Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Μεγάλο λάθος που δεν πέρασε η μεταρρύθμιση Γιαννίτση στο ασφαλιστικό.


Συνέντευξη Νίκου Ανδρουλάκη Γραμματέα Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στο ραδιοφωνο της «ΝΕΤ» και στο δημοσιογράφο Γιάννη Παντελάκη


Γ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Είμαστε εδώ και μαζί θα πορευθούμε με τη βοήθεια του Νίκου Ανδρουλάκη, Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο καλημερίζουμε.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Καλημέρα σας κ. Παντελάκη.
Γ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Κύριε Ανδρουλάκη, να μη μιλήσουμε για την Τουρκία, θα δούμε πώς θα πάνε εκεί τα πράγματα, να μιλήσουμε για τα εσωτερικά λίγο. Κατ' αρχήν γι’ αυτό το θέμα το οποίο απασχόλησε την επικαιρότητα, δεν ξέρω, δικαίως ή αδίκως, αλλά την πολιτική επικαιρότητα έτσι με πολύ έντονο τρόπο και θα την απασχολεί και το επόμενο διάστημα. Αναφέρομαι στον αντιρατσιστικό νόμο.
                        Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι δεν τα βρήκαν, έχετε μια κοινή πρόταση που καταθέσατε με τηΔΗΜΑΡ αλλά εδώ υπάρχει το εξής «παράδοξο» –εντός εισαγωγικών, αν είναι παράδοξο σ’ αυτή τη χώρα- μια πρόταση δική σας, μια πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, μια πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είπαν θα φέρουν τη δική τους, μέχρι και η Χρυσή Αυγή θα φέρει αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δηλώνουν τα στελέχη της. Πώς το βλέπετε κατ' αρχήν όλο αυτό;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Είναι φυσιολογικό διότι τα κόμματα αυτά που λέτε, μιλήσατε για τέσσερις ουσιαστικά εκδοχές. Και οι τέσσερις μεταξύ τους έχουν τεράστιες ιδεολογικές διαφορές αυτοί οι χώροι, με αποτέλεσμα να έχουν άλλη προσέγγιση στο ζήτημα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Δηλαδή θα μπορούσε αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ να έχει απόλυτα ταυτισμένη άποψη με τη Νέα Δημοκρατία; Θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο.
Γ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Θα ήταν δύσκολο λέτε.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Πιστεύω βέβαια ότι μπορεί να υπάρξει, γι’ αυτό σας λέω, έπρεπε εξαρχής να έρθει στη Βουλή να γίνει κοινοβουλευτικός διάλογος και να βρεθεί μια συμφωνία για να προχωρήσουμε ενιαία σε αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.
                        Αυτό βέβαια για μας είχε δυο βασικά ζητήματα. Το πρώτο ζήτημα είναι να στείλουμε ένα μήνυμα στη Διεθνή Κοινότητα ότι στην Ελλάδα δε μπορεί ν’ αντιμετωπίζονται ζητήματα απαξίωσης των ανθρωπίνων αξιών με χαλαρό τρόπο, αλλά θα ήταν μια σκληρή απάντηση στα «ρατσιστικά φαινόμενα» εντός της χώρας, ώστε να καταλάβει και η διεθνής κοινότητα ότι υπάρχει η βούληση.
                        Και το δεύτερο είναι ότι πρέπει να δούμε αντικειμενικά τα πράγματα. Η Νέα Δημοκρατία μιλάει για τον εκσυγχρονισμό ενός νόμου του 1979 με τον οποίο κ. Παντελάκη δεν έχει καταδικαστεί κανένα ρατσιστικό έγκλημα στην Ελλάδα.
Γ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Αυτό, το ότι δεν έχει καταδικαστεί κανένα έγκλημα, οφείλεται στο κενό του νόμου ή οφείλεται στο ότι δεν εφαρμόζονται οι νόμοι στη χώρα μας;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όπου και να οφείλεται, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Δηλαδή το ότι έχεις ένα εργαλείο το οποίο δεν κάνει καλά τη δουλειά του, δε σημαίνει ότι πάντα φταίει αυτός που το χειρίζεται, πολλές φορές μπορεί να φταίει και το ίδιο το εργαλείο ή και τα δύο μαζί. Ας προσπαθήσουμε να τα φτιάξουμε και τα δύο.
