Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Ο Καιρός… Κόπος της Δευτέρας διαβάστε …

Ο Καιρός… Κόπος της Δευτέρας διαβάστε …

by egiakoumis
20131202-030457.jpg
Καλό μήνα συναγωνιστές. Είναι υποχρέωσή μας, τέτοιες δύσκολες καιρικά μέρες, να εκφράσουμε την αγάπη μας στον σύντροφο Γιάννη Στουρνάρα. Τον κομμουνιστή της καρδιάς μας. Τον τίμιο τραπεζίτη που έδινε αβέρτα κουβέρτα δάνεια στο παρελθόν αλλά συναισθανόμενος και βαθειά μετανοημένος πλέον για τις κακές συνέπειες της διασταλτικής αυτής πολιτικής βροντοφωνάζει: «Ήρθε η ώρα να πληρώσει και η Εκάλη». Και βέβαια τέτοιες βαριές δηλώσεις συνοδεύονται (όπως και στις ταινίες) ανέκαθεν με το αντίστοιχο καιρικό φόντο. Συννεφιά θα έχουμε λοιπόν και την Δευτέρα στην χώρα με τοπικές βροχές και καταιγίδες, πιθανόν τις πρωινές ώρες κατά τόπους ισχυρές στα ανατολικά ηπειρωτικά και αργότερα στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο. Πάντως στα δυτικά σταδιακά ο καιρός θα είναι κάπως πιο βελτιωμένος. Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά πάνω από τα 950 μέτρα.
20131202-030522.jpg
Η Ζέτα λέει ότι τα περί «ξαφνικού θανάτου» του ΕΟΠΥΥ είναι απλά εκτιμήσεις. Βάζω στοίχημα ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα γίνει και μάλιστα σύντομα. Μπορεί κάποιοι να το βλέπουν ψυχρά στο Μαξίμου (όπως οι αυριανές θερμοκρασίες στην Βόρεια Ελλάδα) λόγω του προηγούμενου της ΕΡΤ, κάποιοι άλλοι όμως πολύ κοντά στον Πρωθυπουργό μαθαίνω το βλέπουν πιο ζεστά (σαν τις θερμοκρασίες στα νότια όπου θα αγγίξουν και τους 20 βαθμούς κελσίου).
20131202-030609.jpg
Αληθεύει η ατάκα Τόμσεν, Μορς, Μαζούχ «άμα θέλετε να κάνετε κοινωνική πολιτική, να βρείτε καταλύματα σε όσους χάνουν τα σπίτια τους"; Νομίζω δεν είναι κακό να υπάρξει κάποια στιγμή και μια πιο βαριά έκφραση από την κυβέρνηση του στυλ «θα σας πάρει και θα σας σηκώσει» όπως οι άνεμοι που θα πνέουν αύριο στα πελάγη μας. Στα Δυτικά από νοτιοανατολικές διευθύνσεις (5 μποφόρ) και στα Ανατολικά αρχικά νοτιοανατολικοί που από το απόγευμα θα στραφούν σε Βόρειοανατολικούς και θα ενισχυθούν αρκετά (8 μποφόρ).
20131202-030658.jpg
Κάποιοι δημαρχαίοι στα νότια προάστια έχουν τρελαθεί να κατασκευάζουν παράνομα κτίσματα (έρχονται άλλωστε και εκλογές). Εκεί στον Δήμο με το παράνομο νεκροταφείο με ακούτε; Με τόσες βροχές το τελευταίο διάστημα στην Αττική ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα μην μας φανούν περίεργα. Ευτυχώς από το μεσημέρι θα υπάρχουν και κάποια διαστήματα χωρίς βροχή.
* ο Καιροσκόπος χρησιμοποίησε τους χάρτες της Δημόσιας Τηλεόρασης, την οποία και ευχαριστεί. Συστήνει δε πάντα την Εθνική μας Μετεωρολογική Υπηρεσία για την πλέον έγκυρη καιρική σας ενημέρωση.
egiakoumis | 02/12/2013 στις 03:08 | Ετικέτες: Δευτέρα, Καιροσκόπος | Κατηγορίες: Αρθρογραφία | URL: http://wp.me/p2KjQJ-974
Σχόλιο    See all comments

Unsubscribe to no longer receive posts from egiakoumis.com .
Change your email settings at Manage Subscriptions.


