Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Εορτασμός της επανάστασης του Κολινδρού 2017.






Πραγματοποιήθηκαν χθες ,Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017, στον Κολινδρό, οι εορταστικές εκδηλώσεις μνήμης  της επανάστασης του Κολινδρού στα 1878.
Ο αναπληρωτής υπουργός  Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Φάμελλος Σωκράτης  εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση, παρουσία του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ.κ. Γεωργίου, του δημάρχου Πύδνας – Κολινδρού, κ. Βαγγέλη Λαγδάρη,  της αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σοφίας Μαυρίδου, των βουλευτών  Πιερίας κ. Ελισάβετ Σκούφα, κ. Αστέριου Καστόρη και κ. Χαρίλαου Τζαμακλή,  του αστυνομικού διευθυντή Πιερίας κ. Γεωργίου Τζήμα, του διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Πιερίας κ. Δημητρίου Συριανίδη, του υποδιοικητή της 24ης  τεθωρακισμένης ταξιαρχίας Λιτοχώρου , εκπροσώπων του λιμενικού σώματος και της πυροσβεστικής, του προέδρου και των μελών του δημοτικού συμβουλίου, των αντιδημάρχων,  εκπροσώπων της  αυτοδιοίκησης, φορέων, συλλόγων και  πλήθους δημοτών.
Αρχικά τελέστηκε δοξολογία στον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου χοροστατούντος του μητροπολίτη, με κεντρικό ομιλητή τον ιστορικό –φιλόλογο κ. Παπανικολάου Βασίλειο , ο οποίος εύστοχα ανέλυσε το ιστορικό γεγονός και τη σημασία του  για την  απελευθέρωση  της μακεδονικής γης.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο χώρο της προτομής του ιεράρχη ,πρωτεργάτη της επανάστασης, Νικολάου Λούση.
Εντυπωσιακή υπήρξε η μαθητική παρέλαση στην οδό Μ. Αλεξάνδρου των σχολικών μονάδων του Κολινδρού καθώς και αντιπροσωπευτικών  αγημάτων   της δευτεροβάθμιας Αιγινίου και Μακρυγιάλου.
Στη συνέχεια χορευτικά τμήματα του  πολιτιστικού συλλόγου «Νικόλαος Λούσης» παρουσίασαν εξαιρετικά  μακεδονικούς, ποντιακούς και κρητικούς χορούς στην κεντρική πλατεία του οικισμού.
Τέλος, παρατέθηκε δεξίωση για  τους προσκεκλημένους, στο δημοτικό κατάστημα της ιστορικής έδρας του δήμου, κατά τη διάρκεια της οποίας  διεξήχθη δίωρη συνεργασία με τον υπουργό για θέματα αρμοδιότητός του που ενδιαφέρουν το δήμο και συγκεκριμένα την πορεία ένταξης των προτεινόμενων έργων του δήμου ,τον εκσυγχρονισμό των  υδρευτικών υποδομών ,την ένταξη και χρηματοδότηση της αρδευτικής μελέτης, τον εκσυγχρονισμό των ΕΕΛ  Αιγινίου και Κολινδρού, τη διαχείριση των απορριμμάτων και την αντικατάσταση των οχημάτων περισυλλογής, τη διαδικασία ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες, τη σύνδεση των οικισμών του δήμου με το φυσικό αέριο και άλλα.
Οι απαντήσεις του υπουργού ήταν ικανοποιητικές και συμφωνήθηκε άμεση συνάντηση  στο υπουργείο για την περαιτέρω προώθηση των θεμάτων.



                                                Από το γραφείο τύπου του Δήμου. 
[opb][op1]

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΜΑΡΤΙΟΥ 2017 ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ Ο ΟΛΥΜΠΟΣ.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ Ν.Τ. ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ


ΤΟ Ν.Τ. ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 01-03-2017 ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.  ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 17:00
ΘΕΜΑ  ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ Ν.Τ.
 

ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΘΑ ΠΑΡΕΒΡΕΘΕΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε ΤΟΥ Γ.Σ. ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
[opb][op5]

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Γ. ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
& ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
ΜΕ ΤΗ ΜΙΜΗ ΝΤΕΝΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
ΣΕ ΜΙΑ ΒΡΑΔIΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ - ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
(κόμβος Δίου-Λιτοχώρου)

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017- ώρα 19:00



ΜΕ ΤΙΜΗ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ


[opb][op23]

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Αντώνης Σαουλίδης : Η “κεντροαριστερά” και το χρονοντούλαπο της Ιστορίας



Τα τελευταία χρόνια η πολιτική ζωή στη χώρα μας μονοπωλείται από την επικοινωνία σε βάρος των πολιτικών προτάσεων και ως συνέπεια της έλλειψης ουσιαστικής πολιτικής συζήτησης. Η επικοινωνία βρισκόταν στην κορυφή των προτεραιοτήτων των κομματικών επιτελείων με στόχο να καλύψει τη σε πολιτικό επίπεδο ένδεια, ενώ συχνά αρκούσε κάτι “εντυπωσιακό” για να ξεχάσουμε τα υπόλοιπα κενά. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα που τα κοινωνικά προβλήματα αποκτούν χαρακτηριστικά μονιμότητας και οι πολιτικές προτάσεις θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο, το πολιτικό σύστημα αναζητεί πάλι τις ίδιες συνταγές.

Σε αυτό το περιβάλλον λοιπόν ποιο είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη; Η συμπόρευση του Γιώργου Παπανδρέου καθώς και των άλλων βουλευτών που εντάχθηκαν ή μπορεί να ενταχθούν στην Κοινοβουλευτική της Ομάδα δεν αρκεί για να λύσει τα προβλήματα του χώρου. Η πολιτική δεν είναι απλά μία εικόνα, είναι λύσεις στα προβλήματα, είναι πρόγραμμα για το μέλλον. Διαφορετικά η κουβέντα θα αναλωνόταν στο κατά πόσο θα έπρεπε να συνυπάρξουμε με τον Παπανδρέου ή αν, πριν την επιστροφή του, θα έπρεπε να εξομολογηθεί στον ιερέα της ενορίας της Χαριλάου Τρικούπη και να ζητήσει άφεση αμαρτιών για αυτά που έκανε ή δεν έκανε. Βέβαια υπάρχουν και άλλοι πολλοί που προσπαθούν να “σώσουν” τον προοδευτικό χώρο και οι οποίοι είναι πιθανόν μετά τις εξελίξεις να θελήσουν να επανεπιβιβαστούν.

Είναι σίγουρο ότι η χρονική συγκυρία που λαμβάνουν χώρα οι μετακινήσεις των πολιτικών στελεχών μάς θυμίζουν την ποδοσφαιρική μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Οι γνωρίζοντες τα ποδοσφαιρικά μπορούν να διαβεβαιώσουν ότι λίγες μεταγραφές “έπιασαν” τον Γενάρη. Οι λόγοι απλοί, διότι προσπάθησαν να καλύψουν τη δυσαρέσκεια του κόσμου με μεγάλα ονόματα, τα οποία όμως ήταν κορεσμένα από φιλοδοξίες και αναζητούσαν απλά τα “συντάξιμα”. Σας υπενθυμίζω ότι από το άθλημα της πολιτικής, η ιστορία έδειξε ότι λίγοι αποχωρούν οικειοθελώς και τέλος, όπως μας ενημερώνει ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης, για τα λεγόμενα “ενός θείου” του “αυτοί ποτέ δεν παραιτούνται και σπανίως πεθαίνουν”!

