Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ «ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΘΑΚΗΣΙΟΣ»










Έναν υπέροχο χώρο Τέχνης και Πολιτισμού απέκτησε από χθες το Λιτόχωρο, η έδρα του Δήμου Δίου -Ολύμπου. Η Δημοτική Πινακοθήκη Λιτοχώρου, με τη διαρκή έκθεση έργων του διεθνούς φήμης εικαστικού καλλιτέχνη Φιλοποίμενος Κωνσταντινίδη (1909-1992) εγκαινιάστηκε από τον Δήμαρχο Δίου-Ολύμπου, Κώστα Δημόπουλο, την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018. Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, η συγγενική οικογένεια Ξενιτίδη και ο Θεόδωρος Οικονόμου, στενός φίλος της οικογένειας Κωνσταντινίδη και από τους βασικούς συντελεστές της παραχώρησης των πινάκων.
Την τελετή εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Δίου - Ολύμπου Νίκος Λάππας, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αθανάσιος Παπαμιχαήλ, ο Θωμάς Παπαδημητρίου Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης, με τη σύζυγό του και πρώην Βουλευτή ΝΔ Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου και πολλοί άλλοι.
Ο Δήμαρχος Δίου - Ολύμπου στο χαιρετισμό του ευχαρίστησε την οικογένεια Ξενιτίδη για την παρουσία της, καθώς και τον Θεόδωρο Οικονόμου για τη γενναία χειρονομία της προσφοράς των πινάκων. Επισήμανε ότι «ο Δήμος απέκτησε έναν εκθεσιακό χώρο, στα πρότυπα μιας έκθεσης ζωγραφικής που αρμόζει σ΄ αυτόν τον ιερό τόπο που ζούμε», ενώ τόνισε ότι «το κτίριο Γκουντέλια, στο οποίο φιλοξενούνταν έως τώρα τα έργα, θα αξιοποιηθεί ως ένας πολυχώρος Πολιτισμού, όπου θα πραγματοποιούνται διαρκείς εκθέσεις με πηγή έμπνευσης το Λιτόχωρο και τον Όλυμπο». Συνεχάρη δε, τη Δημοτική Σύμβουλο  Λέλα Βλαχοπούλου - Γιάννακα, εντεταλμένη σε θέματα Πολιτισμού, για την έμπνευση και υλοποίηση του έργου.
Η Λέλα Γιάννακα  ευχαρίστησε θερμά τους επιμελητές της έκθεσης Σαπφώ Μορτάκη, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης-Μουσειολόγο και τον Ηρακλή Γκουντάρα, Ιστορικό Τέχνης-Μουσειολόγο, για την πολύτιμη συνεισφορά τους, ενώ επισήμανε ότι «χωρίς τη στήριξη του Δημάρχου δεν θα υπήρξε ποτέ δυνατό να υλοποιηθεί αυτό το έργο». Υπενθύμισε ακόμη, ότι «η πρώτη έκθεση των έργων στο Λιτόχωρο παρουσιάστηκε το 2012 επί Δημαρχίας Γεωργίου Παπαθανασίου, ο οποίος με τη βοήθεια Δημοτικών Συμβούλων και χορηγών, προέβη στις απαιτούμενες ενέργειες για τη μεταφορά των πινάκων από τη Γαλλία».
Ο Θεόδωρος Οικονόμου στο σύντομο χαιρετισμό του ευχήθηκε να εμπλουτιστεί και να μεγαλώσει η Πινακοθήκη, ώστε να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην πολιτιστική ανάπτυξη του Λιτοχώρου.


Λιτόχωρο, 10 Σεπτεμβρίου 2018
Το Γραφείο Τύπου και Ενημέρωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.