New post on egiakoumis.com

Υπάρχει φως στο τούνελ ή χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης;

by egiakoumis
20131201-205029.jpg
* Αρθρο Του Χάρη Τσιοκα
Διεργασίες με η χωρις τον “ξενοδόχο” ? Κάπως έτσι μπορει να περιγράφει ο βομβαρδισμός επικοινωνιακών κινήσεων και πρωτοβουλιών που χαρακτηρίζουν την υπό κοινωνική αμφισβήτηση πολιτική σκηνή !
Ο κοντινός πλέον ορίζοντας των ευρωεκλογών, αναγκάζει δανειστές , κόμματα , οικονομικούς και κοινωνικούς ¨"παράγοντες", να επαναπροσδιοριστούν σε θέματα στα οποία καταγράφεται, κοινωνική και πολιτική αντίδραση!
Συγκεκριμένα ενώ τα μνημόνια δείχνουν αδύναμα να εξυπηρετήσουν τουλάχιστον το δημοσιονομικό πρόβλημα, ολοένα και περισσότερο διογκώνονται τα θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη, την εργασία, το κοινωνικο κράτος τα δημόσια αγαθά και τις ανισότητες συμμετοχής της κοινωνίας στις επιπτώσεις διαχείρισης της κρίσης!
Η δημοκρατία δείχνει αδύναμο "εργαλείο",αφου δεν είναι στα χέρια των πολιτών και της παραγωγικής βάσης!
Η κυβερνητική πλειοψηφία αισθάνεται αφόρητη την κοινωνική, παραγωγική και οικονομική πίεση !
Θέλει να «δικαιολογηθεί» πριν τις ευρωεκλογές,
---γιατί το εφαρμοζόμενο σχέδιο μοιράζει άνισα ευκαιρίες σε λίγους και δημιουργεί ένα οικονομικό μοντέλο κερδοσκοπίας με θύματα αιχμής, τη μεσαία τάξη ,την εργασία και τη νεολαία?
---γιατί τα εργαλεία ανάπτυξης παραδίδονται άνευ όρων και ετεροβαρώς σε μια άνιση ανταλλαγή . σε ποιους?...
Τα επιτελεία ενημέρωσης είναι σε διάταξη μάχης!
Ο στόχος γίνεται ευδιάκριτος! Να απαντηθεί το ερώτημα:
"Υπαρχει φως στο τούνελ, η χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης" ;
Παρά τη φιλότιμη προσπάθεια να αναδειχθεί οτι υπάρχουν πολλοί πόλοι διαχείρισης της κρίσης, η πραγματικότητα προσγειώνει σε 2 επιλογές αντιμετώπισης του προβλήματος
Η μια είναι η συντηρητική ,αυτή που ταυτίζει την έξοδο απο τα μνημόνια με την εφαρμογή οικονομικού μοντέλου «αχαλίνωτης αγοράς». Ζητά την ομηρεία με πολιτικές λιτότητας για τους πολλούς και δέχεται μόνο διαχειριστικού χαρακτήρα διαπραγματεύσεις.
Μ αυτή την επιλογή ταυτίζονται όσοι παρουσιάζουν την έξοδο ως «μονόδρομο», εξαντλώντας τις μεταξύ τους διαφορές σε θέματα αποτελεσματικότερης διαχείρισης.
Μ αυτόν τον πολιτικό κορμό, στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές θα περισσεύουν οι "κορώνες" περί "τελευταίων μέτρων" περί «τερματισμού των μνημονίων» και αντικατάστασης τους απο "διαρθρωτικές (μετά)ρυθμίσεις" κτλ
