Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Ε. Σκούφα: «Εκπαιδευτικές μεταλυκειακές δομές και πρόσβαση παντού για ΑμεΑ» Τοποθέτηση της βουλεύτριας Πιερίας στην αρμόδια Υποεπιτροπή




«Όταν τα παιδιά ΑμεΑ φτάνουν στην ηλικία των 21 και 22 ετών και αφού ακολουθήσουν είτε τα ειδικά ΤΕΕ είτε ΕΕΕΕΚ, δεν υπάρχει καμία απολύτως εκπαιδευτική μεταλυκειακή δομή» τόνισε η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ελισάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, περιγράφοντας με γλαφυρό τρόπο την επιτακτική ανάγκη ίδρυσης δομών που θα «απαντούν» στις ανάγκες των νέων ΑμεΑ.
«Η πρόταση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ είναι και στην επαρχία να υπάρξουν μεταλυκειακές δομές, οι οποίες θα δίνουν στα παιδιά, γνώσεις και δεξιότητες» τόνισε χαρακτηριστικά η κα Σκούφα, μιλώντας την 23η Μαρτίου, στη Συνεδρίαση της Υποεπιτροπής για τα Θέματα των Ατόμων με Αναπηρία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Μάλιστα η κα Σκούφα πρότεινε επειδή τα θέματα των ανθρώπων με αναπηρία είναι πάρα πολύ σημαντικά και επειδή η συγκεκριμένη όπως είπε, Κυβέρνηση, κοιτάζει να βάλει τάξη με κοινωνικό πρόσημο και σε αυτό το τοπίο, καλό θα ήταν στην επόμενη Κοινοβουλευτική Περίοδο, από Υποεπιτροπή να αναβαθμιστεί σε Επιτροπή, ούτως ώστε να γίνονται συνεδριάσεις τακτικότερα.

Μεταλυκειακή εκπαίδευση των ΑμεΑ.

Όπως επεσήμανε η κα Σκούφα στο θέμα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η Κυβέρνηση έχει αναλάβει πάρα πολύ σημαντικές και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες, με αποτέλεσμα να έχουν στελεχωθεί τα περισσότερα τμήματα ένταξης και η παράλληλη στήριξη. Παρόλα αυτά, τουλάχιστον, στην επαρχία, όταν τα παιδιά ΑμεΑ φτάνουν στην ηλικία των 21 και 22 ετών και αφού ακολουθήσουν είτε τα ειδικά ΤΕΕ είτε ΕΕΕΕΚ, δεν υπάρχει καμία απολύτως εκπαιδευτική μεταλυκειακή δομή και η πρόταση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ είναι και στην επαρχία να υπάρξουν μεταλυκειακές δομές, οι οποίες θα δίνουν στα παιδιά αυτά, στους νέους αυτούς, γνώσεις και δεξιότητες, που θα σχετίζονται και με τους αναπτυξιακούς κλάδους των κατά τόπους οικονομιών.

Κτίρια προσβάσιμα σε ΑμεΑ

Η βουλεύτρια Πιερίας αναφέρθηκε επίσης στο κατά πόσο εφαρμόζεται η Διεθνής Σύμβαση Δικαιωμάτων των ΑμεΑ. Ο νέος οικοδομικός Κανονισμός θεσμοθετήθηκε το 2012 και ουσιαστικά υπαγορεύει ότι κάθε Δήμος ή ακόμα και ιδιωτική επιχείρηση στην οποία υπάρχει συναλλαγή με το κοινό, θα πρέπει να είναι προσβάσιμη σε ΑΜεΑ.
«Αυτό, δυστυχώς, δεν τηρείται προς το παρόν, ούτε όσον αφορά το θέμα της έκδοσης των νέων οικοδομικών αδειών» υπογράμμισε η κα Σκούφα και πρόσθεσε ότι αποτελεί έναν παράγοντα ο οποίος πρέπει να συνεξεταστεί παράλληλα με τις ενέργειες τις οποίες προτίθεται να αναλάβει περαιτέρω η κυβέρνηση.



Δείτε εδώ, το βίντεο από την τοποθέτηση στην αρμόδια Υποεπιτροπή για τα Θέματα των Ατόμων με Αναπηρία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
[op13]

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.