Τι μένει σήμερα; Αναπόφευκτα δημιουργείται μία δύσκολη εξίσωση που περιλαμβάνει αυτούς που έμειναν στα δύσκολα, εκείνους που έφυγαν στα δύσκολα και κάποιους από αυτούς που μας έφεραν στα δύσκολα… Γιατί θεωρώ πως με το μελάνι της Ιστορίας να είναι ακόμη νωπό, κανείς συνετός άνθρωπος δεν αποδέχεται ότι οι ευθύνες έχουν πλήρως και δικαίως κατανεμηθεί στους πραγματικούς υπαίτιους της οικονομικής και αξιακής κρίσης που βιώνει η ελληνική κοινωνία.


Έτσι λοιπόν, βασιζόμενος στα παραπάνω, θα μου επιτρέψετε να εκφράσω την άποψή μου για την προσπάθεια συμπόρευσης και επανένωσης όλων των “κομματιών” του προοδευτικού πολιτικού “παζλ”. Καλώς ήρθατε στις “Συμπληγάδες Πέτρες” της αξιολόγησης και της κρίσης από την εκλογική μας βάση, η οποία σίγουρα δεν θα είναι δίκαιη, γιατί είναι φορτισμένη συναισθηματικά. Το μόνο που μπορεί να μετριάσει το συναισθηματικό στοιχείο με το πολιτικό είναι η άρθρωση ρεαλιστικής αλλά και συνάμα οραματικής πρότασης υπέρβασης της κρίσης, και όχι απλής διαχείρισης αυτής!

Τότε και μόνο τότε οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά πιστεύω και τη θέληση, να συμμετέχουν και με τη δική τους συμμετοχή να λύσουν το “Γόρδιο Δεσμό” της παράταξης. Γιατί η δική μας παράταξη δεν είναι απλώς περήφανη για την ιστορία της. Είναι κυρίως περήφανη για τη δυνατότητά της να εμπνέει, να οδηγεί το μέλλον, να πορεύεται μαζί με τους πολίτες σε αυτό, με σιγουριά.

Δυστυχώς, εάν δεν προχωρήσουμε μπροστά, πολιτικά και όχι απλώς επικοινωνιακά, το μόνο που θα υπάρχει για να μας θυμίζει τις ρίζες μας θα είναι το “χρονοντούλαπο της Ιστορίας”, το οποίο τελικά θα κλείσει εμάς και όχι αυτούς για τους οποίους άνοιξε.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017 [opb][op14]

ΒΟΛΛΕΥ ΠΑΝΚΟΡΑΣΙΔΩΝ: Α.Σ. ΠΑΝΘΕΟΝ - ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΙΛΚΙΣ 2-3


Μετά από ένα πολύ καλό αγώνα για γερά νεύρα ο Α.Σ.  ΠΑΝΘΕΟΝ ΣΤΟ πρωτάθλημα των παγκορασίδων  βόλλευ ηττήθηκε από τον πρωτοπόρο ΑΙΑΝΤΑ ΚΙΛΚΙΣ με σκόρ 2-3 . Ενώ προηγήθηκε 2-0 σετ, μη έχοντας την εμπειρία και την απαιτούμενη ψυχραιμία στα κρίσιμα σημεία έχασε τον αγώνα.Παρόλα αυτά οι αθλήτριες του Λιτοχώρου έδειξαν στοιχεία  αγωνιστικής ομάδας και ελπιδοφόρας.
Αξίζουν συγχαρητήρια και στις δύο ομάδες .[opb][op27]

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΚΑΣ: Ο Δήμος είμαι εγώ! * (*Παράφραση της ιστορικής ρήσης "Το κράτος είμαι εγώ" του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ' της Γαλλίας.)


Ο Δήμος είμαι εγώ!  * 
(*Παράφραση της ιστορικής ρήσης "Το κράτος είμαι εγώ" του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ' της Γαλλίας.)

Του Γιάννη Φάκα, δημοτικού συμβούλου Δήμου Κατερίνης.
Όταν με ρωτούν για τα δημοτικά πεπραγμένα της διοίκησης του Δήμου Κατερίνης, ως δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, τους απαντώ ότι ο δήμαρχος έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και κάνει ότι θέλει χωρίς να προχωρήσει σε διαβούλευση με τους πολίτες. Οι ψηφοφορίες άλλωστε στο δημοτικό συμβούλιο δεν διαφέρουν από αυτές της βουλής: πάνω τα χεράκια, κάτω τα χεράκια μέχρι να ψηφιστούν αυτά που θέλει ο δήμαρχος. Το μοτίβο είναι συνήθως το εξής:  Ο δήμαρχος θα αποφασίσει , οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας θα εγκρίνουν , οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και οι δημότες θα διαμαρτυρηθούν με όποιον τρόπο μπορέσουν σε μια κατάσταση που θυμίζει περισσότερο μοναρχία. Τουλάχιστον ο δήμαρχος μας κάνει τη χάρη και δεν φοράει κορώνα.
Από όσο θυμάμαι δεν έχει υιοθετηθεί σχεδόν καμία πρόταση της αντιπολίτευσης από την δημοτική αρχή του κ. Χιονίδη.   Και δεν φτάνει μόνο αυτό αλλά έχουμε συνεχόμενα κρούσματα  αντιδημοκρατικότητας όπου η διοίκηση αποφασίζει για το καλό των δημοτών χωρίς τους δημότες όπως η απόφαση για το σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Γανόχωρα   η οποία λήφθηκε χωρίς την συνεδρίαση και την γνωμοδότηση του τοπικού συμβουλίου. Το ίδιο έπραξε η δημοτική αρχή και για το θέμα της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στα Πιέρια.   Τελευταίο κρούσμα ήταν και η  ανάπλαση της πλατείας Δημοκρατίας-Ευκαρπίδη όπου οι δημοτικοί σύμβουλοι κλήθηκαν να συζητήσουν για τα έργα ανάπλασης που είχαν αρχίσει,  χωρίς να υπάρχει απόφαση δημοτικού συμβουλίου,  χωρίς να υπάρχει μελέτη , και χωρίς διαβούλευση !
Αν θα μπορούσε κάποιος να προτείνει μια λύση σε αυτό το αντιδημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης του Δήμου αυτή θα πρέπει να είναι η αλλαγή του μοντέλου διοίκησης του  και η υιοθέτηση του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού, ενός θεσμού ο οποίος δίνει μεγάλη εξουσία στους δημότες για να συναποφασίζουν για τα ποιά έργα θα γίνουν και για το που θα κατευθυνθούν οι οικονομικοί πόροι του Δήμου με τη βοήθεια δημοψηφισμάτων, συνελεύσεων και του διαδικτύου (ηλεκτρονική διαβούλευση, ηλεκτρονική ψηφοφορία κτλ). Αντιγράφω το άρθρο που είχα γράψει προεκλογικά για τον Συμμετοχικό Προϋπολογισμό (ΣΠ) έχοντας τώρα όμως χάσει κάθε ελπίδα για την υιοθέτηση αυτού του θεσμού από την τωρινή δημοτική αρχή.
21/02/2017