Επιχειρήματα που θα θυμίζουν τους.. καλόγερους που βάφτιζαν το κρέας ...ψάρι !
Απο την άλλη πλευρά , επειδή τα αδιέξοδα των «διαχειριστικών διαπραγματεύσεων» θα γίνονται κοινωνικά κατανοητά οτι παράγουν ατελέσφορα αλλά και επώδυνα αποτελέσματα, η λαϊκή απαίτηση θα εκφράζεται ως αίτημα αλλαγής, επαναδιαπραγμάτευσης με συμμαχίες!
Αλλαγή ώστε, μαζί με την εξυγίανση να προωθείται ανάπτυξη με δημοκρατία και κοινωνική αλληλεγγύη!
Τα προηγούμενα καθιστούν φανερό, οτι πολύ δύσκολα η κοινωνία θα αποδέχονταν ως εκλογική επιλογή ,ένα δοτό "κεντροαριστερό" σε εισαγωγικά μόρφωμα, που ο ζωτικός του χώρος θα ήταν η καλλίτερη διαχείριση της νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολίτικης. Συμπλήρωμα σε πιθανό κυβερνητικό ατύχημα !
Άλλωστε το αδιέξοδο ύπαρξης ενός "κόμματος -παρακολουθήματος της δεξιάς", δείχνουν να το διδαχτήκαν ακόμα και οι "δεξιόστροφοι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες" γι αυτό και στον συνασπισμό συνεργασίας με τη Μερκελ, επέβαλαν λεπτομερείς δεσμευσεις,ανάπτυξης, κοινωνικής προστασίας,δημοκρατιας «ποσοτητοποιημενες» και εγκεκριμένες απο θεσμικά όργανα !
Σε κάθε περίπτωση η αποδεκατισμένη ελληνική κοινωνία και οικονομία, που δεν εχει καμία σχέση με το αντίστοιχο οικονομικοκοινωνικό status της γερμανικής, δεν εχει λόγο να επιλέξει μια εκλογικοπολιτικη καταγραφή «σωσίβιο», που θα εκφράζει μια "ερμαφρόδιτη κέντρο-αριστερά?», χωρις να εχει στο πύρινα της την αλλαγή της κυβερνητικής πολίτικης.
Οι ευρωεκλογές λοιπόν είναι ο χρόνος που ο λαός παίρνει τη σκυτάλη ,για να δείξει τι επιλέγει και με ποιους το επιλέγει !
Και τα κόμματα όπως και αν αυτοπροσδιορισμού θα κριθούν οριστικά για ποια από τις δυο επιλογές συμμαχίες εργάζονται…
Μ αυτή την έννοια ενώ το ζητούμενο θα είναι η πολιτική για έξοδο από τα μνημόνια ομηρίας , το δίλλημα θα είναι¨:
- με τις δυνάμεις της αλλαγής, ‘η της από(μετά)-ρύθμισης?
Στις εκλογές, σ αυτό το δίλλημα πολίτες θα αξιολογήσουν «τα περιεχόμενα» των κόμματων !Προφανώς όχι τα «φτιασιδώματα», τον μανδύα …σερβιρίσματος!
Ο ΧΑΡΗΣ ΤΣΙΟΚΑΣ ειναι πρώην Γ.Γ υπουργείου μεταφορών και πρώτος βουλευτής στη Β´ Θεσσαλονικη
egiakoumis | 01/12/2013 στις 20:53 | Ετικέτες: χαρης Τσιόκας, Κυβέρνηση, Τροικα, αρθρο | Κατηγορίες: Αρθρογραφία | URL: http://wp.me/p2KjQJ-96X
Σχόλιο    See all comments

