Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΛΑΠΠΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 20.11.2012


ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: Ανάκληση της απόφασης αρ. 113\2012 του Δ.Σ. Δίου – Ολύμπου σχετικά με την τροποποίηση περιβαλλοντικών όρων της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. (Β΄ μέρος).

ΕΙΣΗΓΗΣΗ


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Έχουμε από καιρό επισημάνει ότι η απόφαση του Δ.Σ. με αρ. 113\2012, με την οποία εγκρίνεται η τροποποίηση περιβαλλοντικών όρων της Δ.Ε.Α.Δ.Ο., ανοίγει την «κερκόπορτα» για την δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α. βιομηχανικών αποβλήτων στην περιοχή και την απόθεση, σε πρώτη φάση, 82.000 τόνων παραπροϊόντος Ηλεκτρολυτικού Διοξειδίου του Μαγγανίου!
Δηλώσαμε εξ αρχής ότι υπήρξε περίεργη «σπουδή» από πλευράς διοίκησης να ψηφιστεί άρον – άρον ένα θέμα τόσο σοβαρό και κυρίως θεωρήσαμε ότι το Δ.Σ. προχώρησε στη λήψη μίας ιδιαίτερα κρίσιμης απόφασης χωρίς να είναι επαρκώς ενημερωμένο για τις πιθανές επιπτώσεις από την απόφαση αυτή. Άλλωστε ουδέποτε είχε ενημερωθεί το σώμα ότι ψηφίζει ουσιαστικά για την δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α. βιομηχανικών αποβλήτων, αλλά απεναντίας η παρουσίαση του θέματος τόσο στο σώμα, όσο και στο Δ.Σ. της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. αναφερόταν πάντοτε σε «αποκατάσταση» του παλιού λατομείου (και μάλιστα με… «φυτική γη»!).  

Ζητήσαμε επίμονα εδώ και καιρό να ξανασυζητηθεί το θέμα σε ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. για να μπορέσουν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να ενημερωθούν επαρκώς και να τους δοθεί η δυνατότητα να επανακαθορίσουν τη στάση τους. Έστω και με κάπως διαφορετικό τρόπο, αυτή η δυνατότητα μας δίνεται απόψε.
Προσωπικά έχω πειστεί για τους ενδεχόμενους κινδύνους που εγκυμονεί η απόθεση του συγκεκριμένου αποβλήτου για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Ακόμη όμως κι αν κάποιος από εμάς, καλοπροαίρετα, δεν έχει πειστεί εντελώς για το ίδιο, σίγουρα έχει αρχίσει να αμφιβάλλει για τη «μη επικινδυνότητα» του υλικού. Και σε αυτή την περίπτωση όμως, η ίδια η παραμικρή αμφιβολία πρέπει να μας οδηγήσει σε ανάκληση της απόφασης του Ιουνίου. Με το μέλλον της περιοχής δεν μπορούμε να πειραματιζόμαστε, ούτε να αποφασίζουμε αμφιβάλλοντας έστω και κατ’ ελάχιστον!

Ακόμη όμως και στην περίπτωση που κάποιοι επιμένουν να δέχονται πως είναι απολύτως διασφαλισμένη η δημόσια υγεία και το περιβάλλον, σίγουρα δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει την πολύπλευρη υποβάθμιση (στους τομείς του τουρισμού, της ποιότητας προϊόντων, της αξίας της γης, κτλ.) που θα υποστεί ολόκληρη η περιοχή με τη δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α, βιομηχανικών αποβλήτων.

Δεν μπορούμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να αγνοήσουμε την ανησυχία και τη διαμαρτυρία της κοινωνίας παριστάνοντας πως «δεν είδαμε, δεν ακούσαμε τίποτα» και κάνοντας το μαύρο άσπρο. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τον Όλυμπο!

Ο Όλυμπος αποτελεί από μόνος του ένα οικουμενικό σύμβολο και ταυτόχρονα ένα διεθνώς αναγνωρισμένο «σήμα κατατεθέν», ένα παγκόσμιο «brandname» που όλοι μας προεκλογικά αναγνωρίζαμε την τεράστια αξία του και δεσμευόμασταν να αξιοποιήσουμε προς όφελος των κατοίκων και της καλώς εννοούμενης ανάπτυξης της περιοχής. 

Εμείς ως Δ.Σ. τί θέλουμε λοιπόν; Να καταστρέψουμε με μία κίνηση αυτό το αναξιοποίητο ακόμη «brandname»; Ας μη γελιέται κανείς! Ταφή των βιομηχανικών αποβλήτων σημαίνει «θάψιμο» του ίδιου του Ολύμπου και της μελλοντικής ανάπτυξης της περιοχής!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Σας καλούμε να πράξουμε όλοι μαζί το αυτονόητο και να ψηφίσουμε «ΝΑΙ» στην ανάκληση της απόφασης 113\2012 αποτρέποντας κάθε ενδεχόμενο κίνδυνο και κάθε υποβάθμιση της περιοχής μας.
Σας εκλιπαρώ τον καθένα και την καθεμιά σας προσωπικά! Ας μην επιτρέψουμε να μείνουμε στην ιστορία ως το Δ.Σ. που «έθαψε» τον Όλυμπο και το μέλλον των επόμενων γενεών!

Σας ευχαριστώ!

Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.