Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΛΙΜΑΝΙΑ



Πολιτισμού και Τουρισμού

ΘΕΜΑ: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ

Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με το Ν. 2160/1993 «Ρυθμίσεις για τον Τουρισμό και άλλες διατάξεις» έχει χωροθετηθεί και κατασκευασθεί ή βρίσκεται υπό κατασκευή μεγάλος αριθμός τουριστικών λιμένων (Μαρίνες) και καταφυγίων-αγκυροβολίων τουριστικών σκαφών καθώς και ξενοδοχειακών τουριστικών λιμένων σε όλη την επικράτεια.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έχει προβεί στο σχεδιασμό και την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων με στόχο την κάλυψη μέρους των αναγκών που προκύπτουν στο πεδίο των υποδομών φιλοξενίας σκαφών (τουριστικά καταφύγια-αγκυροβόλια) και τη δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάπτυξη του Θαλάσσιου Τουρισμού.

Για παράδειγμα έχουν ήδη έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στη Σύμη, το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στο λιμένα Μαραθόκαμπου Σάμου και το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στη Βολισσό Χίου. Σημειωτέον πως τα
τρία αυτά έργα έχουν ως φορέα πρότασης και υλοποίησης τον ΕΟΤ.
Έχοντας κατά νου ότι ο θαλάσσιος τουρισμός:
  • Μπορεί να συντηρήσει μεγάλο φάσμα τουριστικών επιχειρήσεων & επαγγελματιών  σε μικρά τουριστικά λιμάνια που δύσκολα μπορούν αλλιώς να επιβιώσουν οικονομικά, π.χ. :
  • Υπηρεσίες φύλαξης, χειμερινής συντήρησης και ανεφοδιασμού των σκαφών
  • Τεχνικοί διαφόρων ειδικοτήτων
  • Κυβερνήτες και πληρώματα ναυλωμένων σκαφών αναψυχής
  • Προσωπικό καθαρισμού, εφοδιασμού και προετοιμασίας ναύλου
  • Επιχειρήσεις ανταλλακτικών και αναλωσίμων σκαφών, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, super markets κλπ.  
Ενώ παράλληλα υπάρχουν πολλά παράπονα για:
  • Κακή μέχρι ανύπαρκτη διαχείριση απορριμμάτων και λυμάτων.
  • Βρώμικα, ανοργάνωτα και παραμελημένα λιμάνια.
  • Προβλήματα με την ασφάλεια και άνεση των αγκυροβολίων.
Εκτιμάται με βεβαιότητα ότι για την Πιερία, ο εκσυγχρονισμός των λιμανιών, τα έργα συντήρησης και υποδομών των λιμανιών, η επαρκής χρηματοδότηση των Λιμενικών Ταμείων, αποτελούν ευκαιρία ανάπτυξης για την περιοχή.
Για το λόγο αυτό τόσο το Επιμελητήριο Πιερίας όσο και η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας θέτουν ως αίτημά τους με σκοπό την ενίσχυση του τουριστικού χαρακτήρα της περιοχής τη μετατροπή των λιμενικών υποδομών της Πιερίας σε τουριστικές μαρίνες διαχειριζόμενες με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια και με τη δέσμευση διασφάλισης ειδικών χώρων για τους αλιείς της περιοχής.
Η διαχείριση των λιμένων θα μπορούσε να γίνει από την Αντιπεριφέρεια ή και τους δήμους της Πιερίας που όλοι διαθέτουν λιμενικές υποδομές.
Το έργο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και θα πρόσθετε αξία στο τουριστικό προϊόν της Πιερίας καθώς κρίνεται σημαντική η παρουσία σκαφών αναψυχής που θα ενισχύσουν αν όχι άμεσα το τουριστικό εισόδημα, τουλάχιστον σε πρώτη φάση το προφίλ της Πιερίας ως τουριστικού προορισμού για κάθε βαλάντιο.
Ταυτόχρονα η μετατροπή των λιμενικών μας υποδομών σε τουριστικές μαρίνες, με ταυτόχρονη εξασφάλιση χώρων για τους αλιείς θα συμβάλει στην ανάπτυξη θαλάσσιων μεταφορών όπως, τη θαλάσσια σύνδεση της Πιερίας με τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, τη θαλάσσια σύνδεση των λιμανιών της Πιερίας μεταξύ τους και την αναβάθμιση με την κατάλληλη υποδομή σε εμπορικό λιμάνι του λιμανιού της Γρίτσας.

Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
-Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί για τη μετατροπή των λιμανιών της Πιερίας σε τουριστικές μαρίνες;
-Προτίθεται το αρμόδιο υπουργείο να εντάξει τα λιμάνια της Πιερίας σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα;
-Υπάρχει σχεδιασμός και ποιος, για υποδομές με βιωσιμότητα και αποδοτικότητα στα λιμάνια της Πιερίας;



Ο Ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Γ. Κουκοδήμος

Απάντηση του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού σε ερώτηση του βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμου


ΘΕΜΑ: ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΛΙΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Σε απάντηση της με αριθμ. Πρωτοκόλλου 22117/1.9.2011 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Κουκοδήμου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Στους άμεσους και βασικούς στόχους της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού εντάσσεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου τουριστικών λιμένων κάθε είδους για τη βέλτιστη διαχείριση-αξιοποίηση των θαλάσσιων πόρων και την προσέλκυση σκαφών αναψυχής στους παράκτιους και νησιωτικούς προορισμούς της χώρας μας.
Με τις διατάξεις του Ν.2160/1993 έχει χωροθετηθεί και κατασκευαστεί ή βρίσκεται υπό κατασκευή μεγάλος αριθμός τουριστικών λιμένων, καταφυγίων –αγκυροβολίων τουριστικών σκαφών καθώς και ξενοδοχειακών τουριστικών λιμένων σε όλη την επικράτεια της χώρας. Στη Γενική Γραμματεία Τουρισμού υποβάλλεται κάθε αίτημα χωροθέτησης και, εφόσον ο ενδιαφερόμενος καταθέσει όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο δικαιολογητικά, το αίτημά του εξετάζεται από την αρμόδια Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού. Στην περιοχή της Πιερίας έχει ήδη χωροθετηθεί με τη διαδικασία του νόμου, μετά από αίτημα του Λιμενικού Ταμείου Πιερίας αγκυροβόλιο τουριστικών σκαφών δυναμικότητας 96 θέσεων ελιμενισμού στον Πλαταμώνα Πιερίας.
Σχετικά με τη διαδικασία ένταξης των λιμανιών της Πιερίας σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι σύμφωνα με το πλαίσιο εφαρμογής του ΕΣΠΑ, η κατασκευή μαρίνων θεωρείται επιχειρηματική δραστηριότητα και για το λόγο αυτό δεν αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη με τη μορφή Δημόσιας Υποδομής.
Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι στον προγραμματισμό του ΥΠΠΟΤ δεν περιλαμβάνεται σχεδιαζόμενο λιμενικό έργο στην Πιερία που να εμπίπτει στο πεδίο των υποδομών φιλοξενίας σκαφών (τουριστικά καταφύγια-αγκυροβόλια), καθώς δεν έχει υποβληθεί κάποιο σχετικό αίτημα για τη συγκεκριμένη περιοχή από τοπικούς φορείς (Περιφέρεια, Δήμους) σε όλη τη διάρκεια των επαφών του Υπουργείου από το 2008 μέχρι σήμερα. Θυμίζουμε δε ότι τελευταία εξαιρετικά εκτενής διαβούλευση έλαβε χώρα το Μάρτιο του 2010.
Ο υφυπουργός
Γεώργιος Νικητιάδης 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.