Unsubscribe to no longer receive posts from egiakoumis.com .
Change your email settings at Manage Subscriptions.


New post on egiakoumis.com

Αντιπαράθεση στη χρυσή αυγή για το ποιος θα ειναι επικεφαλής στις ευρωεκλογές

by egiakoumis
20131201-194631.jpg
Στα χαρακώματα φαίνεται πως βρίσκονται μέλη, βουλευτές και ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής με αφορμή το ποιος πρέπει να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος για τις Ευρωεκλογές.
Το ακροδεξιό κόμμα, όπως αναφέρει η «Realnews της Κυριακής» είναι χωρισμένο σε δύο στρατόπεδα, καθώς η πρόταση να τεθεί επικεφαλής ο προφυλακισμένος Νίκος Μιχαλολιάκος φέρεται να αμφισβητείται έντονα από την πλευρά του Ηλία Κασιδιάρη.
Στελέχη του κόμματος, πιστά στον αρχηγό τους, προκρίνουν το όνομα του Νίκου Μιχαλολιάκου με στόχο να λειτουργήσει ως πυλώνας σταθερότητας για τη Χρυσή Αυγή και να καταστήσει τον φυλακισμένο γραμματέα ως σημείο αναφοράς στην Ευρώπη.
Στην απέναντι πλευρά υπάρχουν οι υποστηρικτές του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος δείχνει να έχει το... δαχτυλίδι για να είναι ο επόμενος αρχηγός της οργάνωσης και με το σκεπτικό αυτό επιθυμούν μια διαφορετική προσέγγιση στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου.
Αλλωστε, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ηλίας Κασιδιάρης θα επιχειρήσει να αποκλείσει την ανέλιξη στελεχών που παραπέμπουν στο σκληρό, εγκληματικό πρόσωπο της οργάνωσης με στόχο να παρουσιάσει μια Χρυσή Αυγή «απαλλαγμένη» από ακραίες φωνές και ενέργειες.
Φωτογραφία Eurokinissi
Πηγή: iefimerida.gr
Σχόλιο    See all comments

Unsubscribe to no longer receive posts from egiakoumis.com .
Change your email settings at Manage Subscriptions.


New post on egiakoumis.com

Το βιβλίο του Θαπατέρο τι γράφει για τον Γ. Παπανδρέου και το παρασκήνιο των ημερών για το δημοψήφισμα

