Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Ενεργειακοί Αγωγοί και Δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. στη συναντηση Γ. Μανιάτη και Δ. Κούρκουλα




Ενεργιακοί Αγωγοί και Δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. στη συναντηση Γ. Μανιάτη και Δ. Κούρκουλα

Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Μανιάτης συναντήθηκε σήμερα με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Κούρκουλα.


Ο κ. Κούρκουλας ενημέρωσε τον Γραμματέα για τα αποτελέσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ειδικότερα για  το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της ΕΕ,  με τα αυξημένα κονδύλια για τη Συνοχή που εξασφαλίσθηκαν για τη χώρα μας,  αλλά και τη μείωση του συνολικού κοινοτικού προϋπολογισμού   για την περίοδο 2014-2020, που είναι ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την Ευρωπαϊκή Συνοχή.

Συζητήθηκε επίσης εκτενώς και το θέμα του αγωγού TAP (Transadriatic Pipeline) και της υπογραφής της διακυβερνητικής συμφωνίας Ελλάδας-Ιταλίας-Αλβανίας που αναμένεται να γίνει την Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου.

Ο κος Μανιάτης αναφέρθηκε στην εκτενή προεργασία που έχει υλοποιηθεί από το 2009 για την προώθηση του Νότιου Ενεργειακού Διαδρόμου, με σκοπό την γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας καθώς και τη διέλευση όσο το δυνατόν περισσότερων αγωγών προκειμένου να καταστεί η Ελλάδα Περιφερειακός Ενεργειακός Κόμβος.

Με προϋπολογισμό ύψους 1,5 δις. ευρώ, ο TAP θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα και θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Αδριατικής Θάλασσας στη Νότια Ιταλία και περαιτέρω στη Δυτική Ευρώπη, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.