Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΙΤΑΛΙΑΣ Ε. ΜΠΟΝΙΝΟ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

 Κοινές δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου και της Υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Εmma Bonino μετά τη συνάντησή τους στη Ρώμη


Emma Βonino: Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας. Η συνάντηση μας με τον φίλο κ. Ευάγγελο Βενιζέλο μας επέτρεψε να ανταλλάξουμε απόψεις και να επιβεβαιώσουμε τις εξαιρετικές διμερείς μας σχέσεις, γεγονός το οποίο θέλω να υπογραμμίσω ιδιαίτερα.
Το επίκεντρο των συζητήσεών μας ήταν η προετοιμασία των δύο προεδριών της Ε.Ε.. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα θα έχει την προεδρία το πρώτο εξάμηνο και εμείς το δεύτερο εξάμηνο 2014. Και θα εστιάσουμε από κοινού στο 2014, το έτος της Μεσογείου, που περιλαμβάνει πολλά θέματα και τομείς που θα επεξεργαστεί ο συνάδελφος κ. Βενιζέλος. Εννοούμε τη νότια Μεσόγειο, αλλά και την περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου, για την οποία έχουμε συνεργαστεί. Αυτά είναι τα γενικά θέματα που συζητήσαμε. Θα εντατικοποιηθούν οι διμερείς επισκέψεις εν όψει των προετοιμασιών για τις δύο προεδρίες. Για παράδειγμα, αναμένεται η επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εσωτερικών τις επόμενες μέρες, προκειμένου να συναντηθεί με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Alfano.


Ευ. Βενιζέλος: Έμμα, σε ευχαριστώ πάρα πολύ γι` αυτήν τη σπουδαία ευκαιρία να συζητήσουμε εδώ στη Ρώμη απευθείας για την κοινή μας στρατηγική, για το έτος της Μεσογείου. Την επόμενη χρονιά, το 2014, είναι η κοινή μας ευκαιρία, χάρη στις διαδοχικές προεδρίες, της ελληνικής και της ιταλικής. Ο κοινός μας παρονομαστής είναι η μεσογειακή παράμετρος της ευρωπαϊκής πολιτικής. Η κοινή μας απόφαση και η κοινή μας πρόθεση είναι να λάβουμε σημαντικές και ελκυστικές πολιτικές πρωτοβουλίες για το κοινό μας γεωγραφικό και πολιτισμικό χώρο, της μεσογειακής θάλασσας σε επίπεδο προστασίας των συνόρων, ασφάλειας, μετανάστευσης και φυσικά σε διάφορα θέματα ενέργειας.
Ο νέος αγωγός TAP, αποτελεί ένα νέο γεωγραφικό σύνδεσμο μεταξύ των δύο χωρών και, τώρα, το επόμενο σχέδιό μας, η επόμενη φιλοδοξία μας είναι η ανακήρυξη της περιοχής της Αδριατικής-Ιονίου ως μεγα-περιφέρειας σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Είναι μία εξέλιξη πολύ σημαντική για την ανάπτυξη στην περιοχή. Αυτή η μεσογειακή γειτονιά έχει σπουδαία σημασία, όχι μόνο για οικονομικούς αλλά και για πολιτικούς λόγους και ο επόμενος στόχος μας είναι η ανάγκη να ανοίξουμε εκ νέου μια πολιτική συζήτηση για το ευρωπαϊκό μέλλον. Για την επανεκκίνηση ενός πραγματικού πολιτικού διαλόγου στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ευρωπαϊκή κρίση δεν έχει μόνο χρηματοοικονομικό χαρακτήρα, αλλά, τελικά, είναι και κρίση δημοκρατικής νομιμοποίησης. Από κοινωνικής άποψης, είναι απολύτως αναγκαίο να παρέχουμε στους πολίτες μας μια νέα ελπίδα, μια νέα προοπτική, μια νέα αφήγηση για την Ευρώπη ως κοινό χώρο, ως ήπειρο ποιότητας, δημοκρατίας, πολιτισμού και προοπτικής.
Επιτρέψτε μου να απευθυνθώ στα Μέσα στα ελληνικά: Είναι μεγάλη ικανοποίηση για μένα να βρίσκομαι σήμερα στη Ρώμη χάρη στην πρόσκληση της αγαπητής μου συναδέλφου, της Emma Bonino, που είναι μια πολύ σημαντική ευρωπαϊκή προσωπικότητα. Βασικός μας στόχος είναι να εξαγγείλουμε την ευρωπαϊκή χρονιά του 2014, είναι η χρονιά των δύο διαδοχικών προεδριών, της ελληνικής και της ιταλικής. Άρα έχουμε μια κοινή στρατηγική, έναν κοινό παρονομαστή που είναι η μεσογειακή διάσταση, η μεσογειακή γειτονία σε όλα τα θέματα: στην ασφάλεια, στην προστασία των συνόρων, στον πολιτισμό και, κυρίως, βέβαια, στην ενέργεια.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να πάρουμε κοινές πρωτοβουλίες για να αναδείξουμε αυτήν τη μεσογειακή διάσταση και, βεβαίως, ο πιο συγκεκριμένος μας στόχος είναι να χαρακτηρίσουμε, επισήμως, την περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου ως μια μεγάλη περιφέρεια, μια μεγα-περιφέρεια, κάτι που σημαίνει πολλά σε σχέση με τα κονδύλια και σε σχέση με τις προοπτικές που υπάρχουν. Δεν έχουμε διμερή προβλήματα, αντιθέτως, έχουμε κοινά διμερή συμφέροντα. Και, επίσης, κοινή μας επιθυμία είναι να ανοίξουμε τη συζήτηση για το πολιτικό μέλλον της Ευρώπης. Για το δημοκρατικό πρόβλημα, το πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης που υπάρχει στην Ευρώπη. Να ξαναδώσουμε στους λαούς της Ευρώπης που υποφέρουν και υφίστανται θυσίες λόγω της κρίσης, μια νέα ελπίδα, μια νέα αφήγηση για το ευρωπαϊκό μέλλον.
Δημοσιογράφος RAI: Είναι αλήθεια ότι το έτος της Μεσογείου θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη και για τις ευρωπαϊκές πολιτικές, αλλά το 2014 είναι έτος μεγάλης ευκαιρίας τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ιταλία. Τι θέλουν να αποδείξουν αυτές οι δύο χώρες στην Ευρώπη, τι θέλει να πει η Ελλάδα στην Ευρώπη, τι θέλουν να δείξουν τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία με τις προεδρίες τους;