by egiakoumis
20131201-164543.jpg
Αίσθηση συνεχίζουν να προκαλούν οι αποκαλύψεις του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ο οποίος στο βιβλίο του κάνει εκτενή αναφορά στην ταραχώδη σύνοδο των G20 στις Κάνες με επίκεντρο το ελληνικό πρόβλημα.
Το «Εθνος της Κυριακής» αποκαλύπτει σημεία από το βιβλίο με τίτλο El dilema.600 dias de vertigo ( Το δίλημμα. 600 ημέρες ιλίγγου) στα οποία ο Θαπατέρο περιγράφει την εκρηκτική συνεδρίαση του Νοεμβρίου 2011 στη γαλλική πόλη.
Η λέξη «Ελλάδα» εμφανίζεται στον τίτλο κεφαλαίων και υποκεφαλαίων και συνολικά 160 φορές στο βιβλίο. Ενδεικτικό της έμφασης που δίνεται στη χώρα μας είναι ότι οι λέξεις «Γαλλία» και «Γερμανία» εμφανίζονται 42 και 76 φορές αντίστοιχα.
Οπως γράφει ο Ισπανός πρώην πρωθυπουργός, η πρωτοβουλία Παπανδρέου για διενέργεια δημοψηφίσματος προκάλεσε «σάστισμα» και η ιδέα «έπεσε σαν βόμβα στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και τις Βρυξέλλες».
«Εκείνες τις μέρες», γράφει, «μίλησα σε αρκετές περιπτώσεις προσωπικά με τον Παπανδρέου σχετικά με την πρωτοβουλία του. Του επισήμανα με σεβασμό, λόγω της ειλικρινούς εκτίμησης που νιώθω γι' αυτόν, τους σοβαρούς κινδύνους που συνόδευαν την αιφνιδιαστική πρότασή του. Δεν ήταν εύκολο να πω στον Παπανδρέου κάτι που ακουγόταν σαν μομφή. Πάντα ήπιος, τις ημέρες πριν από την παραίτησή του μου μετέφερε το πόσο απομονωμένος αισθανόταν μπροστά στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας του. (...) 'Δεν μπορώ άλλο', μου είπε. Τον καταλάβαινα και δεν ανέφερα ξανά το δημοψήφισμα. Μια πρωτοβουλία που πέθανε στους διαδρόμους και στα σαλόνια του παλατιού των φεστιβάλ και των συνόδων των Κανών.
Ο Θαπατέρο περιγράφει το πλαίσιο στο οποίο έφτασε να γίνει η Ελλάδα κεντρικό πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας. Περιγράφει μια ατμόσφαιρα εφησυχασμού και συγκρατημένης αισιοδοξίας που επικρατούσε στην Ευρώπη και διαλύθηκε απότομα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου του 2009.
«Ο Γ. Παπανδρέου κέρδισε την εμπιστοσύνη του συμβουλίου με τη σοβαρότητα και τη διαφάνεια, αλλά η περιγραφή του (για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και ειδικά τα δημοσιονομικά- την οποία ο Θαπατέρο χαρακτηρίζει «συγκλονιστική και «ζοφερή») είχε αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία. Τα πρόσωπα αρκετών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων έδειχναν την κατάπληξή τους ενώ άλλα κάποια συμπόνια για τον Έλληνα πρωθυπουργό», αναφέρει.
Αίσθηση προκαλούν τα όσα γράφει ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας για τις ημέρες μετά την προσφυγή της Ελλάδας στη χρηματοδότηση του Μνημονίου.
«Στις 2 Μαΐου μίλησα με τον Παπανδρέου», συνεχίζει ο Θαπατέρο. «Ήταν εξουθενωμένος αλλά μιλούσε με σταθερή φωνή. Ήταν αποφασισμένος να βάλει μπρος το απαιτούμενο σκληρότατο σχέδιο λιτότητας σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια. Αλλά συγχρόνως μου μετέφερε με πόνο, με πόνο και με κάποια παραίτηση, ότι δεν ένιωθε αρκετή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη (...)».
Αναφορικά με τις συζητήσεις του καλοκαιριού του 2011 για το δεύτερο «πακέτο» ο Θαπατέρο τις χαρακτηρίζει ως τις πιο δύσκολες στιγμές που έζησε μεταξύ Ευρωπαίων ηγετών.
«Ηταν τρεις το πρωί και δεν επιτυγχανόταν συμφωνία- για 0,25% επιτόκιο!» γράφει χαρακτηριστικά και συνεχίζει «επιπλέον ζητούσαν ακατάπαυστα εγγυήσεις και περισσότερες εγγυήσεις από την Ελλάδα. 'Τον Παρθενώνα; Τα ελληνικά νησιά;...Μέχρι πού θέλεις να φτάσεις; Είναι αυτό που θέλεις για εγγύηση;' έφτασε να αναφωνήσει ένας αγανακτισμένος Παπανδρέου και σχεδόν έτσι ήταν, με μορφασμούς ασυνήθιστους για έναν ηγέτη με πρόσωπο πάντα ήρεμο και ήπιο».
Σχόλιο    See all comments

Unsubscribe to no longer receive posts from egiakoumis.com .
Change your email settings at Manage Subscriptions.


New post on egiakoumis.com

Βέτο Κ. Καραμανλή: Η εγώ η ο Στουρνάρας

by egiakoumis
20131201-164053.jpg
Την απόφασή του να μην είναι ξανά υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία σε περίπτωση που ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, βρεθεί σε ψηφοδέλτιο του κόμματος φέρεται να έχει πάρει ο Κώστας Καραμανλής.
Ο πρώην πρωθυπουργός και επί 13 χρόνια πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται χολωμένος για την κριτική που του ασκεί ανοιχτά ο υπουργός Οικονομικών για την περίοδο στην οποία κυβερνούσε τη χώρα.
Οπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», ο Κώστας Καραμανλής φέρεται αποφασισμένος να θέσει εαυτόν εκτός κόμματος εφόσον ο Γιάννης Στουρνάρας κατέβει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ.
Παράλληλα, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές του κόμματος που δεν ανήκουν στο «καραμανλικό μπλοκ» αλλά εμφανίζονται επικριτικοί απέναντι στους χειρισμούς του κ. Στουρνάρα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα ονόματα των Μάκη Βορίδη, Προκόπη Παυλόπουλου, Νικήτα Κακλαμάνη, αλλά και της Ντόρας Μπακογιάννη.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Στουρνάρας, όταν ερωτάται για το πολιτικό του μέλλον, δηλώνει ότι δεν έχει συζητήσει τίποτα τέτοιο με τον πρωθυπουργό και πως στην παρούσα φάση τον ενδιαφέρει η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.
Σχόλιο    See all comments

Unsubscribe to no longer receive posts from egiakoumis.com .
Change your email settings at Manage Subscriptions.


