Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Θ. Παπαγεωργίου για την SIEMENS: Εκτεθειμένο το πολιτικό σύστημα στη συνείδηση του ελληνικού λαού



«Οι πολίτες θεωρούν ότι η ατιμωρησία είναι ενδημικό στοιχείο του πολιτικού συστήματος, είναι η παθογένεια του πολιτικού συστήματος, όπου το πολιτικό σύστημα, τα πολιτικά  Κόμματα, ιστορικά δεν μπορούν να υπερβούν τους εαυτούς τους για να δώσουν λύσεις να φωτίσουν όλες αυτές τις πανθομολογούμενα εμπλοκές δημοσίων προσώπων σε σκάνδαλα που μεταπολιτευτικά συγκλόνισαν τον ελληνικό λαό, την κοινή γνώμη και αφορούσαν –επαναλαμβάνω- πιθανές εμπλοκές πολιτικών στελεχών ή δημοσίων προσώπων» τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου στην ομιλία του στην διάρκεια της συζήτησης το μεσημέρι της Πέμπτης 25 Αυγούστου 2011, στην Ολομέλεια της Βουλής, για λήψη απόφασης στην πρόταση που κατέθεσαν 108 Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, για την ενδεχόμενη τέλεση αδικημάτων, που αφορούν στην υπόθεση «SIEMENS», από τους κ.  Χρήστο Μαρκογιαννάκη πρώην Υφυπουργό Δημόσιας Τάξης και κ. Γεώργιο Αλογοσκούφη  πρώην Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών.

Όπως είπε ο κ. Παπαγεωργίου, «το πολιτικό σύστημα στη συνείδηση του ελληνικού λαού φαντάζει ως ένα αδύναμο σύστημα, ένα χλωμό σύστημα να φωτίσει, να δώσει λύσεις σε προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν από τη διαχείριση του δημοσίου πλούτου και των δημοσίων πραγμάτων.
Η προηγούμενη ψηφοφορία, αλλά και η στάση των πολιτικών Κομμάτων κατέτεινε στην εμπέδωση αυτής της άποψης σε μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.
Θεωρώ, ότι όσοι πιστεύουν ότι είναι εκτεθειμένο μόνο το ΠΑΣΟΚ, για την πρωτοβουλία του να ρίξει φώς στην υπόθεση του μεγάλου σκανδάλου της  SIEMENS κάνουν λάθος. Νομίζω ότι είμαστε εκτεθειμένοι όλοι. Είναι όλο το πολιτικό σύστημα στα μάτια της κοινωνίας».

Για τον αντίκτυπο στην κοινωνία της στάσης των πολιτικών κομμάτων ο κ. Παπαγεωργίου είπε:
«Διατρέχοντας τα χωριά και τις πόλεις του νομού μου και άλλες περιοχές, αυτήν την περίοδο, μετά την τελευταία ψηφοφορία, που στην ουσία δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα στη Βουλή για το σκάνδαλο της SIEMENS, επανήλθε με πολύ οξύ τρόπο η άποψη των πολιτών ότι «δεν έχετε κατά νου να ρίξετε φώς» και αυτό μας καταλογίζουν, αυτό μας καταχωρίζουν, αυτό μας προσάπτουν, ότι δηλαδή η ατιμωρησία είναι το κυρίαρχο στοιχείο.
Και λένε απλά οι πολίτες, «ωραία, θα τιμωρηθεί κάποιος για όλα αυτά, τα οποία περιγράψατε, εντοπίσατε, δείξατε, φωτίσατε;» Και δεν έχουμε να τους απαντήσουμε και να τους πούμε κάτι. Δεν έχουμε να τους πούμε τίποτε.
Αυτή είναι η πραγματικότητα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Εγώ θεωρώ ότι μειώνομαι σαν Βουλευτής, που συμμετείχα σε αυτήν την προσπάθεια για έντεκα μήνες –που έντεκα μήνες ήταν πάρα πολλοί- για να έρθουμε σήμερα σε ένα μηδενικό αποτέλεσμα. Αλλά παρέλκει ίσως η δική μας στεναχώρια, η δική μας κατήφεια, αναφορικά με το αποτέλεσμα.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν αλλάζει με τίποτα η παγιωμένη άποψη της κοινωνίας και των πολιτών ότι το πολιτικό σύστημα αδυνατεί να λυτρώσει τη χώρα από πιθανά φαινόμενα και εμπλοκές δημοσίων προσώπων σε αυτά τα μεγάλα σκάνδαλα. Και δεν είναι μόνο της SIEMENS. Ήταν και οι προηγούμενες προσπάθειες που έγιναν, που κατεγράφησαν και είναι ατελέσφορες.
Άρα, λοιπόν, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τεράστιο πρόβλημα σαν πολιτικό σύστημα. Επαναλαμβάνω ότι δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ, γιατί κάποιοι θεωρούν πως αν αποχωρήσουν, αν δεν ψηφίσουν, αν δεν δουν κατάματα το πρόβλημα, θα απαλλαγούν. Μα, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Δεν είναι έτσι τα πράγματα! Η κοινωνία στρέφεται εναντίον όλου του πολιτικού κόσμου, όλου του πολιτικού συστήματος για την αδυναμία να αυτοκαθαρθεί, για την αδυναμία να ρίξει φως σε αυτές τις σοβαρές ιστορίες».

