Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Ανακηρύσσεται εθνικό πάρκο ο Όλυμπος και καθορίζονται οι ζώνες προστασίας




ΣΕ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ

Χαρακτηρισμός της χερσαίας περιοχής του όρους Ολύμπου ως Εθνικού Πάρκου, καθορισμός 4 ζωνών προστασίας αυτού, χρήσεων, όρων και περιορισμών
Οι επιχειρήσεις στην Δ΄ Ζώνη θα μπορούν να χρησιμοποιούν το σήμα του Εθνικού Δρυμού Όλυμπου στα προϊόντα τους για να πιστοποιούν τον τόπο προέλευσης και να τα προωθούν στις Διεθνείς αγορές με την αναγνωρισιμότητα που προσδίδει το brand name ‘ΟΛΥΜΠΟΣ’

Είναι έτοιμο το προσχέδιο του ΠΔ με το οποίο χαρακτηρίζεται η χερσαία περιοχή του Ολύμπου ως Εθνικό Πάρκο και οριοθετούνται οι ζώνες προστασίας . Αναμένονται οι τελικές τροποποιήσεις με την κατάθεση των προτάσεων από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.
Tον Μάιο του 2015, και ύστερα από σχετική αλληλογραφία που προηγήθηκε, ανατέθηκε στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου από το ΥΠΑΠΕΝ, η σύνταξη της δεκαετούς αναφοράς, η οποία απαιτείται για την ανανέωση της υποψηφιότητας του Ολύμπου στο Πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» (Man & Biosphere) της UNESCO, στο οποίο εντάχθηκε το 1981.
Κατά τη συμπλήρωση της σχετικής αναφοράς διαπιστώθηκε ευθύς αμέσως ότι θα πρέπει να διευκρινιστούν τα όρια και οι ζώνες της προστατευόμενης περιοχής καθώς ότι για την παραμονή στο πρόγραμμα Man & Biosphere (ΜΑΒ) απαραίτητη προϋπόθεση συνιστά η ύπαρξη Προεδρικού Διάταγματος οριοθέτησης και χαρακτηρισμού καθώς και σχετικό Διαχειριστικό Σχέδιο.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Κώστας Αγοραστός έχει τονίσει την ανάγκη για την άμεση έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για οριοθέτηση των ζωνών στον Όλυμπο αλλά και την επίσπευση τις διαδικασίας για να μην χαθούν οι προθεσμίες της UNESCO στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Στις 21 Ιουλίου 2015 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στο γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Τσιρώνη στην οποία συμμετείχαμε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, οι Δήμαρχοι Δίου-Ολύμπου και Ελασσόνας, εκπρόσωπος της ΕΟΟΑ και υπάλληλοι των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου με θέμα το Π.Δ. Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Εκεί παρουσιάστηκε το πιο πρόσφατο σχέδιο του Π.Δ., το οποίο βρίσκεται υπο επεξεργασία από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΠΕΝ και συζητήθηκε και το θέμα της προτεινόμενης Δ’ Ζώνης καθώς και τα όρια αυτής. Η σύνταξη της δεκαετούς αναφοράς από τον Φορέα Διαχείρισης για το πρόγραμμα ΜΑΒ UNESCO βρίσκεται σε εξέλιξη και η υποβολή της (μαζί με όλα τα συνοδά έγγραφα) θα πρέπει να γίνει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015.
Με το σχέδιο του ΠΔ προβλέπεται αύξηση της συνολικής έκτασης της Προστατευόμενης Περιοχής στα 366.000 στρέμματα από τα οποία τα 191.000 ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και τα 175.000 στην . Στην περιοχή αυτή προβλέπεται η δημιουργία και οριοθέτηση 4 ζωνών διαχείρισης με κλιμακούμενο καθεστώς προστασίας καθώς και ο καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων άσκησης των διάφορων δραστηριοτήτων .
Σκοπός του Προεδρικού Διατάγματος είναι η προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου ως φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού φυσικού πόρου σε χερσαία τμήματα της περιοχής του όρους Όλυμπος, που διακρίνονται για τη μεγάλη βιολογική, οικολογική, ιστορική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική και παιδαγωγική τους αξία, με το χαρακτηρισμό της ως Εθνικό Πάρκο.
Ειδικότερα, επιδιώκεται η διατήρηση και διαχείριση των σπανίων οικοτόπων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας που απαντώνται στη συγκεκριμένη περιοχή και η θεσμοθέτηση διαδικασιών και μέτρων για την εξασφάλιση της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης στο πλαίσιο της αειφόρου διαχείρισης της περιοχής.
Εντός του Εθνικού Πάρκου θα υφίστανται οι εξής τέσσερις ζώνες :
Περιοχή Απολύτου Προστασίας της Φύσης (Ζώνη Α)
Στην Ζώνη Α διαχειριστικός στόχος είναι η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και η αποτελεσματική προστασία του, ώστε να ακολουθήσει τη φυσική του εξέλιξη χωρίς ανθρώπινες επεμβάσεις .

Περιοχή Προστασίας της Φύσης (Ζώνη Β)

Στις περιοχές αυτές επιτρέπεται να εκτελούνται ορισμένα έργα και εργασίες μικρής κλίμακας, να γίνονται έρευνες και να ασκούνται ήπιες δραστηριότητες, κυρίως παραδοσιακού χαρακτήρα, με τους όρους και περιορισμούς του παρόντος, όπως αυτοί θα εξειδικευθούν στο Σχέδιο Διαχείρισης της περιοχής και εφόσον δεν έρχονται σε αντίθεση με τους σκοπούς προστασίας.
Γ) Προστατευόμενο Τοπίο (Ζώνη Γ΄)
Στην ζώνη Γ διαχειριστικός στόχος είναι η διαφύλαξη της γεωλογικής, αισθητικής ή πολιτισμικής κληρονομιάς και η διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας σε συνάρτηση με τις ασκούμενες παραδοσιακού χαρακτήρα δραστηριότητες των κατοίκων, με παράλληλη παροχή δυνατοτήτων οικοτουριστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Δ. Περιοχή Οικοανάπυξης (Ζώνη Δ΄) . Στην ζώνη Δ διαχειριστικός στόχος είναι η διαφύλαξη της πολιτισμικής κληρονομιάς και η διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας σε συνάρτηση με περιβαλλοντικά φιλικές ασχολίες και παραγωγικές δραστηριότητες των κατοίκων, με παράλληλη παροχή δυνατοτήτων, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Ειδικότερα εντός των ορίων της περιοχής Οικοανάπτυξης (Ζώνη Δ) επιπλέον των αναφερομένων στις παραπάνω ζώνες επιτρέπονται:

ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.