Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΩΝ 800 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ.


ΣΥΝΤΕΝΤΕΥΞΗ
ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΟΝ «REAL F.M
ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ


Κ. ΜΑΚΡΗ: Πάμε στην τηλεφωνική μας γραμμή και να καλημερίσουμε το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη.
                        Κύριε Ανδρουλάκη καλό μεσημέρι. Τι κάνετε;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Καλό μεσημέρι κα Μακρή.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Από Δευτέρα κιόλας μπαίνουμε σε μια εποχή έντονων απεργιακών κινητοποιήσεων και βεβαίως και πολιτικών αναταράξεων. Θέλω να μου πείτε τώρα, θεωρείτε ότι όλο αυτό είναι φυσιολογικό, γιατί βεβαίως ο κόσμος ζορίζεται πια πάρα πολύ, ή συμμερίζεστε την άποψη των κυβερνητικών στελεχών που λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από πίσω γιατί θέλει να ρίξει την κυβέρνηση;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κάποιοι έχουν δίκιο και κάποιοι έχουν άδικο. Το θέμα είναι να κυριαρχήσει η λογική, διότι υπάρχουν πολλά προβλήματα. Είδαμε ότι προσπαθούν να διορθωθούν πάρα πολλά ζητήματα και στην εκπαίδευση, τα οποία ήταν ανοιχτά τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς, τα βάζαμε κάτω από το χαλί.
                        Πιστεύω ότι τα κενά που υπάρχουν πρέπει να καλυφθούν το επόμενο διάστημα, αλλά πάνω απ’ όλα πρέπει να κυριαρχήσει η λογική. Διότι σίγουρα κάποιοι θίγονται. Κάποιοι βιώνουν δύσκολες καταστάσεις και έχουν δίκιο, ενώ κάποιοι άλλοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις συνθήκες που υπάρχουν στην κοινωνία για να παίξουν τα μικροκομματικά τους παιχνίδια.
                        Το θέμα είναι να δικαιώσουμε τους πρώτους και όχι τους δεύτερους.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Αυτό τι σημαίνει τώρα κ. Ανδρουλάκη σε ό,τι αφορά το ΣΥΡΙΖΑ και το εάν τελικά απλώς στηρίζει τις κινητοποιήσεις ή τις υποδαυλίζει κιόλας;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Υπάρχουν και τα δυο φαινόμενα. Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι δικαίως αντιδρούν. Θεωρούν ότι αδικούνται και έχουν δίκιο. Δηλαδή, ένας εκπαιδευτικός, ο οποίος παίρνει 800 ευρώ, και πρέπει να πάει σε μια επαρχιακή πόλη να ζήσει, έχει δίκιο γιατί, περνάει πάρα πολύ δύσκολα.

                        Κάποιοι άλλοι όμως κρύβονται πίσω από αυτό τον εκπαιδευτικό για να κάνουν τα δικά τους παιχνίδια. Πολλά από αυτά που ζητούν είναι άδικα. Εμείς αυτούς δεν πρέπει να τους δικαιώνουμε. Πρέπει να υπάρχει μια στάση από την κυβέρνηση που θα λύνει τα προβλήματα όλων όσοι έχουν δίκιο, αλλά και εκείνων που περνάνε μια δύσκολη κατάσταση. Έτσι, δεν θα επιβεβαιώνονται οι τακτικές του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων που προσπαθούν να υποδαυλίζουν καταστάσεις χρησιμοποιώντας τα παιδιά για μικροκομματικά οφέλη. Όπως έγινε για παράδειγμα με τις πανελλαδικές εξετάσεις. Και αυτό είναι το χειρότερο.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Σας ανησυχεί ότι πέραν του τι προσπάθεια μπορεί να κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση πόσο να το καταφέρει ή όχι, ότι πια η κοινωνία έχει φτάσει στα όριά της και από ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να γίνει μια έκρηξη;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όλοι έχουμε φτάσει στα όριά μας. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Η χώρα είναι πάρα πολλά χρόνια σε ύφεση. Ξεκίνησε από το 2007. Έχουμε περάσει πολύ δύσκολες στιγμές και το γνωρίζουμε όλοι μας. Με τα σημερινά ποσοστά ανεργίας, η κοινωνική συνοχή βρίσκεται σε κίνδυνο.

