Σάββατο 30 Απριλίου 2016

ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΡΙΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗ: Θεραπεία ψυχής και καρδιάς.. Στη μουσική βραδιά των Εαρινών ημερών

Θεραπεία ψυχής και καρδιάς..
Στη μουσική βραδιά των Εαρινών ημερών
της Εστίας Πιερίδων Μουσών
«Σεμνή κατά πάντα η μουσική θεών εύρημα ούσα.»-Πλούταρχος



Σχολιάζει η Μαρία Βούλγαρη



«Ένα οποιοδήποτε γεγονός, όταν αναγγέλλεται με μουσική, προξενεί πάντοτε συγκίνηση»…είχε δηλώσει κάποτε η Madam de Sael και πόσο δίκιο πράγματι αυτή η δήλωση αποδίδει σήμερα ακόμη!

Μία μοναδική συναυλία με αναγγέλοντες ήχους της Μεγάλης Εβδομάδας και όχι μόνο, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι έδωσαν το «παρών» το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας στην Αστική Σχολή Κατερίνης στο πλαίσιο των εκτενέστερων εκκλησιαστικών συναυλιών της Εστίας Πιερίδων Μουσών υπο την αιγίδα του Δήμου και του ΟΠΠΑΠ Κατερίνης.

Μέσα από το «συσκοτισμένο» κουαρτέτο των 2 βιολιών ,ενός βιολοντσέλου και του μπάσου κοντίνουο, οι παρευρισκόμενοι γνώρισαν την ιστορία των διαχρονικών έργων που εμπνεύστηκαν από τους εμπνευσμένους συνθέτες από τον 20ο αιώνα…διότι η μουσική είναι η σιωπή ανάμεσα στις νότες.

Στην ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας και ανευ φωτός,παράσταση παρουσιάστηκαν τα μελωδίματα μίας μουσικής παράδοσης 300 και πλέον χρόνων…Η μουσική είναι το φεγγαρόφωτο στη σκοτεινή νύχτα της ζωής.

Από τις εκκλησιαστικές σονάτες του Μοτσάρτ εώς το εκρηκτικά μοναδικό Ave Verum Corpus, με την ομοβροντία του Vivaldi στο La follia και τα επιβλητικά εργα του Handel,το μουσικό ταξίδι απέσπασε τις καλύτερες κριτικές και μαζί με αυτές το πιο θερμό χειροκρότημα του κοινού, το οποίο κοινό αν και στο «σκότος βαθύ» είχε την τιμή να δει το Φως της Ομορφιάς των βιολιστών Διονύση Κουτουζίδη και δη του Χρήστου Τασχουνίδη ο οποίος χωρίς καν να έχει Στρατιβάριους ,δάμασε ακόμη και τον Νικόλο Παγκανίνι με τη απαράμειλη δεξιοτεχνία του! 

Εφάμιλλα, το βιολοντσέλο του Μιλτιάδη Κασσάρα απέδωσε την μουσική πρόσφυση που απαιτείτο έτσι ώστε να δέσει το σχήμα σε ύφος και μορφή..Τέλος το άπιαστο και άπταιστο ταλέντο του Ευθύμιου Μαυρίδη που ντυμένος in Black φάνταζε ως διάττοντας αστέρας στο ημίφως της βραδιάς με το μπάσο κοντίνουο..

Η μεγάλη μουσική είναι -από μια άποψη- κατηγορηματική. Είναι σίγουρη για τις αξίες που εκφράζει.Αν υπάρχουν λοιπόν είκοσι επιχειρήματα για την ύπαρξη του Θεού, η μουσική είναι ένα από αυτά…Εκείνο το βράδυ λοιπόν έλαβε χώρα Θεραπεία Ψυχής τε και Σώματος..

Μαρία Βούλγαρη[op1]



Συνάντηση είχαν στο Λιτόχωρο ο Δρ. Δημήτριος Παντερμαλής, με τον Δήμαρχο Δίου - Ολύμπου Κώστα Δημόπουλου, τον αναπληρωτή Δημάρχου Νικόλαο Λάππα, τον Δημοτικό Σύμβουλο Άρη Ρεμπατσιό και την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας Έλενας Παπασταύρου.