Emma Βonino: Ορμώμενη από τα λόγια του Ευ. Βενιζέλου, θέλω να τονίσω ότι και οι δύο χώρες θέλουμε να πούμε στην Ευρώπη ότι δεν θέτουμε υπό συζήτηση την αναγκαιότητα της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αλλά η Ευρώπη θα πρέπει να σημαίνει και ανάπτυξη, δυνατότητες, μέλλον. Δεν μπορεί να είναι μόνο λιτότητα. Η λιτότητα είναι ένα εργαλείο για την επίτευξη ενός στόχου, δεν είναι πολιτική. Πιστεύω ότι αυτό προκύπτει και από την πρωινή συνάντηση που είχε ο Ευ. Βενιζέλος με τον πρωθυπουργό κ. Enrico Letta, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα πρόσφατα.
Το δεύτερο πράγμα που θέλουμε να πούμε στην Ευρώπη είναι ότι η Μεσόγειος δεν αποτελεί προαιρετική επιλογή. Ο χώρος της Μεσογείου είναι προβλήματα και ευκαιρίες που σχετίζονται με ολόκληρη την Ευρώπη και τα 450 εκατομ. πληθυσμού της. Είναι σαφές ότι αυτό το μήνυμα πρέπει να κατορθώσουμε να το περάσουμε εμείς. Κανείς δεν διαθέτει μαγικές λύσεις, αλλά είναι ήδη σημαντικό το γεγονός ότι κατορθώνουμε να επιβάλλουμε στην Ευρώπη μια προτεραιότητα σε ό,τι αφορά τη Μεσόγειο. Οι πρωτοβουλίες μπορούν προφανώς να προσαρμοστούν με τις μεταβολές των χωρών της Μεσογείου - δεν καθορίζουμε στρατηγικές που ανήκουν στην πλανήτη Άρη - πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις εξελίξεις στις μεσογειακές χώρες. Είναι, ωστόσο, καθοριστικό ότι το νότιο τμήμα της Μεσογείου δεν είναι μια απλή γεωγραφική περιοχή, είναι συμφέροντα, προβλήματα, αλλά και σπουδαίες ευκαιρίες για ολόκληρη την Ευρώπη.


