Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Νίκος Ανδρουλάκης: Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη ρατσιστική βία απ’ όπου κι αν προέρχεται.


Νίκος Ανδρουλάκης: Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη ρατσιστική βία απ’ όπου κι αν προέρχεται.


Συνέντευξη Νίκου Ανδρουλάκη, Γραμματέα Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, στον Ρ/Σ «REAL FM» και στη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή

Κ. ΜΑΚΡΗ: Πάμε στην τηλεφωνική μας γραμμή και να καλημερίσουμε το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη.
Κύριε Ανδρουλάκη καλό μεσημέρι. Τι κάνετε;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Μια χαρά. Εσείς;
Κ. ΜΑΚΡΗ: Από εκεί που δεν είχαμε αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ξαφνικά αποκτήσαμε ένα τσουβάλι αντιρατσιστικά, για να σας το πω έτσι απλά. Είναι σοβαρή εικόνα αυτή;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Έχει ξεκινήσει συζήτηση η οποία έχει να κάνει με τη σημερινή πραγματικότητα. Βλέπετε τα αποτελέσματα της διεθνούς αμνηστίας τα τελευταία δείχνουν έξαρση των αντιρατσιστικών φαινομένων στη χώρα, οπότε πρέπει αυτό το φαινόμενο να αντιμετωπιστεί άμεσα. Και εμείς δεν φέραμε τώρα στην ατζέντα μας τη νομοθετική ρύθμιση, την έχουμε φέρει με τον Μιλτιάδη Παπαϊωάννου πολύ πριν. Έχουμε πιέσει και πιστεύω ότι τώρα ήρθε η ώρα να πάρει αποφάσεις το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Στην περίπτωση που η Ν.Δ., για παράδειγμα, επιμείνει στην δική της πρόταση και μάλλον αυτό θα συμβεί, δεν νομίζω ότι υπάρχει αμφιβολία περί αυτού, στην περίπτωση που επιμείνει, εσείς τι θα κάνετε; Θα ψηφίσετε την δική της πρόταση, προκειμένου στοιχειωδώς έστω, να έχουμε κάποιες ρυθμίσεις για το αντιρατσιστικό, ή θα επιμείνετε στην κοινή σας με τη ΔΗΜΑΡ;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς η πρόταση της Ν.Δ. είναι ένα πεπαλαιωμένο νομοσχέδιο του 1979, το οποίο προσπαθεί να εκσυγχρονίσει με κάποιες τροποποιήσεις, με το οποίο πρέπει να καταλάβουν οι ακροατές σας ότι δεν υπάρχει καμία καταδίκη ρατσιστικού φαινομένου από τότε που υπάρχει από το 1979. Άρα καταλαβαίνετε την αδυναμία του. Ένα είναι αυτό.
Δεύτερον. Στο άρθρο 3 δεν καταδικάζει φαινόμενα ρατσιστικού ξενοφοβικού λόγου μέσα στην Αστυνομία και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Έχουμε πάρα πολλές και σημαντικές διαφωνίες και θεωρούμε ότι όταν η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό αποδυναμώνεται με αυτά τα φαινόμενα, πρέπει να πάρει αποφάσεις και η πιο ισχυρή απόφαση είναι ένα αντιρατσιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα καλύπτει όλες αυτές τις παραμέτρους οι οποίες έχουν οδηγήσει εδώ την κατάσταση. Μην κρυβόμαστε πίσω από ζητήματα δεύτερης και τρίτης προτεραιότητας, όπως αυτά που βάζει η Ν.Δ.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Μήπως κι εσείς όμως με την δική σας πρόταση πάτε στο άλλο άκρο και λέτε ότι με προσωπική απόφαση για παράδειγμα του εκάστοτε Υπουργού Δικαιοσύνης, μπορεί ένα κόμμα να βγει παράνομο;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Εδώ πέρα, απ’ ό,τι φαίνεται, μας χωρίζουν ιδεολογικές καιαξιακές διαφορές. Υπάρχουν τεράστιες διαφωνίες και πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν έρχονται τα νομοσχέδια έτσι από το πουθενά. Υπάρχει μια συγκεκριμένη κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πρέπει να το κάνουμε άμεσα και να μην παίζουμε με επικοινωνιακούς και δημοσκοπικούς όρους.
