Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Ενημερωτική Σύσκεψη για το ΕΣΠΑ 2007 – 2013



Την Παρασκευή, 26.08.2011 και ώρα 10:30 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Πιερίας, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Διαχειριστική Αρχή ΕΣΠΑ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ευρεία σύσκεψη τοπικών φορέων με θέμα την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ στην Πιερία.
            Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης κος Δ. Ψωμιάδης και η Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής κα Ωραιοπούλου. Στην εισήγησή του ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα επιτάχυνσης και συντονισμού ενεργειών για την ορθή και έγκαιρη υλοποίηση των ενταγμένων έργων όχι μόνο από την πλευρά των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας αλλά και από όλους τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι πρέπει να δρουν συμπληρωματικά για την επίτευξη του στόχου της απορρόφησης των εγκεκριμένων κονδυλίων και την ένταξη νέων έργων που θα προάγουν και θα προωθήσουν την τοπική ανάπτυξη προσδίδοντας ανταγωνιστικότητα στα τοπικά προϊόντα και υπηρεσίες της ΠΙΕΡΙΑΣ.
            Η Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής, κα Ωραιοπούλου στην εισήγησή της επικεντρώθηκε στο σφικτό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των ενταγμένων έργων ώστε να μη χρειαστεί να απενταχθούν και στην επιτάχυνση για την ολοκλήρωση της φάσης δημοπράτησης ώστε να γίνει άμεσα η συμβατοποίησή τους. Πιο συγκεκριμένα τόνισε, πως τα ενταγμένα έργα που δεν έχουν δημοπρατηθεί μετά την παρέλευση έξι (6) μηνών από την απόφαση ένταξή τους είναι υποχρεωμένη η Διαχειριστική Αρχή να προχωρήσει στην απένταξή τους με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου υποβολής και έγκρισης των τευχών δημοπράτησης από έξι (6) μήνες σε 60 ημέρες οι οποίες μειώνονται σε τριάντα (30) όταν πρόκειται για έργο που εκτελείται με αυτεπιστασία του φορέα (τελικού δικαιούχου).
            Η Αντιπεριφερειάρχης ΠΙΕΡΙΑΣ, στην εισήγησή της αναφέρθηκε αναλυτικά στις ευκαιρίες που δίνονται στην ΠΙΕΡΙΑ, να εκμεταλλευτεί πόρους χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 έτσι ώστε να αναδείξει τα απόλυτα και συγκριτικά πλεονεκτήματα της ΠΙΕΡΙΑΣ σε όλους τους τομείς ανάπτυξης, είτε αναφερόμαστε στον πρωτογενή τομέα (με την προώθηση της πιστοποίησης των τοπικών αγροτικών προϊόντων), στον δευτερογενή τομέα (με την ενίσχυση των υποδομών) και στον τριτογενή τομέα (με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της αξιοποίησης του πλούσιου ανθρώπινου δυναμικού του Νομού).
            Η κα Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στη δυναμική που διαγράφεται με την περεταίρω αξιοποίηση των τουριστικών πόρων της ΠΙΕΡΙΑΣ. Στο τέλος της εισήγησής της αναφέρθηκε στα ενταγμένα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ με τελικό δικαιούχο την Περιφερειακή Ενότητα ΠΙΕΡΙΑΣ, τις ενέργειες των εποπτευομένων υπηρεσιών για την απρόσκοπτη υλοποίηση των έργων αλλά και για την ετοιμότητα για υποβολή νέων ώριμων προτάσεων για επόμενες προσκλήσεις ενδιαφέροντος.
            Ως πρόεδρος της ΠΙΕΡΙΚΗΣ Αναπτυξιακής ΑΕ – ΟΤΑ (της οποίας είναι Πρόεδρος Δ.Σ.), έκανε μνεία στα έργα που υλοποιούνται από την εταιρεία, τονίζοντας τον ιδιαίτερο αναπτυξιακό ρόλο που παίζει ως μοχλός τοπικής ανάπτυξης με την ενθάρρυνση για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας αλλά και της μεγάλης τεχνογνωσίας των στελεχών της που είναι διαθέσιμη σε όλους τους τοπικούς φορείς.
            Εισηγήσεις και παρεμβάσεις έκαναν ο Δήμαρχος Κατερίνης (κος Σ. Χιονίδης), ο Δήμαρχος Πύδνας – Κολινδρού (κος Ε. Πολύζος), ο αναπληρωτής Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου (κος Γ. Φαρμάκης), ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας (κος Η. Χατζηχριστοδούλου) ο οποίος αναφέρθηκε σε προτάσεις τουριστικής ανάπτυξης, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη κ.κ. Αγαθόνικου, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης (κος Α. Φαρμάκης) και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κος Γ. Παπαχρήστος, όπου αναφέρθηκαν στα έργα που υλοποιούν οι φορείς που εποπτεύουν αλλά και στις ώριμες προτάσεις που έχουν να υποβάλλουν σε επόμενες προσκλήσεις του ΕΣΠΑ 2007 – 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.