New post on egiakoumis.com

Ο Τ. Γιαννίτσης περιγράφει τα βήματα και τις πρωτοβουλίες την πολιτική και τις αποφάσεις για τη νέα εποχη της νέας ελλαδας και στέλνει μηνύματα παντού

by egiakoumis
20131201-163046.jpg
Σε εκδηλωση των 58 της κεντροαριστεράς μίλησε ο Τ. Γιαννίτσης. Ο πρωην υπουργος του Κ. Σημίτη περιγράφει τα σημεία και τους στόχους που πρεπει να τεθούν για μια νέα ελλαδα , σε μια νέα εποχη. Η εκδηλωση των 58 στη Θεσσαλονίκη άφησε θετικά συναισθήματα , ενώ προετοιμάζεται την αλλη δευτερα 9 Δεκεμβρίου , ανάλογα εκδηλωση και στην Αθήνα. Στην εκδηλωση θα ειναι και ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Τα σημεία της ομιλίας του πρωην υπουργού του ΠΑΣΟΚ έχουν ως εξης :
Κρίση και στρατηγικές εξόδου
Σε μια κοινωνία όπου έχουν καταρρεύσει βεβαιότητες, άξονες αναφοράς, αξιοπιστία και εμπιστοσύνη, το κεντρικό ερώτημα είναι αν έχει κανείς να προσφέρει μια πειστική προοπτική. Τονίζω το ‘πειστική’, γιατί όταν ακόμα και σήμερα, με τον πιο φυσικό τρόπο, χωρίς καμιά αιδώ, διατυπώνονται δημόσια, φαύλες, κατάφορα άδικες και εξοργιστικές για τον δοκιμαζόμενο Ελληνα προτάσεις ή εφαρμόζονται αντίστοιχες πρακτικές, η κοινωνία πολώνεται. Από τη μια στοιχίζονται πολυποίκιλες δημιουργικές δυνάμεις, σε ευρύτερους ιδεολογικούς και κοινωνικούς χώρους, που έχουν καταλάβει ότι τις είχαν εγκλωβίσει μέσα στο πρόβλημα. Από την άλλη, εμβρόντητοι, παρακολουθούμε το ανούσιο θέαμα όσων δεν κατάλαβαν ακόμα τίποτα ή δεν έχουν να προτείνουν τίποτα ή γενικολογούν ή διχάζουν ή αποδομούν τη δημοκρατία ή ουρλιάζουν ή συνεχίζουν αδιέξοδες, άδικες, ιδιοτελείς, ακόμα και διεφθαρμένες πρακτικές ή πολλά από αυτά μαζί. Η ελληνική κοινωνία έχει υπαρξιακή ανάγκη να ρίξει τα τείχη ασφυξίας μέσα στα οποία αναζητούσε απαντήσεις στο παρελθόν, να διευρύνει αντί να διασπά δυνάμεις, που, με όποιες διαφορές έχουν, θα ήθελαν να αθροιστούν, προκειμένου να αλλάξουν την τροχιά της χώρας.
Θα έλεγα, ότι έπειτα από πέντε χρόνια, εμείς πρέπει να επαναλάβουμε τη φράση «Μέχρι εδώ, το παιχνίδι τελείωσε». Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν μας και να κερδίσουμε την αίσθηση μιας νέας συλλογικότητας, μια αίσθηση για τα συμφέροντα της χώρας και για το ότι οι πιο βαρύγδουπες θέσεις είναι και οι πιο δηλητηριώδεις για το μέλλον μας. Ο καθένας μας ας ψάξει να βρει τις απαντήσεις μέσα του. Ας σκεφτεί, όμως, και πού οδηγήθηκε η χώρα αυτή στην ιστορία της και τι τίμημα πλήρωσε, κάθε φορά που οι απαντήσεις κινήθηκαν στον αστερισμό του διχοτομικού, του συγκρουσιακού, του εξωπραγματικού ή της αποπλάνησης. Ας σκεφτούμε, αν θέλουμε να τραγουδάμε «πιο χαμηλά Λόλα» ή να εργαστούμε, ώστε να αρχίσει να κινείται, όχι απλώς κάτι, αλλά κάτι που θα άξιζε πολύ, κάτι που όπως θα έλεγε ο Εγγονόπουλος, γράφοντας τον Μπολιβάρ, θα ήταν κάτι μεγάλο, ωραίο και δυνατό.