Εγώ καταλαβαίνω ότι υπάρχει ένα συντηρητικό ακροατήριο, που θέλει να ακουμπάει η Ν.Δ., αλλά πρέπει να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος. Και εάν σήμερα δεν φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων, υπερασπιζόμενοι τις ανθρώπινες αξίες, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ναι, αλλά από την άλλη όμως τελικά κ. Ανδρουλάκη το θέμα είναι ότι μπορεί στην διαπίστωση των γεγονότων, περίπου όλοι να συμφωνείτε, η διαφορετικότητα όμως στην αντιμετώπιση, άλλη πρόταση η Ν.Δ., άλλη εσείς, άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ, θα καταλήξουμε να μην έχουμε αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όχι μπορούμε μέσα στη Βουλή, το κοινοβούλιο αυτό υπάρχει για να γίνεται γόνιμος και παραγωγικός διάλογος. Εμείς θέλουμε πολύ καιρό να έρθει αυτό στη Βουλή. Επιτέλους έρχεται έστω και με τρεις διαφορετικές μορφές. Πιστεύω να υπερισχύσει η κοινή λογική. Αλλά η κοινή λογική δεν μπορεί να είναι να κρυβόμαστε πίσω από ένα νομοσχέδιο του 1979 με μερικές τροπολογίες. Δεν συμβολίζει τίποτα αυτή η στάση της Ν.Δ. σήμερα. Εμείς θέλουμε να υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση. Ένα αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που θα πλήξει το φαινόμενο της ρατσιστικής βίας εντός της χώρας και θα στείλει και μήνυμα στην διεθνή κοινότητα, ότι η δημοκρατία και οι ανθρώπινες αξίες στην Ελλάδα είναι πρώτη προτεραιότητα του πολιτικού προσωπικού.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ακούω και τον αντίλογο που λέει με νομοσχέδια αντιμετωπίζεται η Χρυσή Αυγή;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εδώ δεν μπορούμε να περνάμε την εικόνα ότι αυτό γίνεται, διότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη Χρυσή Αυγή. Όχι δεν είναι αυτή η αλήθεια. Αυτό γίνεται γιατί πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη ρατσιστική βία απ’ όπου κι αν προέρχεται.
Εδώ κάποιοι προσπαθούν να δείξουν ότι είναι μια κίνηση του ΠΑΣΟΚ μόνο απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Όχι. Είναι απέναντι σε όλο το φαινόμενο. Είτε είναι στην Μανωλάδα, είτε είναι στο κέντρο της Αθήνας, είτε όπου είναι. Πρέπει η Ελλάδα να στείλει μήνυμα στην διεθνή κοινότητα και να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό της το πρόβλημα, ξέρετε ρωτήστε ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται με τον τουρισμό, να σας πουν την εικόνα της χώρας όταν κυκλοφορούν οι εικόνες στο εξωτερικό με χαραγμένα πρόσωπα μεταναστών. Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο πάνω απ’ όλα βέβαια για ανθρωπιστικούς λόγους.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Αυτό όμως είναι ήδη ποινικό αδίκημα το να πας να χαράξεις στο μέτωπο ενός ανθρώπου τη σβάστικα. Αυτό είναι ήδη ποινικό αδίκημα. Δηλαδή υπάρχουν νόμοι για να το αντιμετωπίσουν και τώρα. Τι δεν αντιμετωπίζεται;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Να σας πω ένα απλό παράδειγμα. Ξέρετε πόσοι νόμοι υπάρχουν για να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή; Πάρα πολλοί. Όταν δεν το αντιμετωπίζεις όμως δεν μένεις στο ήδη υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, το αλλάζεις, κάνεις κάτι καλύτερο για να το αντιμετωπίσεις. Δεν μπορεί να είναι άλλοθι ότι υπάρχει μια νομοθεσία του 1979 η οποία δεν έχει καταδικάσει ούτε ένα έγκλημα ρατσιστικής βίας τόσα χρόνια στην Ελλάδα.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Αυτή η συμπόρευσή σας με τη ΔΗΜΑΡ, θεωρείτε ότι είναι περιστασιακή, ή γεννάται ένα υπόβαθρο και για άλλες κοινές κινήσεις και πρωτοβουλίες και ενδεχομένως τη συγκρότηση ενός μετώπου; Άλλωστε το έχει πει ο κ. Βενιζέλος πολλές φορές, έχει καλέσει και τον Κουβέλη να κατέβουν και μαζί στις ευρωεκλογές.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εμείς κάνουμε προγραμματικό διάλογο για τα θέματα που αφορούν την κοινωνία σε όλα τα επίπεδα. Με όλες τις δυνάμεις που συγκροτούν την κεντροαριστερά. Δεν το κάνουμε με στενά κομματικούς όρους, δεν αφορά τη ΔΗΜΑΡ. Με τη ΔΗΜΑΡ τυχαίνει τώρα να συμφωνούμε κάπου. Εμείς θέλουμε ένα ζωντανό προγραμματικό διάλογο και προχθές και στο συνέδριο της ΚΕΔΕ όπου ήμουνα, εξήγησα ότι και στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, η προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ είναι να στηρίξει σχήματα που θα έχουν προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα, δημοκρατικό. Να προωθήσουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο κινούμαστε.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Τι εννοείτε όταν λέτε να στηρίξουμε σχήματα; Εννοείτε για παράδειγμα ότι μπορεί και ένας υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ να ….
