Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όχι νέα μέτρα, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης.


Κατηγορία: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Γιάννη Μανιάτη, Γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, στην εκπομπή του Mega "Κοινωνία ώρα Mega" με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Οικονομέα

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑΤΗ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ.

ΣΤHN ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ «MEGA»:
«ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA»
ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ
ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΕΑ

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλημέρα και πάλι, είναι «Η κοινωνία ώρα MEGA», μαζί με τον κ. Γιάννη Μιχελάκη από τη Νέα Δημοκρατία, τον κ. Κριτσωτάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Μανιάτη από τη Γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Ανδρέα Παπαδόπουλο από τη ΔΗΜΑΡ και τον κ. Χρήστο Κατσιώτη από το ΚΚΕ, καλημέρα σε όλους και πάμε να δούμε τους τίτλους των εφημερίδων.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Μανιάτη για πέστε μας τι έγινε.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Να ξεκινήσουμε από το ΠΑΣΟΚ να μας δώσετε μια εικόνα; Τελείωσε σήμερα τα ξημερώματα η ψηφοφορία;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Τελείωσε η ψηφοφορία …
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Η καταμέτρηση έχει τελειώσει.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Να πούμε ότι ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης που έρχεται εδώ τακτικά, είναι μακρά πρώτος στην Κεντρική Επιτροπή με 158 ψήφους, ο δεύτερος έχει 700.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Βγήκαν τα ονόματα. Πόσοι είναι στην Κεντρική Επιτροπή;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: 130 συν οι ex officio που είναι οι βουλευτές, καθώς και οι Πρόεδροι των τριτοβάθμιων οργανώσεων.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτό που γράφουν οι εφημερίδες και τα blogs που αποθεώθηκε ο Παπανδρέου όταν μπήκε γιατί εγώ δεν ήμουν εκεί δεν ξέρω, τι είναι;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όταν ήρθε ο Γιώργος Παπανδρέου πολλοί σύνεδροι χειροκρότησαν. Αλλά μου επιτρέπετε να σας θέσω αυτό που εγώ θεωρώ ως βασικό πολιτικό συμπέρασμα;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει θα μας το πείτε κι αυτό, αλλά να καταλάβουμε είναι σημαντικό. Δεν το περίμεναν πολλοί ότι θα μπει ο Παπανδρέου μέσα και θα ξεσηκωθεί …
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: «Είσαι – είσαι ο Πρωθυπουργός!» του φώναζαν.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Οι σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ δεν θα χειροκροτούσαν τον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρώην Πρωθυπουργό; Είναι προφανές.
Μ. ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Πάντως και 630 σύνεδροι δεν ψήφισαν, μάλλον αποχώρησαν.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Μου επιτρέπετε να σας πω τα βασικά συμπεράσματα του Συνεδρίου με δυο κουβέντες;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Είστε ευχαριστημένος εσείς από αυτό που έγινε;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Θεωρώ πως από ένα Συνέδριο ενός Κόμματος ασφαλώς έχουν ενδιαφέρον τα παραπολιτικά, αλλά πιο μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι πολιτικές θέσεις. Μπορώ να σας πω με τρεις φράσεις ποιες είναι οι πολιτικές θέσεις στις οποίες καταλήξαμε σχεδόν ομόφωνα, δηλαδή από ένα σύνολο 3.500 συνέδρων, είναι ζήτημα αν υπήρξαν 50 ή 100 διαφορές σε αυτό που θα σας πω τώρα.
                        Συμπέρασμα πρώτο. Η κοινωνία δεν αντέχει άλλα νέα μέτρα, άρα η κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί με ένα τέτοιο τρόπο που από τη μια θα ενισχύει τα ζητήματα της κοινωνικής συνοχής, άρα ενίσχυση των οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερων και ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα στηρίζεται στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, όχι λοιπόν άλλα νέα μέτρα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τα σημειώνω. Πρώτο: όχι άλλα νέα μέτρα.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Δεύτερο. 1 δις τώρα, εννοούμε αυτό το μήνα, ή τον επόμενο, μετακίνηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ σε διάφορα προγράμματα προς τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε ζητήματα αυτεπιστασίας Δήμων, σε θέματα κοινωνικής οικονομίας ευρύτερα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτό είναι το δεύτερο;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όχι αυτό είναι το πρώτο. Όχι νέα μέτρα, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης.