Ενδιαφέρουσα συνάντηση είχαν στις 28-4-2016 στο Λιτόχωρο ο Δρ. Δημήτριος Παντερμαλής, με τον Δήμαρχο Δίου - Ολύμπου Κώστα Δημόπουλου, τον αναπληρωτή Δημάρχου Νικόλαο Λάππα, τον Δημοτικό Σύμβουλο Άρη Ρεμπατσιό και την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας Έλενας Παπασταύρου.
Αναφέρθηκαν στις δράσεις στις οποίες στοχεύει η Εφορεία Αρχαιοτήτων, την προοπτική ανακαίνισης του Αρχαιολογικού Μουσείου του Δίου και την ευρύτερη συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών του αρχαιολογικού χώρου χώρου.
Ο Καθηγητής αναφέρθηκε στη μεγαλειώδη απήχηση της έκθεσης «Θεοί και Θνητοί στον Όλυμπο: Αρχαίο Δίον» που διεξάγεται στο Ωνάσειο Ίδρυμα Νέας Υόρκης, στις εντυπώσεις που έχουν προκαλέσει τα εκθέματά της στην άλλη όχθη του Ατλαντικού και στις επιπτώσεις που αναμένεται να επιφέρει στην προβολή των αρχαιολογικών μας χώρων και τον τουρισμό.
Περαιτέρω, συζητήθηκε σε πρώτη φάση το ενδεχόμενο για συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων για εγκατάσταση επισκέψιμου ειδικού εργαστηρίου συντήρησης των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής του Δήμου και οι δυνατότητες δημιουργίας ενός ακόμη πολιτιστικού - αρχαιολογικού σημείου αναφοράς στο Δήμο μας.

Το Γραφείο Τύπου και Ενημέρωσης
[opb][op9]

ΜΠΕΤΤΥ ΣΚΟΥΦΑ: Η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα «Ασεβείς πόθοι τα σενάρια εκλογών»



Την βεβαιότητα ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σε σύντομο χρονικό διάστημα εξέφρασε μεταξύ άλλων η βουλεύτρια ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ Πιερίας, αλλά και στη «Φωνή της Ελλάδας», ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΑ5.


Η κα Σκούφα χαρακτήρισε «ευσεβή ή ασεβή πόθο» τα σενάρια εκλογών από την αντιπολίτευση, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «ασεβή πόθο», τη στιγμή που η αξιολόγηση αναμένεται το επόμενο διάστημα. «Ο καθένας μπορεί να χορέψει ό,τι χορό θέλει, να δώσει ό,τι τόνο θέλει, από εκεί και πέρα όμως η στάση ευθύνης των πραγμάτων λέει ότι κλείνει η αξιολόγηση, με την δέσμευση της απομείωσης του χρέους που θα έλθει προς συζήτηση» ανέφερε χαρακτηριστικά η βουλεύτρια Πιερίας.


Αξιολόγηση και προστασία των ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων

Αναφερόμενη στην ανησυχία που υπάρχει στους πολίτες για την εξέλιξη της οικονομίας στη χώρα αλλά και για τις αλλαγές που πρόκειται να συμβούν από την υλοποίηση των μέτρων, τις χαρακτήρισε δικαιολογημένες, αφού σε ένα μεγάλο βαθμό όπως είπε, οι πολίτες δεν προλαβαίνουν να ενημερωθούν. Η παρούσα κυβέρνηση έχει αποκτήσει πλέον μια πολύ μεγάλη εμπειρία παρά το μικρό χρονικό διάστημα σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις και στο φλέγον ζήτημα της μείωσης του χρέους. Από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να λησμονούμε τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων που συντάσσονται με τη θέση αυτή, αλλά και με την ανάγκη να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, πρόσθεσε η κα Σκούφα.

Όπως τόνισε όλα δείχνουν ότι η αξιολόγηση θα κλείσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα για τα ευάλωτα και μεσαία κοινωνικά στρώματα. Στη συνέχεια προέτρεψε τους πολίτες να δουν τα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό – φορολογικό, από τα οποία προκύπτει ότι προστατεύονται τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, δηλαδή το 85% τουλάχιστον των ελληνικών νοικοκυριών.

(Οι συνεντεύξεις δόθηκαν πριν οριστεί το Eurogroup για τις 9 Μαΐου)

Ακούστε εδώ, τη ραδιοφωνική συνέντευξη στο «ΣΚΑΪ Πιερίας»


Ακούστε εδώ, τη ραδιοφωνική συνέντευξη στη «Φωνή της Ελλάδας»

[op14]

Ζωντανεύει και φέτος ο "Χορός της Τσουκνίδας" από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ν.Εφέσου ΤΟ ΣΤΟΥΠΙ.


