Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Οι Νέοι Αγρότες Πιερίας ψάχνουν ... το μέλλον στην Σφενδάμη




Οι Νέοι Αγρότες ψάχνουν … το μέλλον

Την Δευτέρα, 18 Φεβ 2013, στις 20.00, στην Σφενδάμη Πιερίας, οι οργανωμένοι Νέοι Αγρότες Πιερίας, προσκαλούν σε συνάντηση-συζήτηση-γνωριμία με τον γενικό τίτλο «Νέοι Αγρότες: Βγαίνοντας από την κρίση».
Μετά από μια πάρα πολύ καλή παρουσίαση στην Zootechnia, σε 160 τμ, όπου η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας είχε τον κεντρικό ρόλο και παρουσίασε προϊόντα της Πιερικής γης, τοποθέτησε στοιχεία παλαιών αγροτικών εργαλείων και είχε συνεχή γευσιγνωσία με πιερικά προϊόντα, οι Νέοι Αγρότες της Πιερίας συνεχίζουν να ψάχνουν… το αγροτικό τους μέλλον το οποίο συνεχώς απομακρύνεται.
Οι Νέοι Αγρότες, όπως όλοι οι νέοι, ξεκινούν την επαγγελματική τους διαδρομή έχοντας το βάρος των 260 δις €, που κληρονόμησαν από τους άνω των 55 ετών, αντιμετωπίζουν επιδρομή στο περιβάλλον, το οποίο προσπαθούν να φροντίσουν, βλέποντας το να καίγεται στα καλαισθητικά τζάκια, υφίστανται τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών, οι οποίες προκαλούνται από τις «ανέσεις» του σύγχρονου τρόπου ζωής κυρίως των κατοίκων της πόλης, και τώρα τελευταία είδαν την Επιτροπή Γεωργίας της Ευρωβουλής να στέλνει ψήφισμα στην ολομέλεια με πρόταση για «παράταση της ΑΔΙΚΗΣ Ενιαίας Ενίσχυσης σταδιακά μέχρι το 2020».
Οι Νέοι Αγρότες καλούνται να μπουν στα αγροτικά επαγγέλματα χωρίς αξιόλογη νέα κατανομή αποθεματικού (η τελευταία κατανομή απέδωσε το αστρονομικό ποσό των 1200€ ανά έτος σε κάθε Νέο Αγρότη). Οι Νέοι Αγρότες πρέπει να επιλέξουν αγροτικό επάγγελμα με σχεδόν πλήρη ανυπαρξία θεσμών προσέγγισης της αγροτικής έρευνας και χωρίς γεωργικές εφαρμογές. Οι Νέοι Αγρότες προσπαθούν να γνωρισθούν μεταξύ τους Οι Νέοι Αγρότες κάνουν Επισκέψεις Μελέτης μεταξύ τους. Οι Νέοι Αγρότες ανταλλάσουν εμπειρίες μεταξύ τους. Οι Νέοι Αγρότες οργανώνονται για να μπορέσουν να δημιουργήσουν συνθήκες επιβίωσης, χωρίς καμιά οικονομική ενίσχυση, ενώ βλέπουν να πηγαίνουν οι οικονομικές ενισχύσεις σε δομές που πρόσκεινται ακόμα ή εξαρτώνται από κέντρα εξουσίας.
Το οργανωμένο κομμάτι, από το 6% των αγροτών που είναι κάτω των 35 ετών, «θα δώσει ένα ποτήρι νερό» στο 65% των αγροτών που σήμερα είναι πάνω από 55 ετών, παρά τον στραγγαλισμό που θα υποστούν οι Νέοι Αγρότες από την επιμήκυνση της ΑΔΙΚΗΣ Ενιαίας Ενίσχυσης μέχρι το 2020.
Για να συνεχίσουν να υπάρχουν αγρότες-φροντιστές του περιβάλλοντος και αγροτικός τομέας που θα μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της Ελλάδος πρέπει να ενισχυθεί ιδιαιτέρως ο 2ο πυλώνας, δηλαδή τα προγράμματα προσέλκυσης νέων στα αγροτικά, σοβαρές αγροτικές υποδομές, πολύ περισσότερα σχέδια βελτίωσης, στήριξη συλλογικών ενεργειών, οργάνωση Αγορών Αγροτών, νομοθέτηση των Απ’ ευθείας πωλήσεων από το αγρόκτημα (vente directe), λειτουργία Δημοπρατηρίων ΜΟΝΟ από πρωτοβάθμιους αγροτικούς συνεταιρισμούς, εμπλοκή των αγροτών στην εμπορία και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, αγροτική εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση, Αγροτικά (ή τοπικά) Επιμελητήρια και πολλά άλλα.
Για όλα προαπαιτούμενο είναι η επαρκής πληροφόρηση, η συνάντηση, η γνωριμία και ανταλλαγή εμπειριών, η συναντίληψη των πραγματικών αγροτών και η δράση για την επίτευξη των συλλογικά αποφασιζόμενων στόχων.
Μέχρι σήμερα η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ συμμετείχε ή οργάνωσε 50 εκδηλώσεις μέσα στο 2013, και η πρόσκληση για την Σφενδάμη, την Δευτέρα, 18 Φεβ 2013, στις 20.00, θα συμβάλλει στην καλύτερη ενημέρωση όσων θέλουν και μπορούν να έχουν μέλλον στον αγροτικό κόσμο.

Για την Καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.