Σήμερα, είναι πιεστικά αναγκαίο να ξαναδούμε το ιδεολογικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο θέλουμε να στηρίξουμε μια πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οσο η ιδεολογία μένει στα παλιά, και παύει να εκφράζει βαθύτερες κοινωνικές ανάγκες και προσδοκίες, μετατρέπεται είτε σε ιδεοληψία, είτε σε αδιέξοδο βολονταρισμό. Η εκδήλωση αυτή σήμερα είναι μια πρωτοβουλία που βλέπει τον εαυτό της στον κεντροαριστερό χώρο. Όμως, ξέρουμε, ότι οι τίτλοι κατακτώνται, ότι δεν είναι δεδομένοι, και ότι την κοινωνία θα την κερδίσει όποιος δώσει πραγματικά προοδευτικές απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα της κρίσης, των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, της ανταγωνιστικότητας, της διαφθοράς, της ανικανότητας του Κράτους, της ανεργίας και της φτώχειας, της σύγχρονης ανάπτυξης, της γνώσης και της καινοτομικής δράσης, των ακραίων ιδεολογιών και της οικονομικής και διαγενεακής ανισότητας. Οποιαδήποτε εκδοχή Αριστεράς, οποιαδήποτε εκδοχή δημιουργικών δυνάμεων έχει να απαντήσει στο δίλημμα, ποιο είναι το μεγαλύτερο διακύβευμα γι αυτήν: το πώς θα ξεφύγει η κοινωνία και η χώρα από την κρίση και πώς θα εξυπηρετηθεί καλύτερα το συλλογικό, το κοινωνικό και το εθνικό συμφέρον ή πώς θα διασωθούν δογματισμοί και στερεότυπα, που έχουν στοιχειώσει, και απλώς περιμένουν να δώσουν τη θέση τους σε νέα;
Σήμερα, έξοδος από την κρίση προϋποθέτει μια απάντηση στη συνύπαρξη μιας πρωτόγνωρης ανεργίας, φτώχειας, φόβου, αναξιοπιστίας της πολιτικής και της παράλληλης κατασκευής εικονικών πραγματικοτήτων που διαδοχικά καταρρέουν. Οσο η απάντηση αυτή εκκρεμεί, είναι πιθανό να δούμε ένα απελπιστικό σενάριο: ότι τελικά η κρίση παρακάμπτεται, αλλά η κοινωνία μένει σε ένα κυμαινόμενο τέλμα διαρκείας που θα στηρίζεται στις περικοπές μισθών και συντάξεων, στην επιβολή φόρων σε όσους πληρώνουν φόρους, στις νέες μορφές φτώχειας, στο δεύτερο μεγάλο μεταπολεμικό μεταναστευτικό κύμα νέων στο εξωτερικό και στην πολιτική αδιαφορία για την πραγματικότητα που διαμορφώνεται. Η σημερινή πολιτική δίνει το μήνυμα, ότι πολλά από τα σημερινά χαρακτηριστικά δεν θα αλλάξουν παρά επιφανειακά. Αυτή θα είναι η χειρότερη –και πολύ άδικη- πραγματικότητα. Θα σήμαινε, ότι θα έχουν συντελεστεί 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.