Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΟLYMPUS MARATHON


Ο OLYMPUS MARATHON (ΟΜ) ξεκίνησε εδώ και δέκα χρόνια με βασικό πρωτεργάτη στην δημιουργία του,  τον ορειβατικό σύλλογο Λιτοχώρου (ΕΟΣ Λιτοχώρου).

Ο ΕΟΣ Λιτοχώρου, έχει δείξει έμπρακτα, και όχι μόνο θεωρητικά, την ευαισθησία και την αγάπη του για τον Όλυμπο, και για την φύση γενικότερα, με δράσεις εθελοντικής πυρασφάλειας, εθελοντικού καθαρισμού και σηματοδότησης μονοπατιών, κυρίαρχου ρόλου στην οργάνωση των προσπαθειών πυρόσβεσης στις μεγάλες πυρκαγιές στον Όλυμπο και διάφορες άλλες δράσεις για πολλές απ’ τις οποίες έχει τιμηθεί στο παρελθόν.

Τα ίδια μέλη του ΕΟΣ Λιτοχώρου, με τις ίδιες ευαισθησίες, ήταν αυτά που αγκάλιασαν τον OM. Το όραμα τους ήταν να δημιουργήσουν έναν αγώνα που θα φέρει αθλητές απ’ όλο τον κόσμο στον Όλυμπο, με σκοπό να γίνουν αυτοί οι πρεσβευτές του μηνύματος για την προστασία του μοναδικού περιβάλλοντός το, που έχει χαρακτηρισθεί μάλιστα απόθεμα της παγκόσμιας βιόσφαιρας από την UNESCO. Αλλά και για να δώσει το κίνητρο σε μεγάλο αριθμό επισκεπτών να έρθουν και να γνωρίσουν την παραολύμπια περιοχή.
Οραματιστήκαμε τον αγώνα αυτόν σαν ένα πανηγύρι της τοπικής κοινωνίας. Και το πετύχαμε. Πετύχαμε  να συγκεντρώσουμε μεγάλο πλήθος επισκεπτών στο Δίον και στο Λιτόχωρο. Πετύχαμε να διαφημίσουμε τον Όλυμπο σε όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά και σε πολλά μέρη του εξωτερικού. Πετύχαμε να μεταδώσουμε ζωντανές εικόνες από την αλπική ζώνη και τις κορυφές, πλαισιωμένες πάντα από το μήνυμα για την προστασία τους. Πετύχαμε τελικά να αποδείξουμε ότι η ανάπτυξη μπορεί να συνυπάρξει με την προστασία του περιβάλλοντος.

Με μότο το «αγώνας στην φύση – αγώνας για τη φύση» προσπαθήσαμε να περάσουμε στην ψυχή των αθλητών ότι πρέπει να αγαπήσουν και να σεβαστούν τον χώρο που τους φιλοξενεί.  Στους εθελοντές να καταλάβουν τον ιερό σκοπό που επιτελούν.  Και στους  επισκέπτες ότι οι ομορφιές που κρύβει ο Όλυμπος είναι εκεί και τους περιμένουν να τις θαυμάσουν. Το μοναδικό τίμημα είναι να τις αφήσουν αναλλοίωτες.

Κάναμε πολλά λάθη όλα αυτά τα χρόνια. Λάθη που σχετίζονταν με την μεταφορά υλικών στους σταθμούς, που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε σκουπίδια. Λάθη που  σχετίζονταν με χαλαρούς κανόνες προς τους αθλητές για την διαφύλαξη της καθαριότητας. Λάθη που σχετίζονταν με την σήμανση και τον καθαρισμό των μονοπατιών. Από τα λάθη αυτά όμως διδαχθήκαμε πολλά. Και πλέον φθάσαμε σε ένα σημείο που το αποτύπωμα που αφήνει ο ΟΜ στο περιβάλλον είναι σχεδόν μηδενικό.

Πιο συγκεκριμένα:
1.       Καταργήσαμε εντελώς την χρήση του spray για σηματοδότηση στο βουνό, πείθοντας ή  απομονώνοντας κάποιους «φανατικούς των spray» συνεργάτες για την ζημιά που αυτό προκαλεί. Σήμερα η σηματοδότηση γίνεται με 100% αφαιρούμενα υλικά.
2.       Καταργήσαμε την χρήση πλαστικών ποτηριών στους σταθμούς. Κάθε αθλητής είναι υποχρεωμένος να κουβαλάει το δικό του δοχείο το οποίο και γεμίζει σε κάθε σταθμό.
3.       Το καθάρισμα των μονοπατιών γίνεται κόβοντας μόνο τα ελάχιστα εκείνα κλαδιά που μπαίνουν στο μονοπάτι..
4.       Ενημερώνουμε τους αθλητές ότι απαγορεύεται, με ποινή αποκλεισμού, η ρίψη αντικειμένων στη διαδρομή.
5.       Ενημερώνουμε τους εθελοντές να φροντίσουν να κάνουν σωστά την επιτήρηση των αθλητών αλλά και την συλλογή τυχόν σκουπιδιών που θα βρουν στο μονοπάτι τους.
6.  Μηχανοκίνητα οχήματα χρησιμοποιούνται μόνο για την μεταφορά του εξοπλισμού αλλά και την απομάκρυνση των εγκαταλειψάντων αθλητών στους σταθμούς, Κορομηλιά, Πριόνια, Αγ. Διονύσιος. Δεν γίνεται χρήση μηχανοκίνητων οχημάτων πέραν του δασικού οδικού δικτύου

Αν και μετά από  δέκα χρόνια ιστορίας το επίπεδο ευαισθητοποίησης πλέον, τόσο των αθλητών όσο και των εθελοντών, έχει αυξηθεί, η διοργάνωση θέλει και φέτος να υπενθυμίσει σε αθλητές και εθελοντές τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται για την προστασία του οικοσυστήματος του Ολύμπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.