                        Πως όμως θα τα ξεπεράσουμε μέσα από αντιλήψεις που επιστρέφουν τη χώρα πολλά χρόνια πίσω;  Με αντιλήψεις για φανταστικούς πόρους, για φανταστικούς συμμάχους που μπορούν να λύσουν τα προβλήματά μας; Εμείς πιστεύουμε πως όχι. Πρέπει να στηριχθεί αυτή η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση, να εξορθολογίσει το κράτος, να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα και στις αγορές για να έχει η χώρα μέλλον.
                        Πιστεύω, εάν όντως η χώρα αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα, θα ανοίξει μια καινούργια σελίδα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει μετά τις γερμανικές εκλογές να ξεκαθαρίσει το ζήτημα, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρου του ευρωπαϊκού νότου που έρχεται αντιμέτωπος με τη σκληρή λιτότητα της κας Μέρκελ και των συντηρητικών δυνάμεων.
                        Ακούσαμε χθες τον κ. Μπαρόζο που είπε ότι φταίνε μόνο οι Έλληνες πολιτικοί. Ο ίδιος ο κ. Μπαρόζο δεν ήταν που το 2007 έβγαλε την Ελλάδα από την επιτήρηση; Δεν νιώθει τύψεις για τις πολιτικές του αποφάσεις;
Κ. ΜΑΚΡΗ: Σ’ αυτό συμφωνώ, το είπα κι εγώ από χθες, ότι ο ένας κοιτάει τον άλλον και ρίχνει το μπαλάκι στον άλλον. Έτσι έχουμε καταντήσει. 
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτή η ρητορεία των συντηρητικών δυνάμεων της Ευρώπης περνούσε το 2009, ότι φταίνε οι Έλληνες. Έχουμε κάνει λάθη. Υπάρχουν μεγάλες ευθύνες στο πολιτικό σύστημα. Αλλά δεν φταίνε μόνο οι Έλληνες. Το πρόβλημα είναι κατά βάση συστημικό και το βιώνει όλος ο ευρωπαϊκός νότος. Το ΠΑΣΟΚ φταίει για την κατάσταση στην Ισπανία; Φταίει το μνημόνιο για την κατάσταση στην Πορτογαλία; Ή φταίει μια ατζέντα η οποία αυτή τη στιγμή προωθεί μια σκληρή λιτότητα και όχι τον απλό εξορθολογισμό;
                        Δηλαδή πώς εγώ σαν πολίτης μπορώ να βιώσω ότι οι μεταρρυθμίσεις καλυτερεύουν τη ζωή μου, όταν με το σύστημα της σκληρής λιτότητας συνεχώς αυξάνεται η ανεργία;
Κ. ΜΑΚΡΗ: Έτσι όπως σας ακούω να μιλάτε, πιστεύω ότι και το ΠΑΣΟΚ θα πει σίγουρα όχι σε οποιαδήποτε περίπτωση νέων μέτρων. Αυτό καταλαβαίνω, τουλάχιστον, από τη συζήτησή μας.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Μα ποια νέα μέτρα; Εάν μιλάμε για περικοπές μισθών και συντάξεων, δεν το συζητάμε.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Δεν το συζητάτε. Από την άλλη όμως φαίνεται πασιφανώς ότι …
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Από την άλλη όμως, πρέπει να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Το συζητούν  οι Ευρωπαίοι, γιατί λένε νέο μνημόνιο και το λένε πια από τα πιο επίσημα χείλη, συνοδεύεται σίγουρα από νέα μέτρα. Σε αυτή την περίπτωση τι θα κάνετε;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Το μόνο μνημόνιο που μπορεί να υπάρξει είναι ένα ευρωπαϊκό αναπτυξιακό μνημόνιο.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Αυτό το θέλουμε εμείς. Δεν λένε οι ίδιοι το ίδιο.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εάν δεν το καταλάβουν οι εταίροι μας, δυστυχώς θα έχουμε μια Ευρώπη δυο ταχυτήτων. Αυτή του Βορρά με την ανεργία των νέων να ανέρχεται στο 7 και 8% και αυτή του Νότου με το αντίστοιχο ποσοστό να αγγίζει το 50 και 60%. Και πάλι όμως Βορράς δεν είναι όλες οι χώρες που ανήκουν γεωγραφικά εκεί. Η Ιρλανδία, για παράδειγμα, έχει μεγάλα προβλήματα. Θα έχουμε μια διαιρεμένη Ευρώπη.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Σωστά τα λέτε. Στην Ελλάδα….