--------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

 

 

 

 

Συμμετοχικός Προϋπολογισμός και καραμέλες


Του Γιάννη Φάκα

«Φανταστείτε μια πόλη όπου οι πολίτες της αποφασίζουν συλλογικά για το πότε θα χτιστεί ένα καινούριο σχολείο, πού θα χωροθετηθεί ένα πάρκο και ποια προγράμματα θα υλοποιούνται στην κεντρική βιβλιοθήκη της. Φανταστείτε μια πόλη όπου χιλιάδες κάτοικοί διαφορετικών ηλικιών, φύλου, και εθνικότητας συναντώνται τακτικά για να χτίσουν ένα καλύτερο κοινό μέλλον…

όλα αυτά στο όνομα του συμμετοχικού προϋπολογισμού» (Lerner 2004, σ. 4).

Σημερινή κατάσταση (πως ψηφίζονται οι δημοτικοί προϋπολογισμοί)
Το δημοτικό συμβούλιο και οι δημοτικοί άρχοντες έχουν την απόλυτη εξουσία στην καθορισμό και τον έλεγχο του δημοτικού προϋπολογισμού. Μάλιστα μεγάλα έργα, που δεν ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξης που έχει την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου και συναντούν μεγάλες αντιδράσεις δημοτών, θα εγκριθούν, γιατί αυτό επιθυμεί ο εκάστοτε δήμαρχος. Στην πράξη ουσιαστική δημοκρατία δεν υπάρχει, γιατί ο δήμαρχος θα αποφασίσει, οι δημοτικοί σύμβουλοι θα  εγκρίνουν και οι δημότες απλά θα διαμαρτυρηθούν, με όποιο τρόπο μπορέσουν μια κατάσταση που θυμίζει περισσότερο μοναρχία. Τουλάχιστον ο δήμαρχος μας κάνει τη χάρη και δεν φοράει κορώνα. Οι ψηφοφορίες άλλωστε στο δημοτικό συμβούλιο δεν διαφέρουν από αυτές της βουλής: πάνω τα χεράκια, κάτω τα χεράκια μέχρι να ψηφιστούν αυτά που θέλει ο δήμαρχος.. Άμεσο αποτέλεσμα της εν λευκώ ανάθεσης της δημοτικής διαχείρισης είναι οι διαφθορά, οι πελατειακές σχέσεις, η αδιαφάνεια και η διαπλοκή.
Υπάρχει όμως ένας άλλος δρόμος για αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση: Να πάρουν οι πολίτες την πόλη στα χέρια τους, με νέους και καινοτόμους θεσμούς όπως είναι ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός (Σ.Π).


Τι είναι ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός;
Ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός ή προϋπολογισμός των πολιτών, είναι  μια διαδικασία όπου οι πολίτες διαβουλεύονται μαζί και συναποφασίζουν για το ποια έργα θα γίνουν και ποια όχι και για το που θα κατευθυνθούν κάποιοι από τους οικονομικούς πόρους του δήμου.
Το μοντέλο του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού (Σ.Π.) χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, μια πόλη με 1,5 εκατομμύριο κατοίκους στα τέλη της δεκαετίας του ’80, όταν εξελέγη για πρώτη φορά στον δήμο της πόλης το εργατικό κόμμα. Από τότε το μοντέλο του Σ.Π. έχει διαδοθεί σε πάνω από 1.000 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Το σύνθημα που εκφράζει σε μεγάλο βαθμό την διαδικασία του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού είναι αυτό που προωθήθηκε στην Σεβίλλη της Ισπανίας : «Έχεις ένα ραντεβού με τον γείτονα, την πόλη σου και την Δημοκρατία».


Διαδικασία και βήματα του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού
Οι Δήμοι που έχουν εφαρμόσει τον Σ.Π ακολουθούν συνήθως τα εξής βήματα  :
οι πολίτες εισηγούνται διάφορες προτάσεις και επακολουθεί συζήτηση και ψηφοφορία.
η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου επεξεργάζεται και κοστολογεί τις προτάσεις
οι πολίτες αξιολογούν τις προτάσεις σε συνδυασμό με το κόστος τους και τα χρήματα που θα διατίθενται για κάθε γειτονιά.
οι πολίτες ψηφίζουν ποιες προτάσεις θα υποβληθούν.
οι προτάσεις υποβάλλονται στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο  δεσμεύεται να εντάξει στον προϋπολογισμό, χωρίς εξαιρέσεις, τις αποφάσεις των πολιτών.


Χρησιμοποίηση των Νέων Τεχνολογιών στην διαδικασία του Σ.Π.
Η δυσκολία στο να μαζεύονται οι πολίτες όλοι μαζί και να ψηφίζουν λύνεται σε μεγάλο βαθμό με την βοήθεια των Νέων Τεχνολογιών. Ο διάλογος μεταξύ των δημοτών μπορεί να επιτευχθεί και ηλεκτρονικά, δηλαδή να δημιουργηθεί μια ιστοσελίδα στα πρότυπα του open gov, όπου ο δημότης θα μπορεί να καταθέσει την άποψή του για ένα έργο που σχεδιάζεται ή πρόκειται να πραγματοποιηθεί ή να υποβάλλει μια δική του πρόταση. Επίσης οι προτάσεις μπορούν να ψηφίζονται ηλεκτρονικά, μερικοί δήμοι άλλωστε έχουν ήδη προχωρήσει σε πιλοτικές ηλεκτρονικές ψηφοφορίες μέσω συστημάτων e- voting (π.χ Δήμος Αμαρουσίου) . 


Στο εξωτερικό υπάρχουν πολλά παραδείγματα για το πως οι νέες τεχνολογίες συνεισφέρουν στην διαμόρφωση του Συμμετοχικού Προυπολογισμού : 
Στο Λίχτενμπεργκ του Βερολίνου για παράδειγμα το μοντέλο του Σ.Π. συνδύασε τις συνελεύσεις από κοντά με τη διαδικτυακή συμμετοχή. 
Στην Πάρμα της Ιταλίας, από την άλλη, οι πολίτες μέσω μιας πλατφόρμας γεωαναφοράς μπορούσαν να οπτικοποιήσουν την τοποθεσία των δράσεων που πρότειναν. 
Στη Χετάφε της Ισπανίας, οι πολίτες μπορούσαν να βλέπουν σε απευθείας μετάδοση τις συνελεύσεις του Σ.Π., να ψηφίζουν και να στέλνουν τις προτάσεις τους μέσω του διαδικτύου.





