Ως αντίδοτο στην συγκλονιστική βύθιση της οικονομίας και την ύφεση υπάρχει μια πρόκληση για το πολιτικό σύστημα της χώρας και αυτή είναι η συμφωνία και η διαμόρφωση εθνικού αναπτυξιακού μνημονίου τόνισε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πιερίας κ. Θανάσης Παπαγεωργίου στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Σύσταση Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Συμβάσεων και Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημόσιων Συμβάσεων – αντικατάσταση του έκτου κεφαλαίου του ν. 3588/2007 (πτωχευτικός κώδικας) – προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης και άλλες διατάξεις»
Όπως είπε ο κ. Παπαγεωργίου δεν μπορεί η οικονομία να επανεκκινήσει χωρίς μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και επεσήμανε:
«Δεν μπορεί να μειώνουμε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στα 7,5 δισεκατομμύρια, όταν οι δημόσιες επενδύσεις, τα μεγάλα έργα είναι αυτά, τα οποία δημιουργούν γρήγορη ανάπτυξη. Το έλεγε ο Keynes ότι σε συνθήκες κρίσης οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να ρισκάρουν, δεν μπορούν να επιχειρήσουν. Μα, το βλέπουμε στην Ελλάδα σήμερα σε συνθήκες κρίσης και υφέσης, όπου δεν υπάρχει ρευστότητα, το ρίσκο είναι πάρα πολύ υψηλό και ο ιδιωτικός τομέας δεν αναλαμβάνει κινδύνους. Νομίζω ο δημόσιος τομέας και τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ΕΣΠΑ και όλα τα άλλα εργαλεία, Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είναι αυτά, τα οποία πρέπει να βάλουμε άμεσα σε λειτουργία, για να μπορέσει η οικονομία να ξεφύγει από αυτήν την ύφεση και την καθήλωση.
Το 4,5%, που είπε ο κ. Βενιζέλος, ο κύριος Υπουργός, μέχρι το 5,30% είναι συγκλονιστικό σαν μέγεθος ύφεσης και βύθισης της οικονομίας. Αν το αθροίσεις στις άλλες βυθίσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, θα πιάσουμε το 13% με 15% απώλεια του πλούτου την τελευταία τετραετία, όταν η Ευρώπη κι αυτή αντιμετωπίζει πρόβλημα. Και νομίζω ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Η Γερμανία θα πάει στο 0,8%. Η Ευρώπη θα πάει σε μηδενικούς ρυθμούς. Δεν μπορεί η Ευρώπη και η Ελλάδα να προχωρήσουν σε αυτήν την κατάσταση στασιμότητας, ύφεσης και βύθισης.
Πρέπει να κινηθούν τα εργαλεία, πρέπει η Ευρώπη να αφυπνιστεί, διότι υπάρχει μονομερής προσήλωση στα δημοσιονομικά μέτρα στην περιοριστική πολιτική που ακολούθησε η Τρόικα και εμμένει και πρέπει να τεθεί από το Εθνικό Κοινοβούλιο, στην ανάγκη να αναθεωρηθούν οι στόχοι. Για παράδειγμα, γιατί να εμμένει στο 7% έλλειμμα; Ας πάει στο 8,5%, αρκεί να απελευθερωθούν πόροι για την ανάπτυξη.
Υπάρχει, λοιπόν, μία συζήτηση που πρέπει να γίνει για το αναπτυξιακό κομμάτι στη χώρα, για να αποφύγουμε τις περιπέτειες σαν χώρα και την καθήλωση.
Η βύθιση της οικονομίας είναι συγκλονιστικό μέγεθος το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η ύφεση μας συγκλονίζει όλους. Νομίζω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση: Όλοι πια να διαμορφώσουμε αυτό που λέμε εθνικά αναπτυξιακό μνημόνιο».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.