Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η προγραμματική συμφωνία θα ανακοινωθεί μέχρι την ΔΕΘ.


 

Συνέντευξη Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, στον ΣΚΑΪ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:
Γ. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ                Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Α. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ      Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Εδώ είμαστε, να πούμε μια καλημέρα και στους καλεσμένους μας τους εκπροσώπους των κομμάτων. Καλημερίζω την κα Ασημακοπούλου από τη Νέα Δημοκρατία, τον κ. Αμανατίδη από το ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, καλημέρα και σε σας. Από θέματα να φάνε και οι κότες που λέει ο κόσμος, μέσα στο κατακαλόκαιρο και δύσκολα και σοβαρά και σημαντικά για την κοινωνία και για το μέλλον, να τα δούμε αναλυτικά.
Κ. ΣΕΛΕΚΟΣ: Μεγάλα νοσοκομεία που εξυπηρετούν κόσμο και το δικό μας νοσοκομείο..
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αλλάζουν χαρακτήρα δηλαδή.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλες υπηρεσίες παρέχει το ένα, άλλες υπηρεσίες το άλλο.
(Διαλογικές συζητήσεις)
Κ. ΣΕΛΕΚΟΣ: Ακούστε με, δεν δημιουργούνται νέες κλινικές..
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μα δεν δημιουργούνται νέες, θα πάνε σε εκείνες τις κλινικές οι οποίες έχουν ανάγκες.
Κ. ΣΕΛΕΚΟΣ: Δε θα πάνε σε νέες, δε θα δημιουργηθούν νέες κλινικές.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, προς Θεού, δεν θα πάνε σε υπάρχουσες κλινικές και θα βοηθήσουν;
Κ. ΣΕΛΕΚΟΣ: Σε υπάρχουσες κλινικές.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ σωστά, άρα;
Κ. ΣΕΛΕΚΟΣ: Σε υπάρχουσες, που έχουν συγκεκριμένα κρεβάτια, καταλαβαίνετε τι σας λέω τώρα;
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, πάρα πολύ καλά, γιατρός είμαι και καταλαβαίνω κι έχω δουλέψει σε δημόσιο νοσοκομείο και γνωρίζω πάρα πολύ καλά.
Κ. ΣΕΛΕΚΟΣ: Όχι δεν καταλαβαίνετε καλά.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πάρα πολύ καλά καταλαβαίνω. Τα νοσοκομεία αυτήν τη στιγμή έχουν μεγάλα προβλήματα και μεγάλες ελλείψεις, εάν συγχωνευθούν δύο χειρουργικές κλινικές θα αντιμετωπιστούν πάρα πολλά θέματα και στις εφημερίες και στην καθημερινότητα.
Κ. ΣΕΛΕΚΟΣ: Θα αυξηθούν τα κρεβάτια; Τα κρεβάτια θα αυξηθούν; Απαντήστε μου σε αυτό, θα αυξηθούν τα κρεβάτια;
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Οι άνθρωποι που θα πάνε εκεί θα βοηθήσουν. Πρώτα απ΄ όλα, όπως γνωρίζετε, πολλές φορές οι νοσηλεύτριες δεν μπορούν να πάρουν τα ρεπό τους, άρα με τις συγχωνεύσεις αυτές θα βοηθηθεί και το προσωπικό, αλλά και οι άνθρωποι οι οποίοι θα νοσηλευτούν θα έχουν περισσότερους γιατρούς στη διάθεσή τους προκειμένου να χειρουργηθούν πιο γρήγορα και να έχουν καλύτερη αντιμετώπιση.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι αλλά μισό λεπτό να ρωτήσω εγώ εκ μέρους των ασθενών που λέμε κάτι. Ζούμε όλοι την κατάσταση στο σύστημα δημόσιας υγείας, ξέρουμε ας πούμε ότι σε πάρα πολλά και δη μεγάλα νοσοκομεία το φαινόμενο του ράντζου και του διαδρόμου είναι παρών.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Στην εφημερία είναι κυρίως..
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Κυρίως στην εφημερία και για διάφορους άλλους λόγους όχι μόνο. Εάν εγώ μεταφέρω ένα δυναμικό ασθενών, συγνώμη για την έκφραση δεν είναι η ακριβής, το μεταφέρω λοιπόν από ένα νοσοκομείο σε ένα νοσοκομείο το οποίο είναι ήδη υπέρ πλήρες, δεν είναι φυσιολογικό ότι θα επιβαρυνθεί; Θα επιβαρυνθεί και από πλευράς υπηρεσιών εννοώ, όχι μόνο στα κρεβάτια, θα τρέχει γιατί δε θα προλαβαίνει.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν λειτουργήσουν τα νοσοκομεία σωστά, δηλαδή μπορούν να δέχονται ένα μέρος των ασθενών, πού είναι το πρόβλημα; Το μεγάλο πρόβλημα, παραδείγματος χάρη, είναι ότι εάν έχει εφημερία ο Ευαγγελισμός και ένα άλλο νοσοκομείο, όλοι πάνε στον Ευαγγελισμό. Όμως και τα μικρότερα νοσοκομεία θα πρέπει να καλύπτουν τα περιστατικά τα οποία δεν είναι τόσο σοβαρά ή επείγοντα προκειμένου να πηγαίνουν στα μεγάλα νοσοκομεία.