Πλεονεκτήματα Συμμετοχικού Προϋπολογισμού 

Είναι ένα πείραμα άμεσης δημοκρατίας, καθώς οι δημότες μπορούν να αποφασίζουν απευθείας, χωρίς την διαμεσολάβηση των τοπικών αρχόντων, για μικρά και μεγάλα ζητήματα της πόλης στην οποία κατοικούν.
Mέσω της συμμετοχής, οι πολίτες εκπαιδεύονται στο να θέτουν το συλλογικό συμφέρον πάνω από το πολύ στενό ατομικό συμφέρον.
Γνωρίζουν οι δημότες εάν «υπάρχουν λεφτά» και αποφασίζουν που θα διατεθούν οι πόροι με διαφανείς διαδικασίες, καθιστώντας έτσι τη διαφάνεια κυρίαρχο συστατικό της διαδικασίας.


    Συμπερασματικά θα πρέπει να δίνεται στους δημότες η δυνατότητα να συζητούν και να ψηφίζουν εάν είναι αναγκαία, λόγου χάρη, μια απευθείας ανάθεση για την αγορά ζαχαρωτών και αν συμφωνούν να συζητούν στη συνέχεια ακόμη και για το είδος των ζαχαρωτών!  Γιατί πάντα θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και ιδέες, η σύνθεση των οποίων καλό είναι να αναδύεται μέσα από άμεσες δημοκρατικές διαδικασίες. Εγώ λόγου χάρη θα προτιμούσα τις καραμέλες - ζελεδάκια αλλά γιατί τελικά να μην κάνουμε μια ψηφοφορία για αυτό;

Γιάννης Φάκας
11/04/2014
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 [opb][op1]


ΕΠΑΜ: Η πραγματικότητα είναι μία και απλή: το νόμισμα παίζει πρωταρχικό ρόλο


Του Μιχάλη Αριδά
Τεράστια κουβέντα έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, για το θέμα του νομίσματος. Έχει τόσο μεγάλη σημασία, όπως λένε μερικοί, ή δεν παίζει ρόλο, αρκεί να έχεις δημοκρατία και παραγωγή;
Η πραγματικότητα είναι μία και απλή: το νόμισμα παίζει πρωταρχικό ρόλο. Δεν είναι απλά ένα κομμάτι χαρτί ή ένα μεταλλικό κέρμα. Έχει τεράστια σημασία ποιος το εκδίδει, δηλαδή αν είναι τσάμπα ή αν το δανείζεται το κράτος. Αν το δανείζεται, και μάλιστα με τόκο, έχουμε ένα de facto δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, μιας και χωρίς χρήμα δεν κινείται η οικονομία. Έχει επίσης τεράστια σημασία, ποιος αποφασίζει την ποσότητα κυκλοφορίας του και αν θα έχουμε πληθωρισμό ή αποπληθωρισμό. Ένας Ρότσιλντ, είχε πει: Δώστε σε μένα τον έλεγχο του νομίσματος μιας χώρας και δε με νοιάζει ποιος φτιάχνει τους νόμους της…
Όλα τα κόμματα της Βουλής είναι αναφανδόν υπέρ του ευρώ και δε συζητάνε κάτι άλλο. Επικαλούνται, μάλιστα, βιβλικές καταστροφές, αν τολμήσει κάποιος και μιλήσει για εθνικό νόμισμα. Οι δέκα πληγές του Φαραώ ήταν για μικρά γατάκια, μπροστά στις ανείπωτες πληγές που θα μας πλήξουν, αν φύγουμε από το ζουρλομανδύα του ευρώ. Είναι πολλά τα λεφτά Άρη…

Όλα τα κόμματα της Βουλής; Το ΚΚΕ; Η Χρυσή Αυγή; Είναι υπέρ του ευρώ; Φυσικά και ....
είναι. Ξεκάθαρα.

