Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Η ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΘΩΝΗΣ



ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ
Βουλευτής Ν. Πιερίας – ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Η ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΘΩΝΗΣ

-          Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 19/1/2012 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας.
-          Στο περιθώριο της εκδήλωσης η Βουλευτής Πιερίας ενημέρωσε τους κ.κ. Μπέσιο και Τζιφόπουλο για την πορεία του Εκθεσιακού Χώρου στον Μακρύγιαλο ο οποίος θα στεγάσει τα ευρήματα των ανασκαφών.

Αφορμή για την διοργάνωση της εκδήλωσης στάθηκε η επικείμενη έκδοση του τόμου:  ΜΕΘΩΝΗ Ι: Επιγραφές, χαράγματα και εμπορικά σύμβολα στη γεωμετρική και αρχαϊκή κεραμική από το «Υπόγειο» (Μ. Μπέσιος, Γ. Τζιφόπουλος, Α. Κοτσώνας, επιμ. Γ. Τζιφόπουλος).
Μάλιστα, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ανακοινώθηκε ότι τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί συνέδριο για το θέμα στην Θεσσαλονίκη.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΥΜΑΤΩΝ 
Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό φυλλάδιο που διένειμε το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας κατά την διάρκεια της εκδήλωσης:
Το σύνολο των 191 κεραμικών με επιγραφές, χαράγματα και εμπορικά σύμβολα προέρχεται από την ανασκαφή του «Υπογείου» της Μεθώνης Πιερίας (της αρχαιότερης σύμφωνα με την παράδοση αποικίας Ελλήνων από την Ερέτρια στον βορρά) και είναι μοναδικό για δύο λόγους:
Α) γιατί τα περισσότερα από τα αγγεία χρονολογούνται περίπου μεταξύ 730 και 700 π.Χ., εποχή από την οποία σώζονται ελάχιστα δείγματα ελληνικής γραφής και
Β) γιατί στην Μακεδονία ενεπίγραφα ευρήματα, εγχάρακτα ή γραπτά, είναι εξαιρετικά σπάνια.
Η μαρτυρία των ενεπίγραφων κεραμικών της Μεθώνης είναι ανυπολόγιστης αξίας για τις κλασικές σπουδές και συμβάλλει καθοριστικά στις συζητήσεις σχετικά με:
-          την ελληνική γλώσσα και τους Έλληνες στη Μακεδονία
-          τον δεύτερο ελληνικό αποικισμό
-          το εμπόριο της κεραμικής, ειδικότερα των πρώιμων εμπορικών αμφορέων
-          τα «αλφαβήτα» της Μεθώνης και την εμφάνιση του αλφαβήτου στην Ελλάδα
-          τη διάλεκτο ή τις διαλέκτους της Μεθώνης
-          τον αλφαβητισμό και την «εγγραματοσύνη»
-          τα εμπορικά, συμποτικά και άλλα περιβάλλοντα ανάπτυξης της γραφής και
-          τις απαρχές της λογοτεχνίας.

ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ

Στο περιθώριο της συνάντησης η Βουλευτής Πιερίας συνεχάρη όλους τους συντελεστές του έργου για τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει, αλλά και προσωπικά τον κ. Μπέσιο για την διαρκή προσφορά του στην Πιερία.
Μάλιστα, όπως τόνισε η κα Μίχου, η σημασία των συγκεκριμένων ερευνών φαίνεται ότι ξεπερνά το αρχαιολογικό ενδιαφέρον, κάτι το οποίο προκύπτει και από την δήλωση στην οποία προχώρησε η Υπουργός Παιδείας κα Α. Διαμαντοπούλου μετά τον χαιρετισμό της: «Από την έρευνα που διεξήχθη από αρχαιολόγους και γλωσσολόγους προκύπτει η πιστοποίηση της μακεδονικής γλώσσας ως αρχαίας ελληνικής διαλέκτου. Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική διαπίστωση τεράστιας ιστορικής, αρχαιολογικής σημασίας αλλά και μεγάλου εθνικού ενδιαφέροντος».
Όσον αφορά την Εκθεσιακή Συλλογή και τα Εργαστήρια Συντήρησης Αρχαιοτήτων του Μακρυγιάλου, η κα Μίχου ενημέρωσε τους κ.κ. Μπέσιο και Τζιφόπουλο πως αυτή τη στιγμή το μόνο που απομένει είναι η Απόφαση Ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες. Από τη στιγμή που θα εκδοθεί η απόφαση μέσα σε 2 μήνες ξεκινά και η δημοπράτηση του έργου.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.