Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΚΟΥΤΑΤΣΙΟΣ: ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΧΡΟΝΙΚΟ.


ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΧΡΟΝΙΚΟ
16 Απριλίου 1943 16 Απριλίου 1915

Σαν χθές  16 Απριλίου Ι 943το Λιτόχωρο υπέστη μία βάρβαρη επιδρομή από τα Ναζιστιιιά στρατεύματα κατοχής τα οποία μετά από ένα άγριο βομβαρδισμό Και πολυβολισμό των ανύποπτων διαβατών από Τρία αεροπλάνα που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Λάρισας, και με ένα ολόκληρο τάγμα πεζοπόρων τμημάτων εισέβαλαν στο χωριό μας και άρχισαν το άγριο πλιάτσικο. 
Μάζεψαν όλους τους άντρες Λιτοχωρίτες από 12 έως 80 ετών στη πλατεία του χωριού, πάνω από οχτακόσιους και τους οδήγησαν ποδαρόδρομο στο Σιδ. Σταθμό. τους επιβίβασαν σαν ζώα σε κλειστά βαγόνια και τους μετέφεραν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης όπου τους επέβαλαν σε αναγκαστική εργασία Κάτω από άθλιες συνθήκες. Κατά τη διάρκεια ης πορείας προς το σταθμό σκότωσαν τρείς συμπατριώτες μας που θέλησαν να δραπετεύσουν. 
Τον Θεμιστοκλή Θεμιστοκλέους τον Νίκο Κλιγκόπουλο Και Τον Χρήστο Μόσχοβα. Από τους οχτακόσιους ξεχώρισαν 13 και χωρίς δίκη τους καταδίκασαν σε θάνατο, Και άρχισαν να τους εκτελούν σε πρώτη ευκαιρία.. 
Κάπου στις αρχές Μαΐου εκτέλεσαν τον γηραιό Θεοχάρη Γκέκα τον Γιώργο Μασταγκά τον Βαγγέλη Κατέλα τον Χρήστο Νίκα και τον δάσκαλο Γιάννη Τσιμούρα. . Δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή τα ονόματα των υπολοίπων θανατοποινιτών αν και τα έχω καταγράψει σε παλαιότερο σημείωμα μου. 
Πάντως μεταξύ αυτών ήταν ο πατέρας μου Ζήσης Κουκουτάτσιος ο Γιάννης Μπελογιάνης και πολλά άλλα φιλικά μας πρόσωπα. 
Στη μνήμη όλων αυτών που δεν ζουν σήμερα οφείλουμε όλοι εμείς οι επίγονοι μεγάλο σεβασμό, γιατί χάρη σ’ αυτούς δημιουργήθηκε η ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, και αποτινάξαμε τα βάρβαρα ρατσιστικά δεσμά.. Και καλά τότε τους πάνοπλους Γερμανούς τους διώξαμε. Πως όμως Θα διώξουμε τώρα τους νεοφασίστες που μας έκατσαν στο σβέρκο με τις συμφωνίες και τα μνημόνια που υπέγραψαν οι δωσίλογοι κυβερνήτες μας; 



Λιτόχωρο 16 Απριλίου 2015 Νίκος Κουκουτάτσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.