Ο Κουτσούμπας είπε για το ενδεχόμενο εθνικού νομίσματος, σε μια ομιλία στη Σύρο: «…είμαστε κάθετα αντίθετοι να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ και να επιστρέψει σε εθνικό νόμισμα… έτσι όπως είναι η κατάσταση, με αυτούς τους συσχετισμούς δυνάμεων, όντας στο καπιταλιστικό σύστημα, όντας στην ΕΕ, όντας στην εξουσία που την έχουν συγκεκριμένοι, εάν πας σε δραχμή ή σε ένα άλλο νόμισμα όπως κι αν ονομαστεί αυτό, η κρατική χρεοκοπία και οι επιπτώσεις στο λαό μας θα είναι εξίσου μεγάλες όπως και με τη συμφωνία - μνημόνιο που υπογράφεται τώρα. Ακόμα και χειρότερες για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα…». Όσο έχουμε καπιταλισμό, καλύτερα να είμαστε στο ευρώ, λοιπόν. Ούτε ο Άδωνις δεν τα λέει τόσο ωραία…
Ο Μιχαλολιάκος είπε στο bankingnews.gr:
- Ευρώ ή δραχμή κύριε Μιχαλολιάκο;
- Νικόλαος Μιχαλολιάκος:... Η δραχμή είναι εθνικός τελικός στόχος, αλλά όχι τώρα. Για να υπάρξει εθνικό νόμισμα θα πρέπει να υπάρχει αυτάρκης εθνική παραγωγή. Η Ελλάδα έχει κατεστραμμένη εθνική παραγωγή άρα δεν μπορεί να έχει εθνικό νόμισμα.
Η Ελλάδα δεν έχει επιλογή αυτή την στιγμή. Για την Ελλάδα υπάρχει μόνο ευρώ και με σκληρούς όρους.
Ευρώ και ξερό ψωμί και η Χρυσή Αυγή.
Πολλοί εξωκοινοβουλευτικοί ακολουθούν την οδηγία του Ιουλίου 2015, του υπέρτατου άρχοντα, Σόιμπλε, ο οποίος θέλει διπλό ή παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα - και όχι έξοδο από το ευρώ. Ξέρει πως γρήγορα θα ξεφτιλιστεί το δεύτερο μαλακό νόμισμα - ότι και να είναι αυτό, IOU,
geuro, μαλακή δραχμή - και τότε θα έλθουν με το σκληρό ευρώ τους οι γερμανοί «επενδυτές» να αγοράσουν την Ελλάδα με ψίχουλα. Όπως τότε. Μας έδινε και 50 δις, για να του κάνουμε το χατίρι.
Ο Βαρουφάκης πρώτος μίλησε για IOU, τη μορφή παράλληλου νομίσματος, που πρότεινε ο αρχηγός.
Ο Καρατζαφέρης μίλησε για εσωτερικά ομόλογα για πληρωμή μισθών και συντάξεων. Το ίδιο πράγμα δηλαδή.
Ο Κατσανέβας σκίζεται υπέρ της πρότασης Σόιμπλε, που τη θεωρεί δώρο Θεού.
Πριν λίγους μήνες, μας προέκυψε και ένα άλλο πρόσωπο της πολιτικής, που ζητάει «απαραιτήτως και απαρεγκλίτως ένα παράλληλο νόμισμα». Η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου. Να τη χαίρονται οι λίγοι θαυμαστές της.
Σκίζονται όπως βλέπετε, για το ποιος θα πάρει το χρίσμα από τον υπέρτατο, για να του πραγματοποιήσει το θέλημα.
Κι έτσι, ενώ όλα κυλούσαν όμορφα κι ωραία στο δυστυχισμένο προτεκτοράτο, πέτυχα μία προχθεσινή συνέντευξη στον Άκη Παυλόπουλο, που τάραξε τα ήσυχα νερά. Έχει τον τίτλο: «Ν. Γ. Μιχαλολιάκος στο Blue Sky: Μόνη λύση η διαγραφή του χρέους και η επιστροφή στο Εθνικό νόμισμα».
Ομολογώ ότι εξεπλάγην. Έχουμε δει πολλές οβιδιακές μεταμορφώσεις από πολιτικούς, αλλά τέτοια κωλοτούμπα, είναι γαλαξιακού επιπέδου! Αμέσως στρώθηκα να δω τη συνέντευξη. Και όντως, το λέει, όπως ακριβώς το γράφει ο τίτλος. Δεν πιστεύω στ΄ αυτιά μου. Τι έγινε τώρα; Οι ναζί, η σπορά των ηττημένων του ’45, το γύρισαν σε αληθινά πατριωτικά αιτήματα; Κατάλαβαν οι χιτλερικοί, αυτό που δεν κατάλαβαν οι αριστεροί; Πάει, χάλασε ο κόσμος.
Ώσπου ήλθε η αποκάλυψη, λίγα λεπτά αργότερα. Στην ερώτηση πως θα φύγουμε, η απάντηση ήταν: με σκληρή διαπραγμάτευση και παίρνοντας τα 50 δις (ίσως και παραπάνω, λόγω σκληρής διαπραγμάτευσης) του Σόιμπλε, για να του αδειάσουμε τη γωνιά.
Αυτό που μας λέει ο Μιχαλολιάκος, δεν είναι τίποτε άλλο από την πρόταση Σόιμπλε, στην παραλλαγή που πρότεινε ο διευθυντής του τμήματος Εξωτερικής Οικονομίας του γερμανικού Ινστιτούτου Ifo, Γκάμπριελ Φέλμπερμάιερ, προ εβδομάδος (δείτε άρθρο του Δημήτρη Καζάκη). Πασπαλισμένη με λίγη κουτοπονηριά.
Από τη στιγμή που κανένας δε μιλάει για τον τερματισμό του καθεστώτος κατοχής της χώρας μας, όλα αυτά τα σχέδια οδηγούν σε ένα πράγμα: μια μαλακή δραχμή, που θα ελέγχεται από τους «εταίρους», ώστε να οδηγηθούν όλες οι αξίες στην Ελλάδα κοντά στο μηδέν και να περάσουν τα πάντα, στα χέρια των γερμανικών κορακιών, με πολύ λίγο κόστος.
Μήπως, οι σπόροι των ηττημένων περνούν για τόσο χαζό και ηλίθιο το Σόιμπλε, που θα δώσει 50 και 100 δις στους Έλληνες, για να χάσει τη χρυσή αγελάδα που της πίνει το αίμα με το καλαμάκι; Γιατί μας τσακίζει, χρόνια τώρα; Γιατί λύσσαξε και πέτυχε το περίφημο Υπερταμείο ξεπουλήματος της Ελλάδας και μάλιστα με ξένη διοίκηση στην ουσία; Για να πει στους ιθαγενείς, πηγαίνετε στο καλό, τα αφήνω όλα και σας δίνω και 100 δις δώρο; Τόσο ψυχούλα είναι; Ποιος τα πιστεύει αυτά; Έλεος!!!
Ο Μιχαλολιάκος με αυτή την κίνηση, μπήκε στο κλαμπ των παραπάνω γιγάντων της πολιτικής, διεκδικώντας για τον εαυτό του, το ρόλο της μαριονέτας  του εκ Γερμανίας παρανοϊκού μισάνθρωπου.
Το ΕΠΑΜ είναι ο μόνος πολιτικός σχηματισμός, που μιλάει συνεχώς, από την αρχή, για έξοδο από την ΕΕ και το ευρώ και για μετάβαση σε νέο εθνικό νόμισμα και έχει πλήρες σχέδιο για να τα πετύχουμε. Να τυπωθεί χρήμα, το οποίο θα δοθεί στον κόσμο που το έχει ανάγκη και όχι στις τράπεζες. Να βοηθηθεί η παραγωγή, που τώρα εξοντώνεται. Να διαγραφούν τα χρέη νοικοκυριών, αγροτών, μικρομεσαίων, για να ανασάνει η χώρα και να επανεκκινήσει η μηχανή. Αυτά θα είναι από τις πρώτες κινήσεις μιας πατριωτικής δημοκρατικής κυβέρνησης. Μόνο έτσι, θα πάρουμε την Πατρίδα μας και τις ζωές μας πίσω. Τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα, αποτέλεσμα ασχετοσύνης στην καλύτερη, προδοσίας στη χειρότερη.
ΥΓ. Να και το κερασάκι. Αντιγράφω από το Liberal.gr «Υπέρ της έκδοσης και κυκλοφορίας του "Geuro", ενός παράλληλου "δημοσιονομικού νομίσματος", όπως το περιγράφει, τάσσεται σε πρόσφατη ανάλυσή του ο νέος υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου».
Είδατε πως δένει το γλυκό;
Καλώς τα δεχτήκαμε...

Ο Μιχάλης Αριδάς είναι μέλος της Π.Γ. του Ε.ΠΑ.Μ. [opb][op14]

ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΔΙΟΝ ΑΝΤΑΜΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ







Για εικοστή δεύτερη χρονιά πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017 στο δημοτικό διαμέρισμα του Δίου του Δήμου Δίου-Ολύμπου Πιερίας, το ΑΝΤΑΜΩΜΑ των απανταχού δημοτών της ιστορικής παρολύμπιας περιοχής.

Πρωτεργάτης του εθίμου που αναβιώνει τα τελευταία είκοσι δύο χρόνια, ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Δίου πατέρας Δημήτριος Κουτσιμάνης, που υλοποιεί το ΑΝΤΑΜΩΜΑ με την υποστήριξη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και τη συμμετοχική παρουσία των κατοίκων, καθώς των καταγόμενων από την περιοχή αλλά και πολλών επισκεπτών.

Μετά τη Θεία Λειτουργία στην οποία προηξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιος, συλλειτουργούντων του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτη και Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως Σεβαστιανού Αράπη καθώς και του προϊσταμένου του Ιερού Αγίας Παρασκευής Δίου Αιδεσιμότατου πατρός Δημητρίου Κουτσιμάνη, στο προαύλιο του Ναού εορτάστηκε το πατροπαράδοτο έθιμο του ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ των απανταχού Δημοτών Δίου Πιερίας.

Νωρίτερα με το πέρας της Θείας Λειτουργίας εντός του Ιερού Ναού τιμήθηκαν οι Ιερόπαιδες της τοπικής ενορίας Νικόλαος Καζακλάρης, Δημήτριος Βαϊνάς, Νικόλαος Καζακλάρης και Διονύσιος Κουτρουλός για τη διακονία τους στη λειτουργική ζωή του Ναού.