Αυτό πρέπει να γίνει. Να σας δώσω ένα παράδειγμα; Το Σπηλιοπούλειο στην Αθήνα, πώς μπορούσε και βοηθούσε; Δηλαδή ποια ήταν η πληρότητα που είχε μέχρι στιγμής; Να τα δούμε όλα αυτά.
Γ. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Μιλάτε για τα υποστηρικτικά νοσοκομεία.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι τα υποστηρικτικά νοσοκομεία, δεν είναι καθόλου υποστηρικτικά. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να πάνε να στηρίξουν τους συναδέλφους τους.
Γ. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Μα κ. Κωνσταντινόπουλε θα κλείσουν τα κρεβάτια από εκεί.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κλείσουν τα κρεβάτια.
Γ. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Δε μεταφέρονται, ας πούμε είναι 4 κρεβάτια στο ένα νοσοκομείο κι ήταν 4 στο άλλο και θα γίνουν 4 και 4 ίσον 8. Τα 4 χάνονται και θα πάνε όλοι στα 4.
(Διαλογικές συζητήσεις)
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς θέλετε να πείτε ότι αυτά είναι προσθετικά και κάνετε λάθος. Δεν είναι προσθετικά διότι στην κλινική αυτή, όταν θα υπάρχουν περισσότεροι γιατροί, θα μπορέσει να βγει ο ασθενής πιο γρήγορα, να τελειώσει ταχύτερα το περιστατικό, να μην καθυστερούν και να γίνονται πιο γρήγορα τα χειρουργεία. Ο μέσος χρόνος αναμονής δεν χρειάζεται να είναι 10 και 15 μέρες. Υπάρχουν σχετικά ευρωπαϊκά στάνταρ για τους ασθενείς.
Γ. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Σωστό είναι αυτό που λέτε αλλά...
(Διαλογικές συζητήσεις)
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Σας ανέφερα ορισμένους αριθμούς. Όλοι αυτοί οι ασθενείς που θα πάνε; Μπορείτε να μας πείτε; Θα πάνε στο Αττικό..
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μα τι είναι αυτά που λέτε;
Κ. ΣΕΛΕΚΟΣ: Θα με αφήσετε να μιλήσω λίγο; Εγώ δεν έχω τη δυνατότητα του στούντιο, μισό λεπτάκι. Αυτοί οι χιλιάδες ασθενείς που θα πάνε, θα πάνε στο Αττικό και στη Νίκαια, θα πάνε σε ένα νοσοκομείο που έχει ήδη ράντζα, 120% πληρότητα και σε ένα άλλο στη Νίκαια που στενάζει. Άρα δε θα λυθεί το πρόβλημα, θα μεταφερθούν ράντζα, αυτό είναι το θέμα.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Συγγνώμη τώρα, δεν έχετε δει τα στοιχεία για το Αττικό στο οποίο υπάρχει πρόβλημα και όλες οι πτέρυγες είναι άδειες διότι δεν έχει προσωπικό; Και πρόκειται για ένα σύγχρονο νοσοκομείο.
Κ. ΣΕΛΕΚΟΣ: Με ακούστε; Στείλαμε πέρσι, πέρσι από το νοσοκομείο μας έφυγαν 30 νοσηλεύτριες οι οποίες πήγανε στο Αττικό για να λυθεί το πρόβλημά του Αττικού. Τα ράντζα αυξήθηκαν στο Αττικό, υποφέρουν οι άνθρωποι στους διαδρόμους, αυτό είναι το αποτέλεσμα. Αν υπάρχει ένα νοσοκομείο όπως το δικό μας που θα μπορεί να φιλοξενήσει εκατοντάδες ασθενείς θα απεγκλωβιστούν θα αποσυμφορηθούν τα μεγάλα νοσοκομεία, αυτό δεν το καταλαβαίνετε;
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μα δεν υπάρχει μοντέλο στον κόσμο που να είναι σε αυτό το επίπεδο.
(Διαλογικές συζητήσεις)
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η προγραμματική συμφωνία θα γίνει. Μέχρι τη ΔΕΘ θα ανακοινωθεί και αυτό. Προτιμώ μία προγραμματική συμφωνία που να είναι ρεαλιστική, παρά μια προγραμματική συμφωνία που φτιάχτηκε πριν από ένα χρόνο και η οποία δεν μπορούσε να ακουμπήσει πουθενά.
