Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό υιοθέτηση οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Συνέντευξη Γιάννη Μανιάτη, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, στο Ρ/ Σ «Alpha» και στη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑΤΗ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΟ Ρ/ Σ «ALPHA»

ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ


Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Πάμε αμέσως σε μια σημαντική συνάντηση που έγινε πριν από λίγη ώρα, στις 12.00 το μεσημέρι μεταξύ αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής ήταν ο κ. Γιάννης Μανιάτης Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Αργολίδας. Να τα λέμε όλα γιατί πριν ο κ. Καρατζαφέρης μας είπε ότι δεν φαίνονται εκλογές, αλλά υπάρχουν και τα ατυχήματα στη χώρα, τα οποία λίγο τα ατυχήματα τα συνέδεσε και με το κόμμα σας εκεί για την τρύπα κλπ.

Εν πάση περιπτώσει όμως, εσείς συναντηθήκατε πριν από λίγη ώρα με τον κ. Ρουπακιώτη ….

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Να σας διακόψω όμως και να σας πω ότι εμείς στηρίζουμε και πιστεύουμε ότι έτσι και θα γίνει μια κυβέρνηση εθνικής υπευθυνότητας που θέλουμε να έχει ορίζοντα 4ετίας γιατί αυτό επιβάλλει….

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Το ίδιο είπε κι εκείνος, ότι δεν βλέπει εκλογές.



Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Να προσθέσω κι εγώ. Αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας και των πολιτών της.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Πριν από λίγη ώρα συναντηθήκατε με τον κ. Ρουπακιώτη, τον υπουργό Δικαιοσύνης και κάνατε μια ξεκάθαρη δήλωση όταν βγήκατε. Ήταν μαζί σας ο κ. Πρωτόπαπας, η κα Τσάγκρη, οι πρώην υπουργοί, υφυπουργοί και ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης που είναι ο σημερινός Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών. Ήταν και στο υπουργείο Δικαιοσύνης και γνωρίζει κι εκείνος πρόσωπα και πράγματα.

Ποια είναι η γνώμη σας; Πείτε την έτσι ξεκάθαρα όπως την είπατε και έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Η γνώμη σας γι’ αυτό το κείμενο του αντιρατσιστικού που έχει δημιουργήσει ενδοκυβερνητικές τριβές. Μη γελιόμαστε.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Εμείς ζητήσαμε από τον υπουργό να προχωρήσει στην άμεση κατάθεση και στη συνέχεια στην ψήφιση από την ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου, δεδομένου ότι το κείμενο του Υπουργείου στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πρόταση νόμου που είχαμε καταθέσει εμείς ως ΠΑΣΟΚ. Θεωρούμε ότι καλύπτει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις δικές μας προτεραιότητες.

Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν κανενός είδους συντηρητικές αντιστάσεις. Το νομοσχέδιο κινείται σε μια απόλυτα θετική κατεύθυνση. Αυτό που θέλω να σημειώσω είναι ότι είναι σημαντικό, κατά τη γνώμη μας, το γεγονός ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου στην πραγματικότητα προστατεύουν το σύνολο της κοινωνίας, προστατεύουν τον κάθε πολίτη χωριστά, αλλά προστατεύουν και τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας από την εγκληματικότητα και τη βία.

Αυτό πρέπει να γίνει σαφές. Δεν είναι απλώς ένα αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Όλο αυτό το Σαββατοκύριακο βλέπω συγκεκριμένες διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου, από μερίδα του Μεγάρου Μαξίμου που λένε τα εξής και σας ρωτάω ευθέως.

Πρώτο. Αυτό το κείμενο δεν θα ψηφιστεί όπως είναι από τη Ν.Δ. Δεύτερο. Υπάρχει θέμα με το στρατό που μιλάνε οι στρατιωτικοί. Δεν έχω καταλάβει τώρα αυτό σε τι εμποδίζει το αντιρατσιστικό, αλλά θα σας τα πω γιατί τα ακούω έτσι και δεν τα λένε οι συνάδελφοί μου μόνοι τους, κάποιοι τους τα διαρρέουν. Το ξέρετε.

Ότι εν πάση περιπτώσει είναι εναντίον της άποψης που διατυπώνουν οι στρατιωτικοί για τους εχθρούς της χώρας κλπ. Δεν κατάλαβα αυτό γιατί.

Ακούω πάντως μια γκρίνια, το λιγότερο που μπορώ να πω και βεβαίως έχω και την ανακοίνωση της νομικής υπηρεσίας του Μεγάρου Μαξίμου, του κ. Μπαλτάκου ουσιαστικά. Αυτός προϊσταται αυτής της υπηρεσίας ο οποίος ήταν στο εξωτερικό και παρ’ όλα αυτά βγήκε ανακοίνωση, που αμφισβητεί τις διατάξεις του αρμοδίου υπουργού Δικαιοσύνης. Για πείτε μου, πώς το βλέπετε όλο αυτό τώρα;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όπως αντιλαμβάνεστε, εγώ δεν θέλω να σχολιάσω ούτε φήμες, ούτε διαρροές, ούτε και επίσημες ανακοινώσεις κανενός άλλου κόμματος. Όμως, ….

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Δεν είναι κόμματος, είναι του Μεγάρου Μαξίμου. Στηρίζεται στην κυβέρνηση.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όμως θεωρώ ότι αυτό που έχει σημασία είναι να αναδείξουμε ένα σημείο το οποίο θίξαμε κι εμείς κατά τη συνάντησή μας με τον Υπουργό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Δηλαδή;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί ένα ανιστόρητο δίπολο μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ με αλληλοκατηγορίες που θεωρούμε ότι δεν βοηθούν στη δημιουργία μιας ενιαίας συμμαχίας όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, απέναντι στο φασισμό και στους εκφραστές του.

