Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Ο Φεστιβαλικός Σεπτέμβριος 2013.




Ο Σεπτέμβριος και Οκτώβριος κάθε έτους είναι οι μήνες απολογισμού της συγκεντρωμένης αγροτικής παραγωγής, ανταλλαγής των περισσευμάτων με αναγκαία και οργάνωσης για την αντιμετώπιση του χειμώνα, όταν ακόμα υπήρχαν ξεκάθαρα οι εποχές του χρόνου, που καθόριζαν κυρίαρχα την ζωή των ανθρώπων.
Σήμερα με την ισοπέδωση όλων, με την κυριαρχία, όπως νομίζει, του ανθρώπου στην φύση, όλες οι εποχές είναι σχεδόν ίδιες (με τα κλιματιστικά και τις κεντρικές θερμάνσεις), τα θερμοκήπια και τις εξαναγκασμένες παραγωγές.
Παρόλα αυτά τα πανηγύρια έμειναν, σαν λείψανα ενός άλλου κόσμου, με κινέζικα φωτάκια και ρούχα άγνωστης προέλευσης, ενώ κυριαρχεί η απέραντη τσίκνα του ετοιματζίδικου fast food. Οι γιορτές έμειναν ημερολογιακά εκεί, αλλά έχασαν το νόημά τους, το περιεχόμενό τους, και έγιναν μια άνυνδρη «παράσταση» κατανάλωσης. Παράλληλα κάποια πανηγύρια ανταλλαγής προϊόντων, μεταλλάχθηκαν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες.
Ανάμεσα στις συμπληγάδες αυτές μερικές ρομαντικές ομάδες επαναδραστηριοποιούνται ή συνεχίζουν να οργανώνουν Φεστιβάλ, ή όπως αλλιώς ονομάζονται, σαν χώρους περιστασιακής συνάντησης, αλληλοενημέρωσης, συζήτησης, ανταλλαγής ή νέων εμπειριών και απόφασης για δράση με μεγάλες αβεβαιότητες .
Χαιρετίζω όλους αυτούς που προσπαθούν, καταβάλλοντας πραγματική ενέργεια για να φέρουν πιο κοντά τις ιδέες και τους ανθρώπους, όχι για εμπορικούς λόγους (εκθέσεις), ούτε για γνωσιοκεντρικές προσεγγίσεις (συνέδρια) αλλά (ανθρωπιστικά) με επίκεντρο τον άνθρωπο. Γιατί απλά οι άνθρωποι θέλουν να αισθανθούν για λίγο άνθρωποι.
Σκαλίζοντας με τον «κέρσορα» στο διαδίκτυο εντόπισα και μοιράζομαι:
1.     Η μετεξέλιξη του τοπικού πανηγυριού αναπτύχθηκε στρεβλά σε PellaExpo στην Κρύα Βρύση Γιαννιτσών, 28/8 έως 1/9/2013.
2.     ΠΙΚ ΝΙΚ Urban Festival, 29-31 Αυγ στην Ρωμαϊκή Αγορά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με μουσική και προβολές στα πλαίσια «Μουσικές & Δράσεις στα Μνημεία της πόλης».
3.     Το πιο γνωστό πανηγύρι της Χαλκιδικής είναι το πανηγύρι του Αγίου Μάμα. 29/8 έως 1/9/2013 υπολογίζεται ότι καταφτάνουν στον Άγιο Μάμα πάνω από 1.000 εκθέτες και πάνω από 200.000 επισκέπτες με έντονο εμπορικό και λαογραφικό ενδιαφέρον.
4.     Φέτος, 30/8 έως 1/9/2013 και το Κιλκίς έχει το Φεστιβάλ Γαστρονομίας «Κερνάμε Ελλάδα» που οργανώνει το Επιμελητήριο Κιλκίς και η ΑΝΚΙ γεμάτο εκδηλώσεις.
5.     Στις 1 Σεπ 2013 ο αμπελουργικός οίκος Καζάκη (Ν. Γωνιά, Χαλκιδικής), όπως κάθε χρόνο, διοργανώνει την ημέρα «Pick your own grapes», όπου καθένας μαζεύει μόνος του τα σταφύλια του και γεύεται τις νοστιμιές της Μαριάνας.
6.     1-8 Σεπ διοργανώνεται πάλι η Εμποροπανήγυρις Δήμου Κατερίνης.
7.     Στην 5η Γιορτή Τοπικής Ανάπτυξης «Μεγάρων Γη», Αττική, όλοι οι τοπικοί πολιτιστικοί και άλλοι σύλλογοι κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον, 5 έως 8 Σεπ 2013, πάντα με παρονομαστή όλων τα εξαιρετικά τοπικά αγροτικά προϊόντα.
8.     Η Γιορτή της Κτηνοτροφίας θα γίνει στην Γαλάτιστα Χαλκδικής 6-8 Σεπ 2013.
9.     6-8 Σεπ 2013, στο Δημοτικό Πάρκο Κατερίνης δίνουν το ραντεβού τους όλοι στην Οικογιορτή. Εκτός από την πρόταση της οικολογίας, της αλληλεγγύης, της αρμονικότερης & δημιουργικότερης ζωής που φέρει ως μήνυμα η οικογιορτή, είναι επίσης χώρος ζύμωσης ιδεών, ανταλλαγής ιδεών & παρουσίασης τεχνικών & εμπειριών.
10.  Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ, 6-8 Σεπ, στο Κανάλι και στην Νέα Σαμψούντα Πρέβεζας www.festival-newn.gr, προσκαλεί νέες και νέους, και όχι μόνο, κατοίκους υπαίθρου ή/& προτιθέμενους να ζήσουν στην ύπαιθρο, σε ένα τριήμερο συνάντησης, αλληλοενημέρωσης, συζήτησης, ανταλλαγής εμπειριών και απόφασης για δράση.
11.  Στις 27, 28 & 29 Σεπ, στο Ίλιον (Αττική), οργανώνεται η Εθνική Συνάντηση Αειφορικής Παραγωγής για Νέους στο «Κέντρο της Γης», www.ogi.gr, με τίτλο «καλλιεργώ ένα βιώσιμο μέλλον», με στόχο την ανάδειξη των δυνατοτήτων του αγροτικού τομέα της χώρας και της επιχειρηματικής του προοπτικής, την υποστήριξη καλών γεωργικών πρακτικών και την ενημέρωση των νέων αγροτών γύρω από τις σύγχρονες πολιτικές αγροτικής ανάπτυξης σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Και έτσι με «θεάματα και άρτον» (αλλού από κρατική επιχορήγηση, αλλού από προσφορές χορηγών και αλλού φέρνοντας ο κάθε ένας το καλαθάκι του) η κοινωνία προσπαθεί να ανασυνταχθεί.


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.