                        Δεύτερο βασικό συμπέρασμα: Κυβέρνηση και σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με την Κυβέρνηση. Στηρίζουμε την Κυβέρνηση, την ενισχύουμε, όμως πια θα …
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Θα συμμετάσχετε και με άλλα στελέχη; Τι έχετε αποφασίσει;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Σε αυτό το ερώτημα που αντιλαμβάνομαι γιατί το θέτετε, νομίζω ότι καταλληλότεροι να απαντήσουν είναι οι τρεις πολιτικοί Αρχηγοί. Εγώ δεν θέλω να απαντήσω σε αυτό.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι αν υπήρχε δέσμευση από εσάς λέω.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όχι. Η απάντηση σε εμάς πολιτικά είναι ότι στηρίζουμε την Κυβέρνηση, προκειμένου να έχει προοπτική τετραετίας. Όμως, θα βάλουμε ένα ζήτημα βέλτιστης λειτουργίας της με δυο βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος να επικαιροποιηθεί η προγραμματική συμφωνία, δηλαδή τώρα πια η Ελλάδα και τα τρία Κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση ξέρουν πολύ καλά πού βρισκόμαστε και πρέπει να …
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Θα αλλάξετε αυτό το χαρτί που είχαμε κάνει στην αρχή;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Επαναλαμβάνω: θα συμφωνήσουμε σε μια νέα επικαιροποιημένη προγραμματική συμφωνία τα τρία Κόμματα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Θα προτείνετε θέλετε να πείτε.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ναι. Και ταυτόχρονα θα σταματήσει να δουλεύει η Βουλή έτσι όπως λειτουργεί μέχρι τώρα με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και με κινήσεις των Υπουργών που φέρνουν την τελευταία στιγμή νομοσχέδια.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Το τρίτο;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Το τρίτο θέμα είναι οι σχέσεις του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης δημοκρατικής Παράταξης στο μεγάλο στοίχημα που λέγεται ενότητα της Κεντροαριστεράς.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτό τι γίνεται; Δεν σας θέλει η ΔΗΜΑΡ; Δεν έκατσε η ιστορία;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Θα σας πω. Εγώ νομίζω ότι η ενότητα της Κεντροαριστεράς είναι ένα διαρκές και πολύ έντονο αίτημα του περίπου 30% του ελληνικού λαού.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει αλλά η απάντηση της ΔΗΜΑΡ στην πρόσκληση του Βενιζέλου για κοινή κάθοδο στις εκλογές, το έκλεισε.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Αφήστε να σας πω. Προς το παρόν η απάντηση της ΔΗΜΑΡ δεν είναι αυτή που κι εμείς αναμέναμε. Όμως ξαναλέω, επειδή αυτές οι διαδικασίες σε όλες τις χώρες του κόσμου Γαλλία, Ιταλία, Σκανδιναβία και ασφαλώς Ελλάδα, δεν είναι κινήσεις οι οποίες διαρκούν, αρχίζουν και τελειώνουν μέσα σε ένα δυο τρεις μήνες, εμείς λέμε ότι είναι στρατηγική μας επιλογή η ενότητα των δυνάμεων, θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μάλιστα. Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι τελευταίο και να πάμε μετά στους άλλους. Αυτό που είπε ο κ. Βενιζέλος χτες εγώ δεν το είχα ξανακούσει, ότι υπήρξε πρόταση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για βελούδινο διαζύγιο της χώρας με την Ευρώπη, τότε που είχαν φύγει οι τροϊκάνοι και τα λοιπά. Έτσι δεν είναι; Αυτό γιατί το είπε; Τι ακριβώς ήταν;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Αυτό είχε συζητηθεί στο πλαίσιο …
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ότι είχαν έρθει και μας είχαν κάτσει κάτω εδώ πέρα και λέει «παιδιά να φύγετε βελούδινα…»; Εγώ δεν το ήξερα. Το ήξερες εσύ Γιώργο; Ότι υπήρχε επίσημη ευρωπαϊκή πρόταση;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ένα σενάριο είχε εκφραστεί.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Είχε υπάρξει μια τέτοια συζήτηση στο Βρότσλαβ της Πολωνίας κάποια στιγμή… αλλά δεν υπήρξε ποτέ συγκεκριμένη πρόταση.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Να κάνουμε ένα διάλειμμα και αμέσως μετά να δώσουμε τον λόγο στον κ. Παπαδόπουλο και στον κ. Κατσιώτη.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Μπορώ να έχω το δικαίωμα του λόγου;
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μια κουβέντα, θα πάμε σε διάλειμμα και θα συνεχίσουμε μετά.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όλη αυτή η συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα πρέπει να ξέρουμε ότι εντάσσεται σε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή συζήτηση και τα τελευταία αποτελέσματα στην Ιταλία έστειλαν μηνύματα. Ο κ. Πέπε Γκρίλο, ή ο κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το 55% ουσιαστικά του ιταλικού λαού, έστειλε κάποιο μήνυμα. Νομίζω, ότι αν οι ισχυροί, ουσιαστικά οι «ενάρετες» χώρες της Ευρώπης, δηλαδή Γερμανία, Φιλανδία, Αυστρία, Ολλανδία πάρουν το μήνυμα των λαών του νότου της Ευρώπης, τότε είναι πάρα πολύ πιθανό σχετικά σύντομα να έχουμε ένα κλίμα σχετικά …
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Άρα καλά έκαναν και ψήφισαν Γκρίλο δηλαδή.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όχι άλλο θέλω να πω.
Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Λέει το ακριβώς ανάποδο. Να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι …
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ακριβώς. Θέλω να πω ότι οι Ευρωπαίοι οδηγούν τις κοινωνίες σε αδιέξοδα και όπως εμείς έχουμε το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής εδώ …
Χ. ΚΑΤΣΙΩΤΗΣ: Η Ευρώπη είναι έτσι ανώνυμη;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Αφήστε με να πω, για όνομα του Θεού!
Χ. ΚΑΤΣΙΩΤΗΣ: Ποιοι Ευρωπαίοι; Η Μέρκελ δηλαδή οδηγεί εκεί ή η SIEMENS;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Βγάζω ένα βασικό πολιτικό συμπέρασμα που επηρεάζει μοιραία άμεσα τις εξελίξεις στην Ελλάδα τώρα. Εάν δεν ληφθεί αυτό το μήνυμα, ότι δεν υπάρχουν άσωτες χώρες και άσωτοι λαοί, αλλά υπάρχουν λαοί και χώρες οι οποίες πραγματικά υποφέρουν από αυτή την απίστευτη λιτότητα, τότε τα αποτελέσματα είναι μπροστά στην πόρτα και της Γερμανίας και των άλλων χωρών.
Μ. ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Κύριε Μανιάτη άλλο είναι το κυρίαρχο. Αν η ανταγωνιστικότητα και μάλιστα σε αυτό το πεδίο που επιχειρεί η Ευρώπη να την κερδίσει απέναντι στους άλλους δυο πόλους στον κόσμο, βγάζει κάπου. Δηλαδή αυτή η παρατεταμένη λιτότητα που είναι το Μνημόνιο στην Ευρώπη, δεν βγάζει ούτε στην Ευρώπη ούτε στην Ελλάδα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πάντως και εσείς που είπατε «να, ο Ομπάμα και η πολιτική» και τα λοιπά, είδατε;
Μ. ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Μην μένετε σε αυτό. Ας μην σημειολογήσουμε, ας μιλήσουμε πολιτικά, εκεί εγώ θέλω να το μεταφέρω, για να είμαστε και χρήσιμοι.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει μετά το διάλειμμα.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Έχουν επιλέξει εκ του ασφαλούς να κάνουν κριτική. Δικαίωμά τους. Ο λαός πάντα κρίνει και αξιολογεί. Εγώ θα ήθελα, επειδή ζούμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, να πω τρία σημεία που θεωρώ ότι είναι αισιόδοξα τώρα.
                        Ζήτημα πρώτο. Η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών που μέχρι τώρα τα όποια χρήματα έχουν έρθει, έχουν πάει μόνο στα Ταμεία των Τραπεζών έχει κι ένα δεύτερο μέρος το οποίο είναι βέβαιο ότι μέσα από τις συμβάσεις που θα υπογράψει το Δημόσιο με τις Τράπεζες θα πέσει ως ρευστότητα στην αγορά.
                        Δεύτερη παρατήρηση. Η βελτίωση του κλίματος στην αγορά, επιτρέπει να επιστρέψει ένα μέρος των χρημάτων που έχουν φύγει από τις Τράπεζες. Θέλω να σας θυμίσω ότι από το ξέσπασμα της κρίσης μέχρι σήμερα έφυγαν περίπου 90 δις από τις καταθέσεις των Τραπεζών και μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 έχουν επιστρέψει τα 10 με 12 δις. Η δυνατότητα που υπάρχει να επιστρέψουν και άλλα χρήματα στις Τράπεζες θα δώσει μοιραία τη δυνατότητα να δοθούν καινούργια δάνεια.
                        Και το τρίτο ζήτημα που νομίζω ότι πραγματικά πρέπει να παρθεί ως απόφαση από την Κυβέρνηση τώρα, είναι αυτό που εμείς ονομάζουμε ΕΣΠΑ κρίσης. Η χώρα βρίσκεται σε οικονομικό πόλεμο. Θα πρέπει να υπάρξει μια δράση τώρα, όπου θα συνθήκες πολέμου σε συνθήκες κρίσης, να αναπροσαρμόσουμε τις κατανομές που έχουν γίνει σε διάφορα προγράμματα και να ρίξουμε τα χρήματα αυτά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας τώρα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:
Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:
Χ. ΚΑΤΣΙΩΤΗΣ:
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Την καλημέρα μας σε όλους. Ευχαριστούμε πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.