Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Γιώργος Παπανδρέου: Να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις, τις δικές μας δυνατότητες


Στην εισήγησή του, μεταξύ άλλων, τόνισε:
«Τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε περάσει μια πολύ δύσκολη περίοδο, όλοι το ξέρουμε, με θέματα που αφορούν και στις δικές μας, αν θέλετε, «αμαρτίες» ή δυσκολίες, αλλά και σε ένα ευρύτερο οικονομικό πλαίσιο, ευρωπαϊκό και διεθνές, πάρα πολύ δύσκολο και δυσμενές, το οποίο, όπως βλέπετε, έχει και πολιτικές δυσκολίες.

πηγή:papandreou.gr

Παρά όμως την αλληλεξάρτηση που έχουμε στη διεθνή οικονομία, πρέπει να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις, τις δικές μας δυνατότητες. Και όλες οι αλλαγές που κάνουμε τείνουν προς αυτό το στόχο: από τη μεγάλη αλλαγή που κάναμε στο χώρο της παιδείας, όπου υπήρχε μια τεράστια εσωστρέφεια στο εκπαιδευτικό σύστημα, με παραγωγή φοιτητών χωρίς προοπτικές, μέχρι βεβαίως και τις αλλαγές που γίνονται στη Δημόσια Διοίκηση και στον παραγωγικό ιστό, από τον τουρισμό μέχρι και την πράσινη ανάπτυξη.
Πιστεύω ότι αυτή η πορεία πρέπει να συνεχιστεί. Θα ήθελα να ακούσω τις δικές σας σκέψεις και ξέρω ότι είναι πολλά τα ζητήματα και τα προβλήματα που υπάρχουν. Όμως, δεν είναι θέμα αντιπαράθεσης, αντίθετα, πρέπει να δούμε ποιες είναι οι κοινές μας συνιστώσες και οι κοινές μας αγωνίες και πώς μπορούμε εμείς να προωθήσουμε καλύτερα αυτές τις αλλαγές και να βοηθήσουμε τη χώρα μας να πάει μπροστά.»

Ανεργία
Σίγουρα, ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα που έχει και θα έχει η χώρα τους επόμενους μήνες, είναι το θέμα της ανεργίας. Σε αυτό το θέμα, θα εστιάσουμε κι εμείς τις ενέργειες και τις δράσεις μας. Οπωσδήποτε, από τη μία είναι το επενδυτικό κλίμα και, από την άλλη, βεβαίως, είναι και το όλο σύστημα προστασίας, κατάρτισης και στήριξης των ανέργων σε αυτή τη φάση. Πέρα από αυτή τη μεταβατική φάση, όμως, πρέπει να δούμε και τις βαθύτερες αλλαγές.»

Τράπεζες
«Πέραν των δύσκολων αποφάσεων που έχουμε πάρει για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του χρέους, όπως σίγουρα θα σας έχει μιλήσει και ο κ. Βενιζέλος, γίνεται κάθε προσπάθεια για την ανάταξη του τραπεζικού συστήματος. Διότι ένα μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό της ρευστότητας. Ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις, με δυνατότητες, ή ακόμα και νέες επιχειρήσεις με πολλές προοπτικές, αυτή τη στιγμή, ασφυκτιούν από τον φόβο ή την αδυναμία των Τραπεζών να επενδύσουν.

Όμως, μέσα σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο, η Ελλάδα έχει καταφέρει να εξασφαλίσει ένα πρωτόγνωρο πακέτο στήριξης. Αυτό γεννά βεβαίως υποχρεώσεις για εμάς, αλλά μας δίνει και τον χρόνο για να μπορούμε να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές για την προσαρμογή μας – όσο κι αν αυτές είναι δύσκολες και παρότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει με πιο ήπιο τρόπο και σε μια περίοδο πολύ πιο ομαλή. Και πολλά από αυτά που πρέπει να κάνουμε, τα κάνουμε υπό την πίεση του χρόνου.
Με την οριστική εφαρμογή αυτού του πακέτου, ελπίζουμε ότι και οι Τράπεζες θα είναι σε πολύ καλύτερη θέση, ώστε να μπορούν να στηρίξουν την ελληνική οικονομία, αλλά και ως χώρα θα είμαστε πια σε μια πιο σίγουρη θέση σε ό,τι αφορά την πορεία μας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.