Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Eκδήλωση – Συνάντηση του Θεραπευτηρίου «Άγ. Παντελεήμων» με φορείς και πολίτες της Πιερίας.












Εκδήλωση – Συνάντηση με φορείς και πολίτες της τοπικής κοινωνίας της Πιερίας διοργάνωσε το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Θεσσαλονίκης ‘’Άγ. Παντελεήμων’’ σε συνεργασία με το Δήμο Δίου – Ολύμπου και την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πρώην camping Μινέρβα (περιοχής Πλάκας Λιτοχώρου) το οποίο πρόκειται να μετατραπεί σε Διεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης στην Αυτονομία των ΑμεΑ "Αθηνά". Το Υπουργείο Εργασίας, εκπροσώπησε η Γ. Γραμματέας Πρόνοιας κ. Έφη Μπέκου. 

Tην εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπρειφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου κ. Γιώργος Φαρμάκης, ο Βουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, εκπρόσωπος του Βουλευτή της ΝΔ κ. Κώστα Κουκοδήμου, η Αντιδήμαρχος κ. Σοφία Ζουρζούρα καθώς και πολλοί περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι της Πιερίας, ο κ. Κεσόγλου ως εκπρόσωπος του Προέδρου της ΕΣΑμεΑ κ. Βαρδακαστάνη, ο κ. Μιχάλης Χριστοφόρου Κυβερνήτης Κύπρου και Β. Ελλάδος του δικτύου Laions, η κ. Νίκη Παπαδοπούλου και ο κ. Γεράσιμος Στεφανάτος μέλη Δ.Σ. του Θεραπευτηρίου, μέλη του Συνδέσμου Φίλων του Θεραπευτηρίου, ο Σύλλογος Μεσογειακής Αναιμίας Παραρτημάτων Θεσσαλονίκης και Πιερίας καθώς και εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών και σωμάτων ασφαλείας του τόπου.

Η ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ ΣΥΛΒΑΝΑ ΚΑΡΑΣΑΒΒΙΔΟΥ

Στην ομιλία της η. Διοικήτρια στο Διεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης στην Αυτονομία των ΑμεΑ ''Αθηνά'' αναφέρθηκε στο Θ.Χ.Π.Θ. "ο Αγ. Παντελεήμων" και στον σκοπό της εκδήλωση αυτής, προκειμένου να πληροφορηθούν οι φορείς και οι κάτοικοι της Πιερίας για τις προοπτικές που δημιουργούνται στο χώρο αυτό, με την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο απευθύνεται στα άτομα με αναπηρίες. 

Στο χαιρετισμό της η διοικήτρια του ιδρύματος κα Συλβάνα Καρασαβίδου μεταξύ άλλων τόνισε: “ Φίλες και φίλοι, Συναντηθήκαμε σήμερα σ΄ αυτό τον ευλογημένο τόπο, στους πρόποδες του Ολύμπου, όπου για πολλά χρόνια φιλοξένησε έλληνες και ξένους κατασκηνωτές ως camping MINERVA και τώρα ετοιμάζεται να δεχθεί ανθρώπους με αναπηρίες και να μετατραπεί σε κέντρο εκπαίδευσης στην αυτονομία των ΑμΕΑ, με την επωνυμία “Αθηνά”, που είναι το όνομα της συζύγου του δωρητή, του αειμνήστου Ίωνα Αντωνιάδη. Με πολλούς από εσάς έχουμε κοινή πορεία χρόνων, γνωριζόμαστε από το παρελθόν, με κάποιους μας έδεσε ο Ίωνας και με άλλους συναντιόμαστε για πρώτη φορά σήμερα. 

Το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων «Ο Άγιος Παντελεήμων» εδώ και 85 περίπου χρόνια διαδραματίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στον τομέα παροχής προνοιακών υπηρεσιών. Από το 1928 που πολίτες της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα άσυλο για την περισυλλογή και την περίθαλψη των αλητοεπαιτών σε κλειστό χώρο (επακόλουθα της μικρασιατικής καταστροφής και των άλλων πολεμικών γεγονότων στα Βαλκάνια), με πόρους προερχόμενους από τις προσωπικές τους εισφορές έως και σήμερα το ίδρυμα διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στην κάλυψη των αναγκών και η στήριξη ατόμων με νοητικές – κινητικές αναπηρίες και ατόμων της τρίτης ηλικίας, με την παροχή περίθαλψης ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών, ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης, εκπαίδευσης και δημιουργικής απασχόλησης και κοινωνικής αποκατάστασης. 

