(Άτυπη μετάφραση των δηλώσεων του υποψήφιου Καγκελαρίου του SPD Π. Στάινμπρουκ)
Δημοσιογράφος: Κύριε Στάινμπρουκ, μπορεί η Ελλάδα να υπολογίζει σε βοήθεια μιας γερμανικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία του SPD σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης;
Π. Στάινμπρουκ : Το SPD διαφέρει στη θεώρηση των προβλημάτων που έχουμε στη νομισματική Ένωση και όσον αφορά την Ελλάδα. Η σημερινή γερμανική κυβέρνηση είναι πολύ επικεντρωμένη στη δημοσιονομική εξυγίανση. Η στρατηγική της είναι αυτή της διαρκούς λιτότητας. Και αυτό οδηγεί προφανώς την Ελλάδα και άλλες χώρες όχι μόνο σε ύφεση αλλά και σε σημαντική οικονομική κάμψη. Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία πώς πάνε τα πράγματα για τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα πρέπει να συνδυάσουμε τα μέτρα που λαμβάνουμε με μέτρα τόνωσης της οικονομίας, με κίνητρα για μείωση της ανεργίας των νέων, αλλά και παράλληλα να εξετάσουμε πώς μπορούμε να επιτύχουμε τη ρύθμιση και τη σταθεροποίηση του στην παρούσα φάση ασταθούς τραπεζικού συστήματος. Αυτή είναι σε κάθε περίπτωση μια στρατηγική, η οποία δε βασίζεται μόνο στην εξυγίανση των κρατικών προϋπολογισμών.
Δημοσιογράφος: Η οικονομική στήριξη θα προέλθει από κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα της ΕΕ;
Π. Στάινμπρουκ : Υπάρχουν διαρθρωτικά ταμεία, ταμεία συνοχής -και προσεχώς θέλουμε να εισαγάγουμε και τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών- και γενικά οικονομικές πηγές που μπορούν να τεθούν σε κίνηση, προκειμένου να βοηθηθούν αυτές οι χώρες. Σημαντικό είναι να διατηρηθεί η συνοχή της νομισματικής Ένωσης. Έχω μια καθαρή εικόνα για το πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν οι αγορές, εάν είτε με την Ελλάδα, είτε με κάποια άλλη χώρα δίναμε το μήνυμα ότι αυτή η νομισματική Ένωση θα μπορούσε να καταρρεύσει. Κάτι τέτοιο πρέπει να αποφευχθεί. Η αποφυγή του αποτελεί συμφέρον και της Γερμανίας.
Δημοσιογράφος: Ανησυχείτε για τις πολιτικές συνέπειες της κρίσης σε χώρες, όπως η Ελλάδα;
Π. Στάινμπρουκ: Αναμφίβολα ναι. Μιλήσαμε και οι δύο για αυτό, ο κ. Βενιζέλος και εγώ, όχι μόνο για τον οικονομικό αντίκτυπο, αλλά και εδώ στη Γερμανία έχω σε ομιλίες μου αναφερθεί συχνά για ενδεχόμενο τίμημα που μπορεί να υπάρξει και σε ότι αφορά την πολιτική σταθερότητα, την κοινωνική σταθερότητα, στην περίπτωση που χάνεται η εμπιστοσύνη στους πολιτικούς θεσμούς. Αυτό μπορεί κανείς να το παρατηρήσει στην Ελλάδα, αλλά μπορεί και στη Γερμανία να διακρίνει κανείς πώς αναζωπυρώνονται παλιές έχθρες και αρνητικά συναισθήματα που ανήκουν στον περασμένο αιώνα.
Ευ.Βενιζέλος: Όπως ακούσατε και από τον ίδιο τον κ. Στάινμπρουκ, η θέση του SPD είναι πάρα πολύ καθαρή. Η Ελλάδα έχει μία οριστική θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ευρωζώνη, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό ως μήνυμα γιατί διευκολύνει την επάνοδό μας στις αγορές, διευκολύνει την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Βεβαίως, το πρώτο καθήκον που έχουμε όλοι μας, όλοι οι Ευρωπαίοι, είναι να βοηθήσουμε την πολιτική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα. Να δώσουμε απάντηση στις αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας, να αντικρούσουμε τον εκφασισμό της κοινωνίας και την άνοδο της ακροδεξιάς και των φιλοναζιστικών δυνάμεων.
Είχα την ευκαιρία, στο Βερολίνο, μιλώντας με τον υποψήφιο Καγκελάριο του SPD, τον κ. Στάινμπρουκ και τα άλλα στελέχη, τον κ. Στάινμάγιερ, τον κ. Γκάμπριελ, να αναπτύξω τις θέσεις, να εξηγήσω πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ ως εγγυητή της πολιτικής σταθερότητας και της εφαρμογής της μόνης εφικτής και ασφαλούς εθνικής στρατηγικής και πρέπει να πω ότι εισέπραξα πολύ θετικά και συγκεκριμένα μηνύματα. Γιατί όχι απλώς έχουμε πολιτική στήριξη αλλά έχουμε και την υπόσχεση ότι θα αναλάβουν πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στο οικονομικό πεδίο, για να έχουμε παρουσία γερμανική στην ελληνική πραγματική οικονομία, με επενδύσεις και με αναπτυξιακή στήριξη. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι σημαντικό και για την Ελλάδα, είναι σημαντικό και για τον Ελληνισμό, γιατί ένα μεγάλο θέμα για το οποίο συζητούμε είναι το μέλλον της Κύπρου μέσα στην Ευρώπη και την ευρωπαϊκή οικονομική Ένωση.
Δημοσιογράφος: Ειδικά για το μέλλον της Κύπρου κ. Πρόεδρε, επειδή το SPD έχει μία θέση ιδιαίτερα σκληρή, που συναντιέται με τη θέση του ΠΑΣΟΚ;
Eυ. Βενιζέλος: Kατ' αρχάς εξηγήσαμε ότι η παρουσία της Κύπρου στην νομισματική ένωση, στην ΟΝΕ, είναι οριστική και αμετάκλητη θεσμικά. Επίσης ότι ο,τιδήποτε συμβαίνει σε οποιαδήποτε χώρα, όσο μικρή και αν είναι αυτή, έχει συστημικές επιπτώσεις. Και τέλος, ότι ειδικά στην Κύπρο, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τους γεωπολιτικούς και διεθνοπολιτικούς παράγοντες, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το ανοικτό πολιτικό ζήτημα της Κύπρου, αλλά και τις σχέσεις με δύο χώρες οι οποίες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, που είναι αφενός μεν η Τουρκία, αφετέρου δε το Ισραήλ. Άρα πρέπει η προσέγγισή μας να είναι πιο σύνθετη και νομίζω ότι αυτό είναι μία πολύ καλή βάση συζήτησης με τους φίλους μας του SPD.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.