Γ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Αυτό που λέει η Νέα Δημοκρατία, δεν κάνω το συνήγορο κανενός κόμματος αλλά για να βοηθήσουμε έτσι την κουβέντα, είναι ότι υπάρχει ένας νόμος του ’79, αυτός τον οποίο είπατε, αυτός ο νόμος ενδεχομένως να έχει κενά διότι έχουν αλλάξει τα πράγματα από το ’79, τε κοινωνικά δεδομένα έχουν αλλάξει θεαματικά στη χώρα μας, άρα όπου υπάρχει κενό συμπληρώνουμε με τροποποιήσεις του νόμου και τα οποία καλύπτουμε. Αυτό λέει. Γιατί αυτό είναι αρνητικό; Δηλαδή γιατί θα μπορούσατε να συνηγορήσετε και εσείς;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κύριε Παντελάκη, έχουμε ένα ταλέντο στην Ελλάδα, να μη μιλάμε για την ουσία και να μιλάμε για διάφορα άλλα ζητήματα καθαρά με δημοσκοπικούς όρους. Επί μία εβδομάδα, την προηγούμενη εβδομάδα συζητούσαμε για το χορό του Ζαλόγγου. Εκεί πήγε ο δημόσιος διάλογος για το αντιρατσιστικό. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Λοιπόν, εγώ σ’ αυτό το παιχνίδι δε μπορώ να μπω, χρειάζεται ένα μήνυμα στη διεθνή κοινότητα κι ένα μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας καθαρό, μ’ ένα νέο σύγχρονο νομοθετικό εργαλείο, ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα της δημοκρατίας και της υπεράσπισης των ανθρωπίνων αξιών, ν’ αντιμετωπίζει χαλαρά τέτοια ρατσιστικά φαινόμενα.
Γ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Πάντως βλέπετε τον ορατό κίνδυνο να μην υπάρξει τέτοιο νομοσχέδιο; Διότι αν κάθε κόμμα καταθέτει δική του πρόταση..
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Μα γι’ αυτό υπάρχει Βουλή. Στη Βουλή γίνεται ένας διάλογος για να υπάρξει σύνθεση,ομογενοποίηση και να βρούμε λύσεις.
Γ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Ναι, αλλά στη Βουλή εκτός από το διάλογο κάποια στιγμή θα γίνει και μια ψηφοφορία και θα κατατεθούν τέσσερις προτάσεις.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Θα βρούμε, κάπου θα συμφωνήσουμε, κάπου θα διαφωνήσουμε.. Ξέρετε κάτι; Εμείς πάμε εκ των προτέρων με τη διάθεση ότι κανείς δε θα κάνει κανένα βήμα πίσω. Είναι μια λάθος λογική. Ξέρετε, ο ελληνικός λαός στις τελευταίες εκλογές ξέρετε τι ψήφισε; Αλλαγή της νοοτροπίας αυτής, ψήφισε σύνθεση.
                        Δεν έχουμε πια τα παλιά μοντέλα όπου υπήρχε ένα κυρίαρχο κόμμα στην κυβέρνηση και όλα τα υπόλοιπα έκαναν μόνο σκληρή αντιπολίτευση. Εάν δεν πάμε σε μια λογική αλλαγής κουλτούρας με σύνθεση, με διάλογο δε θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα. Δε μπορούμε να συμφωνούμε μόνο σ’ αυτά που έρχονται από την τρόικα διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να συνεχιστεί η οικονομική ζωή της χώρας και να μένουμε σ’ αυτό.
                        Σε όλα τα επίπεδα πρέπει ν’ αλλάξουμε κουλτούρα. Δηλαδή ό,τι έρχεται στη Βουλή να συζητείται σε μια ρεαλιστική βάση, να υπάρχει μια λογική σύνθεση, ούτε η αντιπολίτευση να κάνει τυφλές συγκρούσεις ούτε εντός αν θέλετε του κυβερνητικού συνασπισμού να έχουμε δημαγωγίες, λαϊκισμούς και μικροσκοπιμότητες, γιατί δε βοηθάει κανέναν.