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ, ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ, ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ
ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
" ΤΟ  Σ Τ Ο Υ Π Ι "



Π Ρ Ο Σ Κ Λ  Η Σ Η

Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας
τις Πασχαλινές Πολιτιστικές Εκδηλώσεις του συλλόγου μας


Δευτέρα, 2 Μαΐου, εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου,
Όρθρος και Θεία Λειτουργία (7:30 πμ)


Τρίτη, 3 Μαΐου, στην κάτω πλατεία της Νέας Εφέσου (6:30 μμ)

•       Δημοτικοί χοροί από τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου
•       Αναβίωση του εθίμου "Χορός της Τσουκνίδας " από το Τμήμα Ενηλίκων του συλλόγου
•       Δημοτική μουσική και τραγούδια με τη συνοδεία ζωντανής ορχήστρας
•       Θα προσφερθούν κρασί και χειροποίητες παραδοσιακές πίτες από τις γυναίκες του χωριού



  Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΚΑΤΣΑΡΕΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
[opb]

Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ TH ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ (ΒΟΥΡΟΣ) ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ.


ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ


Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΧΟΡΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ









Την Κυριακή 17 Απριλίου 2016 ο νεοσύστατος βυζαντινός χορός Λιτοχώρου παρουσίασε στον Άγιο Δημήτριο συναυλία βυζαντινής μουσικής με ύμνους της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας με τον χαρακτηριστικό τίτλο:"Ποία άσματα μέλψω τη ση εξόδω Οικτίρμον".

'Οπως τόνισε στον πρόλογό του ο χοράρχης κ. Γεώργιος Πουρλιώτης σκοπός της συναυλίας ήταν να εισαγάγει τους πιστούς στο κατανυκτικό πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας.Παράλληλα να τους φέρει σε επαφή με τα παραδοσιακά βυχαντινά μέλη, που τα χαρακτηρίζει το εκκλησιαστικό και προσευχητικό ήθος.Άλλωστε κατά καιρούς ακούστηκαν στις εκκλησίες του Λιτοχώρου ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς και σίγουρα μακριά από το ορθόδοξο πνεύμα:μοιρολόγια, δυτικόφερτες άριες και πρόσφατα καθολικής έμπνευσης συνθέσεις με όργανα εντός του ναού.

Την εκδήλωση τα μέλη του χορού αφιέρωσαν στους τρεις εν ζωή ιεροψάλτες κ.κ.Βλαχόπουλο Αστέριο, Νίκα Γεώργιο και Στογιάννο Αστέριο, που διακόνησαν στα αναλόγια των εκκλησιών του Λιτοχώρου επί σειρά ετών.Τηρήθηκε επίσης ενός λεπτού σιγή στην
μνήμη των κεκοιμημένων ιεροψαλτών του Λιτοχώρου.Τον σχολιασμό των ύμνων επιμελήθηκε ο θεολόγος κ Φαργκάνης Μιχάλης, που βοήθησε στην καλύτερη κατανόηση του νοήματος των ύμνων από το εκκλησίασμα, που με κατάνυξη παρακολούθησε την εκδήλωση.

Όπως τόνισε ο προϊστάμενος του Αγίου Δημητρίου π. Αθανάσιος, τα μέλη της χορωδίας πήραν τους πιστούς από το χέρι και τους συνόδευσαν σε μια νοερή πορεία από τον Γολγοθά μεχρι την λαμπροφόρο Ανάσταση.

Τα μέλη του χορού εύχονται σε όλους 

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ! [opb][op10]

Τρίτη 26 Απριλίου 2016

ΜΕΛΩΔΙΕΣ ΕΝ ΑΡΜΟΝΙΑ ΑΙΝΟΥΝ ΤΑ «ΑΧΡΑΝΤΑ ΠΑΘΗ»






































ΜΕΛΩΔΙΕΣ ΕΝ ΑΡΜΟΝΙΑ ΑΙΝΟΥΝ ΤΑ «ΑΧΡΑΝΤΑ ΠΑΘΗ»

ΥΜΝΟΙ, ΤΡΟΠΑΡΙΑ, ΕΓΚΩΜΙΑ, ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΑ ΚΑΤΑΜΕΣΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΝΑΒΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΠΑΘΟΥΣ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΑΝΥΚΤIΚΗ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

