Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

ΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ: Να παρέμβει η Κομισιόν για τη διαφθορά και τις μίζες εξοπλιστικών προγραμμάτων - 250 δις ευρώ για “αμυντικές δαπάνες” 1974-2011

Δείτε την έκθεση του Νίκου Χρυσόγελου για τις εξοπλιστικές δαπάνες της Ελλάδας
«Με ερώτηση που κατέθεσα ζητάω από την Κομισιόν να αναλάβει πρωτοβουλίες σε σχέση με την μεγάλη διαφθορά που συνδέεται με τα εξοπλιστικά προγράμματα στην Ελλάδα, προφανώς και σε άλλες χώρες. Η έρευνα που έχω κάνει δείχνει ότι το διάστημα 1974 -2011 η χώρα μας κατέβαλε πάνω από 218 δις δολάρια για «αμυντικές δαπάνες». Εδώ και πολλά χρόνια μιλάγαμε για όσα σήμερα αποκαλύπτει η έρευνα των δικαστών, ότι δηλαδή τα περισσότερα εξοπλιστικά προγράμματα συνδέονταν με μίζες και φαινόμενα διαφθοράς. Αλλά και ότι διάφοροι εθνικιστικοί κύκλοι, «έμποροι πατριωτισμού», και οικονομικά λόμπυ αξιοποιούσαν ή και δημιουργούσαν εντάσεις για να μπορούν να γίνονται αποδεκτές «αγορές του αιώνα». Στο μαύρο χρήμα προς πολιτικά στελέχη αλλά και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων αποδεικνύεται ότι εμπλέκονται μεταξύ άλλων και ευρωπαϊκές πολεμικές βιομηχανίες, ενώ οι διαδρομές του μαύρου χρήματος περιλαμβάνουν offshore εταιρίες και ευρωπαϊκές τράπεζες. Είναι λοιπόν ευθύνη της Κομισιόν να ξεκινήσει μια σε βάθος έρευνα για τον ρόλο ευρωπαϊκών εταιριών στην διαφθορά, πολύ περισσότερο που τα εξοπλιστικά προγράμματα - μαζί με τις τεράστιες εισαγωγές πετρελαίου - έχουν συμβάλλει καθοριστικά στα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Με την ερώτησή του ο Νίκος Χρυσόγελος ζητάει από την Κομισιόν να επεκτείνει τι ς έρευνες για τις υποθέσεις δωροδοκίας μέσω offshore εταιρειών αλλά και για τον ρόλο που μπορεί να έπαιξαν ευρωπαϊκές τράπεζες στις διαδρομές του μαύρου χρήματος, με δεδομένο ότι ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής εξοπλισμών εμπλέκει στην απολογία του και στελέχη της Dresdner Bank – ισχυρίζεται ότι τον βοήθησαν στη διαχείριση των χρημάτων από δωροδοκίες. Επίσης, ζητάει από την Κομισιόν να συγκεντρώσει στοιχεία για το κατά πόσο οι δωροδοκίες συνέβαλαν στη διόγκωση του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα, μέσω υπερβολικές εκτίναξης των εξοπλιστικών δαπανών της χώρας.
Ο Νίκος Χρυσόγελος αλλά και η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και ο συμπρόεδρος της Ντάνυ Κον Μπεντίτ έχουν επανειλημμένα ζητήσει με παρεμβάσεις τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει την Ελλάδα για επανασχεδιασμό της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της με την διασφάλιση των συνόρων της ως ευρωπαϊκών συνόρων, με βάση την Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και με την στοχευμένη ενίσχυση των πρωτοβουλιών δημιουργίας ενός χώρου συνεργασίας και καλής γειτονίας στην ευρύτερη περιοχή.
Μερικά δεδομένα:
Οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας στο διάστημα 1974-2010 ανέρχονται σε218 δις δολάρια.Υπολογίζοντας τις ίδιες δαπάνες για το ίδιο διάστημα με βάση τα δεδομένα του ΝΑΤΟ, προκύπτει ότι οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας σε σταθερές τιμές 2005 ήταν πάνω από 250 δις ευρώ, όταν το δημόσιο χρέος της πριν την είσοδο της χώρας στο μηχανισμό στήριξης, στις 31/3/2010 ήταν 310 δις ευρώσύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.
