Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

ΣΗΜΕΡΑ ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ (ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3) ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ.


Σε συνέχεια του παραπάνω (1) σχετικού, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδόθηκε χθες Πέμπτη (29-08-2013) για σήμερα ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30-08-2013, η περιοχή μας κατατάσσεται στην ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 3 και η πιθανότητα εκδήλωσης και εν συνεχεία ανάπτυξης πυρκαγιάς θεωρείται ιδιαίτερα


ΥΨΗΛΗ, και παρακαλούμε τις Δημοτικές Αρχές να ενημερώσουν με σχετικές ανακοινώσεις :
Τους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους για τον υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς προς αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια και για την λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.
Γενικότερα τους Δημότες αλλά και επισκέπτες της περιοχής τους, για την Aπόφαση Αντιπεριφερειάρχη σχετικά με το μέτρο της «Απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε Εθνικούς Δρυμούς κλπ» {ΦΦΚ1/223912/(1443)/ 14 -06- 2013 ΑΔΑ: ΒΕΖΘ7ΛΛ-ΜΦ8}.
Για τους κινδύνους, που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, ώστε να αποτραπούν ενέργειες (ιδιαίτερα στην ύπαιθρο) και συγκεκριμένα :
  • Να μην καίνε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά την διάρκεια των θερινών μηνών.
  • Να μην ανάβουν τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
  • Να αποφύγουν τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
  • Να μην πετούν ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρίσκονται σε υπαίθριους χώρους.
  • Να μην αφήνουν σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
  • Να σεβασθούν τα απαγορευτικά πρόσβασης.
για το πως πρέπει να ενεργήσουν μόλις αντιληφθούν πυρκαγιά και συγκεκριμένα :
  • Να τηλεφωνήσουν ΑΜΕΣΩΣ στο Κέντρο της Πυροσβεστικής (στον αριθμό κλήσης 199) και να δώσουν σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκονται, καθώς και πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βλέπουν την πυρκαγιά.
  • Να περιγράψουν το είδος της βλάστησης που καίγεται.
  • Να προσδιορίσουν την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
  • Να μην κλείσουν το τηλέφωνο προτού δώσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες
Καθώς και να ενημερώσουν τους Πρόεδρους των Τοπικών Κοινοτήτων να λάβουν αυξημένα μέτρα επιτήρησης των «ευπαθών περιοχών» αρμοδιότητας τους, οργανώνοντας ομάδες φύλαξης των.
Επίσης παρακαλούμε:

Την ΚΖ΄ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ – ΚΑΤΕΡΙΝΗ να ενημερώσει τους υπεύθυνους φύλαξης αρχαιολογικών χώρων για τον υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς , ώστε να ενημερώνουν κατά την είσοδο τους, τους επισκέπτες για την αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια και για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας, καθώς και να λάβουν αυξημένα μέτρα επιτήρησης εντός των αρχαιολογικών χώρων.




Το ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ - ΛΙΤΟΧΩΡΟ να λάβει αυξημένα μέτρα επιτήρησης και ενημέρωσης των επισκεπτών, σύμφωνα με τα παραπάνω

Τις ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ να ενισχύσουν τις δυνάμεις επιτήρησης.

O χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στο εικονίδιο δεξιά.

Οδηγίες και μέτρα προστασίας του πολίτη από Δασικές πυρκαγιές είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΠΕ ΠΙΕΡΙΑΣ ( www.pieria.pkm.gov.gr)


Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.