Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Εκδικάστηκε στο ΣτΕ η προσφυγή της Δράσης για τις αντικειμενικές


Όλοι μιλούν για την παράλογη φορολογία των ακινήτων, η Δράση όμως ήταν η μόνη που έδρασε. Έτσι συζητήθηκε την Παρασκευή 10/10 ενώπιον της Ολομελείας του Συμβουλίου Επικρατείας, η αίτηση ακυρώσεως στελεχών της Δράσης (γεγονός που τα ΜΜΕ απέκρυψαν) και πολιτών εναντίον της «παράνομης μη αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και κατ´ επέκταση, εναντίον της εξοντωτικής αυθαίρετης και αντισυνταγματικής φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας». Ο δικηγόρος και αντιπρόεδρος της Δράσης Τάσος Αβραντίνης συνοψίζει τα επιχειρήματα των προσφευγόντων ως εξής:
1. Η Διοίκηση είναι υποχρεωμένη, βάσει του άρθρου 41 ν. 1249/1982 να επικαιροποιεί ανά διετία το αργότερο τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων και έχει παραλείψει να το κάνει. Αναφέρει ο νόμος: «Οι κατά το προηγούμενο εδάφιο τιμές αναπροσαρμόζονται το βραδύτερο ανά διετία».
2. Η Διοίκηση, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 2.3 του παραρτήματος V_2 του κυρωτικού νόμου του δευτέρου μνημονίου - ν. 4046/2010 – είχε υποχρέωση να επικαιροποιήσει τις αντικειμενικές το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Αναφέρει ο νόμος: «Μέχρι τον Ιούνιο του 2012 η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις αντικειμενικές αξίες της ακίνητης περιουσίας για να τις ευθυγραμμίσει σε μεγαλύτερο βαθμό προς τις τιμές της αγοράς».
3. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία αντικειμενικών και πραγματικών αξιών, γι αυτό και προωθεί την διενέργεια πλειστηριασμών για χρέη προς το Δημόσιο (ένα δισ. τον μήνα αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα των φορολογουμένων προς τις ΔΟΥ!) στα 2/3 της «αντικειμενικής».
Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται σε μερικούς μήνες.

Διαβάστε λεπτομέρειες για το τι συνέβη στη δίκη στο ανάλογο ρεπορτάζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.