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτή η Ευρώπη δεν θα υπάρχει στο μέλλον.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Βεβαίως αυτό που λέτε είναι το μεγάλο κάδρο το ευρωπαϊκό. Μας ενδιαφέρει όμως άμεσα το τι θα γίνει στην Ελλάδα.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Στην Ελλάδα πρέπει να θωρακίσουμε την κοινωνία και την οικονομία μας μέσα από σημαντικές μεταρρυθμίσεις εξορθολογισμού και να απαιτήσουμε από τους εταίρους μας να σεβαστούν τους κόπους του ελληνικού λαού, αλλάζοντας την πολιτική λιτότητας. Αυτή η πολιτική έχει διχοτομήσει την Ευρώπη. Έχουμε γερμανικές εκλογές που είναι ένα σημείο καμπής, έχουμε και Ευρωεκλογές. Επιτέλους να δούμε το συνασπισμό των νοτίων χωρών, των χωρών που θέλουν μια άλλη Ευρώπη.
                        Η Ευρώπη η οποία θεωρεί ότι οι νότιοι δεν εργάζονται, έχουν τα δικά τους προβλήματα ενώ αντίθετα, οι βόρειοι είναι οι καλοί, αυτοί που εργάζονται και έχουν μια άλλη κουλτούρα, είναι ένα μοντέλο το οποίο δεν περπατάει πια. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε δημοκρατικά το θέμα της Ευρώπης.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Στη θεωρία τα λέμε πάρα πολύ καλά, αλλά η θεωρία από την πράξη απέχει πάρα πολύ. Έτη φωτός.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Μη τα λέτε αυτά στο ΠΑΣΟΚ.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Συμμετέχετε στην κυβέρνηση.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ είναι στην πράξη. Δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Συμμετέχετε όμως σε μια κυβέρνηση που μπορεί να πρεσβεύετε εσείς αυτά που λέτε, συμμαχία του Νότου κλπ. Από την άλλη όμως είστε σε μια κυβέρνηση που κάνει το καλό παιδί –εντός εισαγωγικών- και ό,τι χρειαστεί και ό,τι πει η τρόικα, κατά γράμμα το υλοποιεί.
                        Προφανώς έχοντας μια στρατηγική, να διαπραγματευτεί το χρέος. Αλλά δεν έχω ακούσει μέχρι τώρα τον κ. Σαμαρά, ή τον κ. Βενιζέλο να πούνε μέχρι εδώ. Τελείωσε.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς το ΠΑΣΟΚ δεν μιλάει στη θεωρία, διότι από την αρχή αυτής της κρίσης ήταν στην κυβέρνηση.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Και το πλήρωσε πολύ ακριβά. Συμφωνούμε.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Μεγάλο κόστος. Άρα εμείς δεν μιλάμε στη θεωρία, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι άλλοι που είναι απ’ έξω και πετροβολούν την προσπάθεια αυτών που είναι μέσα. Μετά τις γερμανικές εκλογές πρέπει όλοι, από τον πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών και τα κόμματα τα οποία κυβερνούν, το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., να ξεκαθαρίσουμε πού πάμε.
