένα γεύμα με ποικιλία ζυμαρικών. Σε ποιους ή ποιες ομάδες ανθρώπων θα το προσφέρατε;

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
  • Η διάρκεια του προγράμματος είναι 2 ώρες το ελάχιστο.
  • Το κόστος της επίσκεψης είναι 4,5€ για κάθε παιδί.
  • Πληροφορίες: Τηλ: 2310-492768, 492756 email: scamp@afs.edu.gr
κα Ειρήνη Αργυριάδου και κα Μίγδη Μάρω
Ώρες επικοινωνίας: 9:00-13:00

Για την καλύτερη οργάνωση της επίσκεψής σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας τουλάχιστον 15 ημέρες νωρίτερα και για τους ανοιξιάτικους μήνες τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα.


Θεωρούμε σκόπιμο να σημειώσουμε ότι τα έσοδα από τις πολλαπλές δραστηριότητες της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής διατίθενται για τις υποτροφίες των μαθητών της καθώς όλοι τους είναι υπότροφοι και προέρχονται κυρίως από αγροτικές περιοχές της Ελλάδας.
«Το Μονοπάτι της Ελιάς»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ελιά, για μαθητές Γυμνασίου

Περίπατος στον πειραματικό ελαιώνα και την «υπαίθρια πινακοθήκη»
  • Παρατήρηση και παρουσίαση ανάπτυξης του νέου πειραματικού ελαιώνα, όπου καταγράφεται η διαφορετική απόδοση καρπού ελιάς ανά στρέμμα, ανάλογα με τον τρόπο φύτευσης: κανονική, πυκνή, υπέρπυκνη καλλιέργεια.
  • Παιχνίδι στοχευμένης παρατήρησης σε αντίγραφα έργων Β.Β.Γκόγκ, Θεόφιλου, Μιρό, Νταλί. Αντιστοιχίζουμε πίνακες ζωγραφικής, με θέμα την ελιά και το λάδι, με τίτλους και δημιουργούς.
  • Παρουσίαση βασικών εργαλείων συγκομιδής καρπού της ελιάς, στον ελαιώνα του Κ.Τσάτσου.
  • Παρατήρηση του πίνακα του Θεόφιλου, εικόνας αγγείου και εικόνας μηχανικής συγκομιδής. Σχολιασμός για τον παραδοσιακό και τον σύγχρονο τρόπο συγκομιδής του καρπού.
Ελαιοτριβείο- Κέντρο Ελιάς Krinos
  • Παρατήρηση και ξενάγηση στην εγκατάσταση του ελαιοτριβείου. Αναφορά στα διακριτά στάδια παραγωγής λαδιού από τη συγκομιδή μέχρι τη συσκευασία. Σε καρτέλες παίζουμε παιχνίδι λογικής σειράς.
  • Γευστική δοκιμή Α: Σε μπουκιές ψωμιού προσθέτουμε σταγόνες λάδι, αλάτι, ρίγανη και άλλα φυσικά υλικά. Δίνουμε όνομα στο έδεσμα μας και το γευόμαστε.
  • Γευστική δοκιμή Β: Δοκιμάζουμε και συγκρίνουμε 5 είδη ελιάς. Δοκιμάζουμε και συγκρίνουμε 5 είδη λαδιού. Βαθμολογούμε και καταγράφουμε τη γνώμη μας σε φύλλο εργασίας γευσιγνωσίας.
  • Παιχνίδι παρατήρησης και μνήμης. Με τη βοήθεια γεωφυσικού χάρτη αναφοράς εντοπίζουμε τις ελαιοπαραγωγές περιοχές. Στη συνέχεια σημειώνουμε από μνήμης τις ενδείξεις στον χάρτη παιχνιδιού.
Εικαστικά και άλλα
  • Εικαστικά: Λύνουμε «χρωματικές εξισώσεις» με νερομπογιές για τη δημιουργία αποχρώσεων του πράσινου-λαδί χρώματος.
  • Παρατηρούμε αντίγραφα από πήλινες πλάκες με Γραμμική Α και Β γραφή. Με ιδεογράμματα συνθέτουμε φράσεις με θέμα το λάδι. Χρησιμοποιούμε τα τρία σύμβολα του δέντρου, του καρπού και του λαδιού.
Επεκτάσεις για το σχολείο και το σπίτι
  • Κατασκευές: Κόβουμε σε χαρτόνι αττικά τετράδραχμα. Οδηγίες για κατασκευή απλού πήλινου λυχναριού
  • Οργανώστε μια καμπάνια! Επαναχρησιμοποιείστε συσκευασίες λαδιού, μετατρέποντάς τις σε κουμπαράδες. Αποφασίστε για ποιον κοινωνικό σκοπό θα συγκεντρώσετε χρήματα. Σχεδιάστε μια ετικέτα και μια αφίσα που να αναφέρεται σε αυτό τον σκοπό.
  • Αναφορά στο λάδι και τη θρεπτική αξία του, στη μεσογειακή διατροφή και στις κατηγορίες ελαιολάδων. Ζωγραφίζουμε μια ετικέτα ή μια αφίσα για το λάδι.
  • Οδηγίες για την παρασκευή αρωματισμένων λαδιών με βότανα στο σπίτι.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
  • Η διάρκεια του προγράμματος είναι 2 ώρες το ελάχιστο.
  • Το κόστος της επίσκεψης είναι 4,5€ για κάθε παιδί.
  • Πληροφορίες: Τηλ: 2310-492768, 492756 email: scamp@afs.edu.gr
κα Ειρήνη Αργυριάδου και κα Μίγδη Μάρω
Ώρες επικοινωνίας: 9:00-13:00