Στην χαιρετιστήρια αναφορά του ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον πατέρα Δημήτριο Κουτσιμάνη τόσο για το πνευματικό όσο και πολιτιστικό του έργο, τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και τους Ιερόπαιδες για την στήριξη στις δραστηριότητες της τοπικής Εκκλησίας, αλλά και τους δημότες και επισκέπτες του Δίου για την ενεργή συμμετοχή τους τόσο στο έθιμο, όσο και στις πνευματικές πρωτοβουλίες.

Στην ομιλία του ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Δίου Πιερίας πατέρας Δημήτριος Κουστιμάνης, αφού αναφέρθηκε στο Θεολογικό νόημα της ημέρας, της Κυριακής των Απόκρεω, επισήμανε: «Αυτή την Κυριακή, την τόσο σημαντική για την Ορθοδοξία επιλέξαμε να αναβιώσουμε το έθιμο μας, ακολουθώντας πιστά τόσο την εντολή του Ιερού Ευαγγελίου, όσο και αποσκοπώντας στο να κρατήσουμε ζωντανή και άσβεστη τη μνήμη και επικοινωνία όσων διαμένουμε εδώ στην πατρώα γη, με τους απανταχού αδελφούς μας που κατάγονται από τον τόπο μας.

Όπως ασφαλώς όλοι γνωρίζουμε η Εκκλησία μας συνέβαλε με καθοριστικό τρόπο στην ανάδειξη, διατήρηση και διαιώνιση των ηθών και εθίμων του λαού μας. 

Αναμφίβολα μέσα από το λαϊκό πολιτισμό αναζητούμε τις ρίζες μας, ανακαλύπτουμε τη φυσιογνωμία μας ως λαός, πιστοποιούμε την ταυτότητα μας, θωρακίζουμε τη συνέχιση του έθνους μας. Εναρμονίζουμε το χτες με το σήμερα και χτίζουμε το αύριο. 

Το ΑΝΤΑΜΩΜΑ μας είναι βέβαιο ότι συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση και για αυτό θα το διατηρήσουμε ως κορωνίδα της ύπαρξής μας. Ένα πατροπαράδοτο έθιμο που τυγχάνει της ευλογίας και πατρικής αγάπης από τον πνευματικό μας πατέρα τον Σεβασμιώτατο ποιμενάρχη μας κύριο Γεώργιο, τον οποίο ευχαριστούμε που και φέτος λαμπρύνει με την παρουσία του το ΑΝΤΑΜΩΜΑ μας. Εις πολλά έτη Δέσποτα.

Αδελφοί μου

Δύο λόγια για το έθιμο μας, αν και βέβαια είναι γνωστό σε όλους. Οφείλουμε όμως να το υπενθυμίζουμε και να το γνωρίσουν και αδελφοί μας επισκέπτες που ίσως βρίσκονται για πρώτη φορά μαζί μας.

Το έθιμο του ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ, λησμονήθηκε με το πέρασμα του χρόνου. Όμως ένας διακαής πόθος με διακατείχε και με ωθούσε στο να το αναβιώσουμε, ως ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης στους προγόνους μας. Θεωρώ ότι το καταφέραμε γιατί δύο δεκαετίες και πλέον στο έθιμο ήταν παρόντες όλοι, ντόπιοι και αδελφοί μας που διαβιούν μακριά από την πατρογονική μας γη, την πάλαι ποτέ Μαλαθριά, την προγενέστερη του Δίου ονομασία.

Επιπρόσθετα το ΑΝΤΑΜΩΜΑ έδωσε την ευκαιρία στους νεώτερους να γνωρίσουν και να γίνουν κοινωνοί της ιστορικής μας ταυτότητας και φυσιογνωμίας.

Η τοπική εκκλησιαστική ιστορία του Δίου έχει ένδοξες και μεγαλοπρεπείς ιστορικές καταβολές. Όλοι γνωρίζετε ότι το Δίον υπήρξε στο παρελθόν και συγκεκριμένα στους πρώτους Χριστιανικούς αιώνες έδρα Επισκοπής. Τον τέταρτο αιώνα κτίστηκε στο κέντρο της πόλης η επισκοπική βασιλική εκκλησία τμήματα της οποίας διασώζονται έως σήμερα. Επίσης ο επίσκοπος Δίου Παλλάδιος συμμετείχε το 343 μ.Χ. στη Σύνοδο της Σαρδικής.

Στον Ιερό χώρο που σήμερα συμπροσευχόμαστε, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, υπήρχε αρκετά χρόνια πριν Ιερό Μονύδριον υπαγόμενο στη δικαιοδοσία της Μοναστικής πολιτείας του Αγίου Διονυσίου του εν τω Ολύμπω του Θαυματουργού.

Αυτός λοιπόν ο χώρος αποτελούσε το σημείο συνάντησης και αναφοράς των προγόνων μας. Εδώ πέρα από την προσευχή και παράκληση προς την Οσιοπαρθενομάρτυρα και Αθληφόρο Αγία Παρασκευή, οι δικοί μας άνθρωποι είχαν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να κρατήσουν ζωντανή τη συνοχή, την αλληλεγγύη, την επαφή και την επικοινωνία μεταξύ τους.

Στο σημείο αυτό θέλω να αναφέρω τη σπουδή του μακαριστού Ιωάννη Ζησιάδη, καθηγητού Πανεπιστήμιου του ποινικού Δικαίου. Με πρωτοβουλία των τότε Εκκλησιαστικών αρχών της τοπικής μας Εκκλησίας, αποφασίστηκε να βγουν σε δημοπρασία δύο δαμάλια (Μεγάλοι Μόσχοι), που άνηκαν στο Μονήδριο. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε στο διπλανό χωριό της Καρίτσας και τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν δόθηκαν ως υποτροφία στον μακαριστό Ζησιάδη για την διεκπεραίωση των μεταπτυχιακών του σπουδών στο Παρίσι. Στον Νάρθηκα του Ναού μπορείτε να δείτε το χειρόγραφο της δημοπρασίας και το ποσό που καταβλήθηκε. 

Αυτό είναι το περίγραμμα του Ανταμώματος το οποίο επιλέξαμε να αναβιώσουμε τη σημερινή ημέρα, την Κυριακή της Κρίσεως, την Κυριακή της Απόκρεω, την τόσο σημαντική εορτή για την Χριστιανοσύνη. Εορτή με κατευθυντήρια αναφορά στα έσχατα δηλαδή στη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου μας με την Τελική Κρίση. Έχοντας ως σημείο αναφοράς τη προσφορά και την ανιδιοτέλεια προς τον συνάνθρωπο.



Αδελφοί μου.