                        Εμείς γιατί ζητάμε να υπάρξει προγραμματική συμφωνία; Είναι ένα βίτσιο του ΠΑΣΟΚ η προγραμματική συμφωνία; Όχι. Είναι μια αναγκαιότητα για να αναδείξουμε ότι υπάρχει εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Και ειρήσθω εν παρόδω. Μια και το λέτε, επειδή αυτή η προγραμματική συμφωνία θα ανακοινωνόταν με βάση το αρχικό σχέδιο, καλά δεν λέω για τον Ιούνιο, λέω για το Σεπτέμβριο, για τη ΔΕΘ. Έχει περάσει και μια εβδομάδα μετά από τη ΔΕΘ και δεν την έχουμε δει ακόμη. Θα τη δούμε ή παραπέμπεται;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κακώς. Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι είναι άμεση αναγκαιότητα.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Πού μπλοκάρει αυτή;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Γιατί κάπου μπλοκάρει σίγουρα αυτή η προγραμματική συμφωνία.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν το γνωρίζω. Να ρωτήσετε το κόμμα της Ν.Δ. Εμείς θέλουμε διάλογο, όχι φθηνά πυροτεχνήματα. Είδατε τι έγινε με τον εκλογικό νόμο που είπε ο κ. Μιχελάκης; Άλλα λέει εκείνος και άλλα έλεγε πριν 1,5 μήνα ο κ. Στυλιανίδης.
                        Όταν θες να ανοίξεις ένα θέμα, κάνεις διάλογο εντός της κυβέρνησης στο Υπουργικό Συμβούλιο. Καταθέτεις τις προτάσεις και ξεκινάς διάλογο με τους φορείς, όπως είναι η ΚΕΔΕ.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Τώρα που το βάζετε. Εσείς λέτε, τουλάχιστον εγώ καταλαβαίνω από το ρεπορτάζ, ότι μπορεί να συζητήσετε τον εκλογικό νόμο για τις δημοτικές, αρκεί να συζητηθεί και ευρύτερα θέμα εκλογικού νόμου και για τις εθνικές εκλογές;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και στο κράτος είναι σημαντικές και πρέπει να γίνουν. Όμως, χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις και στις αγορές και στο πολιτικό σύστημα. Στο πολιτικό σύστημα έχουμε κάνει μόνο συμβολικά πράγματα. Οι πολίτες θέλουν ένα άλλο πολιτικό σύστημα. Τι σημαίνει αυτό; Έλεγχος σε όλα τα επίπεδα. Νέα κουλτούρα. Σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. Να δούμε και το θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αλλά να το δούμε συνολικά και να το δούμε μέσα από ένα γόνιμο διάλογο, όχι με φθηνά πυροτεχνήματα. Αυτό δεν οδηγεί πουθενά. Αυτοί είναι ερασιτεχνισμοί.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Και πάλι θα γυρίσω στο ερώτημά μου. Αφού τα λέτε αυτά η προγραμματική συμφωνία πού είναι;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Και θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα προγραμματική συμφωνία. Άμεσα. Είναι ο οδικός χάρτης για να προχωρήσουμε. Χωρίς οδικό χάρτη, θα κάνουμε αποσπασματικά κάποια πράγματα, τα οποία θα δείχνουν στους πολίτες ότι δεν υπάρχει σχέδιο. Αντίθετα, η προγραμματική συμφωνία θα στείλει ένα μήνυμα ότι υπάρχει σαφέστατο σχέδιο με χρονοδιάγραμμα. Οι πολίτες πρέπει να νιώσουν ασφάλεια, κα Μακρή. Ότι όλοι αυτοί οι κόποι, όλη αυτή η προσπάθεια, όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια οδηγούν κάπου.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Τώρα καταλαβαίνω σωστά ότι αισθάνεστε κάπως άβολα που συγκυβερνάτε με τη Ν.Δ.; Γιατί ακούω και τη ρητορική σας, ακούω και το λόγο σας, είναι αρκετά κλικ πιο αριστερά, για να το πω, απ’ αυτά τα οποία έχουν πολλά άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός σας.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κατανοώ πλήρως την αναγκαιότητα ότι πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση. Κατανοώ πλήρως την αναγκαιότητα ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία στη χώρα για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα που συμβαίνουν γύρω μας. Διότι δεν είναι μόνο το εσωτερικό μας ζήτημα, είναι και διάφορα θέματα που συμβαίνουν στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή.