                        Εμείς δηλαδή ως ΠΑΣΟΚ κάναμε υπέρβαση για να στηρίξουμε το Σαμαρά ως Πρωθυπουργό. Είναι το πρόσωπο που έχτισε την αντιμνημονιακή δημαγωγία το 2010, έχασε πολύ χρόνο ο ελληνικός λαός για μεταρρυθμίσεις από αυτήν όλη την ιστορία αλλά παρ’ όλα αυτά στηρίξαμε τον κ. Σαμαρά ως Πρωθυπουργό διότι έπρεπε να υπάρχει κυβέρνηση.
                        Δε δεχόμαστε όμως να είμαστε και συνεχώς κάτω από έναν εκβιασμό να μη λέμε την άποψή μας. Θα λέμε την άποψή μας, θα υπερασπιζόμαστε την άποψή μας, τις ιδέες μας γιατί πιστεύουμε ότι αυτό που λέμε σήμερα για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, είναι μέρος της λύσης του προβλήματος. Και να δούμε, αν κάπου διαφωνούμε να έρθει στη Βουλή να το συζητήσουμε και να βρούμε και λύσεις. Να μην κρυβόμαστε πίσω από το χορό του Ζαλόγγου, ή από χίλια δυο άλλα ζητήματα τα οποία για μένα γίνονται μ’ επικοινωνιακούς όρους.
Γ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Δεν ξέρω σε ποιο χορό του Ζαλόγγου αναφέρεστε, για την κα Ρεπούση λέτε;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ναι, το λέει η κα Ρεπούση, το παίρνουν μετά τα μέσα και η Νέα Δημοκρατία και το κάνουν σημαία. Η Ελλάδα έχει πάρα πολλά προβλήματα, είναι κι αυτό ένα ζήτημα. Αλλά αυτά είναι ζητήματα επιστημονικών συνεδρίων, ιστορικών επιστημονικών συνεδρίων. Δεν είναι ζήτημα σήμερα πώς θ’ αντιμετωπίσουμε ένα φαινόμενο το οποίο δημιουργεί τεράστια προβλήματα, ανθρωπιστικά κατά βάση αλλά και στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Ας πάρουν τ’ αποτελέσματα της τελευταίας έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας για να δουν τη διάσταση του προβλήματος.
Γ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Μα νομίζω κανείς δεν αμφιβάλλει για τη διάσταση του προβλήματος σε ό,τι αφορά αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα, νομίζω όλα τα κόμματα ομονοούν σ’ αυτό, το θέμα είναι ότι κάθε κόμμα έχει μια διαφορετική αντιμετώπιση..
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ωραία, ας έρθει στη Βουλή να το συζητήσουμε. Εμείς ουσιαστικά στηλιτεύσαμε τη στάση του να μην έρχεται στη Βουλή. Ας έρθει στη Βουλή να το συζητήσουμε να βρούμε λύσεις.
Γ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Με αφορμή αυτό κ. Ανδρουλάκη, βλέπετε ότι υπάρχουν προβλήματα δυσλειτουργίας της κυβέρνησης και σε άλλα ζητήματα;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Συγνώμη που διακόπτω, δεν είναι αυτή η αφορμή. Είχαμε το ΕΤΗΔΕ; Ξέραμε είναι στην προγραμματική συμφωνία;
Γ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Τον Ενιαίο φόρο Ακινήτων λέτε.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Βέβαια. Ξέραμε όλοι, ο Υπουργός Οικονομικών, ο Πρωθυπουργός, όλη η κυβέρνηση, ότι είναι στην προγραμματική συμφωνία να υπάρξει ενιαίος φόρος ακινήτων. Μέχρι την τελευταία στιγμή επί της ουσίας και ακόμη και σήμερα, δεν ξέρουμε επ’ ακριβώς τι γίνεται μ’ αυτό το θέμα. Δεύτερον, το πρόγραμμα ανάσχεσης της ανεργίας που καταθέσαμε, ενώ το συμφωνούν οι τρεις αρχηγοί, μετά βλέπουμε αρρυθμίες στον τρόπο υλοποίησής της.
