Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ: ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΡΟΙ ΤΟΥ "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ" ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

Να παραμείνει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το σύνολο των πόρων για την αγροτική ανάπτυξη που εντάσσονται στον Άξονα 3 του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»


Επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Πιερίας κας Μαρίας Μίχου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη

Την Παρασκευή 23/9/2011, η κα Μίχου κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ζητώντας πλήρη ενημέρωση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων που εντάσσονται στον Άξονα 3 του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
Συγκεκριμένα, η Βουλευτής Πιερίας επεσήμανε προβλήματα κατά το στάδιο υλοποίησης των μέτρων με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχει το ενδεχόμενο μεταφοράς πόρων ύψους 5.8 εκατ. € από την Κεντρική Μακεδονία σε άλλες Περιφέρειες της χώρας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

Κύριε Υπουργέ,

Η πολιτική αγροτικής ανάπτυξης για την Ελλάδα καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τους στόχους που έχει θέσει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.
Ένας από τους βασικούς του άξονες – και συγκεκριμένα ο 3ος – αφορά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές και την διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας μέσα από δράσεις όπως η προώθηση δραστηριοτήτων εκτός της γεωργίας, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μικρής κλίμακας και η αναστροφή των δυσμενών τάσεων της πληθυσμιακής συρρίκνωσης.
Στα πλαίσια, λοιπόν, αυτής της στρατηγικής το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκήρυξε τρία προγράμματα (Μέτρα 311,312,313) για ιδιωτικές επενδύσεις του τουρισμού, της βιοτεχνίας και του πολιτισμού.
Κατά την εφαρμογή τους όμως προέκυψαν ορισμένα προβλήματα.
Συγκεκριμένα, η υποβολή των προτάσεων ολοκληρώθηκε την 1-11-2010, σε μια περίοδο δηλαδή όπου δεν λειτουργούσαν οι προβλεπόμενοι Υποστηρικτικοί Μηχανισμοί με αποτέλεσμα την μειωμένη δυνατότητα ευρείας μόχλευσης στις ειδικές ζώνες εφαρμογής των ανωτέρω μέτρων, λόγω και της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν αναξιοποίητα 5.8 εκατ. ευρώ αφού από τα 25.5 εκατ. ευρώ δημόσιας δαπάνης που είχαν προβλεφθεί για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεσμεύτηκαν μόνο τα 19.7 για να καλύψουν τις ανάγκες χρηματοδότησης των 150 φακέλων υποψηφιότητας.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός
  • Πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προτάσεων που υποβλήθηκαν;
  • Προτίθεστε να προχωρήσετε σε μία δεύτερη προκήρυξη για την Κεντρική Μακεδονία έτσι ώστε να καλυφθεί το υπόλοιπο ποσό και να μη μεταφερθεί σε άλλες Περιφέρειες της χώρας;
  • Προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα στην προκήρυξη των Μέτρων του Άξονα 3 που δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα;

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.