 Με την τιμητική παρουσία του ιερέα του Αγ. Δημητρίου Καρίτσας Πιερίας πατέρα Κωνσταντίνου, του πανοσιολογιότατου πατέρα Ιωακείμ, του αιδέσιμου κ. Ιωάννη Υφαντίδη, ιερέων ενοριακών ναών της Πιερίας, του Προέδρου του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου κ. Διονύση Πασχάλη, του βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χαρίλαου Τζαμακλή, της εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλεύτριας κ. Σοφία Βούλτεψη, της εκπροσώπου του βουλευτή Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Κουκοδήμου, του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Πιερίας κ. Χρήστου Τζιουβάρα, της εκπροσώπου του Δήμου Κατερίνης και προέδρου του δημοτικού ωδείου Κατερίνης κ. Παρθένα Μακρίδου-Παρτσαλίδου, του Γενικού Επιθεωρητού Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, του εκπροσώπου του Αρχηγού ΓΕΣ (Γενικού Επιτελείου Στρατού) διοικητή της 24ης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας Λιτοχώρου, Ταξίαρχου κ. Ιωάννη Πατσιά, του αστυνομικού διευθυντή Πιερίας, Ταξίαρχου  και Οικονομικού διευθυντή του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου Αθανασίου Μαντζούκα, του διοικητού της Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Ελλάδος Πλοιάρχου Χρήστου Παυλούδη, του Διοικητού της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κατερίνης κ. Ευάγγελου Φαλάρα, του Λιμενάρχη Κατερίνης κ. Δημήτρη Χριστοδούλου,  του διοικητή της πυροσβεστικής υπηρεσίας Λιτοχώρου κ. Αναστάσιου Καρατζά, του υπολοχαγού Απόστολου Γαλάνη, διευθυντού της λέσχης αξιωματικών Λιτοχώρου, δημοτικών συμβούλων, της προέδρου της τοπικής κοινότητας Κονταριώτισσας κ. Παρασκευής Νάτσιου, του προέδρου της τοπικής κοινότητας Καρίτσας κ. Αστέριου Πατρή, του διευθυντού της 2βάθμιας περιφερειακής διεύθυνσης Πιερίας και αντιπροέδρου του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου  κ. Ιωάννη Καζταρίδη, των διοικητικών συμβουλίων του συλλόγου Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, του συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας, της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, του συλλόγου «Νοσταλγοί της παράδοσης», του ΕΚΑΒ Πιερίας, του πολιτιστικού συλλόγου Καρίτσας ο «ΟΛΥΜΠΟΣ», του αγροτικού συνεταιρισμού Βροντούς Πιερίας ΣΠΕΚΟ, εκπροσώπων Αρχών, συλλόγων  και φορέων, το Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου με την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος πραγματοποίησαν στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Καρίτσας Πιερίας, Βυζαντινό Ορατόριο στα πλαίσια της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας με τίτλο «ΑΧΡΑΝΤΑ ΠΑΘΗ».
Στην αρχή της εκδήλωσης η νομική σύμβουλος του Ιδρύματος κ. Ιωάννα Παπαδιαμαντή επεσήμανε ότι η εκδήλωση μεταδίδεται παγκοσμίως διαδικτυακά, όπως και όλες οι εκδηλώσεις του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου,  μέσω του  live streaming υπό την τεχνική επιμέλεια του καθηγητή πληροφορικής κ. Απ. Ντινάκη και την παρακολουθεί η απανταχού ομογένεια από την Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Αφρική, Ευρώπη, καθώς και ότι λόγω της απεργίας των δημοσιογράφων θα προβληθεί εντός των ημερών μαγνητοσκοπημένο σχετικό ρεπορτάζ μέσω των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας. Επίσης, αναφέρθηκε σε προσωπικότητες του ελληνισμού του εξωτερικού οι οποίοι χαιρετίζουν την εκδήλωση και σεβόμενοι την ιερότητα του χώρου και την οσιότητα της εκδήλωσης, δεν πραγματοποίησαν διαδικτυακές συνδέσεις, όπως είθισται να συμβαίνει σε όλες τις εκδηλώσεις του ΔΙΜΜΑ.