Ο λαογράφος στην επισήμανση του για την ορθόδοξη λατρεία στα ήθη και έθιμα του Ελληνικού λαού, αναφέρει: «Γιορτές, τελετές και σύμβολα στην Ορθόδοξη Ελληνική λατρεία είναι ένα εξαίρετο σύνολο ζωντανών εκδηλώσεων που γίνονται από την ίδια την Εκκλησία για το Λαό ή από το Λαό για την Εκκλησία. Και μόνο η διαφορά της αρχιτεκτονικής των βυζαντινών Εκκλησιών μας που σφραγίζουν σε όλη την Ελλάδα το εθνικό μας τοπίο, θα αρκούσε για να δηλώσει τον ξεχωριστό χώρο. Οι συμπαθητικοί κληρικοί των χωριών διατηρούν μιαν Εκκλησιαστική ορθόδοξη λαογραφία από τις πιο ακατάλυτες. Η Ορθόδοξη λατρεία διατηρεί θέλοντας και μη τα Ελληνικά παραδοσιακά έθιμα, οι γιορτές, οι τελετές και η κοινωνική τους επίδραση θα δείχνουν πάντα την εθνική φυσιογνωμία μας». Λόγια ορθά του Λαογράφου που μας αγγίζουν και μας εκφράζουν. Κάτι ανάλογο μας προτρέπει να κάνουμε και ο Απόστολος Παύλος, λέγοντας μας να παραμένουμε αμετακίνητοι κρατώντας τις παραδώσεις που διδαχθήκαμε είτε προφορικά είτε γραπτά.



Όπως και πέρυσι οφείλουμε την πρέπουσα τιμή και επιβράβευση προς στους νέους της Ενορίας μας. Τη νέα γενιά η οποία μέσω της λειτουργικής ζωής και των κατηχητικών συνάξεων γίνεται κοινωνός της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης.

Άλλωστε η Τροφός και Μητέρα Εκκλησία μας είναι ο προπομπός στη μόρφωση των παιδιών μας. Από την πνευματική ευλογία της Εκκλησίας ξεκινούν την παίδευσή τους οι νέοι μας και μετά ακολουθεί το σχολείο.

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς που παροτρύνουν τα παιδιά τους στο να συμμετάσχουν στα κατηχητικά τμήματα της ενορίας μας. Φέτος αφιερώνουμε το εικοστό δεύτερο αντάμωμα στους Ιερόπαιδες της Ενορίας μας τους οποίους και θα τιμήσουμε. 

Ολοκληρώνοντας για μια ακόμα φορά σας ευχαριστώ όλους που μας τιμάτε και φέτος με την παρουσία σας.

Ευχαριστώ τέλος τους συντοπίτες μας μέλη της τοπικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που αποτελείται από τα τρία στοιχεία του Ελλαδικού κορμού, τους Βλάχους, τους Σαρακατσαναίους και τους Πόντιους που αδελφωμένοι και μονιασμένοι συνεχίζουμε δημιουργικά όλοι μαζί την πορεία μας σε τούτο εδώ τον τόπο, πάντα εις Δόξαν Θεού. 

Χρόνια πολλά. Καλή σαρακοστή και ευλογημένη. 

Σας ευχαριστώ.»

Με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής απέδωσαν χορούς τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Δίου «Ολύμπιος Ζευς» και του ποντιακού συλλόγου Πλατανακίων Δίου. [opb][op5]

Συνεχίζει το πλούσιο και πολυσήμαντο έργο της η Τράπεζα Αγάπης δωρεάν διανομής ενδυμάτων και υποδημάτων της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος

 

          Ένα χιτώνας αγάπης σε αναξιοπαθούντες πολίτες της Πιερίας απλώνει η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος,  διανέμοντας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που βρίσκεται επί της οδού Θεσσαλονίκης στην Κατερίνη,   δωρεάν και σε άριστη κατάσταση ρούχα και υποδήματα σε ανθρώπους που λόγω της παρατεταμένης κρίσης δοκιμάζονται οικονομικά και έχουν ανάγκη προμήθειας ειδών ένδυσης.
          H Tράπεζα Αγάπης δωρεάν διανομής ενδυμάτων και υποδημάτων «Ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων»,  που λειτουργεί υπό την ευθύνη του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου  της Ιεράς Μητροπόλεως, συνεχίζει αδιάκοπα, τα τελευταία χρόνια, τη δωρεάν διανομή και τη διάθεση ειδώνρουχισμού και κλινοσκεπασμάτων σε οικονομικά αδύναμους συμπολίτες. Ρούχα και υποδήματα βρεφικά, παιδικά, ανδρικά και γυναικεία,  καθώς και παιχνίδια. 
          Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος του κέντρου διανομής ιματισμού της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Φωτίου «κατά το έτος 2016 διανεμήθηκαν 19.500 τεμάχια ρούχων όλων των ειδών,  έγινε  αποστολή 26.000 περίπου ενδυμάτων και υποδημάτων Β' διαλογής στην κοινωνική οργάνωση υποστήριξης νέων ΑΡΣΙΣ και συνολικά εξυπηρετήθηκαν 1444 οικογένειες του νομού».

          Με αφορμή την παρουσίαση του απολογισμού πεπραγμένων της κοινωνικής αυτής δομής διανομής ρουχισμού  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η τοπική μας Εκκλησία ανιχνεύοντας τις ανάγκες της κοινωνίας και ειδικότερα των ευπαθών της ομάδων, αναπτύσσει πλούσιο Κοινωνικό Έργο, προέκταση του Πνευματικού, σύμφωνα με τον Λόγο που μας άφησε ο Χριστός. Με τα λίγα μέσα που διαθέτουμε και με ελάχιστους πόρους βασιζόμενοι σε αυτοπροαίρετες προσφορές των συμπολιτών μας και στους δεκάδες εθελοντές που με αγαθή προαίρεση προσφέρουν στο έργο μας,  συνεχίζουμε να λειτουργούμε στην Ιερά Μητρόπολή μας την Τράπεζα Αγάπης  με είδη  ένδυσης. υποστηρίζοντας εκατοντάδες οικογένειες που ταλαιπωρούνται και δοκιμάζονται στους κρίσιμους καιρούς που ζούμε.Ελπίζω ότι γρήγορα θα έρθει ο καιρός που δεν θα τα χρειαζόμαστε όλα αυτά».
[opb][op13]

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου "Το δάσος φύλακας" του Θάνου Κόσυβα



Το βιβλιοπωλείο Νέστωρ, η Ένωση Συγγραφέων Πιερίας, ο Ορειβατικός Σύλλογος Καρίτσας και οι εκδόσεις Αλέξανδρος σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου παιδικού βιβλίου του συγγραφέα Θάνου Κόσυβα
"Το δάσος φύλακας".
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Ιωάννης Μπεϊνάς, εκπαιδευτικός και ορειβάτης 

και ο συγγραφέας.
Δραματοποίηση:
Σμαρώ Αγαθόγλου
Άννα Κουλιανοπούλου και
Αγγελική Ταρασιάδου, νηπιαγωγοί 
μαζί με τα παιδιά του νηπιαγωγείου Κονταριώτισσας.
Μουσική επένδυση:
Νατάσα Ιωαννίδου, μουσικοπαιδαγωγός.
Παιδιά, μαμάδες, μπαμπάδες, παππούδες ,γιαγιάδες , φίλες και φίλοι σας περιμένουμε όλους το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στις 12 το πρωί στον χώρο του βιβλιοπωλείου.
(Κανάρη 5, πεζόδρομος πλατεία, τηλ. 2351036024)
[opb][op10]

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ ΄΄ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΡΙΑΡΑΣ΄΄ - ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ 2017

[opb][op9]

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ 3ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ.



