Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

«Πληροφορίες για το τοξικό ψάρι Lagocephalus sceleralus (Λαγοκέφαλος)»




            Το Τμήμα Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας πληροφορεί τα εξής:
Σε θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας έχουν εντοπισθεί ψάρια της οικογένειας Tetraodontidae (Τετραοδοντίδαι) με την κοινή ονομασία Λαγοκέφαλος ή Λαγουδοκέφαλος (ονομασία λόγω της μορφολογίας των δοντιών και του πρόσθιου τμήματος), των οποίων η κατανάλωση έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην ανθρώπινη υγεία.
Το επικίνδυνο αυτό ψάρι ζει στον Ειρηνικό και Ινδικό ωκεανό αλλά από το 2003 εισέβαλλε στην Ανατολική Μεσόγειο από τη Διώρυγα του Σουέζ, λόγω της αλλαγής του κλίματος και τις ωκεανογραφικές μεταβολές που επιφέρει αυτή.
Τα ψάρια της οικογένειας αυτής δεν έχουν εμπορική αξία και βάσει των διατάξεων του Κανονισμού 853/2004 απαγορεύεται να διατεθούν στην αγορά.
Ο πληθυσμός του είδους αυτού έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και αλιεύεται σε δίχτυα και τράτες μαζί με γόπες, αθερίνες και μαρίδες στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. 
            Από  την υπηρεσία Αλιείας έχουν διανεμηθεί, κατά καιρούς από το 2007,αφίσες και έντυπο υλικό για την ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων (καταναλωτικού κοινού και επαγγελματιών - ερασιτεχνών αλιέων). Επίσης έχει γίνει ενημέρωση με δελτία τύπου μέσω του έντυπου & ηλεκτρονικού τύπου.
            Μέχρι σήμερα, στην περιοχή μας έχουν καταγραφεί από την υπηρεσία αλιείας δύο περιπτώσεις παρουσίας του είδους μετά την ενημέρωσή της από ενδιαφερόμενους και οι οποίες έχουν γνωστοποιηθεί στους αρμόδιους φορείς.
Με αφορμή ενημερώνουμε ότι έχει διεξαχθεί στην Κρήτη συνάντηση για την εισβολή Ξενικών Ειδών στην Ανατολική Μεσόγειο η οποία διοργανώθηκε από το Παράρτημα Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας & Γενετικής και τις τότε Νομαρχιακές Υπηρεσίες Αλιείας.
Στόχος της συνάντησης ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιακών παραγόντων και φορέων, η μεταφορά εμπειριών από διακεκριμένους ξένους επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα καθώς και η επιδίωξη δημιουργίας ενός εθνικού δικτύου παρακολούθησης του φαινομένου.
Το Τμήμα Αλιείας είναι στη διάθεση των ενδιαφερόμενων για οποιαδήποτε πληροφορία και παρακαλεί όπως ενημερώνεται για κάθε σχετική περίπτωση εμφάνισης ξενικών ειδών τα οποία πρωτοεμφανίζονται σε θαλάσσιες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.