Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Ομιλία της Μαρίας Μίχου στο νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση



Με ιδιαίτερη αναφορά στην πορεία του ΤΕΙ Κατερίνης, η Βουλευτής Πιερίας κα Μαρία Μίχου μίλησε για τις ιστορικές αλλαγές στο νόμο για την ριζική αναμόρφωση των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Η υπάρχουσα κατάσταση και ο πραγματικός ρόλος του πανεπιστημίου

Στην αρχή της ομιλίας της η Βουλευτής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση της ανώτατης εκπαίδευσης, θυμίζοντας πως «είναι χρήσιμο κάθε φορά να βλέπουμε με ρεαλισμό πού βρισκόμαστε και πού θέλουμε να πάμε».
«Στη χώρα μας εδώ και αρκετά χρόνια η μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απασχολεί τακτικά το δημόσιο διάλογο, πότε με αφορμή την καταπάτηση του ασύλου, πότε με αφορμή τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων και πότε λόγω της αδυναμίας των ιδρυμάτων να πρωταγωνιστήσουν σε διεθνές επίπεδο. Τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας γίνονται αντικείμενο έντονης κριτικής.
Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι δυστυχώς η αριστεία δεν είναι ο κανόνας στις επιδόσεις των ελληνικών πανεπιστημίων. Από την άλλη μεριά όμως είναι άδικο να απαξιώσουμε συνολικά ένα ολόκληρο σύστημα που υπηρετούν με αφοσίωση πολύ αξιόλογοι επιστήμονες.
Γι’ αυτό και στο παρόν σχέδιο νόμου η ανάγκη για ριζικές αλλαγές συνοδεύεται από την έμπρακτη εμπιστοσύνη της πολιτείας στις υγιείς δυνάμεις της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.
Με την αναμόρφωση του μοντέλου διοίκησης το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων περιβάλλεται από αυστηρές εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας.
Μόνο έτσι η τριτοβάθμια εκπαίδευση θα επιτελέσει τελικά το διπλό της ρόλο:
1)                  Να δημιουργήσει πραγματικά καλλιεργημένους πολίτες που θα σκέφτονται ελεύθερα και
2)                  Να γίνει το επίκεντρο αναπτυξιακής προσπάθειας, εισάγοντας την καινοτομία στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και των ελληνικών επιχειρήσεων και των Ελλήνων επιστημόνων».

«Διεθνοποίηση» του Πανεπιστημίου

Στην συνέχεια η κα Μίχου μίλησε για την «διεθνοποίηση» του ελληνικού πανεπιστήμιου, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα της παρούσας μεταρρύθμισης, αναφέροντας συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου που θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.
«Ένα πολύ σημαντικό μέρος, κατά την άποψή μου, της μεταρρύθμισης αφορά τη διεθνοποίηση του πανεπιστημίου και το άνοιγμα στην κοινωνία και στην αγορά, όχι με γνώμονα την κερδοφορία, όπως ορισμένοι υποστηρίζουν, αλλά με στόχο:
1) την ανταπόδοση των κοινωνικών αγαθών στους Έλληνες φορολογούμενους και
2) την ενίσχυση της υγιούς καινοτομικής επιχειρηματικότητας.
-       Θέλουμε πανεπιστήμια τα οποία θα ελκύουν διακεκριμένους Έλληνες και ξένους ακαδημαϊκούς και όχι πανεπιστήμια των ημέτερων.
-       Θέλουμε πανεπιστήμια ανοιχτά και εξωστρεφή, τα οποία θα επιλέγονται από νέους όλου του κόσμου και όχι από αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς έλεγχο και χωρίς λογοδοσία.
-       Θέλουμε πανεπιστήμια τα οποία θα εκπονούν πρωτοποριακά ερευνητικά προγράμματα σε όλους τους κλάδους της επιστήμης και όχι έρευνα για την έρευνα.
-       Θέλουμε πανεπιστήμια ελεύθερης διακίνησης ιδεών και όχι ελεύθερης διακίνησης συμφερόντων.
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην αρχή της προσπάθειας. Όμως, οι προβλέψεις του νομοσχεδίου μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι.
Ορισμένες ιδιαίτερα θετικές ρυθμίσεις, κατά την άποψή μου, είναι:
1) η εισαγωγή των εντεταλμένων διδασκαλίας, στο άρθρο 16.
2) η πρόβλεψη για ίδρυση παραρτημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ στο εξωτερικό, άρθρο 7.
3) η δυνατότητα δημιουργίας επώνυμης έδρας, άρθρο 47.
4) η οργάνωση των πανεπιστημίων σε σχολές και όχι σε τμήματα, ακόμη και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, άρθρο 33.
5) η δυνατότητα ευελιξίας και εξειδίκευσης των στόχων του πανεπιστημίου, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές του, άρθρο 5 και 6.
6) η ενίσχυση των Μονάδων Διασφάλισης Ποιότητας και η αναβάθμιση της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση για ουσιαστικό έλεγχο της παρεχόμενης γνώσης, άρθρο 14.
7) οι εγγυήσεις για ουσιαστική εφαρμογή της συνταγματικής πρόβλεψης για το πανεπιστημιακό άσυλο, άρθρο 3».

Η συμβολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην καταπολέμηση της ανεργίας – Το ΤΕΙ Κατερίνης αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση

Η κα Μίχου κλείνοντας την ομιλία της έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πορεία και τις δυνατότητες του ΤΕΙ Κατερίνης τονίζοντας την συμβολή του στην έρευνα, την ανάπτυξη και την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων.

«Μια σημαντική μεταρρύθμιση τέτοιου βεληνεκούς πρέπει να τη βλέπουμε σε αντιστοιχία με την ευρύτερη κοινωνική και οικονομική συγκυρία και όχι αποσπασματικά.
Είναι γεγονός ότι παράγουμε ανέργους και ετεροαπασχολούμενους πτυχιούχους, πολλές φορές χαμηλής εξειδίκευσης. Για την κατάσταση αυτή σε ένα βαθμό οφείλεται η προφανής αναντιστοιχία μεταξύ του αναπτυξιακού μας μοντέλου και των κατευθύνσεων της εκπαιδευτικής πολιτικής.
Εδώ, λοιπόν, ο συντονισμός των συναρμόδιων Υπουργείων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι επιβεβλημένος. Μέσα από την ουσιαστική συμμετοχή των πανεπιστημίων στα Προγράμματα Περιφερειακής Ανάπτυξης ανά τη χώρα, μπορούμε να πετύχουμε θεαματικά αποτελέσματα.
Θα ήθελα να αναφερθώ στη λειτουργία του ΤΕΙ Κατερίνης το οποίο συνεργάζεται με περισσότερες από ογδόντα εταιρείες του κλάδου της εφοδιαστικής αλυσίδας και logistics, το Επιμελητήριο Πιερίας, το Δήμο Κατερίνης και τη Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Με τον τρόπο αυτό φροντίζει για τη διαρκή ενίσχυση των ερευνητικών του προγραμμάτων και την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων του. Μάλιστα, η ιδιαίτερα καλή υλικοτεχνική υποδομή και οι κτηριακές εγκαταστάσεις που διαθέτει, του δίνουν τη δυνατότητα να υποδεχθεί ακόμη περισσότερους από τους σημερινούς εισακτέους».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.