Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Ακτές Ολύμπου με Διεθνές Σύμβολο


Ακτές Ολύμπου με Διεθνές Σύμβολο
Ανακοινώθηκαν από την Παραλία Κατερίνης σε μία πρωτότυπη εκδήλωση
395 Ελληνικές ακτές με “ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ”
Παρουσία της νέας Προέδρου του ΕΟΤ



Σε μια εκδήλωση που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από επίσημη διοργάνωση, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Μαΐου 2015, η έπαρση της πρώτης «Γαλάζιας Σημαίας» για το έτος 2015 στην Παραλία της Κατερίνης και η ανακοίνωση από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), των βραβευμένων ακτών και μαρίνων στη χώρα μας. 

Η εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από την Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας και την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, επιφύλαξε και ευχάριστες εκπλήξεις μιας και περισσότεροι από 500 χαμογελαστοί μαθητές από δημοτικά σχολεία του Δήμου Κατερίνης υποδέχτηκαν με μια μεγάλη αγκαλιά την πρώτη γαλάζια σημαία της χώρας η οποία έφτασε στην ακτή με jet ski, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η έπαρσή της από τη νέα πρόεδρο του ΕΟΤ Ελισάβετ Χατζηνικολάου. 


Την εκδήλωση χαιρέτησαν η πρόεδρος του ΕΟΤ Ελισσάβετ Χατζηνικολάου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης Νίκος Πέτρου, η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ευαγγελία Ξυπτερά Λάμπρου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ. Γεώργιος, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης – αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος – Στάθης Κεραμιδιώτης, ο Αναπληρωτής του Δημάρχου Δίου – Ολύμπου Νίκος Λάππας, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πύδνας – Κολινδρού Αυγουστίνος Ανδρικόπουλος και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου. Επιστολές απέστειλαν οι βουλευτές του νομού κύριοι Χ. Τζαμακλής και Κ. Κουκοδήμος. 


Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.468 ακτές και 695 μαρίνες σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα κατέκτησε την Τρίτη θέση με 395 σημαίες . Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος και σύμβουλος επικοινωνίας Μωυσιάδης Λευτέρης και ανακοίνωσε και τις ακτές και μαρίνες της Ελλάδας που βραβεύτηκαν. 


Στην Πιερία βραβεύτηκαν πέντε ακτές στον Δήμο Κατερίνης και είναι υπό ένταξη άλλη μία. Επίσης γίνεται προσπάθεια σε συνεργασία και με τους άλλους Δήμους την επόμενη χρονιά να βραβευτούν τουλάχιστον δεκατρείς ακτές στην Πιερία. 


Στο σύντομο καλωσόρισμά της η οικοδέσποινα της εκδήλωσης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Λάμπρου επεσήμανε μεταξύ άλλων: 


Οι ακτές της Πιερίας , οι ακτές του Ολύμπου για τις οποίες είμαστε σήμερα εδώ, είναι μοναδικές, τόσο για την μεγάλη έκτασή τους, όσο και για την ποικιλομορφία των διακοπών που προσφέρουν. Εκτείνονται σε μήκος πάνω από 70 χλμ., από τον οικισμό των Νέων Πόρων και τις παρυφές του μυθικού Ολύμπου, μέχρι το Δήμο Μεθώνης και τον υδροβιότοπο του Αλιάκμονα.





Πλατιές ακτές σπάνιας φυσικής ομορφιάς, με πλούσια και χρυσή άμμο που διακόπτεται ανά διαστήματα από βότσαλα, άλση και πευκώνες, καταλήγουν ομαλά σε γαλάζια και ζεστή θάλασσα.


Η «Γαλάζια Σημαία» είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, στις ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την απαιτούμενη εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 32 αυστηρά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, εγκαταστάσεις ΑΜΕΑ, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. 





Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν νέους προορισμούς ή όταν προτείνουν περιοχές στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το υπολογίζουν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping. Επιπλέον υπάρχει μία συνεχώς αυξανόμενη τάση οι πελάτες να επιλέγουν ξενοδοχεία και προορισμούς με περιβαλλοντική διαχείριση. 


Η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μας τον Δεκέμβριο του 2014 στις συναντήσεις που είχαμε με τους κυρίους Δημάρχους των τριών Δήμων της Πιερίας και με την κυρία Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κάναμε γνωστό το αίτημά μας για την ανάγκη προστασίας της θάλασσας και την οργάνωση και καθαριότητα των ακτών μας. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα επιμένουμε να κινούμαστε.Το 2014 υπήρξε αναμφίβολα η «χρυσή» χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Μία χρονιά κατά την οποία ενώ η χώρα μας, ύστερα από πέντε χρόνια βαθιάς ύφεσης, προσπάθησε να ξεπεράσει την μεγαλύτερη μεταπολεμική της κρίση με συρρικνωμένη την οικονομία της κατά 25%, την ίδια χρονιά, η ίδια χώρα, εισήλθε ξανά στην παγκόσμια τουριστική δεκαπεντάδα. Για πρώτη φορά ξεπεράσαμε το όριο των 20 εκατομμυρίων αφίξεων.





Επιπλέον, με 14 δισ. ευρώ εισροή στην πραγματική οικονομία, οι μεγάλες πόλεις, τα νησιά, οι τουριστικοί προορισμοί τονώθηκαν και πάλι. Η τοπική οικονομία στην Πιερία και σε ολόκληρη την Ελλάδα αναθάρρησε. Και αυτή είναι η μεγάλη συμβολή του τουρισμού στη χώρα. Έδωσε και πάλι ώθηση στον μικρό επιχειρηματία, στην ατομική επιχείρηση, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, στην ταβέρνα του χωριού, στον τοπικό έμπορο. 


Αποτέλεσμα αυτών των εκπληκτικών επιδόσεων, ήταν να δημιουργηθούν περισσότερες από 100.000 νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα.


Σήμερα όλοι μας γινόμαστε κοινωνοί του μηνύματος του Ελληνικού τουρισμού που οφείλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε. Η αρμονική συνύπαρξη και παράλληλη πορεία του φυσικού πλούτου, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της τουριστικής ανάπτυξης στη χώρα μας, είναι ένας σίγουρος τρόπος να κοιτάξουμε όλοι μαζί, πολίτες, φορείς, πολιτεία και επιχειρήσεις, μπροστά πολύ μπροστά και ψηλά. 


Ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας, μας αφορά όλους και ως εθνική προσπάθεια οφείλει να αντιμετωπίζεται.








Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.