Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΕΩΝ - ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΡΙΩΝ ΕΤΩΝ.



Όπως είχαμε πει στην προηγούμενη συνάντησή μας πριν από λίγες μέρες, θέλαμε να αφιερώσουμε τη σημερινή συνάντηση στην πραγματική οικονομία, στα πραγματικά προβλήματα που βιώνει κάθε οικογένεια, κάθε πολίτης, κάθε επιχείρηση.

Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί, είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω στους παραγωγικούς φορείς  και τους κοινωνικούς εταίρους το ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, όπως το έχει επεξεργαστεί το ΠΑΣΟΚ ενόψει και του Συνεδρίου του. Και χαίρομαι γιατί ήδη τώρα, μετά από λίγες ώρες μπορώ να σας πω ότι κάποια πράγματα που είπαμε το πρωί με τους κοινωνικούς εταίρους γίνονται κοινή θέση της κυβέρνησής μας και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Οι παρεμβάσεις στην πραγματική οικονομία ξεκινούν από τις τράπεζες, από τη ρευστότητα, από την ανάγκη να υπάρξουν συνέργειες ανάμεσα στο τραπεζικό σύστημα και τους χρηματοδοτικούς θεσμούς του Υπουργείου Ανάπτυξης για νέους επιχειρηματίες, για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για εξαγωγικές επιχειρήσεις, για ανθρώπους που θέλουν μια ευκαιρία. Κι αυτό είναι η πρώτη μας απόφαση που θα πάρει τη μορφή μιας δέσμης προγραμματικών συμβάσεων.

Δεύτερο μεγάλο μέτωπο, η κοινωνική συνοχή, η ανεργία, η απόλυτη ανεργία. Οι 400.000 οικογένειες, χωρίς κανέναν εργαζόμενο. Το πρωί είπα ότι χρειάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα που να συμπεριλάβει περίπου 700.000 εργαζόμενους και ανέργους. Χρειαζόμαστε μεταφορά πόρων από το ΕΣΠΑ, από τα διαρθρωτικά ταμεία, από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο Κοινωνικό Ταμείο, προκειμένου να έχουμε μεγάλης κλίμακας παρέμβαση, είτε μέσω των Δήμων και των φορέων κοινωνικής οικονομίας, είτε μέσω των επιχειρήσεων. Αλλά πρέπει να καλύψουμε περίπου 700.000 ενδιαφερόμενους. Τώρα, όλα μας τα προγράμματα καλύπτουν περίπου 150.000 ενδιαφερόμενους.

Και βέβαια, μιλήσαμε και για τα μεγάλα ανοιχτά θέματα: Η δέσμη των προτάσεων και των αποφάσεων της Κυβέρνησης για τους αγρότες πρέπει να υλοποιηθεί. Συνταξιοδοτικά θέματα, θέματα πετρελαίου κίνησης, ακόμη και θέματα ΦΠΑ εφοδίων, τα ξαναείδαμε γιατί θέλουμε να είμαστε συνεπείς και ό,τι έχουμε αποφασίσει και έχει ανακοινώσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θέλουμε να γίνουν πραγματικότητα.
Και βεβαίως έχουν πολύ μεγάλη σημασία εμβληματικές κινήσεις σε σχέση με την ανάπτυξη, όπως είναι οι οδικοί άξονες, κλάδοι κρίσιμοι, όπως τα ναυπηγεία για παράδειγμα, προκειμένου να υπάρξει αυτή η κινητήρια δύναμη που είναι αναγκαία.
Και μιλήσαμε φυσικά και για το θεσμικό ζήτημα, για τη δημόσια διοίκηση. Πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και των δομών και των προσώπων, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της κινητικότητας, ώστε να μην υπάρχει καμία μυθολογία περί απολύσεων.
Δημοσιογράφος: Χρονοδιάγραμμα υπάρχει για όλα αυτά;
Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Τα περισσότερα από αυτά είναι άμεσα. Δηλαδή είναι ζητήματα που πρέπει να τα πάρουν πάνω τους οι υπουργοί και να μας αναφέρουν ότι έγιναν πολύ σημαντικά βήματα μέσα σε λίγες μέρες. Διότι πρέπει να δώσουμε τώρα, τους πρώτους μήνες του 2013, αυτή την αίσθηση ότι αλλάζει ο ρυθμός.
Δημοσιογράφος: Σε συγκεκριμένα υπουργεία υπάρχουν καθυστερήσεις;
Ευ. Βενιζέλος: Δεν πρόκειται για καθυστερήσεις υπουργείων. Υπάρχουν κρίσιμα υπουργεία. Το Υπουργείο Οικονομικών είναι κρίσιμο για τα πάντα. Το Υπουργείο Εργασίας, επίσης. Και μιλήσαμε και για τα θέματα του Υπουργείου Εργασίας σήμερα. Το πρωί επανέφερα την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τις ευπαθείς ομάδες, για τους αναπήρους. Και σήμερα είπαμε οι τρεις αρχηγοί: κανένας άνεργος, ανεξάρτητα από το τι ένσημα έχει, δεν θα μείνει ακάλυπτος ιατροφαρμακευτικά. Αυτό είναι στοιχειώδες ανθρωπιστικό μέτρο. Επίσης, ο ανάπηρος που περιμένει να κριθεί από το Κέντρο Αξιολόγησης Αναπηρίας δεν μπορεί να μην παίρνει σύνταξη. Θα παίρνει σύνταξη. Εάν δεν την παίρνει καλώς, αυτό θα καλυφθεί μετά, θα παρακρατηθούν αυτά που παίρνει. Τέτοιες λύσεις είναι πολύ κρίσιμες.
Και επίσης πρέπει να σας πω ότι συμφωνήσαμε –μας το είπε και επισήμως ο Υπουργός Εργασίας- ότι η πρόταση νόμου που κάναμε να δημιουργηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών από τους πόρους των υδρογονανθράκων, που είναι η πρώτη πρόταση νόμου που κατέθεσε η  Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα γίνει δεκτή από την κυβέρνηση.
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, καθυστερήσεις στη διοικητική μεταρρύθμιση διαπιστώσατε;
Ευ. Βενιζέλος: Δεν είπαμε κάτι συγκεκριμένο, δεν ήταν  το αντικείμενό μας η διοικητική μεταρρύθμιση, αυτό που ξέρουμε είναι ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που σχετίζονται με τη διαθεσιμότητα. Και νομίζω ότι αυτό προχωρά. Δημοσιεύθηκαν οι κενές θέσεις ώστε να γίνει η μετακίνηση. Και πρέπει να είμαστε σ’ αυτό συνεπείς για να μην υπάρχει αυτή η μυθολογία στην οποία αναφέρθηκα προηγουμένως.
Δημοσιογράφος: Για ανασχηματισμό συζητήσατε καθόλου;                 
Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δε συζητήσαμε. Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.