Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ 2014


ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ 2014

Η πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. Δίου – Ολύμπου για το 2014 πραγματοποιήθηκε στις 30 του Γενάρη. Επειδή η τελευταία συνεδρίαση του 2013 δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ (λόγω έλλειψης απαρτίας), ήταν λογικό να τεθούν αρκετά ζητήματα προ ημερησίας. Τα κυριότερα που εμείς θέσαμε ήταν τα εξής:
- Ζητήσαμε ενημέρωση και διευκρινίσεις σχετικά με δημοτικά κτήματα που εμφανίζονται στις λίστες του ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για εκτάσεις στην περιοχή του Βαρικού. Η απάντηση : «αν είναι να αλλάξει η χρήση γης στην περιοχή, τα χαρίζουμε εμείς στο ΤΑΙΠΕΔ», μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί. Η αλλαγή στις χρήσεις γης ορισμένων περιοχών είναι κάτι το οποίο οφείλει η αυριανή δημοτική αρχή να προωθήσει και ούτε σπιθαμή δημοτικής έκτασης δεν ξεπουλιέται, πόσο μάλλον χαρίζεται!
- Παρατηρήσεις σχετικά με το… «Κοινωνικό Παντοπωλείο». Υποτίθεται ότι στο Λιτόχωρο προς τα τέλη του 2013 ξεκίνησε να λειτουργεί «Κοινωνικό Παντοπωλείο». Η αλήθεια είναι ότι παραχωρήθηκε (με ποιανού απόφαση;) για τον σκοπό αυτό στη Δ.Κ. Λιτοχώρου ένα τμήμα του χώρου όπου στεγαζόταν παλιότερα η Πυροσβεστική. Όμως για ένα σωστά οργανωμένο «Κοινωνικό Παντοπωλείο» δεν αρκούν τα δελτία τύπου, η επιγραφή και οι «προεκλογικές» φωτογραφίες αιρετών για κάτι που δεν ήταν προς το παρόν τίποτε άλλο παρά η συνηθισμένη χριστουγεννιάτικη συγκέντρωση και διανομή τροφίμων σε συντοπίτες μας που τα είχαν ανάγκη (πολλά και θερμά συγχαρητήρια για άλλη μία χρόνια στους πραγματικούς οργανωτές αυτής της δράσης: τα σχολεία μας και τον φιλόπτωχο σύλλογο «Αγ. Μαρίνα»!).
Αλήθεια, με ποια απόφαση ιδρύθηκε «Κοινωνικό Παντοπωλείο» στο Λιτόχωρο και γιατί έτσι στα «μουλωχτά»; Γιατί να μην γνωρίζει το Δημοτικό Συμβούλιο και να βοηθήσουμε όλοι στην οργάνωση της προσπάθειας, ιδιαίτερα όταν κάποιοι φωνάζουμε για ίδρυση «Κοινωνικού Παντοπωλείου» εδώ και 2 χρόνια; Εκείνοι που το «ίδρυσαν» έχουν στ’ αλήθεια ιδέα τι εστί «Κοινωνικό Παντοπωλείο» και πως πρέπει να λειτουργεί; Ή μήπως περιμένουν να κόψουν την κορδέλα σε μία ημερομηνία πιο κοντά στις εκλογές, π.χ. το Πάσχα;

- Από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε για άλλη μία φορά η συμμετοχή του Δήμου στο υπό σύσταση «Δίκτυο για την παιδεία και τον πολιτισμό». Η συζήτηση του θέματος αυτού είχε αναβληθεί πριν από μερικούς μήνες γιατί το καταστατικό που είχε έρθει προς έγκρισιν τότε είχε πολλά τρωτά σημεία. Μάλιστα με υπόμνημα που προσωπικά απέστειλα στους ενδιαφερομένους, τους τα υποδείκνυα. Είναι αλήθεια ότι η νέα μορφή του καταστατικού ήταν βελτιωμένη, όμως υπήρχαν και πάλι επίμαχα σημεία, όπως το άρθρο 8 με την πρόβλεψη διατήρησης πλειοψηφίας στο Δ.Σ. του Δικτύου από την συμμέτοχο ΑΜΚΕ «Σχολείο Ολύμπου – Πιερίων» και όχι από τους 4 Ο.Τ.Α. που συμμετέχουν στο Δίκτυο και κατά την άποψή μας πρέπει να έχουν οπωσδήποτε την πλειοψηφία. Το επιχείρημα ότι οι Ο.Τ.Α. συμμετέχουν και στην Α.Μ.Κ.Ε. είναι τουλάχιστον αδύναμο, καθώς πρόσφατα ο ελεγκτής νομιμότητας ακύρωσε απόφαση του Δ.Σ. Πύδνας – Κολινδρού για συμμετοχή του δήμου σε Α.Μ.Κ.Ε.
Διατυπώσαμε επιφυλάξεις για το κατά πόσον κι αυτή τη φορά δε θα υπάρξουν και πάλι νομικού τύπου κωλύματα στην όλη υπόθεση. Μία υπόθεση που καρκινοβατεί εδώ και χρόνια, με συνέπεια, όσο γοητευτική κι αν είναι, να «ξεθωριάζει» όσο περνά ο καιρός. Ψηφίσαμε – για τελευταία φορά ! – τη συμμετοχή του Δήμου στο Δίκτυο και το νέο καταστατικό, εκτός από το επίμαχο άρθρο 8.

Με τιμή,
      ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
      Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».

         

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.