Άρα από την δική μας πλευρά έχει μεγάλη σημασία η μέγιστη δυνατή ενότητα των δυνάμεων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου και επιπλέον πρέπει να σας πω θα ζητήσουμε, έχουμε ήδη ζητήσει και θα επιμείνουμε, από το προεδρείο της Βουλής, εάν χρειαστεί να γίνουν και αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής, προκειμένου να υπάρχουν έμπρακτες απαντήσεις απέναντι στις προκλήσεις της Χρυσής Αυγής.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Δηλαδή τι θα προτείνετε για τον κανονισμό; Για πείτε μου ένα παράδειγμα.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όλα αυτά τα ζητήματα θα τα συζητήσουμε θεσμικά στη διάσκεψη των Προέδρων. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις. Δεν θα ήθελα τώρα να αναλύσω σε μέσα ενημέρωσης, θα ήθελα θεσμικά να καταθέσουμε, όπως ήδη το ετοιμάζουμε. 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Προς ποια κατεύθυνση. Εγώ δεν λέω να μου πείτε τη διάταξη που θα προτείνετε.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Η κατεύθυνση είναι ο σεβασμός της αξιοπρέπειας και η αποφυγή της περαιτέρω υποβάθμισης του δημοκρατικού διαλόγου στο κοινοβούλιο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Με ποινές δηλαδή; Να υπάρξουν ποινές σε αυτούς που δεν σέβονται;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όπως γνωρίζετε και ο σημερινός κανονισμός προβλέπει ποινές.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Προβλέπει βεβαίως, γι’ αυτό και ήταν όρθιος. Προχθές ο κ. Δραγασάκης και …. Γιατί το προβλέπει ο κανονισμός αυτό.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Τον Οκτώβριο του 2012 όταν εγώ ο ίδιος υπέστην αντίστοιχους προπηλακισμούς, ο κανονισμός δεν εφαρμόστηκε. Εμείς τι θέλουμε; Θέλουμε να είναι απόλυτα σαφές, ότι το Εθνικό Κοινοβούλιο λειτουργεί σε όρους αξιοπρέπειας, σεβασμού των δημοκρατικών θεσμών, σεβασμού του λόγου και αντιλόγου ανάμεσα στους βουλευτές και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε την ενσυνείδητη υποβάθμιση του κορυφαίου αυτού θεσμού της δημοκρατίας.

Άρα, νομοσχέδιο και πιθανές τροποποιήσεις του κανονισμού της Βουλής, σε κάθε περίπτωση όμως, αυστηρή εφαρμογή του κανονισμού, θεωρούμε ότι είναι δυο βασικά εργαλεία στα χέρια της δημοκρατίας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Τι σας είπε ο κ. Ρουπακιώτης τώρα; Θα κατατεθεί αυτό το νομοσχέδιο; Γιατί εδώ που τα λέμε υπάρχει ένα ασαφές τοπίο, ας το πω έτσι. Τι να πω άλλο δηλαδή κ. Μανιάτη; Αυτό το νομοσχέδιο το έχουμε δει τρεις φορές κατ’ αρχήν να το τραβάνε πίσω. Το ξέρετε εσείς.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Σας θυμίζω ότι ξεκίνησε από Υπουργό Δικαιοσύνης τον κ. Χάρη Καστανίδη, συνεχίστηκε με Υπουργό Δικαιοσύνης τον κ. Παπαϊωάννου ….

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Και είναι η τρίτη φορά τώρα εδώ.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Και στην πραγματικότητα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό υιοθέτηση οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Βεβαίως. Όχι μόνο και μοιάζει πολύ με το νομοσχέδιο ειδικά του κ. Παπαϊωάννου θα μπορούσα να πω, επειδή το έχω καλύψει. Όλο κατατίθεται στη Βουλή και τώρα τι σας είπε ο κ. Ρουπακιώτης, για να πούμε και κάτι πρακτικό. Θα κατατεθεί αυτό το νομοσχέδιο;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ο κ. Ρουπακιώτης μας είπε ότι αύριο ολοκληρώνεται η επεξεργασία του στη Νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Την ΚΕΝΕ.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και στη συνέχεια θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Δεν ήταν αύριο να γίνει η πρώτη συζήτηση;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όχι, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί. Θα πρέπει να περάσει από την ΚΕΝΕ. Στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Να μπει στη διαβούλευση.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Να τεθεί στη συνέχεια σε διαβούλευση και να προχωρήσει.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Πάντως λέτε ότι προχωράει. Δεν γνωρίζετε εσείς κάτι, ότι μπλοκάρετε;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όχι δεν έχουμε καμία τέτοια πληροφόρηση.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Πάντως είναι το πρώτο θέμα που θα αντιμετωπίσει ο Πρωθυπουργός να έχετε υπόψη σας σε αυτή τη φάση. Δηλαδή το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο θα κρίνει τι θα γίνει.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όταν τα ζητήματα είναι απαραίτητα, τίθεται ακόμη και σε επίπεδο ….

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Βεβαίως έτσι πρέπει να γίνει.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Αλλά αυτό…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Μια τελευταία ερώτηση άσχετη, αλλά πρέπει να σας την κάνω, για πείτε μου έχετε κάποιο νέο σε σχέση με αυτό το πόρισμα των ελεγκτικών εταιρειών; Αυτό το θέμα του ΠΑΣΟΚ.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Δεν κάνουμε κανενός είδους δημόσια συζήτηση σε αυτά τα θέματα. Ό,τι ήταν να λεχθεί έχει λεχθεί.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Δεν έχετε πάντως κάποια αποτελέσματα;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Σας απάντησα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Να είστε καλά κ. Μανιάτη.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.