- Σύμφωνa με τα δεδομένα του ΝΑΤΟ αν η Ελλάδα ακολουθούσε απλώς τον μέσο όρο των Ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ ως ποσοστό των αμυντικών δαπανών επί του ΑΕΠ της για την περίοδο 1974-2010, τότε σε σταθερές τιμές 2005 θα είχε εξοικονομήσει 108.1 δις ευρώ. Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, η μείωση του δημοσίου χρέος της χώρας από το PSIανέρχεται σε 106 δις, χωρίς να υπολογίζεται η δημοσιονομική ζημιά από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Την περίοδο 2001-2011, και παρά τη μείωση των αμυντικών / εξοπλιστικών δαπανών το 2011 λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής, η Ελλάδα υπήρξε ο πέμπτος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων / στρατιωτικού εξοπλισμού (10,3 δις δολάρια) στον κόσμο μετά τις: Κίνα (24 δις), Ινδία (23 δις), Νότια Κορέα (12,6 δις) και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (10,9 δις).
- Την πενταετία 2007-2011, η Ελλάδα ήταν ο μεγαλύτερος παραλήπτης Γερμανικών και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραλήπτης γαλλικών εξοπλιστικών, αντιπροσωπεύοντας το 13% του όγκου των Γερμανικών και το 10% των Γαλλικών εξαγωγών μεγάλων συμβατικών όπλων, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).
Η ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου προς την Κομισιόν
Θέμα: Ελλιπής παρακολούθηση της Κομισιόν για περιπτώσεις διαφθοράς και δωροδοκιών που επιβάρυναν το χρέος της Ελλάδας.
Κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου διαφθοράς για τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα από την ελληνική δικαιοσύνη, προέκυψαν σοβαρά στοιχεία δωροδοκιών Ελλήνων αξιωματούχων με μεγάλα ποσά από Γερμανικές εταιρείες [1, 2] μέσω offshore εταιρειών. Σύμφωνα με έκθεση του SIPRI [3], η Ελλάδα ήταν ο μεγαλύτερος πελάτης γερμανικών όπλων την πενταετία 2007-2011 (13% του όγκου των γερμανικών εξαγωγών μεγάλων συμβατικών όπλων). Οι Πράσινοι είχαν καταγγείλει στο ευρωκοινοβούλιο ότι οι πωλήσεις γερμανικών και γαλλικών όπλων στην Ελλάδα παραβιάζουν τον ευρωπαϊκό «Κώδικα Συμπεριφοράς για τις Εξαγωγές Όπλων» [4, 5]. Ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής εξοπλισμών εμπλέκει στην απολογία του και στελέχη της DresdnerBank, οι οποίοι τον βοήθησαν στη διαχείριση των χρημάτων από δωροδοκίες σύμφωνα με δημοσιεύματα [6]. Αυτά τα τραπεζικά στελέχη έχουν αναμιχθεί και σε άλλες υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος, όπως της Siemens [7]. Η διαφθορά στα εξοπλιστικά προγράμματα επιβάρυνε πολύ το ελληνικό χρέος, καθώς από το 1974 μέχρι τις μέρες μας έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 218 δις ευρώ σε εξοπλιστικές δαπάνες. Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Σκοπεύει να διερευνήσει τις υποθέσεις δωροδοκίας μέσω offshore εταιρειών και κατά πόσο αυτές συνέβαλαν στη διόγκωση του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα;
2. Θεωρεί επαρκές το Ευρωπαϊκό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία Ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε σχέση με τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος;
3. Πως προχωρά η διαδικασία “poolingandsharing” των αμυντικών συστημάτων, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας; Έχουν δίκιο όσοι θεωρούν τους ρυθμούς εξαιρετικά αργούς;
4. Έχει εκπονήσει έκθεση για την καταπολέμηση της δωροδοκίας με στόχο την περιοδική αξιολόγηση των προσπαθειών των κρατών μελών [8]; Έχει διαπραγματευτεί τη συμμετοχή της στην ομάδα κρατών κατά της δωροδοκίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO);
5. Υιοθετεί τα μέτρα που προτείνει η Σύμβαση του ΟΟΣΑ κατά της δωροδοκίας [9];
___________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.