                        Και επί της ουσίας με παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είδαμε φως στο τούνελ και γι’ αυτό το θέμα. Δεν ξέρω πότε θα γίνει ανασχηματισμός, δεν ξέρω πραγματικά ούτε έχω κάποια μαγική σφαίρα μπροστά μου για να σας πω ότι θα γίνει σ’ ένα μήνα ή σε δύο, όποτε όμως και να γίνει, πρέπει να ξέρουμε ότι θα γίνει με νέα προγραμματική συμφωνία και με πρόσωπα που θα υπηρετήσουν την προγραμματική αυτή συμφωνία.. Κι όχι ο καθένας να έχει την προσωπική του ατζέντα.
Γ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Ναι, αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά σε πρόσωπα ή είναι ένα ζήτημα που αφορά στις κεντρικές επιλογές;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Και τα δύο. Βέβαια είναι και τα δύο. Αν δεν υπάρχει μια ρεαλιστική προγραμματική συμφωνία.. Ακούμε φορολογική μεταρρύθμιση. Επιτέλους, πότε θα δούμε τη φορολογική μεταρρύθμιση; Έχει περάσει ένας χρόνος από τις εκλογές. Οι πολίτες περιμένουν και θέλουν λοιπόν κάποια χειροπιαστά πράγματα, όπως τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση. Αν δε μπει στη νέα προγραμματική συμφωνία ως κορωνίδα ένα νέο δίκαιο φορολογικό σύστημα, τι συζητάμε από κει και πέρα;
Γ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Συγνώμη, αυτά με τους κυβερνητικούς εταίρους και κατά κύριο λόγο τη Νέα Δημοκρατία γιατί από εκεί απ’ ό,τι καταλαβαίνω υπάρχει το θέμα, δεν το συζητάτε;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όχι, είναι συνολικό το θέμα. Γιατί νομίζετε με τη ΔΗΜΑΡ δεν υπήρχε θέμα όταν πολλές φορές τα εύκολα τα ψηφίζουμε και τα δύσκολα τ’ αφήνουμε πίσω; Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, εγώ το καταλαβαίνω, είναι πρωτοφανές το εγχείρημα μιας τρικομματικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, εθνικής συνεργασίας. Θα έχουμε και αρρυθμίες, είναι φυσιολογικό.
                        Το θέμα είναι όταν αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα, να το λύνουμε. Λοιπόν, η Ελλάδα έφτασε εδώ που έφτασε διότι το πολιτικό σύστημα συνειδητά δεν έλυνε τα προβλήματα τα πραγματικά της χώρας και τα έβαζε κάτω από το χαλί. Αυτή είναι η πραγματική εξέλιξη της κατάστασης τα τελευταία 10 χρόνια. Μπήκαμε στην ΟΝΕ, έπρεπε να συνεχίσουμε μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αντί να κάνουμε αυτό, ερχόταν το Ασφαλιστικό κάτω από το χαλί, γιατί δε θέλαμε το νόμο Γιαννίτση. Έπρεπε ν’ αλλάξουμε τη Δημόσια Διοίκηση, κάτω από το χαλί, δεν ήθελε κόστος η κυβέρνηση Καραμανλή και σιγά-σιγά φτάσαμε σ’ ένα σημείο η Ελλάδα να είναι στα όρια της χρεοκοπίας. Και αν δεν υπήρχε το μνημόνιο θα είχαμε φαινόμενα ακραία και το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Λοιπόν, μη συνεχίζουμε την ίδια τακτική. Να λύνονται τα προβλήματα τώρα.
