Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Γ.Παπαθανασίου: Από εμάς εξαρτάται το πώς θα ξεφύγουμε απ’ αυτή την κρίση!
















ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ, ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ. 

* ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ 200 ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ. ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΚΟΨΟΥΜΕ.

* ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ε.α. Π.ΧΡΥΣΙΚΟΣ: ΟΙ ΔΙΑΜΑΧΕΣ 1823-1825 ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΛΑΝΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΕΝΔΟΞΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ

Κατά τον δήμαρχο Δίου-Ολύμπου, Γιώργο Παπαθανασίου, η ιστορία της επανάστασης του 1821 αλλά και τα γεγονότα του εμφύλιου που ακολούθησαν μετά την απελευθέρωση των πρώτων εδαφών από την τουρκική σκλαβιά, διδάσκουν «ότι για να βγούμε από την κρίση και από τα προβλήματα δεν χρειάζεται να έχουμε 200 κόμματα αλλά χρειάζεται να έχουμε κοινή λογική και κοινό νου, ώστε να μπορέσουμε να προκόψουμε και να προοδεύσουμε».
Οι επισημάνσεις του κ. Παπαθανασίου έγιναν στο πλαίσιο εκδήλωσης που είχε οργανωθεί από τη δημοτική χορωδία Δίου-Ολύμπου «Ιωάννης Σακελλαρίδης» σε συνεργασία με την Εστία Πιερίδων Μουσών, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου δημοτικού σχολείου Λιτοχώρου. Επρόκειτο για εκδήλωση αφιερωμένη στην 25η Μαρτίου 1821 με κεντρικό ομιλητή τον αντιστράτηγο ε.α. Παναγιώτη Χρυσικό ενώ στη συνέχεια ακολούθησε εορταστικό μουσικό πρόγραμμα.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου αναφέρθηκε στον ελληνικό εμφύλιο της περιόδου 1823 – 1825 για να τονίσει ότι οι Έλληνες μεγαλουργούν ενωμένοι ενώ αντίθετα καταστρέφονται όταν είναι διαιρεμένοι. Το σχετικό απόσπασμα από τις επισημάνσεις του κ. Παπαθανασίου για το θέμα αυτό έχει ως εξής:
«Όταν γιορτάζουμε ένα ιστορικό γεγονός, όπως είναι η επέτειος της επανάστασης στις 25 Μαρτίου του 1821, δεν γιορτάζουμε από μια υποχρέωση, κάνοντας μια αγγαρεία έναντι των γεγονότων και των ανθρώπων εκείνων οι οποίοι έκαναν αυτούς τους αγώνες. Γιορτάζουμε, επειδή πιστεύουμε ότι η ιστορία θα πρέπει πάντοτε να είναι στη μνήμη όλων, να είναι επίκαιρη και να τη διαβάζουμε. Διότι αρκετοί από εμάς ίσως να διάβασαν αυτή την ιστορία στο σχολείο για το 1821 αλλά να το έχουμε ξεχάσει. Λέγανε οι δάσκαλοι ότι η επανάληψη είναι «μήτηρ πάσης μαθήσεως».
Δεν θα αναφερθώ στα γεγονότα της επανάστασης, διότι γι αυτά θα σας μιλήσει ο αντιστράτηγος ε.α. κ. Παναγιώτης Χρυσικός. Εγώ θα ήθελα να σταθώ σε μερικά ζητήματα που πρέπει να μας προβληματίσουν και να μας διδάξουν.
Για σκεφθείτε κάποιους αγωνιστές εκείνης της εποχής, για παράδειγμα τον μεγάλο αγωνιστή της επανάστασης, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον οποίο οι Έλληνες έβαλαν δυο φορές στη φυλακή και μία φορά (τον καταδίκασαν) «εις θάνατον». Δείτε επίσης και άλλους αγωνιστές, όπως τον Μακρυγιάννη που τον έβαλαν φυλακή, θυμηθείτε επίσης τη Μπουμπουλίνα, τη Μαντώ Μαυρογένους, τον Καραϊσκάκη και τόσους άλλους μαχητές που αγωνίστηκαν αλλά που μετά κινδύνεψαν να πεθάνουν στις φυλακές ή να τους εκτελέσουν.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Όλα αυτά μας διδάσκουν ότι όταν φεύγει το ζόρι το μεγάλο και αρχίζουν οι διχόνοιες, έχουμε προβλήματα. Όταν είμαστε ενωμένοι, μπορούμε να μεγαλουργούμε και να προχωράμε.