Για το έργο της επιτροπής για την διερεύνηση του σκανδάλου της SIEMENS μέλος της οποίας ήταν ο κ. Παπαγεωργίου είπε:
«Νομίζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι εμείς σαν Επιτροπή, σαν μέλος της Επιτροπής οφείλω να καταθέσω τη γνώμη μου. Κάναμε μια πολύ σπουδαία δουλειά. Η δουλειά αυτή περιγράφει σε δύο χιλιάδες περίπου σελίδες την άποψη μας για το έγκλημα που διεπράχθη από τη SIEMENS σε βάρος του ελληνικού λαού. Προσδιορίσαμε κατ’ ελάχιστον ύψος ζημίας. Δείξαμε πιθανές ευθύνες πολιτικών προσώπων. Και φυσικά ξέροντας και γνωρίζοντας ότι πολλές από αυτές έχουν παραγραφεί, με ευθύνες όχι της σημερινής πολιτικής κατάστασης, του σημερινού πολιτικού status, αλλά ούτε και της σημερινής Κυβέρνησης που πήρε την ευθύνη και την πρωτοβουλία να φωτίσει αυτές τις περιπτώσεις. Θεωρώ ότι η δουλειά αυτή αδικείται από την εξέλιξη των πραγμάτων, διότι το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής είναι μηδενικό».

Για την διαδικασία της ψηφοφορίας στη Βουλή ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε:
«Εμείς σαν ΠΑΣΟΚ κάναμε την προσπάθειά μας. Εμείς πήραμε πρωτοβουλίες. Όμως, η Βουλή –έχει ευθύνες και η Βουλή- δεν ήρθη στο ύψος των περιστάσεων. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Νομίζω ότι έχουμε την τελευταία ευκαιρία σήμερα να υπερβούμε τους εαυτούς μας, όλα τα Κόμματα. Σε εκείνες τις περιπτώσεις που θεωρήσουν κάποιοι ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι ελλειμματική, ας έλθουν με άλλη δική τους πρόταση. Ας κατέθεταν δική τους πρόταση. Ας πάρουν πρωτοβουλίες.
Αυτό το οποίο διακριβώνουμε και διαπιστώνουμε είναι ότι έρχεται το ΠΑΣΟΚ με μια επίμονη στάση και συμπεριφορά να δείξει αυτή την κατάσταση που δημιουργήθηκε εξαιτίας της εμπλοκής της SIEMENS και όλοι οι άλλοι αρνούνται γενικά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, μηδενίζουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να καταθέτουν δική τους άποψη. Αυτό είναι το αποτέλεσμα αυτή της διαδικασίας.
Έστω και την ύστατη στιγμή νομίζω ότι θα πρέπει να σκεφτούμε τι μπορεί να κάνουμε με το μεγάλο πρόβλημα της ατιμωρησίας, με το μεγάλο πρόβλημα της κάθαρσης, με το μεγάλο πρόβλημα που ούτως ή άλλως βασανίζει την ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.