Γ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Κατά συνέπεια, αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι εσείς σαν ΠΑΣΟΚ, αυτό που ζητάτε από την κυβέρνηση είναι να ξαναγραφτεί ουσιαστικά αυτή η προγραμματική συμφωνία που υπεγράφη μετά τις εκλογές.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Υλοποιήθηκε η προηγούμενη προγραμματική συμφωνία; Η πρώτη προγραμματική συμφωνία που έγινε, ήταν με την κεκτημένη ταχύτητα των Ζαππείων. Τα περισσότερα από αυτά δεν υλοποιήθηκαν διότι ήταν εκτός πραγματικότητας. Λοιπόν τώρα πρέπει ρεαλιστικά να γίνει μια νέα προγραμματική συμφωνία με σαφέστατο χρονοδιάγραμμα μεταρρυθμίσεων και με πρόσωπα που θα υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις αυτές.
                        Αυτή η κυβέρνηση ξέρετε γιατί στέκεται όρθια κ. Παντελάκη; Διότι ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική αντιπρόταση από την αντιπολίτευση. Το έχει καταλάβει και μετά τα γεγονότα της Κύπρου είναι πλέον κοινή λογική ότι αυτό το plan B είναι μια έωλη ρητορεία. Δεν έχει καμία βάση.
Γ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Στο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεστε.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Σε όλους, δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κι άλλοι τα λένε αυτά. Όμως δε μπορεί να στηρίζεται σημερινή κυβέρνηση στο ότι η αντιπολίτευση δεν έχει πραγματικό εναλλακτικό σενάριο. Πρέπει λοιπόν να στηριχθεί στο ότι οι πολίτες θα δουν ελπίδα. Θα δουν φως στο τούνελ και θα καταλάβουν ότι θα προχωρήσουμε μέχρι τέλος τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος για να σταθεί όρθιος.
Γ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Σ’ αυτό που λέτε έχει δίκιο, είναι ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο να συνεργάζονται τρία κόμματα, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, ΔΗΜΑΡ με διαφορετικές αφετηρίες, πολιτικό στίγμα και ούτω καθ' εξής, να συνεργάζονται και μάλιστα είναι μια συνεργασία η οποία αφορά σε μια μακρόπνοη περίοδο, δεν είναι κάτι πρόσκαιρο όπως έγινε το ’89 ή το ’90 που είχε συγκεκριμένο στόχο κτλ.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Και με άλλες κοινωνικές συνθήκες, άλλες οικονομικές συνθήκες.
Γ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Ακριβώς. αυτό λοιπόν είναι όντως μια αιτία γιατί δε μπορεί να λειτουργεί έτσι με τον καλύτερο τρόπο αυτό το κυβερνητικό σχήμα. Ωστόσο υπάρχουν και διαφορές. Αυτό που είπατε στην αρχή με αφορμή το αντιρατσιστικό, υπάρχουν διαφορές από άλλα ζητήματα. Πιστεύετε εσείς ότι ένας καλύτερος τρόπος για να το διαχειριστείτε τα τρία αυτά κόμματα, είναι να μετέχετε κι εσείς με πολιτικά στελέχη, κι εσείς και ηΔΗΜΑΡ;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Μα αυτό είναι μια απόφαση, εμείς το πήραμε απόφαση από το συνέδριο, όποτε γίνει ο ανασχηματισμός, θα συμμετέχουμε και με πολιτικά στελέχη. Θα κάνουμε ένα μίγμα στελεχών, και πολιτικών στελεχών και ανθρώπων η οποία θα είναι από την κοινωνία των πολιτών, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα.
                        Το ζήτημα όμως, σας το ξαναλέω, είναι να υπάρξει μια ρεαλιστική προγραμματική συμφωνία με σαφέστατο χρονοδιάγραμμα μεταρρυθμίσεων. Εκεί είναι το κλειδί. Δηλαδή, Δημόσια Διοίκηση: Τι κάνουμε για να γίνει το κράτος πιο φιλικό στον πολίτη; Ποιες μεταρρυθμίσεις; Μέχρι πότε; Σε 6 μήνες. Φορολογική μεταρρύθμιση, άμεσα. Εάν δε δουν οι πολίτες μετρήσιμα αποτελέσματα με σαφή χρονοδιαγράμματα θα πάψουν να δίνουν αν θέλετε οξυγόνο στην κυβέρνηση.