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Πρέπει να φύγουμε από τις κομματικές παρωπίδες κα Μακρή. Αυτό εννοώ.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Γι’ αυτό σας ρωτώ συγκεκριμένα.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Πρέπει να φύγουμε από τις κομματικές παρωπίδες που για πολλά χρόνια είχαν κυριαρχήσει στην τοπική αυτοδιοίκηση και να πάμε σε μια ανοιχτή διακήρυξη στήριξης σχημάτων που υπηρετούν δημοκρατικό, προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό λόγο για το καλό της χώρας, γιατί η χώρα χρειάζεται να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις με μόνο γνώμονα να αλλάξουμε. Η χώρα χρειάζεται μεγάλες αλλαγές.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Για παράδειγμα, μπορεί ένας υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, να το θεωρήσετε εσείς μεταρρυθμιστικό προοδευτικό και να τον στηρίξετε; Αυτό εννοείτε;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αν το πρόγραμμα ενός σχηματισμού έχει τα μεταρρυθμιστικά, προοδευτικά και δημοκρατικά χαρακτηριστικά, θα το στηρίξουμε. Αλλά εάν τα έχει, αν ένα σχήμα στηρίζεται στις μεταρρυθμίσεις, όχι αν ένα σχήμα θέλει να μείνει προσκολλημένο στο παρελθόν, όντας μια δύναμη αδράνειας. Η δύναμη αδράνειας, οι αντιμεταρυθμιστικές δυνάμεις είναι αυτές που οδήγησαν ως εδώ την Ελλάδα.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Μήπως όλες αυτές οι κινήσεις και η συμπόρευση με τη ΔΗΜΑΡ, έστω ad hoc για το συγκεκριμένο θέμα ή αυτό που λέτε σας υπαγορεύει αυτή την ανάγκη; Σας την υπαγορεύουν οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ανάγκη των δημοσκοπήσεων ήταν πριν ένα χρόνο; Ήξερε ο κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου τις φετινές δημοσκοπήσεις για να προωθήσει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο πριν ένα χρόνο; Μην τα υποβαθμίζουμε όλα τα πράγματα. Είναι πολύ πιο σοβαρά.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Δεν εννοώ για το αντιρατσιστικό. Εννοώ για την ανάγκη να στηρίξετε, όπως λέτε, προοδευτικά σχήματα, για την ανάγκη να προχωρήσετε με τη ΔΗΜΑΡ.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εγώ δεν είπα για καμία ανάγκη να προχωρήσουμε με τη ΔΗΜΑΡ. Εγώ σας μίλησα για προγραμματικό διάλογο. Όταν σε κάποια θέματα κοινωνικά μπορούμε να έχουμε κοινή στάση. Είναι καλό να προωθούμε κάποια κοινοβουλευτικά θέματα. Αυτό είναι το λογικό.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Να το αποσυνδέσω λοιπόν και να σας το ρωτήσω διαφορετικά. Οι δημοσκοπήσεις, αυτό το οποίο δείχνουν ουσιαστικά είναι ό,τι καλό γίνεται το πιστώνετε ο Πρωθυπουργός, ό,τι κακό υπάρχει το παίρνετε εσείς και η ΔΗΜΑΡ και κυρίως το ΠΑΣΟΚ βεβαίως που έχει υποστεί και δημοσκοπική καθίζηση. Αυτό σας απασχολεί σε σχέση με το μέλλον της τρικομματικής κυβέρνησης;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή και μάλλον όχι τώρα, τα τελευταία χρόνια, έδειξε μια συνεπή στάση σε όλα τα επίπεδα. Ψηφίσαμε το μνημόνιο, διότι δεν υπήρχε άλλη εθνική επιλογή, όταν οι άλλοι έλεγαν ότι υπάρχει άλλος δρόμος και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Τσίπρας και τα υπόλοιπα κόμματα.
