Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

H κοινωνική επιχειρηματικότητα μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του οικογενειακού προϋπολογισμού



Ομιλία της Βουλευτού Πιερίας κας Μαρίας Μίχου στο σ/ν του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την Κοινωνική Οικονομία και Επιχειρηματικότητα

Στην τοποθέτησή της η Βουλευτής ευχαρίστησε και από το βήμα της Βουλής τον Υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κουτρουμάνη για την ανακούφιση των δανειοληπτών του Ο.Ε.Κ. μέσα από σχετική τροπολογία, την οποία είχαν καταθέσει πρόσφατα 50 βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μεταξύ των οποίων και η κα Μίχου.
Μεταξύ άλλων, η Βουλευτής Πιερίας ανέφερε πετυχημένα παραδείγματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας από το εξωτερικό τα οποία μπορούν να αποτελέσουν οδηγό για αντίστοιχες πρωτοβουλίες στην χώρα μας.
Επιπλέον, επανέφερε δύο βελτιωτικές προτάσεις για το νομοσχέδιο τις οποίες είχε καταθέσει και στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και αφορούν:
α) την αύξηση του αποθεματικού των κοινωνικών επιχειρήσεων από 5 σε 10% και
β) την παρουσίαση των κριτηρίων με βάση τα οποία θα ενταχθούν στο μητρώο οι νεοσύστατες κοινωνικές επιχειρήσεις.
Κλείνοντας την ομιλία της, η κα Μίχου για πολλοστή φορά έθεσε στον Υπουργό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πολύ-ιατρεία του Ι.Κ.Α. Κατερίνης ζητώντας άμεση παρέμβαση του κ. Κουτρουμάνη για να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και συνταξιούχων της Πιερίας.
Ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας.



Τι είναι η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα – Γιατί μπορεί να αποδειχθεί ανθεκτική σε περιόδους κρίσης

«Η κοινωνική επιχειρηματικότητα είναι ένας θεσμός που λειτουργεί επί χρόνια στην Ευρώπη που έχει ως αποτέλεσμα να απασχολεί σε κοινωνικές επιχειρήσεις πολλά εκατομμύρια απασχολουμένων που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση εύκολα στην εργασία. Μιλάμε λοιπόν για κοινωνικές επιχειρήσεις που κατά κανόνα είναι συνεταιρισμοί.
Γι’ αυτό επιτρέψτε μου να αναφέρω την άποψη που έχει διατυπωθεί στην έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας σχετικά με το ρόλο των συνεταιρισμών σε περιόδους οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, οι συνεταιρισμοί αποτελούν έναν επιπλέον σταθεροποιητικό παράγοντα αγοράς σε περιόδους κρίσης και αυτό γιατί τα μέλη του συνεταιρισμού είναι και πελάτες, επομένως δεν χάνονται πόροι σε μεσάζοντες και επομένως αυξάνεται ουσιαστικά η αγοραστική τους δύναμη γιατί η τιμή αυτών των καταναλωτικών προϊόντων είναι πολύ χαμηλότερη».

Προϋποθέσεις επιτυχίας

«Για να λειτουργήσει καλά αυτός ο μηχανισμός, χρειάζεται κάποιες προϋποθέσεις. Κατά την άποψή μου τρεις είναι οι πιο σημαντικές.
  1. Πρέπει να υπάρχει ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο που να τους επιτρέπει να δημιουργηθούν σύντομα και να λειτουργήσουν αυτόνομα.
  2. Να συμμετέχουν ενεργά τα μέλη σ’ αυτό το συνεταιρισμό έτσι ώστε να εκπληρωθούν τελικά οι στόχοι για τους οποίους έχει συσταθεί.
  3. Να λειτουργεί με βάση ένα επιχειρηματικό πλάνο για να μπορεί να έχει βιωσιμότητα και διάρκεια».

Προτάσεις για πιο αποτελεσματική εφαρμογή του νομοσχεδίου
«Επειδή κατά τη γνώμη μου οφείλουμε να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση των νομοσχεδίων όσο πιο δημιουργικά γίνεται, θέλω να καταθέσω εκ νέου δύο προτάσεις. Θέλω να τις λάβετε υπόψη, κύριε Υπουργέ, στην τελική διαμόρφωση του σχεδίου νόμου γιατί νομίζω ότι θα συμβάλουν στην ενίσχυση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας.
  1. Η μία παρατήρηση αφορά στο άρθρο 17 αναφορικά με τα κριτήρια υπαγωγής των επιχειρήσεων στο μητρώο. Επειδή τα κριτήρια ένταξης είναι πολύ σημαντικά και ο καθορισμός τους θα γίνει με υπουργική απόφαση, θεωρώ ότι θα πρέπει η Ολομέλεια να ενημερωθεί. Είναι πράγματι πολύ κρίσιμο, απαραίτητο να μπει μια τάξη σε αυτή κατανομή των πόρων που για χρόνια δυστυχώς, διανέμονταν χωρίς να ελέγχεται η αποτελεσματικότητά τους.
  2. Η δεύτερη αφορά στην αύξηση του αποθεματικού που προβλέπεται στο άρθρο 7. Θεωρώ ότι το 5% θα μπορούσε άριστα να διπλασιαστεί εφόσον έχει στόχο την ενίσχυση της φερεγγυότητας έναντι των τρίτων. Αυτοί οι συνεταιρισμοί οι οποίοι δεν είναι έντασης κεφαλαίου, αλλά έντασης εργασίας θα πρέπει να ισχυροποιηθούν γιατί το ζητούμενο δεν είναι να δημιουργηθούν, αλλά να διατηρηθούν σε βάθος χρόνου».

Ανακούφιση Δανειοληπτών Ο.Ε.Κ.

«Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ σε μια σημαντική τροπολογία την οποία έχω υπογράψει και προσωπικά. Αφορά στον ΟΕΚ. Θέλω να σας ευχαριστήσω από το Βήμα της Βουλής για την τροπολογία στην οποία προχωρήσατε για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών δανειοληπτών του ΟΕΚ απέναντι στον οργανισμό για πολίτες που είναι μακροχρόνια άνεργοι, για πολίτες που έχουν χάσει το εισόδημά του ή έχουν μειωθεί δραστικά.
Τους δίνεται η δυνατότητα να ρυθμίσουν αυτές τις οφειλές και να δώσουν διέξοδο σε ένα σημαντικό οικονομικό πρόβλημα και αυτό που θα έχει ιδιαίτερη σημασία είναι να τεθεί όσο το δυνατόν συντομότερα σε εφαρμογή».

Να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων της Πιερίας
«Επιτρέψτε μου όμως, κύριε Υπουργέ, να αναφερθώ και σε ένα πρόβλημα που αφορά το νομό Πιερίας.
Δεν είναι της κοινωνικής οικονομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Όμως είναι της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και δη στον ιατρικό τομέα.
Αφορά τα πολύ-ιατρεία του Ι.Κ.Α. της Κατερίνης που δυστυχώς, είναι υποστελεχωμένα. Λείπει ο ακτινολόγος εδώ και τρεισήμισι χρόνια. Και δεν λείπει μόνο αυτή η ειδικότητα, αλλά λείπουν και άλλες. Ταλαιπωρούνται άνθρωποι τρίτης ηλικίας, κυρίως.
Και νομίζω ότι αξίζει πραγματικά – το οφείλουμε σε τελευταία ανάλυση – να δώσουμε μια λύση άμεση και ουσιαστική σε ανθρώπους που έχουν προσφέρει χρόνια στον τόπο μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.