Γ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Τώρα ενδεχομένως κάποιος που μας ακούει θα πει το εξής απλό: Το ΠΑΣΟΚ ασκεί κριτική ουσιαστικά στη Νέα Δημοκρατία, σ’ αυτή τη φάση, παρ’ ότι συγκυβερνόν κόμμα, γιατί οι δημοσκοπήσεις δεν το δικαιώνουν. Δηλαδή αν κάποιος δει τις δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες, βλέπει ότι παραμένει η ισχυρή επιρροή της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνία, τουλάχιστον κοντά στα εκλογικά ποσοστά της, αλλά δε συμβαίνει το ίδιο με το ΠΑΣΟΚ.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτό είναι πολύ άδικο διότι το ΠΑΣΟΚ από το 44% πήγε στο 12%. Τώρα από το 12% να είναι στο 7% και στο 8% καις το 6%, να ξέρετε η διαφορά είναι πολύ μικρή. Το σοκ το ΠΑΣΟΚ το έπαθε και δεν έδειξε κανένα δείγμα ανευθυνότητας μετά τις εκλογές. Όταν έπεσε από το 44% στο 12%, δε σκέφτηκε ουδεμία στιγμή να είναι ανεύθυνο και δημαγωγικό και να πει ότι «εγώ δε συνεχίζω αυτή την πορεία». Τη συνέχισε με μεγάλο κόστος την πορεία αυτή, όταν όλοι οι υπόλοιποι και πριν και μετά τις εκλογές έλεγαν τελείως διαφορετικά πράγματα.
                        Και να σας το πω πολύ απλά: Εδώ υπάρχει ένας κύκλος ο οποίος δεν έχει να κάνει με ιδεολογίες, έχει να κάνει μ’ έναν συγκεκριμένο τρόπο άσκησης εξουσίας. Κάποια κόμματα έμαθαν, όταν είναι στην αντιπολίτευση να λένε υπερβολές και να κάνουν μικροκομματισμό και ψηφοθηρία κι όταν έρχονται στην κυβέρνηση να προσπαθούν με κάποιον τρόπο ν’ αλλάξουν ρότα στο τιμόνι διότι τα αληθινά προβλήματα θέλουν αληθινή αντιμετώπιση.
                        Λοιπόν, αυτός ο κύκλος πρέπει να σπάσει, αυτός ο φαύλος κύκλος. Και δυστυχώς κάποια κόμματα δεν το κάνουν. Και εντός και εκτός της κυβέρνησης. Εμείς το πληρώσαμε και πριν και μετά τις εκλογές και θα συνεχίσουμε με συνέπεια.
Γ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Μα τι πολιτικού κόστους; Εδώ βλέπουμε τις δημοσκοπήσεις που έχετε κατέβει πάρα πολύ χαμηλά.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Από το 12% στο 8% και στο 7% είναι το σοκ ή από το 44% στο 12%:
Γ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Προφανώς το δεύτερο αλλά..
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν μετά τις εκλογές, έδειξε ανευθυνότητα, έδειξε να κοιτάει αν θέλετε την πάρτη του, να πει ότι «τώρα που έπεσα πολύ χαμηλά ν’ αλλάξω στρατηγική για τη χώρα»; Όχι. Η στρατηγική για τη χώρα μας είναι σταθερή: Η χώρα πρέπει να βγει στις αγορές, η χώρα πρέπει ν’ ανασάνει, να φύγει από το μνημόνιο και γι’ αυτό χρειάζονται μεγάλες προσπάθειες με πολιτικό κόστος. Εμείς αυτή την πορεία θα συνεχίσουμε.