Τελικά μόλις έγιναν οι εκλογές και ο κ. Σαμαράς τα γύρισε και η ΔΗΜΑΡ και κατάλαβαν ότι αυτή η πολιτική που πρέπει να γίνει πιο ελαστική, πρέπει να γίνει πιο δίκαιη, είναι μονόδρομος. Θα δείτε ότι σιγά – σιγά και ο κ.Τσίπρας θα αναγκαστεί διότι είναι ωραία να λες πολλά πράγματα όντας έξω από το χορό. Όταν μπεις στο χορό οφείλεις να πεις στον ελληνικό λαό την αλήθεια.
Εμείς είπαμε την αλήθεια, μπορεί να την πληρώσαμε, αλλά θα συνεχίσουμε να τη λέμε. Ρεαλιστικό λόγο. Και πιστεύω ότι στο τέλος το ΠΑΣΟΚ θα δικαιωθεί, γιατί ξέρετε λάθη κάναμε. Εγώ δεν λέω ότι είναι αλάθητο το ΠΑΣΟΚ, έχει κάνει λάθη.
Όμως όλοι αυτοί που στην πλάτη του έστησαν το αντιμνημονιακό μέτωπο, τώρα σιγά – σιγά καταλαβαίνουν ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Τα πράγματα είναι δύσκολα και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια. Και εμείς θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Πάντως παρακολουθείτε κι εσείς τα δημοσιεύματα και τις πληροφορίες συναδέλφων, στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι το ΠΑΣΟΚ ψάχνει ένα τρόπο να μην είναι ΠΑΣΟΚ. Να κατέβει στις ευρωεκλογές με έναν άλλο φορέα, με έναν άλλο….
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτό δεν ισχύει. Αυτό σας το λέω εγώ ως Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Ξεκαθαρίζω ότι αυτό το σενάριο είναι φανταστικό. Δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο. Το ΠΑΣΟΚ θα κατέβει στις εκλογές, θα καταγράψει τις δυνάμεις του. Το ΠΑΣΟΚ επίσης θα στηρίξει προοδευτικά σχήματα στις τοπικές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ θα είναι παρόν κα Μακρή.
Ξέρετε, καταλαβαίνω ότι πολλοί που πλέον καταλαβαίνουν ότι δεν θα είναι πια ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ή θα είναι δύσκολο να ξαναεκλεγούν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, νιώθουν λίγο άβολα. Εμείς θα δώσουμε τη μάχη μας, ακόμη και όταν δεν χρειάζεται να πάρουμε καμία εξουσία, γιατί πιστεύουμε στις ιδέες μας και πιστεύουμε ότι έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε όλοι μαζί.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Στον κ. Κρίτωνα Αρσένη αναφέρεστε και στην πρόσφατη παραίτησή του;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εγώ έκανα μια δήλωση προχθές για τον κ. Κρίτωνα Αρσένη, δεν έχω να πω κάτι παραπάνω.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Δεν είναι μόνο βέβαια ο κ. Αρσένης. Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν απομακρυνθεί ήδη από το ΠΑΣΟΚ.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν πιστεύω ότι είναι συνολικό το πρόβλημα. Πάντως όποιοι έχουν αυτή τη συμπεριφορά, θα τους κρίνουν οι πολίτες και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Είναι και πολλά στελέχη όμως του ΠΑΣΟΚ που ήταν, όπως ο κ. Ραγκούσης, για παράδειγμα, ή πολλά ακόμη στελέχη τα οποία καταφέρονται….
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όλοι κρινόμαστε. Δημοκρατία έχουμε.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Εναντίον του κόμματος.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δημοκρατία έχουμε. Ο καθένας στον δημόσιο διάλογο εκφέρει το λόγο του όπως θέλει και κρίνετε από τους πολίτες. Εγώ δεν έχω να πω κάτι παραπάνω.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Να σας ευχαριστήσω πολύ. Καλό μεσημέρι.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Να είστε καλά. Καλή σας μέρα και σε εσάς και στους ακροατές σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.