Ευ. Βενιζέλος: Η μεσογειακή παράμετρος ως κοινός παρονομαστής της κοινής μεσογειακής μας χρονιάς δεν είναι μια πολιτική επιλογή αλλά γεωγραφικό και ιστορικό πεπρωμένο. Πρέπει να αποδεχθούμε το κοινό μεσογειακό και ευρωπαϊκό μας πεπρωμένο. Αυτή είναι η ισχυρή βάση της κοινής μας βούλησης, να προωθήσουμε και άλλες ευρωπαϊκές διαστάσεις. Δεν είναι δυνατόν για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες να δεχθούν μία και μόνο συζήτηση για τη χρηματοοικονομική κρίση και για τα προγράμματα προσαρμογής.
Είναι απολύτως αναγκαίο να ανοίξουμε εκ νέου τη συζήτηση για την ανάπτυξη, για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, για την προστασία της κοινωνικής συνοχής. Επιπλέον, για τις ιστορικές ιδιότητες της ευρωπαϊκής μας ηπείρου. Η Ευρώπη είναι η ήπειρος της ιστορίας, του πολιτισμού, της ποιότητας, της δημοκρατίας. Είναι εξαιρετικής και ζωτικής σημασίας η επανεκκίνηση της πολιτικής προσέγγισης.


Θ.Ανδρεάδης-Συγγελάκης (ΑΠΕ): Αυτή η πρωτοβουλία θα βοηθήσει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στην Ευρώπη και θα καταπολεμήσει την ανεργία; Συζητήσατε το θέμα των γερμανικών εκλογών; Και, αν προκύψει κάποια αλλαγή στην οικονομική κρίση μετά τις γερμανικές εκλογές;


Emma Βonino: Δεν αναφερθήκαμε στις γερμανικές εκλογές. Είναι λίγο ανώφελο. Οι γερμανοί πολίτες θα αποφασίσουν την Κυριακή και εμείς θα διατηρήσουμε σχέσεις με τη νέα ηγεσία που θα επιλεγεί από το γερμανικό λαό. Αυτό δεν αλλάζει τη θέση μας. Δεν είμαστε κατά της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά δεν μπορεί να υπάρχει μόνο αυτό. Η πολιτική ενίσχυσης, για παράδειγμα, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η πολιτική προώθησης της ανάπτυξης, η πολιτική του βιομηχανικού τομέα, όλα αυτά τα θέματα πρέπει να καταστούν προτεραιότητες, δεν μπορεί να υπάρχει μόνο η λιτότητα. Δεν διαφωνούμε με τη λιτότητα, αλλά δεν αρκεί, η λιτότητα είναι εργαλείο, η δημοσιονομική πειθαρχία είναι μέσο, δεν είναι στόχος. Εξετάσαμε, επίσης, την πρόοδο στα όσα συμφωνήθηκαν κατά το Συμβούλιο του Ιουνίου για το θέμα της απασχόλησης των νέων, κάτι που πρέπει να εφαρμοστεί και κατά τη διάρκεια της ελληνικής και της ιταλικής προεδρίας.


Ευ. Βενιζέλος: Για την Ελλάδα, μετά από τέσσερα χρόνια κρίσης και μετά τις θυσίες των πολιτών μας, ο κύριος στόχος είναι η επανεδραίωση της ελληνικής πραγματικής οικονομίας. Ο βασικός στόχος, η πρώτη προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη. Όμως, και αυτό είναι το σημαντικό, μιλάμε για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Μιλάμε για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε την πολιτική που λέει ανάπτυξη χωρίς πιστώσεις, ανάπτυξη χωρίς θέσεις εργασίας.
Αυτή είναι σοβαρή απειλή για το ευρωπαϊκό μέλλον. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ανοιχτά και φιλικά, να διαπραγματευθούμε με τη νέα γερμανική κυβέρνηση, αλλά πάντα στην ασφαλή βάση του αμοιβαίου σεβασμού και σε θεσμική βάση, στη λεγόμενη θεσμική ισοτιμία των κρατών μελών της Ε.Ε.
Επιτρέψτε μου να μιλήσω στα ελληνικά προκειμένου να στείλω απευθείας το μήνυμά μου: Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ανοιχτά και φιλικά και να διαπραγματευθούμε με τη νέα γερμανική κυβέρνηση στην ασφαλή βάση της θεσμικής ισοτιμίας των κρατών μελών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κοινός μας στόχος είναι να αποκτήσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι ζωτικό για εμάς, για την Ελλάδα. Μετά από τέσσερα χρόνια κρίσης, θυσιών, περικοπών. Δεν αντέχουμε άλλα δημοσιονομικά μέτρα, άλλες περικοπές. Είμαστε έτοιμοι για ριζοσπαστικές, διαρθρωτικές αλλαγές. Δεν μπορούμε να δεχθούμε τη θεωρία που λέει ανάπτυξη χωρίς πιστώσεις, ανάπτυξη χωρίς θέσεις εργασίας. Για εμάς ανάπτυξη σημαίνει ρευστότητα, σημαίνει θέσεις εργασίας, σημαίνει προστασία της κοινωνικής συνοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.