Στη συνέχεια καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στην εκδήλωση αναφερόμενη στη Μεγάλη Εβδομάδα και στα Άγια Πάθη του Χριστού τα οποία «αποτελούν αναμφίβολα
το σπουδαιότατο σταθμό πλουσίου πνευματικού ανεφοδιασμού των ψυχών μας σε κλίμα κατάνυξης , περισυλλογής και καθολικής μέθεξης με το Θείο.»
Συνεχίζοντας, είπε ότι «Το ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, το παγκόσμιο κέντρο του ελληνισμού και η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΙΤΡΟΥΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ & ΠΛΑΤΑΜΩΝΟΣ με αφετηρία τον ευλογημένο αυτό τόπο που κατοικούμε, τον τόσο άρρηκτα συνδεδεμένο με συνεκτικούς δεσμούς αίματος του Προέδρου μας  κ. Διονύση Πασχάλη εδώ στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου σε παγκόσμια διαδικτυακή σύνδεση αναβιώνει τη μνεία των ιερών γεγονότων με τα θεσπέσια ακούσματα των Αγίων Ημερών, σε ατμόσφαιρα αγάπης, συγχώρεσης και αλτρουϊσμού, έτσι ώστε να διδαχθούμε από το Άγιο δράμα του Θεανθρώπου και να αφουγκραστεί ο καθένας από εμάς τις ασίγαστες φωνές καρδιάς  και ψυχής για την ανιδιοτελή προσφορά μας προς τον συνάνθρωπο με μέλημα την ηθική και κοινωνική ανάταση».

Ακολούθησε χαιρετισμός του πατέρα Κων/νου, ο οποίος καλωσόρισε τους παρισταμένους, ευχήθηκε καλή επιτυχία στην εκδήλωση και καλή Μεγάλη Εβδομάδα.

Στη συνέχεια, αναγνώσθηκε σχετική επιστολή του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «……Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, Αγαπητέ Διονύση, Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, ετοιμαζόμαστε εντός ολίγου να εισέλθουμε στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, κατά την οποία καλούμαστε να βιώσουμε τα φρικτά και Άγια Πάθη του Κυρίου μας…..έχουμε χρέος να εντείνουμε τις προσπάθειές μας ώστε να διατηρήσουμε ανέπαφη την εθνική μας ταυτότητα, τον πολιτισμό μας και τις παραδόσεις του ελληνισμού, αρχές άλλωστε που αποτελούν θεμελιώδεις στόχους του ιδρύματός σας. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η προσπάθεια μου για προώθηση και ανάδειξη της Ελλάδας συνεχίζεται και από τη νέα μου θέση, στο υψηλότατο επίπεδο των θεσμών στους οποίους συμμετέχω. Κ. Πρόεδρε, κλείνοντας θα ήθελα να σας συγχαρώ αλλά και να σας προτρέψω να εξακολουθήσετε το υψηλής ποιότητας έργο σας και την πολυσχιδή προσφορά σας στην κοινωνία και στον ελληνισμό γενικότερα».
Η Πρόεδρος της Ανωτάτης Αρχής του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου κα Νίνα Γκατζούλη έδωσε συγχαρητήρια για την εκδήλωση και είπε μεταξύ άλλων ότι «Για τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό η συνταρακτικότερη εβδομάδα της ανθρώπινης ιστορίας είναι αναμφίβολα η Μεγάλη Εβδομάδα. Βαθύτατα θεολογική και ιδιαίτερα κατανυκτική, αποτελεί πηγή ανανέωσης και ψυχικής καθάρσεως για όλους τους χριστιανούς  που βιώνουν το μυστήριο της λυτρώσεως του ανθρώπινου γένους και του καθενός μας. Με την πεποίθηση ότι μόνο ο λόγος της Αλήθειας του Κυρίου μπορεί να μας δείξει τον σωστό δρόμο, εύχομαι σε όλους Χρόνια Πολλά και Καλό Πάσχα».
                       
ΧΟΡΩΔΙΑ Ι.Ν. ΚΥΡΙΛΛΟΥ & ΜΕΘΟΔΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η βραδιά ξεκίνησε με τις μουσικές μελωδικές φωνές της χορωδίας Ι.Ν. Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου διδάκτορα του Ιονίου πανεπιστημίου και κατόχου μεταπτυχιακού διπλώματος του Boston University κ. Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου στο «Ave Maria» «Χαίρε Μαρία» του G. Caccini , για να συνεχίσει με το «Άγιος Κύριος Σαβαώθ» σε επεξεργασία Θ. Παπακωνσταντίνου και με το βυζαντινό τροπάριο Αγ. Κυρίλλου & Μεθοδίου. Συνέχισε το πρόγραμμά της με κλασσικά ακούσματα όπως το «The Lord bless you and keep you» του      J. Rutter, το «Nigra Sum» του Pablo Casals, για να τελειώσει με αποσπάσματα από το «Gloria» του  Αντόνιο Βιβάλντι, υπό τη συνοδεία του διακεκριμένου πιανίστα και Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, κ. Νίκου Ζαφρανά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χορωδία έχει εμφανιστεί στο εξωτερικό και έχει αποσπάσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις όπως η απόκτηση Χρυσών Μεταλλίων στο “5th Brahms International Choir Festival” (2007), στο “10th International Festival Moscow Sounds” (2008), στο “5th Loto-Quebec Choir Festival” (2009)και στο “9th Venezia in Musica Choir Festival” στην Ιταλία.

 ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε και από την τετράφωνη ανδρική χορωδία του Μουσικού Ακαδημαϊκού Συνδέσμου Θεσσαλονικέων, η οποία ιδρύθηκε το 1967 και ψέλνει στη Β. Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλους ναούς της πόλης και έχει εκπροσωπήσει κατ΄επανάληψη τη χώρα μας στο εξωτερικό. Υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Σάββα Βρεττού με περισσότερες από χίλιες εμφανίσεις στο ενεργητικό του έψαλλε το τροπάριο της Κασσιανής, συνέχισε με ύμνους προς τη Θεοτόκο, όπως το «Χαίρε Νύμφη, Ανύμφευτε», «Τη Υπερμάχω» και την «Ωραιότητα της Παρθενίας Σου».
Σε κατανυκτικό κλίμα έψαλλαν τα εγκώμια «η Ζωή εν Τάφω», «Αι γενεαί αι πάσαι» και «Άξιον Εστί».

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τη βυζαντινή χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου με το ψαλλόμενο τροπάριο στον Όρθρο της Μ. Δευτέρας «Ερχόμενος ο Κύριος» και με το σταθερό δοξαστικό των αποστίχων της Μ. Πέμπτης «Κύριε αναβαίνοντός Σου εν τω Σταυρώ», υπό τη διεύθυνση του κ. Δημήτριου Ρούσου.




Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΕΡΤΗΣ

Κεντρική παρουσία στην εκδήλωση είχε ο κορυφαίος  ηθοποιός κ. Γιάννης Φέρτης, σε ρόλο αφηγητού, ο οποίος ξεκινώντας απήγγειλε με τη χαρακτηριστική φωνή του τον «Ύμνο της Αγάπης» και εισήγαγε το κοινό στους ύμνους των χορωδιακών σχημάτων με το «Αινείτε τον Κύριο», «τη Υπερμάχω», «Την Ωραιότητα της Παρθενίας Σου» αλλά και τη συγκλονιστική αφήγησή του στο «Τροπάριο της Κασσιανής» σε μετάφραση Κ. Παλαμά. Επίσης, αφοπλιστική ήταν η ερμηνεία του με τον προσήκοντα σεβασμό και σεμνότητα στα λόγια του Ευαγγελίου κατά τη διάρκεια της Σταυρώσεως με το «Ηλί ηλί λαμά σαβαχθανί;», «Θεέ μου, Θεέ μου, γιατί με εγκατέλειψες;».«Πατέρα, συγχώρησέ τους, δεν ξέρουν τι κάνουν».

ΟΡΑΤΟΡΙΟ «ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΠΑΘΗ»
   ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς η Μικτή Χορωδία Κατερίνης, η οποία ιδρύθηκε το 1999 με μεγάλη δραστηριότητα σε συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κ. Γιάννη Αδαμίδη, συγκίνησε και καθήλωσε το κοινό με το ορατόριο «ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΠΑΘΗ» του συνθέτη Μιχάλη Αδάμη(1929-2013). Ο καθηγητής κ. Γιάννης Αδαμίδης διευθύνει τη χορωδία της πόλης της Κατερίνης πάνω από τριάντα χρόνια με πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και για μεγάλο χρονικό διάστημα διηύθυνε τη χορωδία της ΕΡΤ στην Αθήνα, με σπουδές στο κρατικό ωδείο Θεσσαλονίκης και στη Γερμανία.
Πρόκειται για ένα ορατόριο για ψάλτες, χορωδία, τάλαντα και καμπάνες, αποτελούμενο από τρία μέρη την Προδοσία, τη Σύλληψη και Ανάκριση και τη Σταύρωση, με φωνητικές ερμηνείες υψηλής ευκρίνειας που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού με σολίστες στο ρόλο του Χριστού τον κ. Ηλία Παπάζογλου και στο ρόλο του Ευαγγελιστή τον κ. Κώστα Μιχαλακόπουλο.