Γι αυτό είπα προηγουμένως ότι είναι επίκαιρη όσο ποτέ η επέτειος της επανάστασης του 1821, διότι η ιστορία αυτή διδάσκει ότι για να βγούμε από την κρίση και από τα προβλήματα δεν χρειάζεται να έχουμε 200 κόμματα αλλά χρειάζεται να έχουμε κοινή λογική και κοινό νου, ώστε να μπορέσουμε να προκόψουμε και να προοδεύσουμε.
Είναι ανάγκη μόνοι μας να καταλάβουμε ότι εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι μπορούμε να σπρώξουμε αυτή τη χώρα να ξεφύγει από την κρίση, εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι πρέπει να δουλέψουμε γι αυτόν τον κοινό σκοπό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου.
Ο ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ Ε.Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΥΣΙΚΟΣ
Από την πλευρά του ο αντιστράτηγος ε.α. Παναγιώτης Χρυσικός, μιλώντας για τα γεγονότα της απελευθέρωσης της Νότιας Ελλάδας, δεν παρέλειψε να σταθεί και στα γεγονότα του εμφύλιου.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν από το 1823 και μέχρι το 1825, σημείωσε: «Κάποιες φορές «σκιάχτηκε» ο αγώνας αυτός (της επανάστασης για την απελευθέρωση της πατρίδας) από σφάλματα και διενέξεις που φούντωναν σε κάθε απομάκρυνση του εχθρικού κινδύνου.
Έτσι, από την πρώτο χρόνο της επανάστασης οι Πελοποννήσιοι ιδρύουν με ψήφισμά τους τη «Γερουσία των Καλτετζών», οι Αιτωλοακαρνάνες ιδρύουν τη «Γερουσία της Δυτικής Ελλάδος» και οι Στερεοελλαδίτες ιδρύουν τον «Άρειο Πάγο» της Ανατολικής Ελλάδος.
Ακόμη, ας μην ξεχνάμε ότι για κάποιο διάστημα, το 1823, η Ελλάδα είχε δύο κυβερνήσεις που ήταν έτοιμες για αλληλοσπαραγμό. Ανάλογη διαμάχη το 1824 οδήγησε στη φυλάκιση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, τον οποίο αναγκάστηκαν να αποφυλακίσουν το 1825 για να αντιμετωπίσει την απειλή του Ιμπραήμ.
Όλα αυτά είναι, αναμφίβολα, μελανές κηλίδες στις ένδοξες, κατά τα άλλα, σελίδες της ιστορίας του 1821 και οι οποίες μελανές κηλίδες αναγκάζουν τον εθνικό μας ποιητή, Διονύσιο Σολωμό, να γράψει γεμάτος αγανάκτηση: «Μην ειπούν στον στοχασμό τους / τα ξένα έθνη αληθινά: / Εάν μισούνται ανάμεσό τους / δεν τους πρέπει ελευθεριά», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αντιστράτηγος ε.α. Παναγιώτης Χρυσικός.
ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ 1821
Μετά τις ομιλίες ακολούθησε το μουσικό μέρος της εκδήλωσης – αφιέρωμα στην επανάσταση του 1821, από τις χορωδίες «Ι.Σακελλαρίδης» και «Εστία Πιερίδων Μουσών» με τη συμμετοχή ορχήστρας υπό τη διεύθυνση του Ευθύμη Μαυρίδη.
Πριν από το τέλος της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό η βουλευτής Πιερίας, Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, η οποία, μεταξύ των άλλων που είπε, αναφέρθηκε στη συμβίωση της παράδοσης και του σύγχρονου τρόπου ζωής, επειδή, όπως υποστήριξε, «εμείς οι Έλληνες έχουμε μια πολύ βαριά κληρονομία».

Στην εκδήλωση, πέρα από τους προαναφερθέντες, συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής Εκκλησίας, η αντιδήμαρχος Δίου-Ολύμπου Σοφία Ζουρζούρα, η αντιδήμαρχος Σοφία Νούλα, η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου Γαρυφαλλιά Ζησκάτα, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Ελευθερίου, Κώστας Δημόπουλος, Νίκος Λάππας, Θανάσης Καλαϊτζής, Ευαγγελία Μόχλα – Φαρμάκη, κ.ά., ο διοικητής του νοσοκομείου Στέργιος Φαρμάκης, τ. δήμαρχοι και τ. δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.