«Δεν μπορεί να μην υπάρχει Εφορεία Αρχαιοτήτων, όπως συγκροτείται μάλιστα με το νέο οργανόγραμμα, στην Πιερία του μυθικού και ιστορικού Ολύμπου, των Πιερίων των Μουσών, του Δίου της Ιεράς πόλης των Μακεδόνων, των Λειβήθρων της γενέτειρας πόλης του Ορφέα, της Πύδνας, της Μεθώνης, της Ηράκλειας και του Κάστρου του Πλαταμώνα και δεκάδων ακόμη σημαντικών αρχαιοτήτων και μνημείων διάσπαρτων σε όλη την Πιερική γη» τονίζει ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πιερίας κ. Θανάσης Παπαγεωργίου στην επιστολή του προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνο με αφορμή το σχέδιο νόμου «Αναδιάρθρωση Υπουργείων και ΝΠΔΔ» που περιέχει το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού που κατατέθηκε στις 19-3-2012 στη Βουλή.
Στο νέο οργανόγραμμα προβλέπονται τρεις Εφορείες Αρχαιοτήτων στην Κεντρική Μακεδονία και μία από αυτές με έδρα την Θεσσαλονίκη έχει αρμοδιότητα το υπόλοιπο Θεσσαλονίκης (εκτός πόλης) και τους νομούς Κιλκίς και Πιερίας. Έτσι καταργείται η μέχρι σήμερα ΚΖ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Πιερίας με έδρα την Κατερίνη.
Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαγεωργίου η ΚΖ’ ΕΠΚΑ που λειτουργεί σχετικά λίγα χρόνια στην Πιερία, από το 2004, ήταν μακροχρόνιο αίτημα των φορέων της Πιερίας. Στο χρονικό αυτό διάστημα κατάφερε ένα σημαντικότατο έργο. Όπως περιγράφεται στην διαμαρτυρία των εργαζόμενων:
«Το έργο της ΚΖ’ ΕΠΚΑ είναι γνωστό και δεν χρειάζεται διαφήμιση. Με απώτερο και σταθερό στόχο την προστασία, ανάδειξη και προβολή των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων του νομού, μέσω της αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων (Γ’ ΚΠΣ) έχει επιτελέσει σημαντικό έργο, όπως π.χ. η ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου του Δίου και της Αρχαιοθήκης, η προστασία, συντήρηση και ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου και του ελληνιστικού θεάτρου του Δίου, η προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση της ακρόπολης των Λειβήθρων. Η έρευνα και ανάδειξη των σημαντικών αρχαιολογικών χώρων του νομού (Δίον, Μακρύγιαλος, Πύδνα, Μεθώνη, Λείβηθρα), καθώς και η διεθνής προβολή τους μέσω της συμμετοχής της ΚΖ’ ΕΠΚΑ σε εκθέσεις του εξωτερικού (Λούβρο – Παρίσι, ΗΠΑ κ.λπ.) είναι αυτονόητο ότι έχει συμβάλει στην ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού με πολλαπλά ανταποδοτικά οφέλη.
Όσον αφορά στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013, η ΚΖ’ ΕΠΚΑ έχει ήδη εντάξει 4 έργα που υλοποιούνται με αυτεπιστασία (Δίον, Λείβηθρα, Μακρύγιαλο), συνολικού προϋπολογισμού περίπου 10.000.000 € (συμπεριλαμβανομένων και διαφόρων υποέργων των ΟΤΑ που υλοποιούνται υπό την επίβλεψη της ΚΖ’ ΕΠΚΑ). Αξίζει, μάλιστα, να αναφερθεί ότι επίκειται η υποβολή μελετών ωρίμανσης επιπλέον έργων.
Τέλος, η ΚΖ’ ΕΠΚΑ έχοντας πάντα ως στόχο την άμεση και βιωματική επαφή και γνωριμία των πολιτών και των μαθητών με το πολιτιστικό παρελθόν του τόπου τους, υλοποιεί σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων, καθώς και πολιτιστικών εκδηλώσεων (Φεστιβάλ Ολύμπου, Γιορτές Πανσελήνου, Μέρα Μουσείων κλπ)»
Ο κ. Παπαγεωργίου τονίζει στην επιστολή του προς τον κ. Γερουλάνο «είναι αδιανόητο και δεν θα το αποδεχτεί κανένας φορέας και πολίτης της Πιερίας μια αρχαιολογική υπηρεσία που ιδρύθηκε μετά από μακροχρόνια διεκδίκηση να καταργηθεί μετά από επιτυχημένη λειτουργία οκτώ χρόνων» και επισημαίνει «εδώ στην Πιερία, όποια πέτρα και να σηκώσεις θα βρεις ένα σημάδι από την ανθρώπινη παρουσία και τον πολιτισμό από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και τα νεώτερα χρόνια. Εδώ υπάρχει ο Μύθος, η Ιστορία και ο Πολιτισμός. Η Πιερία είναι μια μικρογραφία του Ελληνικού Πολιτισμού και της Ελληνικής Ιστορίας και της αξίζει τουλάχιστον μια Εφορεία Αρχαιοτήτων η οποία έχει να επιτελέσει πολύ μεγάλο και σημαντικό έργο».
Τέλος ο κ. Παπαγεωργίου ζητά από τον κ. Γερουλάνο να τροποποιηθεί το άρθρο 392 του σχεδίου νόμου «Αναδιάρθρωση Υπουργείων και ΝΠΔΔ» με την ένταξη τέταρτης Εφορείας Αρχαιοτήτων στην Κεντρική Μακεδονία:
- Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας με έδρα την Κατερίνη και αρμοδιότητα που εκτείνεται στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.