Για την καλύτερη οργάνωση της επίσκεψής σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας τουλάχιστον 15 ημέρες νωρίτερα και για τους ανοιξιάτικους μήνες τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα.



Θεωρούμε σκόπιμο να σημειώσουμε ότι τα έσοδα από τις πολλαπλές δραστηριότητες της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής διατίθενται για τις υποτροφίες των μαθητών της καθώς όλοι τους είναι υπότροφοι και προέρχονται κυρίως από αγροτικές περιοχές της Ελλάδας.
Νέο - «Τα κατ’ αγρούς Διονύσια»
από τη ζωή της υπαίθρου και το αμπέλι, μέχρι το αρχαίο και σύγχρονο θέατρο!
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Γυμνασίου

Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, δίωρης διάρκειας, για τις Τέχνες και τον πολιτισμό στην αρχαιότητα με αφορμή τις γιορτές αφιερωμένες στο Διόνυσο, τα «Μικρά Διονύσια» ή «Τα κατ΄ αγρούς Διονύσια». Υλοποιείται από εκπαιδευμένο στέλεχος με παιδαγωγική ιδιότητα και με τη βοήθεια του υπεύθυνου εκπαιδευτικού της σχολικής ομάδας.

Παιδαγωγική προσέγγιση:
Σκοπός του προγράμματος είναι η προσέγγιση στοιχείων του αρχαιοελληνικού πολιτισμού που σχετίζονται με το Διόνυσο, το θέατρο και την αγροτική ζωή με έμφαση στην αμπελουργία και την αναγέννηση της φύσης, πάντα με αφορμή «Τα κατ΄ αγρούς Διονύσια».