Η βραδιά έκλεισε με τον ηθοποιό κ. Γιάννη Φέρτη στην απαγγελία «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται», εισαγάγοντάς μας με τον τρόπο αυτό στη Μεγάλη Εβδομάδα. Τέλος, ο πατέρας Κωνσταντίνος ευχαρίστησε τον κ. Διονύση Πασχάλη και το Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου για την διενέργεια της πραγματικά υψηλού επιπέδου και κατανυκτικής εκδήλωσης, και χάρισε αναμνηστικά στους συντελεστές της βραδιάς. [opb]

"Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΥΤΗ Η ΥΒΡΙΣ" - ΔΡΩΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ. - ΒΙΝΤΕΟ

«Ο πόλεμος είναι μια πληγή στο σώμα της ανθρωπότητας που αιμορραγεί.
Οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι που ψάχνουν για ειρήνη.» 










Οι αρχέγονες ρίζες της βίας και του πολέμου είναι η αφόρμηση για ένα διαχρονικό προβληματισμό του ανθρώπου, που αποκτά στις μέρες μας διαστάσεις ρεαλιστικές με την προσφυγική κρίση.

Η κλασική δραματουργία και ιδιαίτερα η αρχαία τραγωδία κλείνει μέσα της το ‘’σπέρμα του κακού’’ που διαιωνίζεται χωρίς τελειωμό από γενιά σε γενιά.  Οι  τραγικοί ποιητές Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης κρατούν νωπό το «αίμα της ανθρωπότητας» που ρέει ανά τους αιώνες από μία πανάρχαιη κατάρα που ωθεί τον άνθρωπο στην ύβρη, τη βίαιη άρνηση της ζωής και την ωμή κατάργηση της  στο όνομα κάποιας παρανοϊκής, πέρα για πέρα παράλογης δύναμης που κυβερνά και εξουσιάζει αέναα την ανθρωπότητα, οδηγώντας την κάθε φορά σε νέες ατραπούς  δυσοίωνες και καταστροφικές.

Το αρχαίο δράμα αξιοποιείται από μια ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών, μέλη της κοινωνίας των πολιτών του Λυκείου Λιτοχώρου, ως πρώτη ύλη για την αποτύπωση και δραματοποιημένη έκφραση του σύγχρονου προσφυγικού δράματος.

Αρχετυπικές μορφές των τραγωδιών, όπως η Μήδεια, η Κλυταιμνήστρα, η Αντιγόνη,  ο Αγαμέμνονας, η Κασσάνδρα,  ο Αίγισθος, η Ανδρομάχη, ο Οιδίποδας, η Εκάβη, η Ισμήνη, ο Ξέρξης, η Ιφιγένεια, ο Προμηθέας, όλοι εμβληματικοί χαρακτήρες, δεν είναι τίποτα άλλο από τις φωνές των θυτών και των θυμάτων  που εναλλάσσονται στην ιστορία της ανθρωπότητας  διεκδικώντας τη σωτηρία, την εξιλέωση και την κάθαρση σε μια απολογία-προφητεία που απευθύνεται στις μελλοντικές γενιές.

Οι μαθητές της θεατρικής ομάδας της δευτέρας τάξης του Λυκείου Λιτοχώρου , στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Ο άνθρωπος, αυτή η ύβρις», μελέτησε και διερεύνησε  το θέμα της βίας και του πολέμου στην τραγική ποίηση με στόχο την ανάδειξη της διαχρονικότητάς του και της επικαιροποίησής του με τον πόλεμο στη Συρία, τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα στην καρδιά της Ευρώπης και την Οδύσσεια των προσφύγων που δεν έχει τέλος.

Αξιοποιώντας ως πρώτη ύλη και έμπνευση εμβληματικούς μονολόγους των πιο χαρακτηριστικών «αιμάτινων» ηρώων της τραγωδίας ,οι μαθητές μέσα από τον τραγικό λόγο ανέδειξαν τις φωνές των ηρώων, που αναδύθηκαν ως φωνές των σύγχρονων προσφύγων που μοιράζονται μαζί μας τους φόβους τους , τις μνήμες τους, τις αλήθειες τους, την ανάγκη να γίνουν αποδεκτοί ως άνθρωποι που διώχθηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες εξαιτίας ενός παράλογου πολέμου που τους έφερε σ’ αυτή τη νέα γη.

