Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

ΚΙΒΩΤΟΣ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΥΖΕΥΞΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ ΚΑΙ 
ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ













































































* ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Γ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ κ. ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ: ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΖΩΝΤΑΝΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΦΑΝΟΥΜΕ ΑΝΤΑΞΙΟΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ. ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ,ΚΡΑΤΟΥΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ.
* ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ κα ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΝΕΝΑΚΗ-ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ: ΤΟ ΊΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ,ΠΙΣΤΟ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΝΑ ΚΡΑΤΑ ΑΝΑΜΜΕΝΟ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ, ΝΑ ΑΝΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ, ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΤΕΝΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΥ. ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΤΗ ΜΑΣ Κ. ΔΙΟΝΥΣΗ ΠΑΣΧΑΛΗ.


* ΜΙΜΗ ΝΤΕΝΙΣΗ: ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ, ΔΥΟ ΦΟΡΕΙΣ ΜΕ ΚΟΙΝΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ. ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗΣ ΜΟΥ ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥ ΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ, ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΡΓΟ.

Στις 28 Φεβρουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, μια ξεχωριστή εκδήλωση, φόρος τιμής στο Μικρασιατικό Ελληνισμό, με την παρουσία του Προέδρου του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου κ. Διονύση Πασχάλη, της Αντιπροέδρου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού κα Σοφίας Κουνενάκη-Εφραίμογλου, του  Διευθύνοντος Συμβούλου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού κ. Δημήτρη Εφραίμογλου και της πρωταγωνίστριας της επιτυχημένης θεατρικής παράστασης «ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ» κας Μιμής Ντενίση. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν οι συντελεστές της θεατρικής παράστασης, οι ηθοποιοί κ.Τάσος Χαλκιάς και κ. Μιχάλης Μητρούσης, ο μουσικός-τραγουδιστής κ. Μπάμπης Τσέρτος και ο συνθέτης κ. Ανδρέας Κατσιγιάννης, καθώς και ο αντιδήμαρχος Δήμου Δίου-Ολύμπου κ. Δ. Φώλιος, ο αστυνομικός διευθυντής Πιερίας κ. Δ. Τζίμας, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Δήμου Δίου-Ολύμπου κ. Κ. Δημητριάδης, ο δημοτικός σύμβουλος δήμου Δίου-Ολύμπου κ. Ν. Λαπάτσης  ο Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας, ο οποίος πλαισίωσε μουσικά και χορευτικά τη βραδυά, ο σύλλογος Μικρασιατών Ν. Εφέσσου,η Εστία Πιερίδων Μουσών, η Ένωση Ποντίων Πιερίας, το Λύκειο των Ελληνίδων Κατερίνης, ο Πολιτιστικός Όμιλος Λιτοχώρου, οι Νοσταλγοί της Παράδοσης, ο σύλλογος Κοκκινοπλιτών Πιερίας, ο σύλλογος Θρακιωτών Πιερίας, ο φιλόπτωχος σύλλογος Αγ.Μαρίνας Λιτοχώρου, το Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου, ο αγροτικός συνεταιρισμός ΣΠΕΚΟ Βροντούς,ο σύλλογος Κουμπαγιωτών Κορινού, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.
Η βραδιά ξεκίνησε με την χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας στο τραγούδι «Καλώς Ανταμωθήκαμε» και στη συνέχεια η δικηγόρος κα Ιωάννα Παπαδιαμαντή καλωσόρισε τους παριστάμενους, λέγοντας: «Σήμερα στο Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο παγκόσμιο κέντρο του Ελληνισμού, τιμούμε τον Μικρασιατικό ελληνισμό, τον ελληνισμό του ελεύθερου πνεύματος, που με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια συντηρεί, καλλιεργεί και δημιουργεί εν τέλει, σε μεγάλο βαθμό, την ελληνική ταυτότητα. Τιμούμε το ασίγαστο πνεύμα της ελληνικής οντότητας, η οποία με αρμονικά ισόρροπα στοιχεία επιβιώνει, ακμάζει και διαχρονικά  εξελίσσεται σε αφετηρία και κατάληξη του διεθνούς πολυπολιτισμού.» Και συνεχίζοντας είπε: «Απόψε η Ελλάδα της Σμύρνης, των παραλίων της Μικράς Ασίας, που πόνεσε, δάκρυσε, μάτωσε, όσο καμιά άλλη, που ακολούθησε το δρόμο της προσφυγιάς, που έμεινε ελεύθερη, που διέπρεψε, που αποτελεί αστείρευτη πηγή, ζωντανεύει».
Ακολούθως μίλησε για τη συνεργασία του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού εδώ και τρία χρόνια με την προβολή της εικονικής πραγματικότητας των ολυμπιακών αγώνων σε παιδιά, αλλά και για την υπό εξέλιξη εκπόνηση κοινών πολιτιστικών δράσεων.
Τελειώνοντας, αναφέρθηκε στην πολυτάλαντη προσωπικότητα της κυρίας Μιμής Ντενίση καθώς μέσα από πλήθος έργων τόσο στην τηλεόραση όσο και στο θέατρο, ως ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης κατάφερε να αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές και μεγάλες ευρωπαϊκές διακρίσεις.
Στη συνέχεια ακολούθησαν διαδικτυακές συνδέσεις με τον πρόεδρο της Παμμακεδονικής Ένωσης Καναδά κ. Δ. Γιαντσούλη και τον πρόεδρο της Εξελεγκτικής Γραμματείας του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου κ. Θ. Καμπερίδη από τη Βοστώνη υπό την τεχνική επιμέλεια του καθ. Πληροφορικής και Σύμβουλου Τεχνολογίας κ. Απόστολου Ντινάκη.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ

Ο Πρόεδρος Δ. Πασχάλης αναφέρθηκε στη βραδιά λέγοντας: «Σκοπός της σημερινής εκδήλωσης είναι να αφυπνίσουμε την ιστορική μνήμη και να τονίσουμε τα εθνικά μας χαρακτηριστικά, τη Γλώσσα, την Τέχνη,  το Ήθος και τη Σκέψη.
Οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανό το παρελθόν και να διαφυλάξουμε την ιστορία, την παράδοση, και τον πολιτισμό μας, προκειμένου να σταθούμε αντάξιοι αυτής της κληρονομιάς.
Γιατί μόνο μέσα από τη μνήμη και τα διδάγματα του χθες, θα μπορέσουμε να κρατήσουμε ζωντανό το σήμερα και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο».


Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΝΕΝΑΚΗ-ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση η κα Σ. Κουνενάκη-Εφραίμογλου ανέφερε ότι: «Η σημερινή εκδήλωση είναι ξεχωριστή διότι οι δεσμοί μας με το Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι στενοί, καθώς η συνεργασία μας έχει αρχίσει εδώ και κάποια χρόνια δίνοντας την ευκαιρία σε μαθητές και μαθήτριες από την Βόρειο Ελλάδα να παρακολουθήσουν προβολές εικονικής πραγματικότητας σχετικά με τους Ολυμπιακούς αγώνες. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και συνεργασίες βοηθούν στην ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου, έτσι ώστε να ενισχυθεί η πρόοδος και η ανάπτυξη της χώρας μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον οικοδεσπότη μας κ. Δ. Πασχάλη.».
Μίλησε για τους σκοπούς του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού για την ανανέωση της οικουμενικής διάστασης του ελληνισμού, καθώς και για τον «Ελληνικό Κόσμο», το μουσείο με τη μεγαλύτερη μαθητική επισκεψιμότητα στην Ελλάδα. Τέλος αναφέρθηκε στην παραγωγή της παράστασης της Μιμής Ντενίση «ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ» την οποία υλοποίησε το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, πιστό πάντα στην αποστολή του να κρατά αναμμένο το φως της ιστορικής  μνήμης μέσα από τη σύγχρονη δημιουργία στο χώρο του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας, γεφυρώνοντας την ιστορία με το μέλλον και αναδεικνύοντας την Ελληνικότητα, την  Ελλάδα, τους Έλληνες.

