Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Γ. Ιωαννίδης: Απαραίτητη για τη μείωση των τιμών η άμεση λειτουργία δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων

Την λειτουργία δύο Δημοπρατηριων Αγροτικών Προϊόντων, με την υποστήριξη πέντε Ηλεκτρονικών Σταθμών Πλήρους Καταγραφής και Ενημέρωσης, στην έδρα κάθε περιφερειακής ενότητας, περιλαμβάνει η πρόταση του συνδυασμού «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα αλλά και για την εξυγίανση της εμπορίας αγροτικών προϊόντων, που παρουσίασε ο Γιάννης Ιωαννίδης, σε συνάντηση με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, που έγινε τη Δευτέρα το βράδυ στο ξενοδοχείο «Αιγές» στη Βέροια.
«Μελέτες της ΕΕ έδειξαν ότι οι τιμές φρούτων και λαχανικών μειώθηκαν κατά 20% όπου λειτούργησαν Δημοπρατήρια. Με αυτά εξυγιαίνεται το σύστημα εμπορίας και μειώνονται οι τιμές για τα νοικοκυριά, αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, μόνο η απερχόμενη διοίκηση της δικιάς μας περιφέρειας αδιαφορεί μέχρι και σήμερα», τόνισε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Ιωαννίδης, μαζί με τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς, Κώστα Γιαννόπουλο, παρουσίασαν τον σχεδιασμό του συνδυασμού «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» για τη δημιουργία δύο Δημοπρατηρίων και τη λειτουργία Ηλεκτρονικών Σταθμών Πλήρους Καταγραφής και Ενημέρωσης, στην έδρα κάθε περιφερειακή ενότητας.
Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, η ΠΚΜ θα έπρεπε εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια να είχε ολοκληρώσει τη Μελέτη Σκοπιμότητας, αλλά ακόμη την περιμένει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, λες και στη Μακεδονία δεν έχουμε καλά Πανεπιστήμια.
Θα έπρεπε επίσης να εξασφαλίσει πόρους, με την προσέλκυση κεφαλαίων μέσω ΣΔΙΤ. Ούτε αυτό το έκανε, παρά στέκει αδιάφορη μπροστά στις εξελίξεις.
Θα έπρεπε επίσης εδώ και χρόνια να είχε λάβει τη συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων, δηλαδή των Αγροτικών Συλλόγων, των Εμπόρων, των Εξαγωγέων, των Επιμελητηρίων και των εκπροσώπων των εμπλεκομένων επιχειρήσεων. Ούτε αυτό το έκανε.
«Θέλουμε τα Δημοπρατήρια γιατί με τη λειτουργία τους εξυγιαίνεται το σύστημα εμπορίας και μειώνονται οι τιμές για τα νοικοκυριά. Μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφει μείωση μέχρι και 50% στην ψαλίδα ανάμεσα στην τιμή παραγωγού και σε αυτήν του καταναλωτή (χωράφι- ράφι) όπου λειτουργεί Δημοπρατήριο», τόνισε ο κ. Ιωαννίδης.

Στην Ελλάδα η σχέση της τιμής αυτής είναι 1:5. Στο Βέλγιο, όπου λειτουργούν Δημοπρατήρια είναι 1:2,5! «Και μόνο το στοιχείο αυτό είναι αρκετό για να μας κάνει να προσπαθήσουμε σκληρά ώστε να φτιάξουμε το θεσμό των Δημοπρατηρίων» τόνισε ο κ. Ιωαννίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.