Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Ντινάκης Απόστολος: Αφού η ολοκλήρωση του μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Όλυμπο καθυστερεί για χρόνια λόγω έλλειψης κονδυλίων, γιατί να μην χρηματοδοτήσουν την αποπεράτωση του μουσείου ιδιώτες και να προσφέρουν ένα ποσοστό από τις εισπράξεις στον φορέα Διαχείρισης?


Μεγάλη κουβέντα γίνεται τον τελευταίο καιρό τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή όσο και σε τοπικό επίπεδο για το πώς μπορούμε να φέρουμε ανάπτυξη στον τόπο μας ώστε να προσφέρουμε στον άνεργο πολίτη εργασία και αξιοπρεπής διαβίωση. Μια κουβέντα στην οποία δε χωράνε κομματικές σημαίες ούτε διαχωριστικές γραμμές του τύπου ‘αριστερός’ – ‘δεξιός’ και ‘μνημονιακός’ – ‘αντιμνημονιακός’. Άλλωστε όλοι  αυτοί που τεχνητά χωρίζουν τον κόσμο με τέτοιου είδους  ψευδεπίγραφες ταμπέλες ξεχνάνε πως αφενός ζούμε σε έναν τελείως διαφορετικό πλανήτη όπου χώρες κατά τα άλλα ‘αριστερές’ εφαρμόζουν σκληρά καπιταλιστικά συστήματα και αφετέρου πως το δίλλημα ‘μνημόνιο’ ή ‘αντιμνημόνιο’ τελειώνει τον Δεκέμβριο με την τελευταία δόση του προγράμματος στήριξης.

Είναι βέβαιο πως οι Ευρωπαίοι εταίροι μας σίγουρα έχουν ευθύνες για το χάλι το οποίο βιώνουμε ως κοινωνία αλλά από την άλλη πλευρά το παράδειγμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Λιτόχωρο δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις δικές μας ευθύνες ως χώρα. Δείχνει αυτό που όλοι μας κατονομάζουμε ως ‘Ελληνική πραγματικότητα’.

Ένα έργο λοιπόν που ξεκίνησε το 1993 και δυστυχώς δεν έχει ολοκληρωθεί 21 χρόνια μετά προκαλεί στενοχώρια και πικρία στους κατοίκους του Δήμου Δίου - Ολύμπου. Είναι μεγάλο κρίμα όλοι εμείς οι κάτοικοι του Λιτοχώρου να βλέπουμε αυτό το κτίριο άδειο και αναξιοποίητο. Ένα έργο που θα μπορούσε να έχει φέρει παρά πολλούς επισκέπτες και πολλά έσοδα στους κατοίκους του Δήμου μας. Η αναζήτηση των ευθυνών για τις καθυστερήσεις είναι κάτι που δεν έχουμε  ούτε το χρόνο ούτε την πολυτέλεια να το πράξουμε για τον εξής λόγο:  όλοι εμείς της νεότερης γενιάς ανθρώπων που ασχολούμαστε με τα κοινά είμαστε αποφασισμένοι να κοιτάξουμε μπροστά και να αφήσουμε πίσω μας όλα εκείνα από το παρελθόν που μας πληγώνουν και μας τραβάνε προς τα κάτω.

Η αλήθεια είναι πως ως γενιά παραλαμβάνουμε μια χώρα με στρεβλό οικονομικό μοντέλο και ένα κράτος που λειτούργει ακόμα με βάση τις πελατειακές σχέσεις, ταυτόχρονα όμως παραλαμβάνουμε και έναν τόπο με επαρκείς υποδομές (δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια, σχολεία, ολυμπιακά έργα, μουσεία κ.τ.λ) που με κατάλληλη αξιοποίηση μπορούν να μετατρέψουν την χώρα μας σε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Στις υποδομές αυτές περιλαμβάνεται και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λιτόχωρο για το οποίο προτείνουμε τα εξής:

·         ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ βρίσκονται κρατικά κονδύλια για την αποπεράτωση του να χρηματοδοτηθεί η ολοκλήρωση του από ιδιώτες (ντόπιους ή έλληνες του εξωτερικού) οι οποίοι θα αναλάβουν και την διαχείριση του μουσείου αλλά ένα σημαντικό ποσοστό από τις  εισπράξεις των εισιτηρίων να πηγαίνει στα ταμεία του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.
·         στην σύμβαση που θα υπογραφεί να προβλεφθεί οι προσλήψεις στο μουσείο να γίνονται μέσω ΑΣΕΠ και να μετράει η εντοπιότητα.
Η άποψη μας είναι ότι  μόνο με συνεργασία κράτους και ιδιωτών μπορεί να βγει η χώρα μας από την κρίση. Είναι λάθος μας να πιστεύουμε ότι από μόνο του το κράτος ή από μόνος  του ο ιδιωτικός τομέας θα μας βγάλουν από την φτώχεια μας. Μόνο με τη συνεργασία αυτών των δύο φορέων θα τα καταφέρουμε.


Ντινάκης Απόστολος – Πληροφορικός
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Συνδυασμό Πολίτες Μπροστά – Νιόβη Παυλίδου στις εκλογές του Μαΐου 2014
Μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Πιερίας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.