ΟΜΙΛΙΑ-ΑΦΗΓΗΣΗ ΜΙΜΗ ΝΤΕΝΙΣΗ

Η κα Μιμή Ντενίση δήλωσε: «Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού έκανε πραγματικότητα το όνειρό μου για τη θεατρική παράσταση ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ. Σήμερα είμαι διπλά συγκινημένη γιατί βρίσκομαι σε ένα άλλο σπουδαίο ίδρυμα και χαίρομαι πολύ όταν υπάρχουν άνθρωποι όπως είναι ο Πρόεδρος κ. Δ. Πασχάλης, που δεν έχουν ανταγωνισμούς, αλλά καταφέρνουν δύο μεγάλα ιδρύματα, δύο φορείς με κοινούς στόχους να συνεννοηθούν και να δημιουργούν πράγματα για την Ελλάδα. Και στην περίπτωση του κ. Πασχάλη μιλούμε για έναν άνθρωπο αυτοδημιούργητο και πιστεύω σ΄αυτούς τους ανθρώπους γιατί έχουν το πάθος και τη δύναμη να φτάσουν σε έναν στόχο. Νιώθω λοιπόν πάρα πολύ ευνοούμενη από την τύχη, από το Θεό, που βρίσκομαι ανάμεσα σ΄αυτούς τους ανθρώπους και μπορούμε μαζί να βάλουμε ένα σημαντικό στόχο και ο στόχος είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας , ο πολιτισμός. Και συνέχισε λέγοντας: «Όταν το κράτος δεν μπορεί, και δεν θα αναλύσουμε γιατί δεν μπορεί, και έχουμε τέτοια ιδρύματα, αξίζει να κάνουμε την προσπάθεια ο ελληνικός πολιτισμός, που ποτέ δεν έχει πεθάνει και δημιουργεί να βγαίνει προς τα έξω, στη διασπορά, στον ελληνισμό. Έτσι λοιπόν πιστεύω ότι μπορεί να επιτευχθεί ένα σπουδαίο έργο, ένας μακρύς δρόμος με τη βοήθεια της αγαπημένης μου Σοφίας και του αγαπημένου μου Διονύση, θα βοηθήσει και ο Δημήτρης και όλοι οι συνεργάτες, ξεκινώντας από τη ΣΜΥΡΝΗ, που μας έδωσε το βήμα να κάνουμε μια επαφή με ένα από τα σπουδαιότερα κομμάτια του ελληνισμού, που είναι η επαφή με τους Μικρασιάτες.».
Στην αναφορά στο βιβλίο της και στην ομώνυμη παράσταση είπε: «Το βιβλίο μου ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ είναι το πρώτο βιβλίο που γράφτηκε για την καταστροφή της Σμύρνης μετά από το 1922 και πραγματικά η ανταπόκριση του κόσμου και στο βιβλίο και στη θεατρική παράσταση είναι μοναδική. Κάθε βράδυ μετά την παράσταση ζούμε συγκινητικές στιγμές με τους θεατές να δακρύζουν και να μας συγχαίρουν.».
Τελειώνοντας, είπε ότι: «Ο Μικρασιατικός ελληνισμός και πολιτισμός είναι ζωντανός όσο εμείς τον θυμόμαστε και δεν λησμονούμε το μεγαλείο του. Η Σμύρνη ήταν και είναι ένα ταξίδι στο χρόνο, ένα ταξίδι γεμάτο εικόνες και συναισθήματα. Γι΄αυτό λέω πάντα τη φράση «Σαν δε θέλεις να πεθάνεις, να θυμάσαι, μην ξεχνάς».







ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Οι συντελεστές της θεατρικής παράστασης «ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ», ηθοποιοί κ. Τάσος Χαλκιάς, κ. Μιχάλης Μητρούσης, ο μουσικός-τραγουδιστής κ. Μπάμπης Τσέρτος και ο συνθέτης κ. Ανδρέας Κατσιγιάννης χαιρετίζοντας την εκδήλωση, αναφέρθηκαν στην ευχάριστη εμπειρία τους με τη συμμετοχή στην πιο επιτυχημένη θεατρική παράσταση στον ελλαδικό χώρο, μια παράσταση ύμνος στον μικρασιατικό πολιτισμό και ελληνισμό, όπου τα συναισθήματα διαδέχονται τη χαρά και τη λύπη και καθηλώνουν τους θεατές. Συνεχάρησαν τον Πρόεδρο κ. Δ. Πασχάλη για το έργο που τελείται στο Ίδρυμα στους τομείς του πολιτισμού και της παιδείας και τον ευχαρίστησαν για την θερμή φιλοξενία του.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας κ. Αναστάσιος Μπογιατζής, αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου κ. Δ. Πασχάλη λέγοντας: «Πρόεδρε, με την αποψινή τιμητική εκδήλωση αφιέρωμα στο Μικρασιατικό Ελληνισμό, δίνετε ένα μήνυμα, να μην λησμονούμε τις ρίζες μας και τις παραδόσεις μας, που μας έχουν κάνει υπερήφανους. Συγχαρητήρια για το τεράστιο έργο που επιτελείτε εδώ στο Ίδρυμα και τη στήριξή σας στον πολιτισμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Ευχαριστούμε για την αρωγή σας προς το σύλλογό μας και για την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να βρισκόμαστε απόψε εδώ.»


  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ
Κατά την υποδοχή των προσκεκλημένων ο Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας παρουσίασε έκθεση με κειμήλια από τη Μικρά Ασία και εδέσματα σε σμυρνέικες συνταγές υπό την επιμέλεια των κυριών του διοικητικού συμβουλίου κας Χατζηκωνσταντίνου Βαλεντίνας, κας Πλετσκοπούλου Ρούλας, κας Όλγας Σεφεριάδου και κας Ράνιας Αναστασιάδου και τη συνδρομή των κυριών της χορωδίας.

Στο καλλιτεχνικό μέρος της βραδιάς, κεντρικό ρόλο είχε η χορωδία και τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας. Η χορωδία με μαέστρο τον μουσικό κ. Ν. Πατρή και ερμήνευσε σε συγκινησιακό κλίμα τα τραγούδια «Μια Σμυρνιά», «Από ξένο τόπο», « Η Σμύρνη μάνα καίγεται» και «Τα σμυρνέικα τραγούδια», με τη σόλο συνοδεία της κας Ελένης Γεωργιάδου και του κ. Στ. Πασαγιάννη. Στις αφηγήσεις το μέλος του συλλόγου και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων κα Χαρισοπούλου καθήλωσε με την ερμηνεία της και η εκδήλωση έκλεισε με μικρασιατικούς χορούς αποσπώντας θερμό χειροκρότημα από το ενθουσιασμένο κοινό.
[opb][op9]

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.