Δραστηριότητες:
  • Επίσκεψη στον ελαιώνα και τον αμπελώνα (ενδεικτική διάρκεια 20΄)
Αναφερόμαστε στη σημασία της ελιάς και της αμπέλου στην αρχαιότητα, στην οινοποσία και τα συμπόσια, στο λάδι και τη διατροφή τους, την ελιά και την θεά Αθηνά, το αμπέλι και το θεό Διόνυσο. Επισημαίνουμε ότι το αμπέλι και η ελιά είναι και σήμερα τα βασικά στοιχεία της αγροτικής παραγωγής και της διατροφής μας.
  • Εργαστήριο κόμικς (ενδεικτική διάρκεια 30΄)
Αφηγούμαστε το μύθο του Ικάριου και το πως προέκυψε η γιορτή των Διονυσίων, τις πομπές, τα συμπόσια, τον Θέσπη, τα «εξ΄αμάξης» , τον κώμο και το πως γεννήθηκε το θέατρο στην αρχαιότητα. Τα παιδιά αναδιηγούνται την ιστορία του Ικάριου (ή στιγμιότυπα αυτής) ζωγραφίζοντας μέσα σε καρέ κόμικς με συννεφάκια και αφήγηση.
  • Κατασκευή μάσκας θεάτρου (ενδεικτική διάρκεια 10΄)
Αναφερόμαστε στο αρχαίο και σύγχρονο θέατρο, τις τραγωδίες, τις κωμωδίες και την καταγωγή τους από τις Διονυσιακές γιορτές και τους τραγόμορφους ποιητές και τραγωδούς. Τα παιδιά κατασκευάζουν χαρτονένια προσωπεία μάσκας αρχαίου θεάτρου. Παράλληλα, συμμετέχουν σε παιχνίδια επιδεξιότητας από την αρχαιότητα. Παίζουν με, βώλους, αστραγάλους, ιύγκες.
  • Προβολή τραγωδίας σε κόμικς (ενδεικτική διάρκεια 10’ + 20΄)
Προβάλουμε ολιγόλεπτα αποσπάσματα από τις αρχαίες τραγωδίες «Αντιγόνη» του Σοφοκλή και «Ιφιγένεια στην Αυλίδα» του Ευριπίδη σε μορφή κόμικς. Αναφερόμαστε στην υπόθεση και στα διλήμματα που προκύπτουν για τους ήρωες Αντιγόνη και Ιφιγένεια. Στη συνέχεια τα παιδιά συμμετέχουν σε δραστηριότητες ανταλλαγής επιχειρημάτων (ντιμπέιτ) και διαδρομής της συνείδησης που βασίζονται στον προβληματισμό και τα διλήμματα των βασικών ηρωίδων Αντιγόνης και Ιφιγένειας. Συζητούν επίσης για το ποιο τέλος θα έδιναν αυτοί στις δύο τραγωδίες που αναφερόμαστε.
  • Εργαστήρια πηλοπλαστικής (ενδεικτική διάρκεια 20΄)
Τα παιδιά προσπαθούν να πλάσουν αντίγραφα από αρχαία πήλινα σκευή, με αρχικό ερέθισμα πήλινα αγγεία με παραστάσεις από τις τελετές του Διονύσου. Η κατασκευή είναι ατομική και τα παιδιά παίρνουν μαζί τους την κατασκευή που έφτιαξαν.
  • «Ας κρατήσουν οι χοροί» (ενδεικτική διάρκεια 10΄)
Τα παιδιά αποχωρώντας, τραγουδούν διασκευασμένο το τραγούδι του Δ. Σαββόπουλου «Ας κρατήσουν οι χοροί» με απλοποιημένους στίχους. Φοράνε στεφάνια από κλαδιά αμπέλου, μάσκες τράγου, χορεύουν αυτοσχεδιάζοντας. Ο εμψυχωτής δίπλα τους αστειεύεται μαζί τους. Όλη η εικόνα αυτής της πομπής αποτελεί ένα ζωντανό πίνακα αναπαράστασης του κώμου μιας «κατ΄ αγρούς Διονύσια» τελετής.




Κάθε ομάδα παίρνει με την ολοκλήρωση του προγράμματος:
  • Ενημερωτικό φυλλάδιο για τον εκπαιδευτικό με τις βασικές πληροφορίες σχετικά με τα Διονύσια, το αρχαίο θέατρο και τα γυμνάσματα, την αγροτική ζωή και το αμπέλι.
  • Εκπτωτικά κουπόνια για αγορά βιβλίων.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
  • Η διάρκεια του προγράμματος είναι 2 ώρες το ελάχιστο.
  • Το κόστος της επίσκεψης είναι 4,5€ για κάθε παιδί.
  • Πληροφορίες: τηλ: 2310-492768, 492756 email: scamp@afs.edu.gr
κα Ειρήνη Αργυριάδου, κα Μίγδη Μάρω
Ώρες επικοινωνίας: 9:00-13:00

Για την καλύτερη οργάνωση της επίσκεψής σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας τουλάχιστον 15 ημέρες νωρίτερα και για τους ανοιξιάτικους μήνες τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα.




Θεωρούμε σκόπιμο να σημειώσουμε ότι τα έσοδα από τις πολλαπλές δραστηριότητες της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής διατίθενται για τις υποτροφίες των μαθητών της καθώς όλοι τους είναι υπότροφοι και προέρχονται κυρίως από αγροτικές περιοχές της Ελλάδας.[op8]

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.