Σήμερα με την δημιουργία του Διεθνικού κέντρου εκπαίδευσης στην αυτονομία των ΑΜΕΑ, εδώ όπου βρισκόμαστε σήμερα στην Πλάκα Λιτοχώρου, στο χώρο που δώρισε ο αείμνηστος και εν μέρει συμπολίτης σας Ίων Αντωνιάδης στο Θ.Χ.Π.Θ «Άγιος Παντελεήμων» Θεσσαλονίκης, δηλαδή το πρώην το camping «MINERVA» προχωράμε στην ίδρυση ΔΙΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ Α.με.Α. Να δημιουργηθεί δηλαδή μία πρότυπη δομή, η οποία μέσα από ειδικά προγράμματα, θα προσφέρει τη δυνατότητα στους περιθαλπόμενους του Θ.Χ.Π.«Άγιος Παντελεήμων», ανεξαρτήτως βαθμού αναπηρίας ή ηλικίας, καθώς και σε ομάδες ατόμων με αναπηρία από την Ελλάδα και το εξωτερικό να εκπαιδεύονται στην αυτόνομη διαβίωση καθώς και να τους προσφέρει γνώσεις που θα βελτιώσουν την Ποιότητα Ζωής τους. 

Ο υφιστάμενος χώρος διαθέτει εγκαταστάσεις οι οποίες πρόκειται να προσαρμοστούν στις ανάγκες των φιλοξενουμένων Α.με.Α. και με την υποστήριξη βεβαίως όλων σας. . Θεωρούμε πως το όλο εγχείρημα με τη στήριξη της πολιτείας, των φορέων και των πολιτών, ανοίγει ορίζοντες συνεργασίας και με άλλες χώρες και με αυτό τον τρόπο, εισάγει τη χώρα μας στον Ευρωπαϊκό Χάρτη με αντίστοιχες Δομές. Δίνει προοπτικές ανάπτυξης και λειτουργεί θετικά και για την τοπική Οικονομία, αφού φιλοξενούμενοι από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, θα συνδυάζουν τις διακοπές τους στην περιοχή. 

Η οικολογική προσέγγιση των διακοπών των κατασκηνωτών Α.με.Α., αποτελεί κομβικό στοιχείο αυτής της πρότασης, που στοχεύει και στην ανάπτυξη του αγρο-οικο-τουρισμού. Δίνει επίσης ευκαιρίες για διοργάνωση εκδρομών σε τοποθεσίες της περιοχής με πολιτιστικό και ιστορικό ενδιαφέρον, όπως ο παραδοσιακός οικισμός του Άγιου Παντελεήμονα, ο αρχαιολογικός χώρος Δίον, η Βεργίνα, ο Όλυμπος κ.α. 

Τα τουριστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία αλλά και για τη χώρα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, δεδομένου πως η αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής, δια μέσου της οικολογικής προσέγγισης της έννοιας των διακοπών, για τους Έλληνες και ξένους κατασκηνωτές Α.με.Α., προσδίδει μια ενδιαφέρουσα για τη χώρα αναπτυξιακή προοπτική. Κλείνοντας είμαι πεπεισμένη πως ενώνοντας τις δυνάμεις μας θα το πετύχουμε και αυτό γιατί όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα». 

Τέλος η διοικήτρια του ιδρύματος εξέφρασε τις ευχαριστίες της σε όσους βοήθησαν μέχρι τώρα στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας στην Πιερία και ιδιαίτερα στην Π.Ε Πιερίας για την έως τώρα διοικητική στήριξη αλλά και στο Δήμο Δίου Ολύμπου για την σημαντική του συνεισφορά στην αποκατάσταση του χώρου και την τεχνική του υποστήριξη.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ - ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ

Στην συνέχεια την εκδήλωση χαιρέτησαν, η Γ. Γραμματέας Πρόνοιας κ. Έφη Μπέκου, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Μαυρίδου Σοφία, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Δίου Ολύμπου κος Φαρμάκης Γιώργος και ο Βουλευτής κος Κωνσταντόπουλος Γεώργιος, οι οποίοι με τη σειρά τους τόνισαν την αξία του εγχειρήματος στην Πιερία και την ανάγκη στήριξης των ΑμΕΑ, ενώ ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από Χορευτικά Τμήματα του Δήμου Δίου – Ολύμπου απαρτιζόμενα από τον Πολιτιστικό Όμιλο Λιτοχώρου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πιέρες – Κονταριώτισσας ενώ η βραδιά έκλεισε με το Χοροθέατρο ”Το Πρώτο Ταξίδι” από την Ομάδα Χορού Χαρτ’Αετοί του Θ.Χ.Π.Θ. «Άγιος Παντελεήμων», σε Χορογραφία Μ. Καραπαναγιώτη







ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ Διεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης στην Αυτονομία των ΑμεΑ ''Αθηνά'' στην Πλάκα Λιτοχώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.