Όχι στην καταστροφή του αιγιαλού
Το πρόσφατο σχέδιο νόμου που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Οικονομικών μόλις στις 17/4/2014 με περιθώριο μόνο 15 ημερών (συμπεριλαμβανομένων και των αργιών του Πάσχα) επιτρέπει την νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών σε “αιγιαλό, παραλία ή θάλασσα, όχθη, παρόχθια ζώνη και το υδάτινο στοιχείο ποταμών και λιμνών” που υφίστανται πάνω από 20 χρόνια. Ακόμη ανοίγει παράθυρο για την καταπάτηση κάθε παραλίας με μη μόνιμες εγκαταστάσεις, χωρίς όρια, όπως ομπρέλες, ξαπλώστρες κλπ.
Θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη αντίθεση μας απέναντι σε μία τέτοια ρύθμιση η οποία εκτιμάμε ότι:
α) επιβραβεύει και την παρανομία και δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε αυτή να διαιωνιστεί. Μάλιστα ένα τέτοιο μέτρο είναι επόμενο να ακυρώσει την εκστρατεία του υπουργείου Περιβάλλοντος (Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και Ειδική Υπηρεσία Επιθεώρησης και Κατεδάφισης Αυθαιρέτων – ΕΥΕΚΑ) για κατεδάφιση αυθαιρέτων με πόρους του Πράσινου Ταμείου.
β) αλλοιώνει και υποβαθμίζει τόσο ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι οι αιγιαλοί της χώρας, οι οποίοι θεωρούμε ότι πρέπει να προστατευθούν για να συνεχίσουν να μας αποφέρουν έσοδα μέσω του τουρισμού. Διότι αν οι παραλίες γεμίσουν με ακόμη περισσότερα παραπήγματα, αναψυκτήρια, beach bars και ομπρέλες, αλλά και μεγάλες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, δεν θα υποβαθμιστεί μόνο το περιβάλλον και το τουριστικό μας προϊόν, θα αλλοιωθεί αυτή καθεαυτή η φυσική ταυτότητα του τόπου μας. Η χώρα μας διαθέτει ένα παράκτιο σύστημα εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς με πλούσια οικοσυστήματα τα οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε. Επιτέλους ας μείνουν και κάποιες περιοχές για την άγρια ζωή- χλωρίδα και πανίδα- και τους ανθρώπους, Έλληνες και ξένους, που την εκτιμούν.
Σε παλαιότερη επιστολή του (24/9/2008) ο τωρινός Υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης προς τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά επισημαίνει ότι:
“η προστασία του αιγιαλού και της παραλίας επιβάλλεται από το Σύνταγμα της χώρας μας και το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο. Σύμφωνα με το οικείο κανονιστικό πλαίσιο, όπως αυτό ερμηνεύθηκε και από τη νομολογία του ΣτΕ, η παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό συγκεκριμένους όρους και υπό την προϋπόθεση ότι δεν παραβιάζεται ο προορισμός του αιγιαλού ως κοινόχρηστου αγαθούούτε επέρχεται αλλοίωση στη φυσική μορφολογία και τα βιοτικά του στοιχεία. Επομένως, κάθε μεταβολή του χαρακτήρα του είναι αντισυνταγματική.”
Θεωρούμε ότι η εκμετάλλευση του αιγιαλού και της παραλίας δεν μπορεί να ενταχθεί σε οποιαδήποτε εισοδηματική πολιτική του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο παραδόξως φαίνεται ότι έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης τους. Ζητάμε η αρμοδιότητα της διαχείρισης του παράκτιου χώρου να περιέλθει στo ΥΠΕΚΑ και τον υπουργό να πάρει τις ευθύνες του.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.