Ο αρχαίος τραγικός λόγος μπολιάζεται  με τον σύγχρονο προσφυγικό δίνοντας νέα ώθηση στην αρχική έμπνευση και οι μαθητές με εργαλείο το θέατρο κάνοντας μία παρέμβαση, στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση της τοπικής και ευρύτερα της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους πρόσφυγες που ζουν πλέον δίπλα της, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη διαμαρτυρία τους για την αδιαφορία των πολιτικών ηγεσιών για το προσφυγικό δράμα .

Οι «φωνές των προσφύγων» ακούγονται στο πλαίσιο μιας σειράς ακτιβιστικών δράσεων σε δημόσιους χώρους, χώρους αναψυχής, πλατείες,  πεζόδρομους αλλά και στον αυθεντικό χώρο του αρχαίου θεάτρου, ταξιδεύοντας στις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, σε μία εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για το δράμα των προσφύγων, την αναλγησία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και τα ξενοφοβικά αισθήματα μέρους των πολιτών της. Σταθμοί αυτής της δράσης είναι το Λιτόχωρο, η Κατερίνη, η Θεσσαλονίκη, η Ξάνθη, η Κομοτηνή, η Αλεξανδρούπολη και το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων στην Καβάλα.

Οι νέοι άνθρωποι μεταδίδουν μέσα απ’ αυτή τη δράση, από πόλη σε πόλη, το μήνυμα ότι η Ελλάδα, αν και ζει το δικό της δράμα ,μπορεί να υποδεχτεί τους ναυαγισμένους με ανακλαστικά ανθρωπισμού επιδεικνύοντας κατανόηση ,αλληλεγγύη και αντιδρώντας με πρωτοβουλίες που δείχνουν πως οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν τη δύναμή τους και να αντιμετωπίσουν την κρίση με την έμπρακτη συμμετοχή τους στην επίλυσή της, επιθυμώντας να μείνουν ενεργοί, αγωνιστικοί και ανθρωπιστές.
Το βίωμα της απώλειας, του ξεριζωμού, του πόνου, της απόρριψης, του αδιεξόδου και της εγκατάλειψης, είναι το βίωμα του κατατρεγμένου, του πρόσφυγα, αυτό που έθρεψε και μεγάλωσε γενιές ανθρώπων.
Οι μαθητές του Λυκείου Λιτοχώρου με αυτήν την παρέμβασή τους και τη δραματοποίηση του βιώματος θέλουν να θυμίσουν σε όλους μας ότι το βίωμα αυτό που εγγράφεται δραματικά στην ιστορία του Ελληνισμού δεν επιτρέπει σε κανένα να γίνει έρμαιο ρατσιστικών ιδεολογιών, άθυρμα μιας ανώφελης μισαλλοδοξίας και ενός επικίνδυνου εθνικισμού, αλλά οφείλει να αποτελέσει το όχημα για την κυοφορία και γέννηση ενός νέου ανθρωπισμού που θα επαναφέρει τις αξίες του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στο σήμερα.
Ο νέος ελληνισμός ,αξιοποιώντας έτσι την παλιά του ταυτότητα μπορεί να μετατραπεί από ουραγός σε εμπνευστής ενός νέου οράματος που «βλέπει» μπροστά του μόνο τον «άνθρωπο».

Στο δρώμενο συμμετέχουν:

Χορός: Βακουφτσή Αναστασία, Γραμματόσης  Αστέρης, Ζηκυροπούλου Εβίτα, Κάβρα Δήμητρα, Καρπώνη Σταυρούλα, Παπαγιαννοπούλου Βίκυ, Πεπινού Ελένη, Πίνος  Μιχάλης, Πουλάκη Βιβή, Ορφανίδου Ελισάβετ, Σβάρνα Μαρία, Σβάρνα Θωμαή, Τσιούπρου Κατερίνα, Φουρκιώτη Ελένη

Η φωνή του πρόσφυγα: Ζησκάτα Κατερίνα, φοιτήτρια της Φιλοσοφικής  Σχολής Α.Π.Θ, Πουλάκη Βιβή, μαθήτρια της Β΄τάξης

Το κείμενο της φωνής του πρόσφυγα γράφτηκε από τη  Ζησκάτα Κ.

Σκηνοθεσία, Μουσική, Στίχοι τραγουδιών: Παπαϊώννου Γιώργος

Μουσική επιμέλεια: Νίκα Κωνσταντίνα

Φιλολογική επιμέλεια: Καρατζίδου Γιώτα, Καλιακούδα Κατερίνα
           

Γιώτα Καρατζίδου


Φιλόλογος