                        Πρέπει να υπάρχει σταθερότητα στη χώρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ταυτιζόμαστε με τη Ν.Δ. Εάν θυμάστε μετά τις εκλογές του Μαϊου, ο Βαγγέλης Βενιζέλος είχε πει να κάνουμε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Όσοι πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, να συμμετέχουν. Και η ΔΗΜΑΡ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι όμως επέλεξαν να είναι απ’ έξω και να λαμβάνουν μόνο τα πολιτικά οφέλη της δύσκολης κοινωνικής κατάστασης που υπάρχει.
                        Δηλαδή το ότι αναλάβαμε τις ευθύνες μας σημαίνει ότι έχουμε ταυτιστεί με τη Ν.Δ.;
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ο κ. Σκανδαλίδης ή ο κ. Ρέππας που και στο τελευταίο συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ άφησαν ανοιχτό το θέμα μιας επόμενης μετεκλογικής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείτε ότι κάνουν λάθος; Θεωρείτε ότι είναι αυτά θέματα που θα συζητηθούν ή θα τα δείξει η ζωή το επόμενο διάστημα; Ή θεωρείτε ότι έχουν αποκλειστεί εκ των προτέρων;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συνεργαστεί με κανένα κόμμα το οποίο κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό λέγοντας για plan b, μιλώντας για φανταστικούς πόρους και φανταστικούς συμμάχους.
                        Θέλω να θυμίσω όμως, ότι αυτό που κάνει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, το έκανε και για δυο χρόνια η Ν.Δ. κατά την αντιμνημονιακή της περίοδο.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Μαζί της συνεργαστήκατε όμως. Ενώ το λέτε αυτό και το διαπιστώνετε, συνεργαστήκατε.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτό έγινε όταν έληξε η περίοδος της σκληρής δημαγωγίας και του λαϊκισμού που είχε η Ν.Δ., όταν στήνοντας μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ το αντιμνημονιακό μέτωπο επεδίωκε να πάρει μόνο οφέλη. Διότι, εάν από την αρχή της κρίσης, όλοι αυτοί που σήμερα κουνάνε το δάχτυλο και λένε ότι είναι συνεπείς, είχαν άλλη στάση και είχαν στηρίξει την προσπάθεια να σταθεί η χώρα στα πόδια της και να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις χωρίς να κάνουν στείρα αντιπολίτευση, θα είχαμε κερδίσει πάρα πολύ χρόνο. Χρόνο που πληρώνει ο ελληνικός λαός.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Άρα καταλαβαίνω και όχι αυθαίρετα, ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αφήσει κατά μέρος –εντός εισαγωγικών- τις ακρότητες και τις μονομερείς διαγραφές κλπ., δεν έχετε τόσο μεγάλο πρόβλημα.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος πέρσι μετά τις πρώτες εκλογές είχε πει ότι οποιοδήποτε κόμμα του φιλοευρωπαϊκού προσανατολισμού, που πιστεύει ότι η χώρα αυτή πρέπει να προχωρήσει σε ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.
                        Εμείς το έχουμε πει από πέρσι αυτό.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Άρα λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσει πολύ λίγοι αποκλείονται. Είναι περισσότερα αυτά που μπορούν να σας ενώσουν, παρά να σας χωρίσουν.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Το μόνο κόμμα που αποκλείεται είναι η Χρυσή Αυγή. Είναι οι νεοναζιστές. Μπορούμε να συνεργαστούμε με οποιοδήποτε κόμμα καταλαβαίνει ότι πρέπει να προχωρήσουμε με ρεαλισμό, μεταρρυθμίσεις, δημοκρατικό λόγο τη χώρα μπροστά. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε στην προσπάθεια αυτή και το έχουμε αποδείξει.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Να σας ευχαριστήσω πολύ.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Να είστε καλά.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Καλό μεσημέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.