[opb][op1]

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Η Αντιπεριφέρεια Πιερίας για την σωστή ενημέρωσης των πολιτών της εκτύπωσε έντυπο επί της διαδικασίας υποβολή αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες.


Η Αντιπεριφέρεια Πιερίας για την σωστή ενημέρωσης των πολιτών της εκτύπωσε έντυπο επί της διαδικασίας υποβολή αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες.

Με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κας. Σοφίας Μαυρίδου και του Περιφερειακού Συμβούλου της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, εντεταλμένου σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Τσιμήτρη, πραγματοποιούνται συνεχείς ενημερωτικές συσκέψεις στην Αντιπεριφέρεια Πιερίας για τους δασικούς χάρτες. Επίσης η Αντιπεριφέρεια Πιερίας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δασών Πιερίας προχώρησε σε εκτύπωσε ενημερωτικού έντυπού επί της διαδικασίας υποβολή αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες.
Στόχος των ενημερωτικών συσκέψεων ήταν η ενημέρωση αγροτικών φορέων, φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και υπηρεσιακών παραγόντων, σχετικά με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, αλλά και την υποβολή αντιρρήσεων, που ξεκίνησαν. 

Στις ενημερώσεις υπήρχε κλιμάκιο από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας το οποίο έδωσε οδηγίες αναζήτησης του χαρακτήρα της έκτασης στους αναρτημένους χάρτες. Επίσης διανεμήθηκε ενημερωτικό έντυπο επί της διαδικασίας υποβολή αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες που εκτύπωσε η Αντιπεριφέρεια Πιερίας ώστε να ενημερωθούν για το ποιοι έχουν δικαίωμα υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη, να γνωρίσουν την διαδικασία υποβολής των αντιρρήσεων, ο καθορισμός του Νέου ειδικού τέλους αντιρρήσεων και ποιες είναι οι ειδικές περιπτώσεις ατελών αντιρρήσεων. Το ενημερωτικό έντυπο, επί της διαδικασίας υποβολή αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες, είναι στην διάθεση κάθε ενδιαφερομένου και μπορεί να το παραλάβει από το γραφείο της Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας (4ος όροφος ). [opb][op11]

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΤΟ 1878 Μεγάλες στιγμές του έθνους του Σωτηρίου Δ. Μασταγκά





Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΤΟ 1878
Μεγάλες στιγμές του έθνους
του Σωτηρίου Δ. Μασταγκά

Ο επίσκοπος Κίτρους Νικόλαος Λούσης, ο λιτοχωρινός Ευάγγελος Κοροβάγκος και ο λοχαγός Κοσμάς Δουμπιώτης δεν ήταν κοινοί θνητοί, ήταν η ζωντανή επισφράγιση της ιστορίας. Τον Φεβρουάριο του 1878 οι Μακεδόνες, δηλαδή οι Έλληνες, αδράξανε τα όπλα και αν έπρεπε να πεθάνουν, θα πέθαιναν σαν Έλληνες.
Οι Μακεδόνες βάσταξαν το βάρος του μεγάλου χρέους, ξεσηκώθηκαν για την χιλιάκριβη λευτεριά, στάθηκαν ορθοί εμπρός στο χρέος τους. «Εμείς είμαστε Έλληνες» είπαν. Να γιατί η επανάσταση του Ολύμπου το 1878 είναι μια ιστορία σαν παραμύθι, είναι από εκείνα τα μεγάλα γεγονότα που ο μύθος τα παίρνει στα φτερά του, που ο θρύλος τα νανουρίζει και που δεν χωρούν στην ανθρώπινη λογική.
Με τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου η νικήτρια Ρωσία επέβαλε στην ηττημένη Τουρκία τη δημιουργία της «μεγάλης Βουλγαρίας», ενός τεχνητού κατασκευάσματος. Η τερατώδης εκείνη Συνθήκη εξυπηρετούσε τις βλέψεις του πανσλαβισμού, σφαγίαζε τα δίκαια του Ελληνισμού και καταδίκαζε τη Μακεδονία και τη Θράκη σε δουλεία βουλγαρική. Οι Μακεδόνες εξεγέρθηκαν για να ματαιώσουν το πολιτικό, ιστορικό και εθνικό έγκλημα κατά των Ελλήνων.
Σ' όλα τα κέντρα της Μακεδονίας οι κάτοικοι συγκρότησαν συσκέψεις και συνέταξαν και υπέγραψαν διαμαρτυρίες και υπομνήματα που απευθύνονταν προς τις κυβερνήσεις όλων των μεγάλων Ευρωπαϊκών δυνάμεων, με τα οποία ζητούσαν να ματαιωθεί το τερατούργημα της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου και να παραμείνουν οι Μακεδόνες έξω του ιδρυόμενου τότε βουλγαρικού κράτους. Ενήργησαν και δυναμικά με την κήρυξη της Επανάστασης του Ολύμπου. Την 16η Φεβρουαρίου 1878 εθελοντές από την ελεύθερη Ελλάδα υπό την στρατιωτική ηγεσία του λοχαγού Κοσμά Δουμπιώτη αποβιβάστηκαν στην Πλάκα Λιτοχώρου και εκεί ενώθηκαν με τους αλύτρωτους κατοίκους του Λιτοχώρου και των άλλων χωριών του Ολύμπου και της Πιερίας. Αναπέτασαν τη σημαία της επανάστασης, ευλογούμενοι από τον επίσκοπο Κίτρους Νικόλαο Λούση.
Στο Λιτόχωρο συγκροτήθηκε αμέσως προσωρινή Κυβέρνηση της ελεύθερης Μακεδονίας, υπό τον λιτοχωρίτη Ευάγγελο Κοροβάγκο. Συνεπεία λαθών, των πενιχρών μέσων και κυρίως της ατολμίας της κυβέρνησης των Αθηνών, η επανάσταση του Ολύμπου κατεπνίγη στο αίμα. Αλλά ο επαναστατικός σπινθήρας από κορυφή σε κορυφή μεταδόθηκε μέχρι τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία και ακόμη βορειότερα. Οι επαναστατικές φλόγες διατηρήθηκαν επί μήνες.
Ενώ ο αγώνας του 1878 σαν εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση στρεφόταν κατά του Τούρκου δυνάστη, σαν πολιτική πράξη και σαν δήλωση βούλησης σκόπευε πέρα από τον τουρκικό ζυγό. Το Συνέδριο του Βερολίνου ανέτρεψε τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου και οι σκοποί του πανσλαβισμού απέτυχαν. Οι Μακεδόνες δεν ήταν διατεθειμένοι να ανταλλάξουν τη μια δουλεία με μια άλλη χειρότερη.
[opb][op10]