Συνάντηση με τον Υφυπουργό κ. Μάρκο Μπόλαρη είχε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πιερίας κ. Θανάσης Παπαγεωργίου για το θέμα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου, ενώ στην ομιλία του στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης 29 Φεβρουαρίου 2012, τόνισε την ανάγκη να παραμείνει το Ψ.Ν.Π.Ο. ως ξεχωριστός τομέας με εσωτερικό υπο-προϋπολογισμό, επεσήμανε θέματα ίσης μεταχείρισης των υπαλλήλων, αλλά και διόρθωσης της ονομασίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου.
Ο κ. Παπαγεωργίου στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον εφαρμοστικό νόμο αρμοδιότητας Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είπε για το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κατερίνης:
«Κύριοι Υπουργοί, θέλω να αναφερθώ στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου. Υπήρξε ένα σπουδαίο Νοσοκομείο. Αποτέλεσε ευρωπαϊκό πιλοτικό πρότυπο ως πρόγραμμα αποασυλοπποίησης. Έχει προσφέρει στην ευρύτερη περιοχή και εξυπηρετεί εφτά περίπου όμορους νομούς. Και φυσικά στη γενικότερη συλλογιστική της συγχώνευσης -που συμφωνούμε- απεφασίσθη η συγχώνευση.
Θέλω, όμως, να κάνω τέσσερις παρατηρήσεις, κύριε Υπουργέ. Την πρώτη την ανάφερα στον κ. Μπόλαρη και θεωρώ από άποψη τάξης ότι αναφέρεται ως «Νοσοκομείο Ψυχικών Παθήσεων Ιεράς Μονής Πέτρας Ολύμπου», ενώ εδώ και πολλά χρόνια η επίσημη ονοματολογία του έχει αλλάξει και είναι «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου». Σας παρακαλώ να το αλλάξετε. Δηλαδή, στην τοπική κοινωνία ακούγονται μερικά πράγματα πάρα πολύ παράταιρα.
Δεύτερον, κύριε Υπουργέ. Υπάρχει η αίσθηση σε όλους μας, που ξέρουμε αυτή την καταπληκτική δομή με τις πολλές επιμέρους δομές, ότι αντιμετωπίζεται σαν ένα τμήμα στο Γενικό Νοσοκομείο.
Ακούστε τι λέτε στο άρθρο 31: «Τομέας ψυχικής υγείας για στελέχωση του Ψυχιατρικού Τμήματος». Μα, είναι δυνατόν, κύριε Υπουργέ, όταν ενσωματώνεται με τετρακόσιους εργαζόμενους, να θεωρείται τμήμα; Σας παρακαλώ…
Μ.ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Έχω απαντήσει και για τα δύο που είπατε.
ΑΘ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ωραία. Ευχαριστώ, κύριε Μπόλαρη. Έπρεπε να το πω, όμως. Σας το είπα και δια ζώσης. Σας ευχαριστώ για την άμεση αντίδραση, κύριε Υπουργέ.
Το τρίτο που θα σας πω αφορά τη διαφορετική αντιμετώπιση των εργαζόμενων με προσωποπαγείς θέσεις και των εργαζόμενων οι οποίοι εργάζονται με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Όλο το προσωπικό που κατέχει οργανικές θέσεις, μεταφέρεται αυτοδικαίως σε αντίστοιχες κατά περίπτωση θέσεις, πλην του προσωπικού που κατέχει προσωποπαγείς θέσεις και αυτό το οποίο είναι σε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Θα σας παρακαλέσω για την ίση μεταχείριση να συμβεί το ίδιο που συμβαίνει για τις άλλες κατηγορίες.
Και το τελευταίο, αν έχουμε αντίληψη, κύριε Υπουργέ, του μεγέθους τότε θα πρέπει να δούμε και λειτουργικά μια αυτονομία εσωτερική. Θα πρέπει να δούμε έναν προϋπολογισμό, έναν εσωτερικό υπο-προϋπολογισμό. Αυτό σαν μοντέλο κυριαρχεί σε όλο τον κόσμο. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν πάμε σε πιο σύγχρονη προσέγγιση, μιας και το εγχείρημα είναι σωστό, είναι στη σωστή κατεύθυνση. Εμείς επιχαίρουμε και νομίζω ότι πρέπει να το ολοκληρώσετε.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.