Γ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Πιστεύετε ότι στο χρόνο που έρχεται, γιατί τον επόμενο χρόνο έχουμε και τις ευρωεκλογές μαζί με δημοτικές εκλογές, πιστεύετε ότι το χρόνο αυτό γι’ αντικειμενικούς λόγους πολιτικής σκοπιμότητας η οποία σε μεγάλο βαθμό είναι και θεμιτή, μπορεί να ενταθούν αυτά τα φαινόμενα δυσλειτουργίας στο εσωτερικό της κυβέρνησης λόγω της συνεργασίας;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δε νομίζω, αν κάνουμε άμεσα ένα νέο σχεδιασμό πιστεύω θ’ αντιμετωπισθεί το πρόβλημα. Χρειαζόμαστε μια πιο θεσμική κυβέρνηση, να λειτουργούν τα Υπουργικά Συμβούλια, να πηγαίνει πιο συχνά ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, να γίνεται πιο συχνά κοινοβουλευτικός διάλογος επί της ουσίας.
                        Όσο πιο θεσμική είναι η κυβέρνηση, όσο πιο αποσαφηνισμένο σχέδιο έχει για τη χώρα και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, όλα θα πάνε καλύτερα. Και για την κυβέρνηση αλλά πάνω απ’ όλα για τον ελληνικό λαό.
Γ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Μάλιστα, το περιορίζετε εκεί δηλαδή. .
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κι ας αφήσουμε τους εκλογικούς κύκλους. Τους πληρώσαμε πολύ τους εκλογικούς κύκλους τ α προηγούμενα χρόνια.
Γ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Ναι, θα τους αφήσουμε, αλλά είναι μπροστά μας, γι’ αυτό το λέω.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ναι, είναι μπροστά μας, θα κριθούμε όλοι αλλά ας τους αφήσουμε ως κουλτούρα λέω. Δε λέω ως δημοκρατικό στοιχείο, προφανέστατα θα έρχονται εκλογές και θ’ αξιολογούμαστε όλοι. Ως κουλτούρα, ότι μόλις έρχονται οι εκλογές πρέπει να χαλαρώνουμε. Όχι. Πρέπει να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια διότι είναι μονόδρομος για να φύγει η χώρα από το μνημόνιο.
Γ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Για να δούμε τι θα δούμε, είναι αναμφισβήτητα ενδιαφέροντα αυτά που λέτε, τα λέτε με το πνεύμα ενός νέου ανθρώπους και ηλικιακά και νέου και σχετικά με τους συναδέλφους σας στο ΠΑΣΟΚ που έχουν διαχειριστεί την εξουσία εδώ και πολλά χρόνια. Το θέμα είναι αν και αυτοί λειτουργούν έτσι, διότι αν το μήνυμα αυτό είναι μονοδιάστατο, αν προέρχεται μόνο από σας, από τη δική σας γενιά νομίζω ότι δεν αλλάζει τίποτα.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εγώ εκτιμώ ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι το μέγεθος του προβλήματος. Και όταν δεν κατανοείς πραγματικά τι χρειάζεσαι, ποιες είναι οι πραγματικές σου ανάγκες, δε μπορείς να τις λύσεις τις ανάγκες αυτές. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ποιες είναι οι ανάγκες της χώρας. Και οι ανάγκες της δικής μας γενιάς.
                        Και είμαι κάθετος γιατί βλέπω τη δική μας γενιά να βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση. Αν δε συμβούν πολλά πράγματα μαζεμένα, δυστυχώς οδηγούμαστε σε αδιέξοδο. Βλέπετε χιλιάδες επιστήμονες φεύγουν για το εξωτερικό. Αυτοί οι άνθρωποι είναι μια τεράστια προίκα της χώρας στο εξωτερικό. Αυτό το ανθρώπινο δυναμικό είναι μια δεύτερη Ελλάδα. Πρέπει να προετοιμάσουμε τη επιστροφή τους. Διότι αυτή η δεύτερη Ελλάδα όταν θα επιστρέψει θα είναι αναπτυξιακό όπλο με τις ιδέες και τις εμπειρίες τους.
                        Άρα χρειάζονται πολλά πράγματα μαζί. Μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, στη υγεία, στην οικονομία, στα φορολογικά. Να καταλάβουν ότι υπάρχει προοπτική.
Γ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Από σας εξαρτάται, εννοώ από σας που κυβερνάτε. Να σας ευχαριστήσω πολύκ.Ανδρουλάκη.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Να είστε καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.