Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

O Κρίτων Αρσένης θα εκπροσωπήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις διαπραγματεύσεις για την Κλιματική Αλλαγή στο Durban





Στην επίσημη 14μελή αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα επιλέχθηκε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης. Οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν στο Durban της Νοτίου Αφρικής το διάστημα 29 Νοεμβρίου - 9 Δεκεμβρίου 2011. Κεντρικό ζητούμενο της συνδιάσκεψης είναι να εξειδικευτούν οι αποφάσεις που λήφθηκαν πέρυσι στο Κανκούν και να δρομολογηθεί η υπογραφή της νέας παγκόσμιας κλιματικής συμφωνίας εντός του 2012.

193 χώρες καλούνται να συμφωνήσουν για τη διάδοχη κατάσταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο που λήγει το 2012. Δύο είναι οι βασικές επιλογές. Είτε θα υπάρξουν νέες δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο ή θα υπάρξει μια νέα κλιματική συμφωνία. Οι αναπτυσσόμενες χώρες επιθυμούν την επέκταση του πρωτοκόλλου του Κιότο σε μια δεύτερη δεσμευτική περίοδο για τις αναπτυγμένες χώρες και χρηματοδότηση προς τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες. Αντίθετα, οι αναπτυγμένες χώρες ζητούν νέα συμφωνία που να συμπεριλαμβάνει υποχρεώσεις για όλες τις χώρες του πλανήτη και  ιδιαίτερα την Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία.

Πέρυσι στο Κανκούν σημειώθηκε πρόοδος σε πολλά βασικά θέματα διαπραγματεύσεων. Όμως πολλές λεπτομέρειες εφαρμογής έμμειναν εκκρεμείς. Συμφωνήθηκε η ίδρυση ενός Πράσινου Κλιματικού Ταμείου ετήσιου ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2020, για την υποστήριξη των φτωχότερων χωρών στην αντιμετώπιση και προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή. Στο Durban απομένει να προσδιοριστεί το πλαίσιο χρηματοδότησης βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα για το διάστημα 2013-2020. Συμφωνήθηκε επίσης ένα χρηματοδοτικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας αποδάσωσης, το REDD+, μένουν ωστόσο να αποσαφηνιστούν πολλές από τις λεπτομέρειες εφαρμογής του.

Με αφορμή τη συμμετοχή του στην αντιπροσωπεία ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής:
«Γινόμαστε καθημερινά πλέον μάρτυρες της ακρίβειας των προβλέψεων των επιστημόνων για την αλλαγή του κλίματος.Δεν έχουμε καμία χρονική πολυτέλεια να καθυστερούμε στη λήψη των απαραίτητων μέτρων, καθώς το διακύβευμα είναι η συνέχιση της ζωής στη Γη. Η θετική έκβαση των περσινών διαπραγματεύσεων στο Μεξικό κράτησε την ελπίδα για μια παγκόσμια συμφωνία ζωντανή. Ωστόσο, στο Durban πρέπει να συμφωνήσουμε στις λεπτομέρειες εφαρμογής των αποφάσεων του Κανκούν και να κλείσουμε τα ανοικτά ζητήματα διαπραγματεύσεων, ώστε να υπογραφεί η νέα παγκόσμια δεσμευτική συμφωνία για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής μέσα στο 2012.»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.