Γ. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Δεν τηρήθηκε εδώ μέσα.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μα αφού ήταν μια προγραμματική συμφωνία η οποία ήταν μη ρεαλιστική σε πολλά ζητήματα. Πάμε τώρα στο εξής, είπατε κάτι πολύ σημαντικό, που είναι μια μεγάλη αλήθεια.
Το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα, τις μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εμείς τις κάναμε μνημονιακές υποχρεώσεις. Από τη στιγμή που έγινε αυτό, χάσαμε το παιχνίδι και ξέρετε γιατί; Διότι δεν μπορέσαμε να τα κάνουμε στο χρόνο τους.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Λέτε στην πρώτη φάση.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Στην πρώτη φάση και στη δεύτερη ακόμη υπάρχουν πολλές και μεγάλες αγκυλώσεις στον ήδη υπάρχοντα μηχανισμό. Παραδείγματος χάριν, όταν δίνεις στους Γενικούς Διευθυντές να κάνουν αξιολόγηση, που θέλει ο κ. Αμανατίδης..
Γ. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Έχει γίνει..
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι αλλά κ. Κωνσταντινόπουλε μου επιτρέπετε; Μισό λεπτό κ. Αμανατίδη. Να σας πω εγώ ένα παράδειγμα; Το έλεγα και το πρωί που δεν έχει να κάνει ούτε με μνημόνιο ούτε με τίποτα, έχει να κάνει με το σχεδιασμό. Όταν μετακινήσαμε από το χώρο της εκπαίδευσης εκπαιδευτικούς από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τους περάσαμε στην πρωτοβάθμια..
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Στο δημοτικό.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Πας ανθρώπους που συναλλάσσονται με παιδιά 15 και 16 χρονών εφήβους και παίζουν σφαλιάρες μεταξύ τους να εκπαιδεύσουν παιδιά που είναι 7 και 8 χρονών. Ξέρουν, τους αξιολόγησε κανείς; Πως τους μεταφέρετε έτσι; Να βγούμε έξω λοιπόν από την που αντιπαράθεση και να πάμε στη λογική.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή ένας καθηγητής γαλλικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν μπορεί να κάνει μάθημα γαλλικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση;
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Σας βεβαιώνω πως όχι.
Γ. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Είναι διαφορετικός ο τρόπος, είναι τελείως διαφορετικός.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν βγήκε ως καθηγητής, βγήκε καθηγητής γαλλικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης;  
(Διαλογικές συζητήσεις)
Α. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θα ήταν καλό να είναι εξειδικευμένος ο κάθε δάσκαλος για κάθε ηλικία αλλά δεν είναι έτσι.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Κύριε Κωνσταντινόπουλε, μια και θέτουμε τις ερωτήσεις, το πλαίσιο είναι σαφές και των προβλημάτων και του τι πρόκειται να γίνει.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτον, με τους πλειστηριασμούς για να είμαστε πολύ καθαροί μεταξύ μας..
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Είναι λάθος;
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Οι πλειστηριασμοί άνοιξαν σε λάθος χρόνο και με λάθος τρόπο, δημιουργώντας ανασφάλεια στην κοινωνία και μεγάλα προβλήματα στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες οι οποίες στηρίζουν την Κυβέρνηση.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Υπάρχει θέμα συντονισμού στην Κυβέρνηση;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και έλλειψη σχεδιασμού;
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, νομίζω ότι είναι πολύ ξεκάθαρο αυτό που είπα.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ξεκάθαρο ήταν, αλλά από τι προέρχεται αυτό;
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Και νομίζω ότι σε ένα τόσο μεγάλο θέμα δεν αρχίζεις μια συζήτηση εάν δεν έχεις στοιχεία για όλα αυτά τα ζητήματα.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Κακώς άνοιξε λοιπόν η συζήτηση από τον κ. Στουρνάρα.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η συζήτηση ανοίγει αφού έχεις ήδη προετοιμαστεί κι έχεις βρει από την Τράπεζα της Ελλάδος και τις υπόλοιπες Τράπεζες τα στοιχεία που χρειάζονται.
Γ. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Λείπει το περιουσιολόγιο..
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς έχουμε θέσει συγκεκριμένα ζητήματα και θα επαναλάβω τη φράση του κ. Βενιζέλου, η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει και αυτό θα είναι προς όφελος της Κυβέρνησης, ότι «κανένας φτωχός και κανένας μεσαίος Έλληνας δεν θα χάσει το σπίτι του». Από κει και πέρα, αν υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις να τις δούμε. Άρα εμείς λέμε ότι ο Έλληνας, που περνάει δύσκολες στιγμές και δεν έχει εισοδήματα, δεν θα πρέπει να φοβάται καθόλου για το σπίτι του.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Σας καλημερίζουμε και τους τρεις, να είστε καλά, καλή συνέχεια, καυτός Σεπτέμβρης έρχεται από ότι φαίνεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε, πάμε σε διάλειμμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.